Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dombóvár

2013. július 26. 09:44 - Andre Lowoa

Belvárosi Jézus Szíve-templom

A templom 1751-ben épült, barokk stílusban.

Anyakönyvek: 1752-től.




Mária Isten anyja kórházkápolna

A kápolna 2002-ben hazai, német, és svájci adományokból építtette Sonner Ádám kanonok, sásdi plébános. Tervezte Francz Weisinger.


Újdombóvári Nagyboldogasszony-templom

A templom 1934-ben épült.
Anyakönyvek: 1930-tól.



 Szőlőhegyi Szent Anna-kápolna

Régi búcsújáró hely. Előbb csak egy kis kápolna fülke állt a forrásnál, ahová Szent Anna ünnepén mentek a környéken lakó hívek imádkozni. A hagyomány szerint ennél a forrásnál a helybéli csősz Szent Annát látta, aki a kislányát, Szűz Máriát mosdatta a vízben. A csősznek azt mondta Szent Anna, hogy építsenek tiszteletére kápolnát, és ünnepnapján jöjjenek oda imádkozni, lemosni, a bűnök által Szűz Máriára kent szennyet. A hír hamar elterjedt a környéken. Kedvelt búcsújáró hely lett, ezért 1870-ben építettek egy nagyobb kápolnát, és attól kezdve már mise is volt a búcsú ünnepén. Ebben az időben a Dombóvári Plébániához tartozott. Ez a kápolna is hamar kicsinek bizonyult, így 1912-ben bővítették, tornyot is építettek, és a fa haranglábról a toronyba került a kis harang is. 1920-ban Szőlőhegyet a Vásárosdombói Plébániához csatolták, mert közigazgatásilag akkor Kaposszekcső része volt, ami akkor még Vásárosdombó filiája. Kaposszekcső 1948-ban vált önálló plébániává. Amikor Dombóvár városi rangot kapott, Kaposszekcső - Szőlőhegyet közigazgatásilag ide csatolták, immár Dombóvár - Szőlőhegy néven. Egy ideig még a Kaposszekcsői Plébániához tartozott, de 1992. Karácsonyán meghalt Pirgi Tivadar plébános, és utána a Szőlőhegy városrészt a Dombóvári Plébániához csatolták.



Gunarasfürdői
Szent Gergely-kápolna

A kápolnát 2010. május 29-én szentelte fel Mayer Mihály megyéspüspök. A kápolnát Papp Zoltán vállalkozó építtette, a város a telket adományozta.




Kertvárosi
Szent István király-templom

A templom 1989-ben épült.

komment
süti beállítások módosítása