Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mezőberény - 2013. július 14. 22:10

2014. november 30. 22:10 - Andre Lowoa

Mezőberény 11392 lakosú város Közép – Békésben helyezkedik el, a 46-os és 47-es főközlekedési utak találkozásánál, valamint a 120-as/Lőkösháza- Békéscsaba- Szolnok- Budapest/ vasútvonal mentén fekszik. Területe az újkőkor óta folyamatosan említett lakhely. Az 1723-tól újjátelepített Mezőberény a szlovák, a német és persze a magyar lakóhelye. Itt működik a megye első, 1802-ben alapított gimnáziuma, amelyben két-tannyelvű – magyar és német – oktatás folyik. Három malom és téglagyár volt Mezőberényben, majd itt létesült 1880 körül a megye első szövőgyára, Pamuttextilművek.
A háromnyelvű lakosság külön-külön templomot épített magának, és ezek köré szerveződött a település jellegzetes struktúrája. A Mária nevenapja római katolikus templomot az eklektikai ízlés szerint 1886-ban építették.
A református templom Czigler Antal 1804-ben építette barokk stílusban.
A ”tót evangélikus” templom 1798-ban késő barokk stílusban épült. Oltárképét Schöff József festette, oltárát Dunaiszky Lőrinc készítette 1818-ban.
A „német evangélikus” templom 1789-ben, késő barokk stílusban épült. A megye egyedüli zsindelytetős tornyú temploma. Oldalfalain berényi subadíszek motívumaiból rakott ornametika díszlik. Oltárképét, Engedjétek hozzám jönni a kisdedeket, Orlai Petrich Soma, a másik képet Dühlmayer Sándor festette.
A templomok mellett műemlék jellegű még az 1800-as években épült Wenckheim-kastély, valamint a Berény Szálló és a Városháza épülete.
A település gazdag anyagú helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, mely a város festő szülöttéről, Orlai Petrics Somáról elnevezett múzeumban található.
A látnivalókat gazdagítja a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum a Kettős- Körös partján.
Itt tanult Sárosi Gyula költő, Martiny Károly, Orlai Petrich Soma festőművész és Haán Lajos, a megye történetírója.


http://da.bloglog.hu/page/6/

komment
süti beállítások módosítása