Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csibrák

2016. július 16. 08:39 - Andre Lowoa

Csibrák 426 lakosú község a 40-es/Pécs-Pusztszabolcs-Budapest/ vasútvonal mentén, a völgységi dombok Kaposra néző oldalán fekvő község, a folyó völgyével párhuzamosan. A községhez tartozó terület körülbelül 1500 hektár. Talaja nagyobb részben kötött agyagos föld, részben homokos és a Kapos mentében tőzeges. 1955-ben a területének 30 %-át még erdő borította. Közigazgatásilag körjegyzőség volt, önálló tanácsa 1950-ben alakult. A török időkig már volt egy település a községtől délkeletre, ahol rácok laktak. Ennek emlékét egy domb neve őrzi, a Rác-csúcs. A török korra a Csibráktól délre fekvő domb neve emlékeztet; a Viddin-tető, mely szájhagyomány szerint egy török elleni összecsapásban elesett vitéz nevére utal. A régi helyen lévő falu elpusztult, Csibrák új története a XVIII. században kezdődik. Jeszenszky báró ekkor telepített le 40 - 50 német családot. Kedves szájhagyomány magyarázza a község nevét. Egy alkalommal a Kapos mocsaras vidékét vadászok járták, amikor az egyik főurat megcsípte a rák, mire felkiáltott: csíp rák! A hagyományosan földművelésből élő népesség csak egy-két holdas kisbirtokon gazdálkodott, a határ nagy részét a Jeszenszky család birtokolta. 1925-ben a bárói birtok egy része helybeli családok kezébe került. A föld nélkül maradó uradalmi cselédként dolgoztak, a kisbirtokosok pedig a környező nagybirtokokra - Csurgó, Sütvény, Tüsdkepuszta, Vörösegyház - jártak részesmunkásnak. A legtöbb család kisebb szőlőterülettel is rendelkezett. A szovjet csapatok 1944. december 2-án érték el Csibrákot. A község teljes német lakosságát 1946-ban kitelepítették Németországba. Helyükre a környékről 6, Békés megyéből 70 család érkezett, Felvidékről 14 család települt át. Földosztáskor a volt Jeszenszky-birtokot feldarabolták.. Nehéz körülmények között indult meg a gazdálkodás. 1949-ben szervezték az első termelőszövetkezeti csoportot.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szent Anna-templom


A templom homlokzati tornyos, a szentély előtt két oldalt manzárdtetős helyiségekkel. Épült: 1829-ben, szinte pontosan a helyi Jeszenszky-kastéllyal egyidőben.



komment
süti beállítások módosítása