Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Réde

2013. október 27. 15:50 - Andre Lowoa

Réde 1372 lakosú (2010. január 1.) község Kisbértől 14 kilométerre, délnyugatra fekszik. Ez a vidék már a római kor-ban is lakott terület volt, erre utalnak a földmunkák során előkerült feliratos kövek. 16:29 2013. 10. 29.A honfoglalás után Öcsök és Öse vezérek foglalták el a települést. Sokáig Csesznek várának tartozékaként említették okiratokban, így a XIV. század elején a várral együtt a Cseszneky család birtoka volt. A falu neve 1234-ben tűnik fel el először egy korabeli okiratban RÁDE alakban. A történelem során az ország hódítói több alkalommal is végigsöpörtek a falun, nagy károkat hagyva maguk után. 1679-ben a törökök rombolták le a Fülegóriánál álló várat. A törökök kiűzése után 1636-ban a királytól kapta gróf Esterházy Dániel a cseszneki várat, Rédével együtt. A rédei grófi uradalom a XVIII-XIX. század-ban alakult ki. Birtokosai a XIV. század-ban a Garaiak voltak, majd a XV. század-ban a Szapolyai család birtoka lett. 1529-ben a törököknek esett áldozatul a település a környező falvakkal együtt. A török időkben és a Rákóczi-szabadságharc idején Réde is sok viszonttagságnak volt kitéve, fejlődése megállt. A faluhoz tartozott Tót Réde, pár házból álló település,ahol a török vész után idetelepített Tót származásúak lakták. Ma 2-3 házát még lakják. A XVIII. század-ban a lassú fejlődésnek indult településen az Esterházy család épített kastélyt magának. A Bakony erdei koszorúzta település mai lakói főként földműveléssel, fakitermeléssel foglalkoznak.
A római katolikus templomát barokk stílusban 1767-ben építették, benne nagyon szép márvány Eszterházy síremlékek találhatók.
A református templom 1815-ben épült.
A helység nevezetessége a rédei park. A rédei kastélyt Franz Anton Pilgram tervei alapján, 1780-ban építette az Eszterházy család. Az épületből az 1947-ben bekövetkezett padlástűz és az azt követő pusztítások következtében ma már csak a bejárati oszlopok és kevés falmaradvány látható. Az egykori kastély körül létesített hatalmas, több mint 150 hektáron elterülő parkban számos idős vadgesztenye, korai juhar, nagylevelű hárs, kocsányos tölgy, szívarfa található, melyek mellett említésre méltók az erdei-, fekete- és vörösfenyő egyedek, valamint egy 24 egyedből álló fenyőcsoport.


http://kd.bloglog.hu/page/13/




 Szentháromság templom

Alapítva: 1920.

A templom 1767-ben épült barokk stílusban.

komment
süti beállítások módosítása