Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dunavecse - 2013. július 17. 13:46

2015. május 04. 09:12 - Andre Lowoa

Dunavecse 4191 lakosú város, a Duna bal partján, Solttól északra, 13 kilométerre fekszik az 51-es főközlekedési út és a 151-es/Kunszentmiklós-Tass- Solt- Dunapataj/ vasútvonal mentén. A település már az ókorban is lakott volt. Az időszámítás előtti második évezredből rendelkezünk régészeti leletekkel. Lakták a vidéket trákok, szkíták és kelták, majd avarok. Írásos emlékünk 1241-től van, de bizonyítható, hogy a honfoglalás óta lakott település Vecse.
Dunavecse jelentős Petőfi Sándor- és Vikár Béla-emlékhely. Petőfi szülei 1841-44 között éltek Dunavecsén. Petőfi maga is többször megfordult a községben, ha csak rövid időre is. Mindössze 30 verset, de annál kiemelkedőbbeket írt itt Petőfi. Például: Füstbe ment terv, Egy estém otthon, Zsuzsika-versei.
Jelenleg is áll Nagy Pál háza, ahol Petőfi lakott dunavecsei tartózkodása idején. A „Petrovics mészárszékében” jelenleg tájmúzeum működik.
Jelentős műemlék a református templom, amely 1745-ben épült. A tornyát Hild József tervezte. A templom lenyűgöző mérete és fekvése miatt építészeti látványosság is. Kiemelkedő szántóföldi, kertészeti és gyümölcstermesztési eredményeket ért el a község.
A Duna-part természetes vad bujaságban gyönyörű képet mutat. A Duna mellett két kedvelt horgászvíz a Kunsági-főcsatorna és a Fűzfővölgyi-csatorna is a község határában folyik. A Fűzvölgyi-csatorna partján húzódó formás, szép nagy telkeken egymás után épülnek a hétvégi és horgásztanyák.


http://da.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása