Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Domaszék

2016. február 26. 11:10 - Andre Lowoa

Domaszék 4169 lakosú község az 55-ös főközlekedési út mentén, Szegedtől 11 kilométerre, nyugatra fekszik. Az egykori Alsótanya Szegedhez legközelebb eső része az 5.214 hektárnyi területen fekvő Domaszék. Csak mint falu számít fiatal településnek, a tanyavilág több évszázados fejlődés eredményeként alakult ki. Ez a folyamat elválaszthatatlan Szeged és határa történetétől. A község elnevezése családi eredetű, már 1552. évi tized lajstromban szerepel a Doma család neve. A “szék” toldat a feudális Magyarországon közigazgatási egységet jelentett.  A homoki szőlőkultúra fellendülésével egyre több tanya épül a területen. Újabb növényi kultúrák (paprika) terjedésével, a szegedi földek bérbeadásával ez a folyamat tovább erősödik. Másik lökést jelentett a szegedi árvíz általi pusztítás. Egyre többen telepednek le itt, megszüntetve ezzel a oly jellemző kétlakiságot. Erdei Ferenc írja: “túlfejlődött tanyás várossá” lett. A város műút építéssel, majd az alsótanyai vasút megindításával (1926) igyekezett magához kapcsolni a tanyavilágát.
Tanyai népiskolák már 1853-tól működtek a község területén, orvosi ellátás 1911-től van. 1949-től közigazgatási kirendeltség működött a területen, 1952. január 1-jén megalakult a községi tanács, önálló község lett.  Kezdetben nehezen indult a “falu”. Az első 10-15 évben kevés betelepülőt vonzott, igazi fejlődése a 60-as évek közepétől indult meg. Egyre több beruházás valósul meg nagyrészt lakossági, tanácsi és önkormányzati pénzekből, illetve központi, állami támogatásból. Megépült a községháza, a törpevízmű a víztoronnyal, orvosi rendelő, iskola, óvoda, tornacsarnok, kiépült a gázhálózat, néhány utcában a szilárd burkolat, járda, jelenleg épül a szennyvízhálózat.  Szeged iparosítása nem okozott jelentős elvándorlást. A város közelsége miatt a munkaerő-utánpótlást inkább ingázók biztosították. A mezőgazdasági termelés feltételének biztonságosabbá válása is stabilizációs tételként hatott. A szakszövetkezet megszűnésével ismét kialakulnak a kis magángazdaságok, aminek következménye az egyre gyakoribb tanyai építkezés.
Bojárhalmon egy fejedelemasszony öltözetének ezüst díszeit tárták föl, amelynek alapján a régészek először rekonstruálták a honfoglalás kori magyar női viseletet.

http://da.bloglog.hu/page/4/


Szent Kereszt felmagasztalása-templom


Magáról a helységről 1722-ben történik említés. 1949-ben önálló község lesz. Első temploma: Domaszék-Zöldfás. A templom 1938-ban épül Szent István király tiszteletére. A plébániát 1948-ban kezdik megszervezni, alapítása 1950-ben történik. 1963-ban renoválják a templomot. A jelenlegi katolikus ifjúsági centrum is emellé épült. Mivel a tanyavidéken a községet máshol építették meg, ezért fölmerül egy új templom építésének az igénye a lakott területen, melynek fölszentelése 1988-ban történik.


Zöldfási Szent István király-templom


A templom 1938-ban épült.

komment
süti beállítások módosítása