Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Füzesgyarmat - 2013. július 14. 14:28

2014. november 11. 10:28 - Andre Lowoa

Füzesgyarmat 6431 lakosú város az Alföld délkeleti, Békés-megye északi határán a Sárrét egyik legrégebbi települése, már a XIII. században lakott hely volt. A helységet érinti a 128-as/Püspökladány- Vésztő- Kötegyán- Békéscsaba/ vasútvonal is. A településről szóló első írásos emlék 1210-ből származik, de az ásatások alapján feltehető, hogy már a honfoglalás korában is laktak itt. A tatárjárás, majd a török hódoltság idején többször is elpusztult ez a város, míg az 1600-as évektől egyenletesen fejlődve elérte mai arculatát.  A korábbi évtizedekben a gazdasági fejlődés dinamikus volt, a mezőgazdaság kiszolgálására jellemző ipar jellemezte. Jelentős változást hozott az ipar szerkezetében a gáz-olajkutatás és termelés megindulása az 1980-as évektől. Füzesgyarmat elsősorban csodálatos termálvizes, gyógyhatású strandja teszi kiemelkedő idegenforgalmi célponttá.  2000. júliusában várossá nyilvánították.
A főtéren található a műemlék jellegű református nagytemplom, mely a kecskeméti nagytemplom mintájára épült 1808-ban.
Különleges látványosság a városközpontban Szőke Sándor szobrászművész Szent Borbála-szobra, aki a bányászok és tűzoltó védőszentje.
A Tájház több mint 200 év távlatában mutatja be a füzesgyarmati és egyben a sárréti emberek életét, életmódját. Itt található Hegyesi János parasztköltő emlékszobája is.

http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása