Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonfüred

2013. augusztus 03. 23:06 - Andre Lowoa

Szívkórház kápolnája



 Piros Krisztus Király-templom

alapítva: 1918., akv.: 1918-tól, előtte Paloznak

A templom 1926-27-ben épült, dr. Fábián Gáspár tervei alapján Dr. Lutor Ferenc megbízásából. Felszentelése 1927. szeptember 29-én történt. A jellegzetes Balaton-felvidéki vörös homokkőből, ezért a helyiek "piros templom"-nak is hívják. A templommal egyidőben épült, hasonló stílusban és kövekből, a plébánia épülete is.



Balatonarácsi Nagyboldogasszony-templom




 Szamáriai asszonnyal beszélő Jézus kerektemplom

Füred egyik legérdekesebb nevezetessége: 1841-től öt éven át épült a Fruman Antal győri rajztanár által tervezett, késő klasszicista stílusú templom. A tervező a római Pantheon mintájárakészült esztergomi Szent Anna templom ihletésében alkotta művét. Az építést Rigler József építőmester vezette. A kőfaragásokat a győri Birkmayer és a keszthelyi Kugler, az asztalosmunkát Sturm Károly készítette. Kör alakú, centrális elrendezésű épületnek három oldala görög kereszt alakú, kiálló szárnyvégződésekkel lezárt. Középcsarnokához csatlakozik a szentély és két oldalkápolna. A templom Füred egyik jelképévé vált.

A főoltár képét (Jézus Jákob kútjánál a szamaritánus nővel beszélget) Kargling Henrietta, az egyik mellékoltárét (Krisztus a kereszten) Vaszary János festette.

Bejelentkezéssel látogatható.

komment
süti beállítások módosítása