Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nagyberki

2016. július 27. 08:07 - Andre Lowoa


Nagyberki 1550 lakosú község a 61-es főközlekedési út és a 41-es/Gyékényes-Dombóvár-Budapest/ vasútvonal mentén, Dombóvártól 12 kilométerre, nyugatra fekszik. Hozzá tartozik a túlparton lévő Kisberki, amelynek lakói az 1920-as években többségében német ajkúak voltak. Innen juthatunk fel a hegyre, mai nevén a Szalacskai magaslatra, melyen ma szőlőművelés folyik. Ez a terület az időszámítás előtti első évezredben lakott volt. Késő bronzkori, kora vaskori, majd kelta (i.e. I. sz. - i. sz. I. sz.) földvár, sáncrendszer, halomsírok nyomai maradtak az utókorra. Működött itt kelta pénzverőműhely is. Előkerültek későbbi korok leletei is, pl. római pénzek, középkori romok. A település neve 1229-ben Berky alakban fordul elő, a székesfehérvári káptalan birtoka volt. A középkori birtokosairól alig tudunk valamit.
A római katolikus temploma a XIX. században épült.
Magtára a XVIII. századból való uradalmi épület.
A volt Schmidegg-kastélyt a Schmidegg család építette a XVIII. században. Később a Vigyázó családé volt. Rokokó stílusú, egyemeletes épület, a középrizaliton ovális felső ablakkal, manzárdtetővel. Szép berendezési tárgyai a klasszicista kályhák. A kastélyban egy kápolna is van.
A Szalacska-hegyen egy őskori földvár nyomai látszanak. Az erősség a középkorban már nem bírt jelentőséggel.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Krisztus Király-templom


A templom 1941-ben román stílusban épült, Fábián Sándor tervei alapján.


Nagy Szent Teréz iskolakápolna




komment
süti beállítások módosítása