Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mátraverebély

2013. november 13. 05:54 - Andre Lowoa

Mátraverebély 2211 lakosú község a 21-es főközlekedési út és a 81-es/Somoskőújfalu-Hatvan-Budapest/ vasútvonal mentén, Bátonyterenyétől 6 kilométerre, délnyugatra fekszik, a Zagyva völgyében, a Mátra és A Cserhát között.
A gótikus római katolikus templom a XIV. századból való. A falu déli végén, dombon álló háromhajós épület. 1332-ben már állt, alaprajza és faragványai alapján cisztercita építőműhely építette. A XV. és XVII. században átépítették, a XIX. században cseh süvegboltozattal fedték be. Oromzatos, déli főhomlokzatán huszártorony, befalazott gótikus ajtó, nagyméretű csúcsíves ablak látható. A mai bejárat a XV. századból való, csúcsíves ablakokkal díszített, kiugró előcsarnokból nyílik. A kapubejárat kerete is csúcsíves. Támpilléresek fő- és mellékszentélyei. A magasabb főhajót alacsonyabb és keskenyebb mellékhajók kísérik, karcsú, gótikus oszlopokkal. A főszentély jobb oldalán két, kettős ülőfülke van, gazdagon díszítettek a XVI. század végéről valók. A jobb oldali mellékhajó végén levő sekrestyébe gazdag profilú, bordás, gótikus kapu vezet.
A községtől északra 2 kilométerre levő völgyben található a Szentkút. A forrás a Szent László-hasadékvölgy mélyén fakad, a középkori eredetű remetebarlangokban még a XVIII. században is éltek szerzetesek. Jelenleg omlásveszélyesek.
A kegytemplom és a kolostor 1763-ban épült, barokk stílusban. Két barokk hagymakupolás tornya van, köztük timpanonos oromzat, barokk szobrokkal, szoborfülkékkel. A templombelső Mária-kegyszobra Pásztóról származik. A kolostorépületet erősen átalakították, U alakú, újabb keletű az árkádos homlokzatú udvar.



http://em.bloglog.hu/page/9/





 Nagyboldogasszony templom

Az első román stílusú templom már 1100 körül állt. A ma is látható templom elődje a XIII. században épült, román stílusban, ezekre az alapokra újraépítették 1403-ban. A XIV-XV. században gótikus stílusban kibővítették. 1688-ban elhagyatott, 1693-ban a pásztói apátsághoz tartozott. A XVIII. században részben barokk stílusban átalakították. 1914-17 között eredeti formájára visszaállították.



 Szentkúti Nagyboldogasszony-bazilika

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, kéttornyú, barokk stílusú templom 1763-ban épült. A tornyokat hagymasisak fedi. A főoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a XVIII. században.
A búcsújáró helyhez több, Szent Lászlóval és csodálatos gyógyulásokkal kapcsolatos monda fűzõdik. A forrást 1290-ben említették elõször. Korábbi fa kápolnája helyett 1705-ben kõkápolnát építettek, de ez 1755-ben már romos volt. A templomot Bellágh Antal remete kezdte el alapozni, majd az Almásy család segítségével 1758-63 között készült el a mai formájában. A barokk stílusú templom kéttornyú, egyhajós, észak-dél tájolású, melyhez késõbb kolostorépületet toldottak. Tornyai enyhén elõreugranak, a fõhomlokzatot falpillérek, öv- és órapárkány, szoborfülkék díszítik. A tornyokat hagymasisak fedi, a köztük lévõ falat háromszög oromzat zárja le. A hajó törtvonalú oldalfalai a tengelytõl eltérõ irányúak, a szentély félköríves. A nyugati oldalhoz kapcsolódik az Almásy sírbolt. Rövid, széles, boltozott hajója van, a hevederek kosárívesek. Fõoltára rokokó stílusú, itt van elhelyezve a XVIII. századi Mária kegyszobor.

A MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚTI NEMZETI KEGYHELY búcsúnaptára

http://szentkut.hu/hu/bucsuk oldalon olvasható.


komment
süti beállítások módosítása