Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Alsónémedi - 2013-06-28 21:31 péntek

2013. szeptember 15. 17:26 - Andre Lowoa

Alsónémedi 5206 lakosú (2012. január 1.) nagyközség az 5-ös főközlekedési út mentén, Dunaharasztitól 8 kilométerre, délkeletre fekszik.
A község határában rézkori (kb. Kr. e. 2200) sírleleteket tártak fel (némedi kultúra).

Pest megye egyik legrégibb települése, első írásos említése 1067-ből származik (Nywyg), előbb az Árpád, majd az Aba nemzetség birtoka volt. Az 1300-as évektől a váci püspökség birtokolta. A török hódoltság idején elpusztult, a 17. század végén népesedett be újra.

1718-ban a váci püspök katolikus plébánost helyezett ide és 1719-ben elfoglalták a templomot. Némedi mezőgazdasági településsé fejlődött, mivel Pest közelsége akadályozta az ipari fejlődést. Az 1848-as szabadságharcok kirobbanása, a feudalizmus összeomlása érezhető volt Némediben is. A szabadságharc kezdetén a falu sok nemzetőrt állított ki.

1885-ben pusztító tűzvész volt a településen.

Az első világháború nagyok sok anyagi és emberáldozatot követelt Alsónémeditől, a Szabadság téren található felújított emlékmű őrzi a hősök emlékét. A két világháború között a nagybirtokosok parcellázással szanálták birtokaikat, így sokan jutottak bérföldekhez. 1945 után új korszak indult, a földosztás az egész falut megmozgatta. Lassan fejlődésnek indult az ipar is.

Az őszi időszakban hagyományőrző szüreti bálokat és felvonulásokat tartanak.
* Római katolikus templom (barokk stílusú)
* Református templom (barokk)
* Református lelkészlak



http://km.bloglog.hu/page/12/

komment
süti beállítások módosítása