Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jászdózsa

2014. szeptember 03. 18:17 - Andre Lowoa

Jászdózsa 2212 lakosú község a 86-os/Vámosgyörk-Újszász.- Szolnok/ vasútvonal mentén Jászapátitól és Jászberénytől egyaránt 12 kilométerre, a Tarna- folyó jobb partján. A községet írásos formában először 1433-ban említik. A település neve személynévi eredetű. Híres régészeti lelőhely van a határában. Kápolnahalmon, bronzkori kultúrát tártak fel a régészek. A lakosság zöme földműveléssel foglalkozik, vagy a környező nagyobb városokban igyekszik munkalehetőséget találni. A település igyekszik minden hagyományát megőrizni.
A Tarna- hidat 1811-1813 között építette klasszicista stílusban Huterlerner András gyöngyössolymosi kővágómester. Ötnyílású, 40 méter hosszú kőépítmény. Nagyobb áradáskora nyílások nehezen tudják átengedni  a nagy tömegű vizet, ezért a községet gyakran fenyegeti az árvíz.

http://ea.bloglog.hu/page/6/



Szent Mihály főangyal templom

Az első templomot 1600 körül építették, amelyet 150 év múlva megnagyobbítottak. Az 1770-ben életveszélyessé vált. 1782-ben épült a ma is látható templom, késő barokk stílusban. A második világháborúban erősen megrongálódott templomot a 1970-es évek végére sikerült helyreállítani.

komment
süti beállítások módosítása