Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nógrádkövesd

2013. október 11. 16:23 - Andre Lowoa

Nógrádkövesd 686 lakosú (2010. január 1.) cserháti község a 78-as/Ipolytarnóc-Balassagyarmat-Aszód/ vasútvonal mentén, Balassagyarmattól 22 kilométerre, délre fekszik. Nógrádkövesd nevét 1298-ban említette először oklevél Kuesd néven. 1298-ban Fogacs és Guta határosaként említették. Gutával a Nagy út is összekötötte. A XX. század elején Nógrád vármegye Sziráki járásához tartozott.
Barcza kúria
A Jeszenszky-kastély XIX. században, eklektikus stílusban épült.
A haranglábja 1746 óta áll.



http://em.bloglog.hu/page/9/




 Szent Mihály templom

„Ajándékozási okirat

Alulírott ezennel és visszavonhatatlanul oda ajándékozom Nógrádkövesd községnek az építendő templom részére Herédi Ignác és Géczy Antal házai, és az országút (Ipolysági út) és patak (Halyagosi ér) között elterülő telkemnek a felét. Az országút (Ipolysági út) melletti részén ezután, melyen csakis és kizárólag templom teleknek használható. (Ma az emeletes Általános Iskola régebbi épülete található ezen a telken, melyet 1964-ben építettek.)

Nógrádkövesd, 1923. dec.4.-én

Szmrezsik János

Ajándékozó

1940-re 5000 pengő gyűlt össze a templom megépítésére;egyik előadás után sem mulattak a szereplők, legalábbis a bevételből nem, hiszen azt nem arra szánták. Az 5000 pengő „mindössze” egy szentély megépítésére volt elegendő, de a falubeliek ennek is nagyon örültek, sokat is tettek a magvalósításáért, hasonlóan az iskolaépítéshez itt is sajátmaguk dolgoztak a kőművesek mellett, természetesen nem pénzért. A templomot 1941-ben szentelték fel.

A szentélybe Báró Barcza Györgyné (szül. Báró Jeszenszky Alexa) másoltatta Olaszországban a Szent Mihály főangyalt ábrázoló képet, amelyet a templomban oltárképül állítottak a hívek.

komment
süti beállítások módosítása