Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kisgyalán

2016. augusztus 02. 17:47 - Andre Lowoa

Kisgyalán 261 lakosú község Igaltól 13 kilométerre, délre fekszik. Az első írásos emlék az 1250-ből való oklevél, melyben IV. Béla e helyet a Szák nemzetségnek adta. Az 1332-37-es pápai tizedjegyzék tanúsága szerint egyházas hely volt. Valószínűleg a falu elpusztult, mert az 1715-ös országos összeírás úgy említi, hogy négy éve települt. Több nemesi család birtoka volt pl. Gyulai Gaál, Niczky, gróf Festetics.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szent Kereszt felmagasztalása-templom


A hazánkban ritka, kör alapú épületet a falu egykori úrnője, Hugonnay bárónő 1807-ben, klasszicista stílusban építtette. A henger alakú, kis műemlék jellegű építmény nemcsak kívülről érdekes, hanem a berendezése is szép. Oltárképének restaurálásakor derült ki, hogy az eredeti, 1876-ban festett képet újabb réteggel fedték be, a felújítás után ismét a régi szépségében pompázik.
A kis templom picinyke, copf stílusú szószékét a többi szoborral és a rokokó főoltárral együtt szépen helyreállították, a padok újak.

komment
süti beállítások módosítása