Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Murony

2014. december 09. 13:38 - Andre Lowoa

Murony 1450 fős lakosságát Tarafűvel, Soványháttal, Földvárral és a pecei tanyavilággal éri el. A helység Békéstől nyugatra, 7 kilométerre fekszik, valamint érintik a 120-as/Lőkösháza- Békéscsaba- Szolnok- Budapest/ és a 129-es/Murony-Békés/ vasútvonalak is. Az egykori Murony a mai Murvahelyen feküdt, mivel akkoriban földvár állott e helyen, Békésföldvár elnevezést is kapott. A település 1950-ig közigazgatási szempontból Békéshez tartozott. Azóta működik önálló községként és kapta vissza régi elnevezését, mely ószláv eredetű, jelentése hangyaboly. A XX. század elején a Wenckheim család és Megyeri Sándor birtokának része volt, majd 1945-ben 19 családnak földet osztottak. Később megalakult két termelőszövetkezet és 1949-ben létrehozták a Hidasháti Állami Gazdaságot, mely a mai napig, immár Hidasháti Mezőgazdasági Rt. néven, a muronyi lakosság egy részének megélhetését biztosítja.

http://da.bloglog.hu/page/6/



Szent Anna kápolna

Murvahelyen, mely Muronyhoz tartozik a kápolna 1862-ben épült, ahol Jantyik Mátyás adományozó a vételi szerződését megírta, a Rózsafűzér Királynője tiszteletére van szentelve.

Murony kápolnája 1942-ben épült Szt. Anna tiszteletére.
1965-ben 5 leány és egy fiú volt elsőáldozó. A Szt. Anna-napi búcsúra vonattal 70 békési hívő zarándokolt Muronyba. Kovács Imre bélmegyeri plébános volt a búcsúi szónok. Megtelt a kis kápolna és a folyosó hívekkel. 1966-ban 10-15 gyermek vett részt a templomi hitoktatáson. 1971. május 23-án vasárnap délelőtt 11 órakor volt az elsőáldozás. 3 kislány és 2 fiú készült föl Fadgyas István kisegítő lelkész vezetésével. 1972-ben a muronyi kápolnának Szt. Annát ábrázoló oltárképet ajándékozott özv. Horváth Józsefné, kántorné. A búcsú napján helyezték az oltárra a kis szobor helyére. 1973-ban a kápolna gondozására Medve János kapott megbízatást a gondnoki lakás fejében. A búcsúi szónok Bánfai Imre Róbert szabadkígyósi lelkész volt ebben az évben. 1975-től szombaton délután 4 órakor volt a hittanóra 5 órakor pedig a szentmise, mely már vasárnapinak számított. A békési plébános csak így tudta megoldani a fília ellátását. 1979-ben a kápolnát kívül belül felújították társadalmi munkában.

A kápolna a belvíz miatt életveszélyessé vált. Le kellett bontani. Az új templomot 2002-ben szentelték fel Gyulay Endre főpásztor.

komment
süti beállítások módosítása