Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jánkmajtis

2014. április 25. 19:24 - Andre Lowoa

Jánkmajtis 1705 lakosú község a 113-as/Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta/ vasútvonal mentén, Fehérgyarmattól délkeletre, 16 kilométerre fekszik.
A római katolikus temploma gótikus, a XV. század második feléből való. Egyhajós, nyújtott nyolcszögzáródású szentéllyel, s ennek északi oldalán sekrestyével. A nyugati homlokzaton nyíló főbejárata csúcsíves, hasonlóan az elfalazott déli ajtóhoz. A hajó déli oldalán 1-1, a szentélyen 3 mérműves ablak, a keleti rózsaablak elfalazott. A belsőben a diadalív gazdagon profilált, a szentély hálóboltozatos, pajzsos zárókövekkel. A boltozati bordákat alátámasztó falpillérek a diadalív vállmagasságában elmetszettek. A szentély északkeleti falában gótikus szentségtartó fülke vakmérműves oromzattal, keresztrózsával és két fiatoronnyal. A diadalívben barokk Kálvária-csoport található.
A görög katolikus templom 1855-ben, az ikonosztáza 1903-ban készült el.
A református templom 1859-ben épült.

http://ea.bloglog.hu/page/6/



Istenszülő templomba vezetése görög katolikus templom

A templom 1855-ben épült, klasszicista stílusban.




 Szentháromság templom

A templom késő gótikus stílusban épült a XV. században. A diadalívben gerendán álló, fából készült kálvária-szoborcsoport viszont barokk stílusú, XVIII. századi alkotás.
Támpilléres, torony nélküli épület
A templom belső tere viszonylag nagy, a szentély csillagboltozata érintetlenül megmaradt. Különlegessége, hogy a záróköveket címerpajzsnak képezték ki.
A templomnak a Szatmárban oly jellegzetes késő gótikus szerkezete van, oromfala nincs. Két gótikus ajtókerete közül a déli a díszesebb, ez a rövid hajó két mérműves ablaka között nyílt.

komment
süti beállítások módosítása