Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pusztaszer

2016. február 25. 08:52 - Andre Lowoa

Pusztaszer 1622 lakosú község Kistelektől 10 kilométerre, északkeletre fekszik. A török alatt elnéptelenedett Felső-Pusztaszer bérlője, majd birtokosa Kecskemét városa volt. A legelőül használt pusztát a XIX. század közepén felosztották: a kecskemétieken kívül szegedi és kisteleki gazdák is megtelepedtek. A tanyákkal benépesült puszta 1881-től 1934-ig Kistelekhez tartozott és csak ettől kezdve vált önálló községgé Felső-Pusztaszer néven. Kiépülése az 1950-es évektől vett lendületet.
Érdemes megtekinteni a temetőben álló, 1990-ben Makovecz Imre által tervezett kuriózumnak számító ravatalozót. A kultikus hangulatú, színes kerámiájú domborművek Péterfy László munkái.
A község másik nevezetessége a Hét vezér emlékoszlopa. Az Árpád-halmon álló emlékműhöz 1 kilométeres út vezet. A turulmadaras obeliszket Magyarország ezeréves fennállásának emlékére, 1896-ban emelte a Magyar Országos Diákszövetség, Kecskemét város támogatásával, közadakozásból. A Berczik Gyula tervezte emlékművön elöl Árpád vezér arcmása bronz medalion látható. Huba és Előd, Kond és Ond, Tas és Töhötöm már kettesével ábrázoltatnak. A hagyomány szerint a halom földjét a honfoglalók első országgyűlése idején a résztvevők a sisakjukból hordták össze.
Az emlékmű mellett képzőművészeti alkotóház működik.
Földutakon érkezhetünk délkeleti irányban a Büdösszék-tó kutatóházához. A széles nád- és sásfoltokkal körülvett, sekélyvízű, 60 hektáros szikes tó nyaranta rendszerint kiszárad. Kis szigete és zsombékos részei madár-költőhelyek: költ itt hazánk egyetlen fészkelő vadlúd-faja, a nyári lúd is. A védett terület a tó túloldalán a Baksi-pusztában folytatódik.
Másik külterületi érdekesség a Pusztaszerről Tömörkény felé indulva, s az első földúton balra letérve a Gömöri-szék szikese. A közelben szélmalom is található, majd jobbra fordulva elérünk a Szabó-tó szikeséhez, a legnagyobb hazai pókfaj, a szongáriai cselőpók hazájába.

http://da.bloglog.hu/page/5/


Szentháromság-kápolna


Hosszú időn át Kistelek filiája. A lelkészséget 1948-ban alapítják. A lelkészlakkal egybeépített kápolnáját is 1948-ban emelik, majd 1966-ban átépítéssel bővítik. 1994-ben ismét Kistelek, majd Csengele látja el oldallagosan, 1996-ban ismét visszakerül Kistelekhez. 2010-től Ópusztaszer látja el.


komment
süti beállítások módosítása