Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szany

2013. augusztus 15. 19:05 - Andre Lowoa

Szent Anna kápolna

A kápolna 1751-ben épült.




Szent Kereszt megtalálása templom

A templom főhajóját 1767-ben Zichy Ferenc győri püspök építette. 100 évvel később, 1867-ben dr. Zalka János győri püspök a tornyot magasabbra építette, ugyanakkor a mellékhajókkal nagyobbítatta a templomot és a mellékhajók sarkain két kisebb tornyot emeltetett. 1928-ban Pandúr József és Borsa Antal festették ki, a freskók Takács István alkotásai s 1962-63-ból valók. A homlokzat közép- és oldalprizalitos, s övpárkányát félköríves fríz zárja le. A két saroktorony és a 46 méter magas középtorony között félköríves frízzel díszített oromszárnyak húzódnak. A középtornyot lezáró, a középen szögben felfutó órapárkány felett emelkedik a csillagdíszű, vaskeresztben végződő, párnatagos, laternás bádogsisak. A laternán és a toronyszobába körül félköríves ablakok nyílnak, úgyszintén az alsó emeleten is. A középtorony két szintje között, a félköríves fríz felett tagolt övpárkány húzódik. A saroktornyok órapárkánya azonos kiképzésű a középtoronyéval. A sisaknál hiányzik a laterna, nincs óraszámlap a félköríves ablakok között, alattuk azonban kisebb, szögletes falnyílás húzódik. A középrizalitba nyíló félköríves ajtó két oldalán egy-egy toszkán oszlop és pillér-pár emelkedik. A párkányzat középen oromszerűen kiválik s a csúcsán kereszt nyugszik. Az ajtó feletti mezőben helyezkedik el dr. Zalka János címere.




A következő videót Szanyba rögzítettem 2011. július 18-án este 8 óra után, mikor egy szupercella vonult végig a nagyközség felett.
Egyik percben arra lettem figyelmes, hogy hirtelen besötétedett.

komment
süti beállítások módosítása