Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Váchartyán

2013. augusztus 31. 18:57 - Andre Lowoa

Váchartyán 1820 lakosú (2012. január 1.) község a 71-es/Vác-Vácrátót-Budapest/ vasútvonal mentén, Váctól 12 kilométerre, délkeletre fekszik. Váchartyán és környéke ősidők óta lakott hely, amit az itteni Várhegyen talált bronzkori leletek is bizonyítanak. A település már az Árpád-korban lakott hely volt. Első ismert birtokosai az Ákos nemzetség tagjai voltak.
Nevét már 1276-ban említette oklevél Harquiian, ekkor a pápa a nyúlszigeti apácák birtokaként irta össze. 1386-ban Harkyan néven ugyancsak az apácák birtokaként határolták körül. A 14. század elején birtokosa a Rátóti család volt.
1426-ban a váci pöspök kapta adományba Zsigmond királytól.
A török időkben mindössze 19 családot tartottak számon. A török megszállást követően viszonylag hamar benépesült. A lakosság többsége a református vallást gyakorolta. Templomát, mely eredetileg Árpád-kori, keleti tájolású volt, kőfallal körülvéve, ebben az időben kibővítették, kiszélesítették.
Református temploma a 18. században épült, miután az Árpád-kori templom, ismét katolikus "lett". Rajta a dátum: 1785, már a torony építésének befejezésére utal. Valójában Mária Terézia uralkodásának idején épült, egyhajós, karzattal.
A középkori eredetű, barokk stílusban átépített római katolikus templom 1718-ban épült. Oltárképe védett 1800-ból.
A koraklasszicista Gosztonyi-kastély 1802-ben épült. Dísztermében szép freskó látható.


http://km.bloglog.hu/page/11/





 Szent István király templom


komment
süti beállítások módosítása