Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bonyhád - 2013. július 26. 09:40, 09:43

2016. június 26. 08:42 - Andre Lowoa

Bonyhád 14377 lakosú völgységi város a 6-os főközlekedési út mentén, valamint az 50-es/Dombóvár-Bátaszék-Baja/ vasútvonal mentén fekszik. A római korban erre vezetett a Pécset (Sopianae) Aquincummal összekötő hadi út. Az egykor kereskedőiről híres település, I. István király Bonnya nevű unokaöccséről kapta nevét. A török hódoltság idején a város és környéke elnéptelenedett, az újratelepítés idején magyar és német családok leltek itt új otthonra. A XVIII. század végén a magyarországi német nemzetiség „fővárosaként” emlegették. A város gazdag kulturális öröksége mellett, a cipőgyártás is nagy hagyományokkal rendelkezik. 1917-ben Pétermann Jakab sógoraival együtt megalapította a Glória cipőgyárat, mely az államosítást követően Botond néven élt tovább. A helység 1977 óta város. A rendszerváltást követően számos cipőipari vállalkozás alakult a városban, melynek jó része kizárólag nyugati piacokra termel.
A város leghíresebb szülötte Perczel Mór aki az 1948/49-es szabadságharc hős tábornoka volt. Perczel Mór azonban , mint közgazdász is kiemelkedő volt, hiszen a védegyleti elméletek terjesztése, meghonosítása is a nevéhez fűződik. A Perczelek sírjai, Szekszárdról a 6-os úton érkezve balra a kálvária dombon találhatók. Szívesen időzött itt Vörösmarty Mihály annak idején
A római katolikus plébániatemplom barokk stílusban 1768-1782 között épült.
A római katolikus plébánia 1800 körül épült, falán emléktábla jelzi, hogy gyakran megfordult itt a fiatal Vörösmarty Mihály.
A templom közelében található a Szentháromság –szobor, mely gazdag kiképzésű, barokk stílusú alkotás 1796-ból.
Az evangélikus templom 1795-1800 között épült órasisakos, párkányos toronnyal.
A Kálvária-dombon lévő Kálvária-templom késő barokk stílusban épült 1817-ben. Itt található Perczel Mór sírja is.
A zsinagóga is késő barokk stílusban épült 1780 körül.
A Perczel –kúria 1780-ból származó, földszintes U alakú késő barokk épület. Falán emléktábla jelzi, hogy itt született és itt halt meg Perczel Mór, az 1848-49-es szabadságharc honvédtárbornoka. Az épületben létesült a Völgységi Múzeum.
A gimnáziuma, Tolna megye legrégebbi középiskolája, az 1806-ban alapított szentlőrinci evangélikus főgimnázium utóda. 1870 óta működik itt. Itt tanított néhány évig Illyés Gyula is, aki költeményeiben megemlékezik bonyhádi éveiről.


http://dd.bloglog.hu/page/8/

komment
süti beállítások módosítása