Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Litke

2013. november 21. 14:50 - Andre Lowoa

Litke 915 lakosú határközség a 78-as/Ipolytarnóc-Balassagyarmat-Aszód/ vasútvonal mentén, Szécsénytől 20 kilométerre, északkeletre fekszik.

http://em.bloglog.hu/page/7/





 Szent Kereszt templom

A mai műemlék jellegű - barokk stílusú templomot 1766-ban építették az ősi falakra. A fő- és mellékoltárok, valamint a szószékoltár rokokó stílusúak.
Litke templomáról már a középkorban említést tesznek, bár az épület az 1688. évi egyházlátogatáskor romokban hevert. Az 1713-as Canonica Visitatió festett, kazettás famennyezetét említette, 1755-ben azonban már ismét romosnak írták le. A kegyúri templom 1766-ban épült, 1879-ben helyreállították.

A hajó oldalfalában lizénák között öt barokk keretű ablak helyezkedik el, fő- és északkeleti oldalbejárata egyeneszáródású kőkerettel készült. Szentélye nyolcszöges, falához sekrestye kapcsolódik. Szentélye két-, hajója négyszakaszos, az ötödik szakaszt a karzat tölti ki. Ez két erőteljes pilléren nyugszik. A belső teret csehsüveg-boltozat fedi, berendezéséből a jóarányú, rokokó főoltár, a mellék- és szószékoltár jelentős.

komment
süti beállítások módosítása