Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csanádapáca

2014. december 09. 08:20 - Andre Lowoa

Csanádapáca nevét a honfoglaláskor itt megtelepedő „abaca” névcsoportról kapta. Az első település a tatárjárás idején pusztult el. A község csak a XV: században alakult újjá. Ebből a korból, 1488-ból származik Csanádapáca első írásos emléke: egy oklevélen „Apachya” néven szerepel. Ekkoriban már huszonöt portából álló és templommal rendelkező, középkori viszonylatban is jelentős falunak számított. 1596-ban a török csapatok pusztították el a települést. A török hódoltság után a terület kisebb része Harruckern János György hadiszállító tulajdonába került, nagyobb részét pedig 1723-ban a kincstár birtokolta. A területet legelőnek és kaszálónak használták. A jelenlegi község 1821-ben települt újjá. Ebben nagy szerepe volt egy Hengelmüller Mihály nevű bérlőnek, aki dohánytermesztés céljából bérelte a pusztát a kincstártól és ötven családot telepített itt le az ország különböző pontjairól. A község 1836-ban került hivatalosan is bejegyzésre „Nagy Apátza Kertész Község” néven. Az első iskola 1857-ben épült, a római katolikus templom 1859-ben, az evangélikus templom pedig 1896-ban. 1908-tól nevezik Csanádapácának. A településen jelentős tanyavilág alakult ki. Az úgynevezett Vilma-major a községtől délre, Kisapáca pedig északkeletre volt, melyek önálló iskolával is rendelkeztek. A településnek 2883 lakosa van.


http://da.bloglog.hu/page/4/






Nagyboldogasszony-templom

A XV. században már önálló plébánia. A török időkben elpusztul. A XIX. század elején újra telepítik. A lelkipásztori munkát az eleki plébánia látja el. 1838-ban lesz önálló plébánia. 1858-ban van a templom alapkő letétele, 1859-re készül el, ugyanakkor épül a plébánia épülete is. A templom külső, és belső felújítására 1959-ben kerül sor. Illetve 1990-"91-ben és teljesen felújítva 2012-2013-ban lett.

komment
süti beállítások módosítása