Főcelebránsok: Böjte Mihály, Gegő István Juliánusz, Urbán János Erik

Az utóbbi időben: Orbán Szabolcs

http://www.csiksomlyo.ro/index.php/rss/csiksomlyo-elo-adasa

http://elocsiksomlyo.blogspot.hu/

 

 

 

 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.23. 09:30
Négy lépés, ami megerősíti a hitedet


„Arra fordítsd az idődet és az energiádat, hogy szellemileg jó formában tartsd magad!” (1Timóteus 4:7b, TLB fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor meg kell erősítened a hitedet.

A Biblia ezt tanácsolja: „Arra fordítsd az idődet és az energiádat, hogy szellemileg jó formában tartsd magad!” (1Timóteus 4:7, TLB fordítás).

Hányan ébredtek azzal a gondolattal, hogy: „Na végre, ma mehetek edzeni!”? Én biztosan nem! Azt viszont tudom, hogy mindannyiunknak szüksége van fizikai és szellemi edzésre egyaránt. Én igyekszem minden edzéssel töltött pillanatból a lehető legtöbbet kihozni, legyen az fizikai vagy szellemi edzés. Hadd segítsek neked is ugyanezt tenni a következő négy szellemi szokással, amelyek meg fogják erősíteni a hitedet.

1. Tanulmányozd a Bibliát! Személyesen kell tanulmányoznunk a Bibliát, mert amikor a hitünk megerősítéséről van szó, nem támaszkodhatunk mások Biblia tanulmányozására. Nekünk kell megtennünk. A Biblia szerint: „A teljes írás Istentől ihletett és képes megtanítani bennünket felismerni, hogy mi igaz és mi nem helyes az életünkben. Helyreigazít bennünket, amikor tévedünk, és megtanít azt tenni, ami helyes. Isten arra használja fel, hogy felkészítse az ő népét minden jó munkára.” (2Timóteus 3:16-17, NLT fordítás). Isten Igéje az életre felkészítő kézikönyv. Ha fel akarod magad készíteni, hogy Isten használjon, akkor tanulmányoznod kell Isten Szavát.

2. Olvass keresztény könyveket! A Példabeszédek 19:8 szerint: „Tégy jót magadnak, és amit csak lehet, tanulj meg!” (TEV fordítás). Sokkal többet fogsz megtanulni, ha olyan könyveket olvasol, amelyek segítenek szellemileg növekedni.

3. Írd le a bizonyságodat! A Biblia azt mondja az 1Péter 3:15-ben, hogy „Mindig legyetek készek, hogy meg tudjatok felelni azoknak, akik azt kérdezik, miben reménykedtek!” (NCV fordítás). Ahogy senki más nem tud helyetted tanulni, úgy a történetedet sem tudja más elmondani. Egy bizonyság négy részből áll: Milyen volt az életed, mielőtt Krisztushoz jöttél? Hogyan jöttél rá, hogy szükséged van Krisztusra az életedben? Hogyan adtad át az életed Krisztusnak? Milyen az életed most?

4. Csatlakozz egy kiscsoporthoz! A Biblia szerint: „Bátorítsátok egymást és építse egyik a másikat!” (1Thesszalonika 5:11a, NLT fordítás, második kiadás). Nem tudok semmi másról, ami annyira meg tudná erősíteni a hitedet, mint a rendszeres kapcsolat a kiscsoportoddal. Ha nem vagy tagja egy kisebb csoportnak, akkor keresned kell olyan embereket, akikkel megoszthatod az életedet és akik támogatni fognak, ahogy növekszel hitben.

Ez a négy szokás segíteni fog szellemileg jó formában maradni, hogy készen állj arra, hogy Isten használjon. Melyik szokásra kell ma nagyobb figyelmet fordítanod?

Beszéljetek róla:

 • Mit gondolsz, miben segít, ha leírod a bizonyságodat?
 • Mi módon segítheti a kiscsoport, hogy növekedjen a hited? Hogyan tudod te segíteni őket?
 • Nem biztos, hogy szórakoztató feladatnak tűnik a keresztény könyvek olvasása. Gondold át, hogyan tehetnéd érdekesebbé! Például, ha a baráti köröd is ugyanazt a könyvet olvasná vagy kávézás mellett beszélnétek meg az olvasottakat.

 

Nehéz időkben az a legfontosabb, ami benned történik

„Pál így szólt a századoshoz és a katonákhoz: „Ha ők nem maradnak a hajón, ti sem menekültök meg.” (Apostolok cselekedetei 27:31 NIV fordítás)

Az élet nem igazságos. Lesznek problémáid, nehézségeid, sérelmeid, amelyek vagy jobbá vagy még keserűbbé fognak tenni. Akár növekedhetsz, de akár fel is adhatod. Akár azzá is válhatsz, akinek Isten látni szeretne, de akár meg is keményítheted a szívedet. Neked kell eldöntened, hogyan válaszolsz életed nehézségeire. Hogyan fogod kezelni őket?

Amikor ezeken a nehéz időszakokon mész keresztül, akkor kevésbé fontos, hogy mi történik veled, azzal szemben, hogy mi történik benned. Ez az, ami elvezet téged az örökkévalóságba – nem a körülményeid, hanem a jellemed.

Az Apostolok cselekedeteinek 27. részéből három olyan utat tanulhatunk meg, ahogyan NEM szabad válaszolnunk a megpróbáltatás idején:

1. Ne sodródj. „A hajót magával ragadta a vihar, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni; ezért feladtuk és sodródtunk tovább.” (Apostolok cselekedetei 27:15 NIV fordítás). A hajó Pált és más bebörtönözöttet szállított Rómába a Földközi-tengeren. 14 napja nem látták a Napot, ezért semmilyen támaszpontjuk nem volt. Hagyták magukat sodródni.

Amikor nehézséggel találkoznak az emberek, sokan elkezdenek sodródni. Nincs céljuk, tervük, érdeklődésük, álmuk az életükkel kapcsolatban. Ma ezt „lejtmenetnek” hívjuk. A probléma a lejtmenettel az, hogy fejjel a mélység felé állsz. Az élet nem egy tengerpart. Az élet sokszor nehéz, de ne veszítsd el az érdeklődésedet vagy az álmaidat, csak azért mert az élet nehéz.

2. Ne add fel. „A vihar hevesen dobált bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet.” (Apostolok cselekedetei 27:18 NIV fordítás). A hajótisztnek csökkenteni kellett a hajóterhet, ezért kidobálták a berendezést és az élelmiszert. Feladtak szükséges dolgokat, mert a vihar akkora nagy volt.

Amikor viharba kerülsz és a stressz kezd elhatalmasodni rajtad, hajlamos vagy elhanyagolni és kidobni jobb időkben egyébként nagyon fontos értékeidet és kapcsolataidat. Azt mondod, „Lemondok a házasságomról!", „Lemondok arról az álmomról, hogy főiskolára menjek.”

Isten azt mondja, „Maradj a hajóban!”. Például megtetted-e ezt a házasságodban? Mondtad-e: „A válás nem lehetőség számunkra; harcolni fogunk érte!" Ha nem, akkor ott lesz a kísértés, hogy bármikor feladd. Ha nem dobod el a kulcsot, sosem fogsz azzá a jellemmé fejlődni, amelyet Isten szánt neked. Isten képes helyzeteket és személyiségeket változtatni. Téged is meg tud változtatni. Saját tapasztalataimból tanultam meg, hogy Isten akarata sohasem az, hogy elmeneküljünk nehéz helyzetekből. Isten azt akarja, hogy tanuljunk, növekedjünk és fejlődjünk és ő velünk lesz minden pillanatban.

3. Ne ess kétségbe! „Végül feladtunk minden reményt, hogy megmenekülünk.” (Apostolok cselekedetei 27:20b NIV fordítás). 14 nap teljes sötétség és a hajóteher kidobása után – mikor már sem ételük, sem felszerelésük nem volt, – az utasok feladták a reményt. De egyetlen dologra nem gondoltak: Bár viharban vannak, Isten irányítja az életüket. Nem hagyta el őket. Lehet, hogy nem tapintható az Ő jelenléte, de ha távol érzed magadtól Istent – tedd fel a kérdést: ki távolodott el: Ő vagy te? 

Isten veled van a viharban és át fog segíteni rajta. Próbára tesz, hogy meglássa valóban bízol-e benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan tudod bemutatni azt, hogy bízol Istenben, miközben viharban vagy?
 • Milyen nehéz helyzetekben vártad, hogy Isten, hogy közbeavatkozzon és megváltoztassa azokat?
 • Hogyan várhat arra Isten, hogy elkezdj változni, ahelyett, hogy megváltoztatná a helyzetet? Mit válaszolsz?

 
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 10:16Isten jó célra használja a problémáidat

„Még ha mindenféle próbatételek is zaklatnak átmenetileg titeket… Ez nem véletlenül van – azért történik, hogy megpróbálja a hiteteket, ami sokkal értékesebb, mint az arany.” (1 Péter 1:6-7, Phillips fordítás)


Az élet nem véletlenszerű és szeszélyes balesetek sorozata. Az élet nem teljesen megtervezhetetlen. Az élet nem jelentéktelen. Isten tudja, mi történik a világban. Ő az, aki fonja életed szövetét, aminek van színe és fonákja – boldog és szomorú esemenye – hogy gazdagságot, formát és színt hozzon az életedbe. Semmi sem történhet Isten gyermekének az életével úgy, hogy Isten azt meg ne engedné. Minden átmegy az Atya szűrőjén.

Azonban ne érts ezt félre. Nem azt mondom, hogy minden, ami az életedben történik, az Isten tökéletes akarata. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Nagyon sok olyan dolog történik, ami nem Isten akarata. Ha a széles útra térsz és vétkezel, az nem Isten akarata. Ha valaki más követ el bűnt veled szemben, az sem Isten tökéletes tervének a része.

Istennek egy megengedő akarata van. Ha túl sokat eszem, megfizetem az árát. Ha tönkreteszem a testem, én fogok szenvedni miatta. Isten nem okoz gonosz dolgokat és nem okoz szenvedést. Azonban megengedi őket, mert célja van velük. Megengedi őket, aztán pedig használja őket.

Isten a mestere annak, hogy hogyan lehet a rosszból jót kihozni. Megakadályozhatta volna, hogy Pált Filippiben börtönbe zárják, azonban inkább engedte ezt, és ennek eredményeként a börtönőr megtért. Isten megmenthette volna Jézust a kereszttől, de ehelyett engedte, hogy megfeszítsék. Engedte, hogy a saját Fia szenvedjen és meghaljon. Lett ennek bármi jó a következménye? De még mennyire!

Isten szereti a keresztre feszítést átváltoztatni feltámadássá. Isten sokszor olyan dolgokon keresztül formál, olyan eseményeken keresztül erősíti a hitünket, amelyeket el akarnánk inkább távolítani az életünkből. Az ilyen problémákat jóra szeretné használni az életedben. Van, ami sokkal fontosabb a fájdalmadnál: az, amit megtanulsz abból a fájdalomból. Isten irányítása alatt tartja a dolgokat.

Mi tehát a lényeg? Mi a mi válaszunk? Az, hogy ennek a tudatában kezeljük a fájdalmainkat.

„Emiatt nem adjuk fel sohasem. Ugyan a testünk haldoklik, a lelkünk minden nap megújul. Ugyanis a mostani problémáink kicsik és nem tartanak sokáig. Ez az örökkévaló dicsőség pedig, amit szereznek nekünk, messze felülmúlja ezeket.” (2 Korinthus 4:16-17, NLT fordítás)

Beszéljetek róla:

 • Mit mondanál te a saját szavaiddal valakinek, aki megkérdezné, hogy miért engedi Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel?
 • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz, amikor a fájdalmaid közepette vagy?
 • Mit jelent az, hogy „a lelkünk minden nap megújul” (2 Korinthus 4:16)?
Istennek tetszik, ha gondosan vezetsz pénzügyi feljegyzéseket

 

"Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal, mert a kincs nem marad meg örökké..." (Péld.27:23-24a)

Ha Jézus követésére gondolsz, valószínűleg nem gondolkozol azon, hogy gondosan vezess pénzügyi feljegyzéseket. De Isten szeretné, ha nyomon követhető lenne, hogy mennyit költesz, mennyivel tartozol, és hogy mennyit keresel.
A Biblia azt mondja, fontos, hogy figyeljünk jól a pénzügyeinkre.

Más szóval, tudnunk kell, hova is kerül a pénzünk. Azt mondják az emberek, hogy a pénz beszél. De valójában csak jó gyorsan elsétál tőlünk. Aztán csak azon tűnődsz, hova is ment.

Nem tudni, hogy hova kerül a pénzed, egyenlő a katasztrófával. Azért keveredsz adósságba, mert nem vezeted helyesen, mi történik a pénzeddel.
Ahogy a mondás is tartja, úgy végzed majd, hogy elköltöd a pénzt, amit még meg sem kerestél, hogy olyan dolgokat vehess meg, amire semmi szükséged, hogy kiváltsd olyan emberek csodálatát, akiket nem is kedvelsz.

Ez mindenféle problémát okoz az életeben.
Az egy figyelmeztető jel, ha azon gondolkozol, hova is tűnt el. Már bajban is vagy, ha nem tudod, hová kerül a pénzed, mivel a tudatlanság és hitelek bajt eredményeznek.

Tudnod kell, mivel tartozol, mit birtokolsz, és mit keresel. Ezeket jól fel is kell jegyezned, mert a anyagi javak gyorsan eltűnnek.

Gondolj erre: Ha ugyanannyi időt szánsz arra, hogy leírd ezeket, mint amennyit aggódsz a pénzügyi dolgokon, máris kevesebb az, amiért aggódnod kell. Ügyelned kell arra, hogy feljegyzéseket vezess annak érdekében, hogy Isten áldásai legyenek a pénzügyeiden.

Mit teszel a héten, hogy rendben tartsd a pénzügyi feljegyzéseidet? Ha van arra adottságod, hogy rendben tartsd őket, kinek fogsz segíteni, hogy hasonlóan kezelje pénzügyeit?Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 10:15Állj meg, nézz körül és légy figyelmes

 

„Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti.” Péld. 29:11

Miért fontos, hogy megfékezzük az indulatunkat? Azért, mert a féktelen harag egy begyakorolt válasszá válhat az élet dolgaira. Hamarosan az indulat irányíthat, és nem mi az indulatodat.

A példabeszédek könyve tele van gyakorlati tanácsokkal arról, hogy fékezzük az indulatunkat. Hadd osszak meg ezek közül hármat. A legegyszerűbben úgy jegyezhetjük meg, ha arra gondolunk, hogy tanítottak minket átkelni az úttesten gyerekkorunkban: állj meg, nézz körül, és légy figyelmes.

1. Állj meg, és gondolkozz mielőtt beszélni kezdenél. Nem tudom, miért könnyebb a mérges szavakat kimondani. Sok olyan embert ismerek, akik mérgükben csípősen, szarkasztikusan és elhamarkodottan reagálnak. De az éles nyelv okozza a vesztünket a legkönnyebben.

A Példabeszédek 14:7 ezt mondja: „A hirtelen haragú bolondságot követ el, és az alattomos embert gyűlölik.” A 15:1 pedig ezt mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt”. Az első lépésünk a haraggal szemben, hogy megállunk és gondolkodunk, mielőtt beszélünk.

2. Nézz körül. Nézzünk rá a helyzetre Isten szemszögéből, nem a mienkből. Legyünk elég érettek szemet hunyni apró sérelmek, csalódások és bizonytalanságok felett. Ha valaki kritizál minket, szóban bántalmaz, vagy elszomorít, legyünk elég érettel így reagálni: „Ez nem fog érdekelni engem!” A Példabeszédek 12:16 így szól: „A bolond bosszúsága azonnal kitudódik, az okos pedig leplezi szégyenét.”
A harag is, mint minden más érzelem, abból fakad, hogy milyennek látunk egy bizonyos helyzetet. A nézőpontunk megváltoztatása megoldás lehet az érzelmeinken való uralkodása.

3. Légy figyelmes. Legyünk tekintettel azok szükségeire és sérelmeire, akik kiváltják belőlünk a haragot. Egy mérges ember elkerülhetetlenül megbántott is. Valami fáj belül nekik, csalódottak. Ha meghallgatjuk a szükségeiket, akkor könnyebben tudunk reagálni harag nélkül.

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” Jakab 1:19. Ha megtesszük az első kettőt, a harmadik magától jön majd. Ha gyorsak vagyunk a hallásra és késedelmes a szólásra, akkor természetes lesz az, hogy lassan gerjedünk haragra.

Bibliai próféciák: nem csak véletlen egybeesés

„Sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek.” (2Péter 1:21)

 


A Biblia a történelem legtöbbet olvasott könyve. Ugyancsak a legnagyobb példányszámban eladott és a legtöbb nyelvre lefordított könyv a történelem során.

Igen, és még több: Isten szava, Isten lehelete. A 2Timóteus 3:16 ezt mondja: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.”

Ez azt jelenti, hogy a Biblia nem csupán egy jó gondolat. Isten szava a számunkra. Az egyik ok, amiért tudhatjuk, hogy a Biblia igaz és bizalomra méltó, hogy ezer és ezer próféciája vált valóra a történelem során és fog még később valóra válni. A Biblia minden egyes próféciája pontosan úgy, ahogyan Isten előre megmondta, teljesedett be vagy fog beteljesedni valamikor a jövőben.

Egyedül Jézusról több mint 300 próféciát tartalmaz a Biblia, amelyek mind legalább ezer évvel a születése előtt keletkezett. A Biblia előre kijelentette, hogy mikor, hol és hogyan fog megszületni. Nem volt lehetősége befolyásolnia a születését, hogy betöltse ezeket a próféciákat.

A Biblia azt is előre kijelentette, hogy Jézus hogyan fog meghalni. Ezer évvel Jézus halála előtt Dávid már leírta Jézus halálát a kereszten az egyik zsoltárában; bár a „keresztre feszítés” kifejezést nem használta, mert ezt senki sem ismerte akkor, de már jóval azelőtt, hogy a rómaiak kigondolták volna ezt a kivégzési módszert, Dávid már gyakorlatilag leírta azt.

Ezt egyedül csak Isten tudhatta előre.

Mekkora a valószínűsége, hogy előre teszek rólad 300 kijelentést, és később mindegyik igaznak bizonyul? Végtelenül kicsi, le sem tudnád írni ezt a számot. Sokkal nagyobb hit kell ahhoz, hogy elhiggyük a bibliai próféciák véletlen egybeesését, mint azt, hogy Isten tervezte és rendezte így.

A Biblia azt mondja: „Sohasem származott prófécia embertől, hanem a Szentlélek adta emberi beszédként, amely Isten irányítása alatt állt.” (2Péter 1:21 – GW fordítás)

A bibliai időkben senki sem akart próféta lenni. Izraelben ugyanis az volt a törvény, hogy Isten prófétája jövendöléseinek 100 %-ban igaznak kellett bizonyulnia. Ha csak egyszer is hamisat jövendölt, akkor hamis prófétának tekintették és halál volt a büntetése. Bizony, neki nem volt mindegy, hogy valóra válik-e, amit kjövendölt!

A Biblia próféciái pedig igaznak bizonyultak – kivétel nélkül minden esetben. Megbízhatsz a Bibliában, mert minden, amit megjövendölt, beteljesült!


Beszéljetek róla:

 • Úgy tűnhet, hogy a bibliai próféciáknak nincs jelentőségük vagy nem fontosak az életedben. Mit gondolsz, mégis miért akarja Isten, hogy tanulmányozd, megértsd azokat és törődj velük?
 • Elhiszed és bízol abban, hogy a Biblia igaz? Hogyan akadályoznak meg abban a kétségeid, hogy meghalld, mit akar Isten mondani neked?
 • Milyen módon hasznos a Biblia számoda? Csak bátorításként használod, vagy „a tanítás, a feddés, a megjobbítás, az igazságban való nevelés” eszköze is az életedben?

 Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 10:14

2001. augusztus 20.

Vassula tudd, hogy én, Jahve szeretlek téged. Soha ne kételkedj jelenlétemben! ÉN VAGYOK van veled, és gyönyörûségét találja benned. Haladj! Kapni fogsz tõlem. Ebben a pusztaságban senki által ne engedd meggyõzni magad arról, hogy nem vagyok naponta veled! Imádj, és dicsõítsd Nevemet!

Boldog, aki magasztalja kimondhatatlan szépségemet, és rám szomjazik, mert tökéletes kertemmé lesz. És én benne fogok lakozni.

Leányom, állj ellen a gonosz támadásainak, ne végy tudomást róluk! Nevem mindenütt rád van nyomtatva, és önmagában már ez is felbõszíti õt. Igen, õ embereket használ fel, és örül, ha papok azok, akik rágalmat szórnak rád. A gonosz azonban halált hoz a bûnösre.

Bár a gonosz tajtékzik, mint a veszett eb, te, Vassulám, tedd az ellenkezõjét! Gyakorold a jót, keresd a békét, kövesd a szeretetet, ültess igazságosságot és erényt a bûn helyébe! Légy az én illatos tömjénem! Ne feledkezz meg arról, hogy kitõl származol! Tanításomat hirdetve meg fogod tapasztalni, hogy arra választottalak, légy az én mennyországom, mely fényes csillagokkal van telehintve. Ki vagy jelölve arra, hogy hozz hozzám más mennyországokat is, amelyekben megalapíthatom országomat.

Ó Vassula, a válság ideje most bontakozik ki a Föld felett! A Föld azt fogja learatni, amit elvetett. Az ördög kiönti rád okádékát, nemzedék. Rád önti minden megvetését, amit veled szemben mindig érzett. Kezedet sorra bemocskolta a gonoszság, a csalás, az igazságtalanság és a hitvány bûnök minden fajtája. De a kevélység, az önzés, a konokság, az istentelenség és minden rossznak tetõfoka, a végtelen sok rossz tetõfoka eloszlik, mint a füst és többé nem fog látszani, én fogom eloszlatni.
Csak várj és látni fogod!

Jahve a Nevem!

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 09:16

Amit megőrzöl magadnak, már elvesztetted. Amit odaadsz, tiéd lesz örökre.

Josef Recla


Az emberek azért magányosak, mert falakat építenek hidak helyett.


„Az Úr igéjét dicsérem.” (Zsolt 56,11)

Lehet az embernek olyan érzése, hogy a Biblia elavult könyv; akik azt írták, saját korukat ismerték, de mi ma élünk. Isten igéje azonban a különböző korokban és más-más társadalmi helyzetben élő emberekhez szól. Bemutatja, hogy az emberi magatartásformák milyen következményekkel járnak. Isten nem igazítja a változó világhoz mondanivalóját. Minél rendszeresebben olvasod a Szentírást, és figyelsz Isten szavára, annál inkább magasztalod igéjét és magát az Urat.
(Bozorády Zoltán)Csak a hálás ember lehet boldog ember, csak a hálás ember elégedett ember, csak a hálás ember kiegyensúlyozott lélek. S mégis ezt az egyet, a háládatosságot tanuljuk meg legkevésbé. (Ravasz László)Egyszer az állatok úgy határoztak, tenniük kell valami jelentős dolgot annak érdekében, hogy az új világ problémáira megoldást találjanak. Így hát iskolát szerveztek. A tantervbe ilyen tárgyakat vettek fel: futás, mászás, úszás és repülés. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében minden állat felvette mindegyik tantárgyat. A kacsa kiváló volt úszásból, sőt, jobb volt még az oktatónál is! Ám repülésből éppen csak átment, futásból pedig rettentően gyenge volt. Mivel olyan lassan futott, abba kellett hagynia az úszást, és bent kellett maradnia iskola után, hogy a futást gyakorolja. Ez annyira megviselte úszóhártyás lábait, hogy végül úszásból is csak átlagos lett. De az "átlagos" teljesen elfogadható volt, ezért senki sem aggódott miatta, kivéve a kacsát. A nyúl osztályelső volt futásból, de megrándult a lába, mert olyan sok pótórát kellett vennie úszásból. A mókus színjeles volt mászásból, de folyamatos frusztrációt okozott számára a repülésóra, mert a tanár arra kényszerítette, hogy a földről induljon felfelé, nem pedig a fa tetejéről lefelé... végül mászásból is csak hármast kapott, futásból pedig kettest. A sas problémás gyerek volt, szigorúan kellett fegyelmezni, mert szakadár volt. A sziklamászás órákon, mindenkit maga mögött hagyott, de ragaszkodott ahhoz, hogy a saját módszereit alkalmazva jusson fel a csúcsra!Egyszer egy pilótának nehézségei adódtak leszállás előtt, mert köd borította a leszálló pályát. A repülőtéren elhatározták, hogy radar segítségével juttatják a földre. Amint kezdte kapni a parancsokat a földről, hirtelen eszébe jutott, hogy egy magas oszlop van a kifutópálya mellett, és pánikba esve hívta fel az ellenőrző tornyot. A válasz egyszerűen jött: "Engedelmeskedj az útmutatásoknak, mi törődünk az akadályokkal."

Milyen sok hívő nem engedelmeskedik Isten igéjének a problémák és nehézségek közepette. Ha engedelmeskedünk, Ő meg tudja oldani a problémáinkat és nehézségeinket.Ha valami nem sikerül, az nem sikertelenség: ott kezdődik a munka. (Halász Péter)


Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül! Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted!


Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.

Wass Albert


Mielőtt megszólalsz, gondold végig, szebb-e, mint a csend, amit megtörsz vele...„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

Sokan már úgy ébrednek, hogy fáradtak. Halálos fáradtság munkálkodik már a fiatalokban is. Nincs erő, ezért kell a sok kávé, az energiaital, és ha az sem segít, akkor az erőtlenség érzését csillapító alkohol vagy egyéb mámor és kábulat. Az életerő Krisztusban van és tőle jön. Nincs más forrás. Ami viszont tőle jön, az mindenre elég. Elég a csalódás, a katasztrófa ellen, elég még a halál ellen is. – Uram, adj nekem erőt, mely tőled és belőled fakad!
(Sándor Frigyes)


Nem a tövis sért meg téged, hanem te karcolod meg magad a tövissel.

Pigmeus közmondás


„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik.” (5Móz 8,3)

Nincs még egy nyelv a magyaron kívül, amelyben a búzát életnek is hívnák. A régi magyar ember nem véletlenül nevezte így gabonáját! A búzaszemben egyfelől megtalálható minden olyan tápanyag, amely szükséges a sarjadó növény fejlődéséhez, másfelől tápértéke, rostjai megfelelőek a kenyerét verejtékkel kereső számára. Mi talán egy kicsit jobban értjük, mit jelent a kenyérből való élet. Jó lenne azt is megértenünk, mit jelent az Úr szájából hangzó igével való élet! Jézus Krisztus mondja magáról, hogy ő az élet kenyere…
(Csorba János)


Szolgálok hát, mint a köszörűkő, mely az acélnak jó élt ád, noha ő maga metszeni tompa. (Horatius)


„Te bűnbocsátó Isten vagy, kegyelmes és irgalmas, hosszú a türelmed, és nagy a szereteted.” (Neh 9,17b)

Életünk nagy lehetősége és ebből fakadóan öröme is, hogy Isten nem haragtartó. Ő minden őszintén megvallott és elé letett bűnünket a háta mögé veti, és nem emlegeti többé, nem hánytorgatja fel. Nagy áldása lenne az életünknek, ha mi is így tudnánk megbocsátani, ha Isten hosszútűrésének nemcsak mi örvendeznénk, de továbbadnánk, és mi is hosszú türelemmel és irgalommal lennénk mások felé.
(Tamásy Tamásné)


Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 05:02

Elfogadásért.

A mai nap imádsága:

Uram! Te látod büszkeségemet, esendőségemet, mulasztásaimat és vétkeimet. Kérlek, bűnbocsátó irgalmad palástját terítsd rá didergő lelkemre, hogy szereteted melege akaratod cselekvésére indítson. Ámen.


Nagyon közel van hozzád az ige, a szádban és a szívedben van, teljesítsd hát azt! 5 Móz 30,14

Ha a csapda csattan, nincs menekvés... Ahogyan a róka inkább lerágja lábát csakhogy szabaduljon a vasmarok szorításából, ugyanúgy vannak rókalelkű emberek is, akik a menekülésért - vagy annak akárcsak a lehetőségéért is - a borzalmas "áldozattól" sem riadnak vissza... Nyilvánvaló, hogy három lábbal is bőséggel lehet még dézsmálni a tyúkólakat, de egyrészt nem szabad összetéveszteni a róka vitalitását a rókalelkű ember minden-áron(!) élni-akarásával, másrészt ha testet meg is lehet csonkolni, de a lelket soha. Akik persze csak az anyagvilágban léteznek, azok nem számolnak azzal, hogy egyszer a didergő lélek követelni kezdi Azt, ami belülről melegít, a nagy Befogadót, az Óvót, az Elrejtőt: a Lelket.

Az anyagvilágban a csapdákat mások állítják nekünk, de a lelki életünkben azokat többnyire mi magunk készítjük elő, biztosítjuk ki... s abban a reményben megyünk tovább, hogy mi erre a lélekterületre még egyszer, soha, de soha nem tévedünk. A "mégegyszer" pedig megtörténik, s a csapda csattan... S ha nem is az első pillanatban, mert akkor még fel sem fogtuk mi történt velünk - hiszen csak a fájdalom bénító erejét tapasztaljuk -, de a lelki trauma utáni első eszmélődésünkben azonnal kiviláglik a keserű tény: nem kellett volna ennek így történnie... de mostmár késő, a szorításból nincs menekvés.

Nyomorúságos, a tehetetlenség állapota ez, de a bűn szorításából egyedül nincs menekvés. De mi is a ma emberének a legnagyobb nyomorúsága? A magány. Ennek a kínzó fájdalma ül ki ráncokban és megtört tekintetekben, ennek vergődését, ideges csapkodását tapasztaljuk utcán és munkahelyen, de ennek keserűségét tapasztalhatjuk olykor a szűkebb környezetünkben is. A legnagyobb tragédia a párkapcsolati, amikor ketten magányosak... Ki szabadíthatja meg a magány keserűségétől a szenvedő lelket? Csakis az ÚR. El kell telnie néhány esztendőnek, hogy az ember rádöbbenjen: Isten nélkül nincs megoldása a krízisnek, mert a lélek szövődmények nélküli "sebgyógyulása" csakis Őáltala lehetséges.Hűség...

A mai nap imádsága:

Uram! Adj erőt döntéseimhez, légy alapja életemnek, hogy emberséges tudjak maradni! Ámen"Mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét - a paráznaság esetét kivéve -, és mást vesz feleségül, az házasságtörő."
Mt 19,9

A hatvanas és hetvenes évek liberális hulláma jelentős hatást gyakorolt a törvények alakulására, és ezekben az évtizedekben hatalmasan megugrottak a válási mutatók. Angliában például 1950-ben 1000 emberből csak 28-an váltak el, 1970-ben 47-en, 1980-ban pedig már 280-an. Az Independent című napilapban megjelent összeállítás szerint a válások tekintetében legszomorúbb év 1993 volt az Egyesült Királyságban: 1000 emberből már 443-an váltak el. Mára alig apró túlzással elmondható: Nyugat-Európában minden második házasság válással végződik. Ezelőtt 50-60 évvel még stigmának számított a válás - ma már nem számít annak.

Jézus nem azt hangsúlyozza, hogy ne váljatok el, hanem azt, hogy igyekezzetek úgy alakítani életeteket, hogy ne kelljen elválnotok. "Majd elválik!"-alapon ugyanis nem lehet közös jövőt tervezni! A stabil házasság alapja nem a szexuális életben való korai jártasság, hanem az emberség. Aki emberséges, az szeretetteljes, s ennek következtében harmónikusan törekszik kapcsolatát felépíteni. S aki harmóniában van, az érzi magát biztonságban is, s így válik felszabadulttá a szexuális életében is. Mert ugye nyilvánvaló, hogy aki 30km-es táblák között százzal száguldozik a lesötétített üvegű terepjárójával, nem vesz figyelembe záróvonalat és stop-táblát, az hasonló "habitussal/gátlástalansággal" fizeti az adóját, s ugyanennyire "kedves" és "odafigyelő", "önzéstől mentes" a házaséletében is... Aki átgázol a másikon, az ugyanilyen durva a szexuális életében is. Csoda-e hát, ha ilyen a társadalmunk, amilyen?

Jézus szavai egyértelműek - paráznaság esetét kivéve. Pál azt mondja, a feleség engedelmeskedjen férjének, mint az Úrnak, a férj pedig úgy szeresse a feleségét, mint Krisztus az egyházát, aki önmagát adta érte... Az elvárások tehát eléggé egyértelműek. "Kész vagyok haláligmenően szeretni a társamat, de ugyanezt várom el tőle is." Ha ez a kölcsönösség nincs meg a házasságban, akkor nem tudják a megbocsájtást sem gyakorolni. Sok házasság azért fut zátonyra, mert a felek nem is tudják, hogy mire vállalkoznak. Aki nem edzi magát a marathoni távra, s csak úgy elindul - az extrém igénybevétel okán - az életével játszik. Aki nem készíti fel magát a házasságra, sőt nem edzenek felelősséggel együtt a közös jövőért, azok igen nagy kockázatot vállalnak fel... Megeshet - a statisztika ezt mutatja - hogy házasságuk végül is belehal a terhelésekbe.

Az ószövetség, s az újszövetség is a házasság képét veszi annak érzékletesebbé tételére, milyen is az Isten és az ember kapcsolata. Ahogyan a házasságnak intimitása van, s a paráznaság (legyen az hideg-, vagy meleg csalás, azaz munkával vagy egy másik emberrel) eltöri a hűség ólomkristály vázáját... Össze lehet ragasztani, de az már csak a ragasztott verzió... Ezért különösen figyelni kell egymásra! Ennek alapja csakis a szeretet, amely fogyatkozik napról napra, de a keresztény ember felülről újratöltekezhet. A példaadás a legjobb pedagógiai módszer a jövő generációjának, korunk tragikuma, hogy a pozitív példák lassan alig akadnak a családban, sőt még szószéken állók közül is egyre többen a könnyebb utat választják, s elválnak...

Tények a válással kapcsolatban

? Ma Nyugat-Európában minden második házasság válással végződik (más felmérések szerint a válási arány 40 százalék).
? A válások háromnegyed részében gyermekek is vannak. Az elvált szülők gyermekeinek 10 százaléka háromnál több családfelbomlást élt át. 2001-ben Magyarországon 22 800 gyermek érezte meg a bőrén, mit jelent elvált szülők gyermekének lenni?
? A Divorce Money Financial Information nevű tanácsadó cég szerint körülbelül 10 év szükséges ahhoz, hogy a válás által okozott anyagi kár helyreálljon?
? Az infarktus és a pszichoszomatikus megbetegedések aránya jóval nagyobb az elvált személyeknél.
? A válások száma a 21-22 éves korban házasodottak között pontosan duplája azokénak, akik 24-25 évesen kötnek házasságot. A 20 év alatt kötött házasságok 80-85 százaléka felbomlik.
? Öngyilkosság-elemzések alapján: a legtöbb köze a válásnak van az öngyilkossághoz, és a legkevesebb a házasságnak. A tinédzser-öngyilkosságok első számú oka a család szétesése.
? Az elvált felnőttek 62 százaléka sajnálta, hogy nem tett többet a házasságáért, háromnegyedük úgy véli, hogy a válás nem tesz boldogabbá, sőt inkább halmozza a problémákat.


Isten igéje...

A mai nap imádsága:
URam! Köszönjük Neked teremtő Igédet, s a megtestestesült Igét, Jézus Krusztust! Add, hogy tanuljunk Igédből, s megértve akaratodat úgy élhessünk ebben a világban, ahogyan Te azt eleve elrendelted nekünk! Ámen
Az ÚR igéjét dicsérem.
Zsolt 56,11
Gyerekkorunkban lelkészünktől megtanultuk - jobb esetben, legkésőbb konfirmációkor -, hogy: Isten szava teremtő hatalom... A Biblia első oldalán így olvashatjuk: "Akkor ezt mondta Isten - Legyen világosság! És lett világosság". Isten szavának tehát engedelmeskedik a(z anyag)világ is, hiszen a lelkit, a szellemit jelölő logosz/azaz ige még a véges ember szájából is erővel bír. Szavaink "embert faraghatnak" az istenképűségét elveszített embertársunkból is -, s ez nem a mi pedagógiánk nagyszerűsége, hanem az Isten kegyelme, maga az evangélium! Ahogyan egekbe repíthet az őszinte, tiszta szó, ugyanúgy a pokolba taszíthat a hazug, a hitvány, a romboló beszéd.
Nem nemzetieskedés, hanem régi felismerés: "Nyelvében él a nemzet!" Megmosolyogjuk a franciákat, mert hivatalosan nem mondhatják/írhatják le azt, hogy "computer", de nyelvük védelmét más nemzetek is megteszik. Amelyik nép elveszíti nyelvét, az kultúráját, önmagát veszíti el!!! Kína - s ők magukat nem országként, hanem civilizációként(!) definiálják - határaik mentén kiváló, államilag erősen támogatott iskolarendszert hoztak létre, s így a környező szegényebb országokból 30-50 km-es körzetből is bejárnak, bebicikliznek ill. behordják a gyermekeket, mert tudják, a siker kulcsa a jó iskola...
Ha azt a tendenciát nézzük, hogy USA-ban az 50 tagállam közül 42-ben(!) már nem oktatják a kézírást - ugyanez a fejlődés iránya Ausztráliában is -, akkor elgondolkodhatunk, vajon mennyire "írástudó" a modern ember? A régiek úgy néz ki, még tudták, amit manapság csak a grafológusoknak tanítanak, hogy az íráskép a jellem lenyomata, s hogy az írás gyakorlása visszahat a lélekre is, s ezért a régi iskolarendszerben, az ún. "polgáriban", az írás és olvasás tantárgyak mellett ott szerepelt a "rajzzal, a mértannal összhangzatba véve a szépírás" is...
Az írásbeliség fantasztikuma, a szó anyagba-zárásának lehetősége. Leírhatom a gondolataimat, melyeket még akkor is olvashatnak, ha én már rég nem vagyok... így találkozhat a rég elmúlt korok embere a maival, de az Írásokon keresztül üzen nekünk a Történelem Istene is! Ezért dicséri a zsoltáros Isten igéjét, s ezért dicsérhetjük azt mi is. Isten szava, az "Ige" nemcsak azért fontos nekünk, mert erősödünk, nevelődünk általa, hanem azért is, mert közvetíti számunkra az Igazságot: Isten szeretet, s aki szeret, az Istenben van, s az Isten is őbenne...


Krisztuskövetés...


A mai nap imádsága:

Uram! Te látod szívemet-lelkemet, Te tudod, milyen sok nehézségem van az életemben. Adj Uram nekem megoldást, s készséges szívet, hogy szereteted eszközeként szolgálhassak ebben a világban, akaratod szerint! Ámen
   

Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.
Fil 4,8

"Mindenre van erőm a Krisztusban!" - mondogatjuk egymásnak biztatásként az apostol szavait, s rendjén is van ez... Ugyanakkor nem szabad elfelednünk azt, hogy Saul-Pál igen jó anyagi körülmények között nevelkedett. Tehetős családja jó kapcsolatokat ápolt a jeruzsálemi felső papi vezetéssel (csak úgy akárki nem kaphatott írásos engedélyt arra, hogy rabláncra fűzze a zsidó szakadárokat, értsd: Krisztus zsenge egyházának első mártírjait); a szülők különösebb gond nélkül megvették Saulnak a római állampolgárságot, s finanszírozták tanulmányait Gamáliel rabbinál - korának igen híres tudósa -, aki megtehette, hogy egyszerre csak három tanítványa volt. (Ti. a három tanítvány is megfizette a nemcsekély tandíjat... ma úgy mondanánk: Saul "fizetős" elit-iskolába járt.) Mindezt azért fontos kiemelni, mert, aki volt gazdag, s azután önként szegénnyé vált, az másképp látja a gazdagságot, mint aki a kényszerből soha nem tapasztalta meg mit jelent gazdagnak lenni... S ne felejtsük el azt sem, hogy Pál "szűkölködése" viszonylagos volt, hiszen azok a kísérő emberei, akik Saul-Pál sátorkészítő/kereskedő vállalkozásában a "háttérgazdaságot" biztosították Pál ingyenes evangéliumhirdetéséhez, ezeknek a munkatársaknak szükségük volt ellátásra, tehát megkerülhetetlen volt, hogy a sátorkészités/kereskedés ne legyen többé-kevésbé jól működő "üzlet" is egyben. Mindezen tények nem kissebbítik Pál érdemeit, melyeket az evangélium hirdetésében szerzett, de nem árt, ha Pál kijelentéseit mindig összefüggéseiben is megvizsgáljuk... Mindenre van erőm a Krisztusban... Nem árt végiggondolni, mit is jelent az, hogy mi mindenre van erő a Krisztusban! Ha ezt valaki józansággal, felelősséggel megteszi élete elején, akkor sok bosszúságot spórol meg magának.

Az első, s legfontosabb, hogy Pál nem többes számban, hanem egyesszámban beszél, s ez így korrekt. Ő csak magáról beszél, hiszen a maga lehetőségeit/tehetségét/készségét ismeri. Sok fiatal keresztény ott hibázza el életét, hogy idealizálja a világot, s amikor családot alapít, akkor kiderül, hogy egészen másképpen "fest" a világ kettesben, mint, amikor még egyedül van az ember. A másik, a társ ugyanis saját véleménnyel/elképzeléssel bír, de ami az igazán nehéz, hogy amíg egyedül voltunk, csak magunkról kellett gondoskodni, csak magunk előtt kellett "elszámolni", onnantól kezdve azonban, hogy párkapcsolatban, családban élünk, a másikért is felelősséget hordozunk, a másiknak is beleszólási joga van a közös élet alakításába... Nos ezek olykor konfliktusokat teremtenek! Nem véletlen, hogy sokan menekülnek a felelősség elől, s hogy ekkora divatja van manapság a szingli-létnek! Keresztény családként élni a mai világban - áldozat.

Sokan áldozatává is válnak annak, hogy többet vállalnak, mint amit az erejük megengedne... S amikor az ember elfárad - testileg, de főleg lelkileg -, akkor különösen is fogékony a kísértésre. Így történik meg, hogy aztán olyat tesznek meg az emberek, amit "úgy egyébként" soha nem tennének meg: hűtlenné válnak... a társhoz, a közösséghez, az elveikhez. Tragédia ez a javából! Az igazi tragédia persze az, amikor minden megy tovább úgy, mintha mi sem történt volna! Mintha soha nem hűtlenkedett volna... Ahhoz azonban, hogy a lélek megtisztuljon, azért mindig fizetni kell - valakinek meg kell fizetni az "árat"! Nincs tisztulás szenvedés nélkül! Nem lehet jópofizva "eladni" a félrelépést, a lopást, a korruptságot, a súlyos, életromboló bűnöket... Aki mégis megteszi az saját lelkének árt, s képmutatóvá, kettős erkölcsűvé válik...

Mire is van akkor erőnk a Krisztusban? Elsősorban arra, hogy újra és újra odameneküljünk az Atyához! Ha ezt nem gyakoroljuk, nem "térünk meg naponta" - ahogy jó Lutherünk mondja -, akkor nem leszünk kiegyensúlyozott, boldog emberek. Akkor lehet, hogy keresztényként próbálunk élni, de a világ fiai csöppet sem fognak sóvárogni a "mifajtánk" életvezetési stílusa után, s akkor nemcsak hogy hiába várjak az istenfiak megjelenését, de mi sem töltjük be azt, amire elhívattunk a Krisztusban...


Mindennapi kenyerünk ...


A mai nap imádsága:

Uram! Add, hogy Tőled kapott javaidon keresztül felismerjem gondviselő jóságodat, s megláthassam, hogy mindent megteszel értünk, hogy a Ismereted gazdagságára eljussunk! Ámen.


"nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az ÚR szájából származik."
5 Móz 8,3b

Régi felismerése az embernek: éhesen sosem lehet boldog, de önmagában a tele has nem garantálja a boldogságot. Abban a pillanatban, hogy megfogantunk már szükségünk van nemcsak táplálékra, de szüleink imádságára, fogadó együttérzésére, gondolati biztatására is. A "nem-várt-gyerek-szindróma" bizony a manapság is meg-, s jelenlévő keserű valóság. Onnantól kezdve pedig, hogy eszmélődünk, egyre világosabbá válik: életünk célja nemcsak az evés-ivás, valami többért "küldettünk le" ebbe a világba.

Jézus Urunk is ismétli a régiek igazát: Nemcsak kenyérrel él az ember... De mi az, ami az "ÚR szájából származik"? Természetesen az Ő szava. Az az isteni szó, amely teremtő hatalom! Manapság, amikor a szavak elértéktelenedtek, jelentéstartalmuk folyamatosan változik, amikor az "erkölcsös" és "jog-szerinti" magatartás között különbséget tesznek, nem egyértelmű, mi is az az isteni Szó. Régen logosznak mondták, s tudták, hogy az teremtő erővel bíró fogalom. A szavaknak tényleg óriási ereje van: emberi sorsok változhatnak meg általa. A szavak mennyországba repíthetnek, s pololba taszíthatnak - szó szerint is és átvitt értelemben is... Éppen ezért Isten Igéjének megértése minden keresztény ember feladata. Életünk végéig tartó tanulási folyamat. (Lám-lám kiderül, hogy az élethossziglani tanulás nem európai oktatáspolitikai elvárás - a tanulás szükségességével a régiek is tisztában voltak.)

A mindennapi kenyér előteremtése épp elég gondot jelent mindenki számára, éppen ezért ha megvan, akkor nem lehet az ember eléggé hálás érte. Az emberek többnyire mégis úgy esznek és isznak, mintha az a világ leűgtermészetesebb dolga lenne ez, s az "csak úgy", munka nélkül is járna nekik... "Aki nem dolgozik, az ne is egyék!" - tartották a régiek, azaz a közösségi javak fogyasztásáért cserébe mindenkinek kötelessége lenne valamit tenni, dolgozni - a közösségért. Sajnos mára jól jövedelmező iparággá vált a közösség kijátszása/becsapása, a közösség által termelt javak megszerzése... Félreértés ne essék, ennek természetesen ára van, s ezért mindig a következő generációk fizetnek - kamatos kamattal.

A kenyér becsülete az ember becsülete is egyben. Ennek az alapvető élelmiszerünknek a szimbólikus jelentései pedig messze mutatnak: a megőrölt búzaszemek, az egybesült liszt az egység jelképe. A kenyérben minden morzsa a kenyér része. Ugyanazt a minőséget képviseli vagy kell hogy képviselje... Biztosan találkoztunk már olyan kenyérrel, melynek a széle megégett vagy a belsejében csomókra csodálkozhattunk rá - nos, az élet nem tökéletes... de minél többet látunk, tanulunk, s teljesség-közelit tapasztalunk, annál inkább megértjük, miért van nekünk szükségünk az Istenre...


Öröm...


A mai nap imádsága:

Istenem! Örömre teremtettél minket, s mi oly gyakran bánkódunk. Adj nekünk bizodalmas, derűs szívet, hogy ne rettenjünk meg az előttünk álló feladatoktól, s nehézségeink közepette is bevégezzük a feladatokat, amiket ránk bíztál. Add, hogy a világ önzése és csillogása ne törje meg Szeretetedbe vetett reménységünket, s Veled és Általad megtaláljuk a szürkítő hétköznapjainkban is mindennapi örömeinket! ÁmenSzorongat ez a kettő: vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél; de miattatok nagyobb szükség van arra, hogy életben maradjak... a hitben való növekedésetekre és örömötökre;
Fil 1,23-25

Az élet öröm... persze mást jelent az élet a gyermeknek, a szerelmesnek, s megint mást az idős embernek. Ahogyan nem lehet eldönteni, melyik évszak a legszebb, ugyanúgy vagyunk életünk különböző szakaszaival is. Aki "jól érzi magát a bőrében", az tulajdonképpen elfogadja azt a kort, amiben éppen van, s boldogan él. Akinek meg folyton-folyvást hiányérzete van, az már fiatalon felnőtt akar lenni (tökéletes út a megkeseredéshez); vagy ha már felnőtt és megsem találja a helyét, akkor felelőtlen gyerekként él (lányok panaszkodnak, hogy nagyítóval kell keresni a "normálisan" gondolkodó fiúkat); és természetesen olyanok is akadnak bőven, akik életük őszében eszelősen keresik a tavaszt... Pedig az élet olyan egyszerű, csak élni kellene benne.

Az élet öröm, mégis tömegével boldogtalanok az emberek. Talán azért, mert nem tudnak/tudunk hálát adni egyszerű dolgokért, mert természetesnek vesszük, hogy mozoghatunk, ehetünk-ihatunk, ízlelhetünk és érezhetünk. Csak ha kiesünk az élet ritmusából (pl. betegség kényszerű szünete után), s újra visszakerülhetünk, akkor tudunk igazán örülni egyszerű dolgoknak. Betegként megtapasztalva a "kórház-fehér" egyhangúságot tudja az ember igazán értékelni a természet színeit, s a kényszerű böjt után különösen is finom a kávé illata... Igen az élet szép, s a szépséget az apró dolgokban kell felfedezni. A találkozásokban, amikor lélek a lelket súrolja vagy az élet hétköznapi forgatagában, amikor egy pillanatra valamin vagy valakin keresztül ránk kacsint az Isten...

Sok keresztény ember élhetne szépen - mégsem tud. Tudja, hogy megváltottja az Istennek, de a felszabadult, alkotó öröm helyett, kegyeskedő életvitelével inkább saját múltjában, s mások jelenében turkál. De, miért is? Mert azt hiszi, az élet értelme a bűn elleni harc... pedig nem az! Ha az lenne, akkor Isten egész életünket úgy rendezte volna be, hogy az egy katonai túlélőtábor lenne: harc, harcra való felkészülés, s aztán megint csak harc. Isten a harcot - Krisztusban - már "megvívta" a világgal, azaz velünk. Nekünk csak örülni kellene annak, hogy hitben és szeretetben növekedhetünk. Nincs kiábrándítóbb egy megkeseredett, besavanyodott, kegyeskedő, törvényeskedő kereszténynél! Csodálkozunk, hogy olyan a kép az egyházról a világban, amilyen?... Nem azért maradnak távol sokan az egyháztól, mert nem akarnak Istenhez tartozni, hanem azért, mert nem akarnak a transzparens-képmutatók (azon gyülekezeti tagok, akik előszeretettel hivatkoznak arra, hogy ők keresztények, de valójában nem a krisztusi normák szerint élnek) közé sem tartozni, sem velük szimpatizálni. Az ok egyszerű: a kettős erkölcsiség, a "szuperhívőség" kivagyisága, a képmutatás minden normálisan gondolkodó ember számára visszataszító.

Az élet telve van örömmel, de jócskán akadnak benne örömrontó pillanatok, percek vagy talán hónapok, évek is, s aki már nagyon sok keserűséget, szeretet-hiányt tapasztalt, az inkább elköltőzne már ebből a világból. Sok az ilyen el/megfáradt ember, akiik harcoltak, de a világ ellen vívott csatáikban mindig egyedül bírkóztak, mert nem ismerték fel az evangéliumot, hogy ti. az ÚR az, aki harcol értünk. Pál azért akar még életben maradni, mert tudja: még építő feladatok várnak rá. Isten azonban nem csak az apostoloknak, de nekünk, Krisztus mai követőinek is elrendelt missziókat, amiket be kell végeznünk. Küldetésünk valójában ugyanaz, mint az előttünk járóké: épülni, s építeni lelkileg, hogy növekedjék az Isten országa - közöttünk és bennünk...

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 04:59

 

Kreatív gondolkodás

 

„Megteremtette Isten az embert a maga képmására…” (1Mózes 1:27)

kreativ gondolkodás


A Biblia Isten gyermekeinek nevez minket. Állj meg, és gondolkodj el azon, mit jelent ez! Isten kreativitása benne van a DNS-edben, a te dolgod csak annyi, hogy felismerd, kiaknázd, és munkába állítsd.

George Lois reklámszakember mondta: „A kreativitás csaknem minden problémát képes megoldani. A kreatív cselekedet eredetiségével legyőzi a megszokást, mindenben győzedelmeskedik.” Ám ahhoz, hogy kreativitásod kibontakozhasson, először fel kell ismerned a gátjait, és el kell kezdened lebontani azokat. Íme, egy gyakori akadály: „mindig így csináltuk.” Azok az emberek mondják ezt, akik felhagytak a gondolkodással. Csak ledolgozzák a munkaidejüket, zsebre teszik a fizetésüket, és hazamennek anélkül, hogy egyáltalán fontolóra vennék a változás lehetőségét. Ha te is ilyen vagy, ideje felébredned és körülnézned. A gondolkodást eltompító rutin a kreativitás rákja. Ha minden áldott nap egyformán végzed a feladatodat, igazából oda sem figyelve, a rutin kaput nyit a hiba lehetőségének. Miért? Mert nagy a valószínűsége, hogy a szokás hatalma miatt felhagysz a kritikus gondolkodással és nem kérdőjelezed meg a módszereket. Kezdd el megkérdőjelezni az irányelveket, technikákat, formákat, szabályokat, minden papírmunkát – bármit, ami rutinszerűvé vált. Kérdez meg: „Miért csináljuk ezt? Biztos, hogy szükség van rá? Lehetne jobban is?” A siker farmján nincsenek szent tehenek. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy úgy csináld a dolgokat, ahogy mindig is csinálták, mások kitalálnak valami jobbat, többet gyártanak, többet adnak el belőle, míg végül kiszorulsz a piacról, és fel kell hagynod az üzlettel.

Kezdj hát el kreatívan gondolkodni!

 

„Isten… létre hívja a nem létezőket.” (Róma 4:17)

Isten előtt

Isten lát dolgokat, amiket mások nem látnak, és úgy beszél róluk, mintha bizonyított tények lennének. „Isten… létre hívja a nem létezőket” (Róma 4:17). Mivel pedig az ő képmására lettél teremtve, neked is ezt kell tenned. Másként fogalmazva: kezdj el kreatívan gondolkodni.

Frank Capra filmrendező mondta: „A megérzés az, amikor a kreativitás mondani akar neked valamit.” Tehát ha benne vagy egy üzleti vállalkozásban vagy egy gyülekezetben, ahol valami folyamatosan akadályozza a produktivitást, gátolja az eredeti ötleteket, és fékezi a lendületet, akkor ezt ideje szóvá tenned. Ha senki nem hallgat rád, akkor kezdj el imádkozni, és kérdezd meg Istent, valóban a neked szánt helyen vagy-e? Környezetünk nem csak úgy magától kialakul, azok az emberek teremtik meg, akik benne élnek és dolgoznak. Az emberek, rendszerek és irányelvek vagy felizzítják bennünk a kreativitás tüzét, vagy kioltják azt.

Nagy Sándor egyszer meglátogatta Diogenészt, a híres filozófust, és megkérdezte tőle, hogy tehet-e érte valamit. Diogenész így válaszolt: „Ne álld el előlem a napot!” A legjobb, amit tehetsz egy kreatív emberért, ha nem állsz az útjába! Michelangelo, Rembrandt és Leonardo de Vinci mind a legjobb felszerelést használták, és mindent megtettek, egészen rendkívüli eszközökhöz folyamodtak hogy megtalálják a legkiválóbb alapanyagot festékeikhez, ecseteikhez és vásznaikhoz. Nem kétséges, hogy ma is ezt tennék. De ne számíts arra, hogy a változás könnyen jön. A bizonytalan vezetők hajlamosak büntetni az őszinteséget, és fenyegetve érzik magukat a kreativitástól, különösen akkor, ha az olyan javaslattal áll elő, amivel jobban lehetne tenni a dolgokat. De tartozol Istennek, magadnak és munkatársaidnak azzal, hogy a tőled telhető legjobbat add.

 

„Diotrefész, aki köztünk elsőségre vágyik, nem fogad el minket.” (3János 9)

 

Nem mindenki hajlandó kreatív módon gondolkodni, sőt vannak, akik kifejezetten rossz néven veszik azt, ha valaki ilyesmit merészel.

János apostol ezt mondta: „Írtam valamit a gyülekezetnek, de Diotrefész, aki köztünk elsőségre vágyik, nem ismeri el tekintélyemet, nem fogadja el javaslataimat, nem hallgat rám.” (3János 9 AMP). Minden szervezetben van legalább egy ilyen ember; a lényeg, hogy ne te legyél az!

Phil Cooke író mondta: „A legnagyobb károkat okozó szent tehenek egy szervezetben, ha a munkavállalók státuszára vagy rangidősségére alapoznak a talentum helyett. Igen, a lojalitás fontos, de azok közül a hűséges alkalmazottak közül, akikkel találkoztam, néhányan csak önzésből hűségesek. Lojálisan viselkednek, hogy megtartsák állásukat, biztosítsák maguknak az egyéb juttatásokat, hogy tekintélyüket megőrizhessék. Az igazi lojalitás az innovációban, az eredeti gondolkodásban van, abban, ha segítjük a vállalatot előrejuttatni. Minden ember értékes és fontos, de a jó vezető mindig tudja, kik a legértékesebbek a szervezet szempontjából. Ezeket az embereket kell tovább képezni, fejlődésüket elősegíteni, biztatni arra, hogy folyamatosan csiszolják tehetségüket. Ha olyan légkört teremtesz, mely segíti az eredeti gondolkodást, sokkal több lojális munkatársad lesz. A legtöbb vállalat annyira nincs tudatában annak, hogyan alakíthatnának ki megfelelő környezetet az újításokhoz, hogy ha te hozzálátsz ehhez, az emberek mindenfelől hozzád jönnek majd, mert veled akarnak dolgozni.”

Pál apostol maga is gyakorolta és tanította ezt az alapelvet: „Kérünk titeket, testvéreink, hogy becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, akik elöljáróitok az Úrban, és intenek is titeket, és munkájukért nagyon becsüljétek őket…” (1Thesszalonika 5:12–13).

Ahhoz, hogy kreatívan tudj gondolkodni, értékelned kell másokban is a kreatív gondolkodást.

 

„Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11)

Figyeld meg:
1) Általában akkor kezdünk kreatívan gondolkodni, ha valamilyen krízisben vagyunk. Gondolj a Vörös-tengeren való átkelésre, Jerikó ostromára vagy Góliátra. Izráel leglátványosabb győzelmei akkor történtek, amikor látszólag lehetetlen helyzetben voltak. Ezért mondja Isten: „Nyugodjatok meg, és tudjátok meg, hogy Isten vagyok!” (NKJV). Teremtőd neked is teremtő ötleteket fog adni, ha kész vagy csendben lenni jelenlétében, és hajlandó vagy figyelni rá. De ez azt jelenti, hogy felfüggeszted zsúfolt napirendedet, elvonulsz valahová, ahol egyedül lehetsz Istennel, és türelmesen vársz arra, hogy szóljon hozzád. Ez pedig nem könnyű manapság, a figyelemzavarok korában. Elmédnek tiszta lapként kell nyitva állnia, és engedned kell, hogy Isten írjon rá.

2) A kreatív gondolkodás zűrzavaros folyamat lehet. Ha sokat adsz a látszatra, bizonytalanságérzet gyötör, vagy megszállottan tökéletességre törekvő vagy, akkor bizony komolyan át kell programozni gondolkodásmódodat. Scott Adams, amerikai képregényrajzoló, a Dilbert című sorozat szerzője mondta: „A kreativitás az, ha megengeded magadnak a hibázást. A művészet az, ha tudod melyiket tartsd meg.” A lehető legjobb megoldás felé vezető úton nem szabad elzárkózni a nem túl jó ötletek elől sem. Hajlandó vagy erre?

3) A kreatív gondolkodás lényege a cselekvés. Jézus egyszer meggyógyított néhány leprást, de a gyógyulás nem azonnal történt meg. A Biblia így számol be erről: „… amíg odaértek, megtisztultak” (Lukács 17:14). Először talán azt gondolták: „Semmi sem történik. Még mindig leprás vagyok.” De aztán, ahogy elértek az út egy bizonyos pontjára, megtörtént a csoda.

Késznek kell lenned arra, hogy hittel elindulj, és kipróbálj dolgokat azért, hogy felfedezd, mi működik, és mi nem.
Találj módot a köszönetmondásra!

„Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok.” (Filippi 1:3)

Barbara Glanz író beszél egy sikeres üzletemberről, aki visszaemlékezett a nyolcadik osztályos irodalomtanárára. A férfi levelet írt a tanárnőnek, és ezt a választ kapta: „El sem tudod képzelni, milyen sokat jelentett nekem a leveled. 83 éves vagyok, és egyedül élek. A családom és a barátaim már mind eltávoztak. Ötven évig tanítottam az iskolában, és a te leveled volt az első köszönetnyilvánítás, amit valaha egy diákomtól kaptam. Néha azon tűnődöm, mire is mentem az életemmel. Újra és újra el fogom olvasni a leveledet, míg meg nem halok.” A sors iróniája, hogy ezt a tanárnőt emlegették a legtöbbször az osztálytalálkozókon, de soha senki nem mondta el neki. Pál nem ismert megalkuvást az igazság hirdetésében, de írásaiban megmutatkozik érzékeny oldala is. Tudva azt, hogy az embernek milyen nagy szüksége van arra, hogy értékeljék, leveleit ilyen szavakkal kezdi: „szüntelenül megemlékezem rólatok… imádságaimban” (Róma 1:9-10). „Én tehát, miután hallottam az Úr Jézusba vetett hitetekről és a bennetek minden szent iránt megnyilvánuló szeretetről, szüntelenül hálát adok értetek…” (Efézus 1:15-16). „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok… mert közösséget vállaltatok az evangéliummal az első naptól fogva mind a mai napig. Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára” (Filippi 1:3-6). „…dicsekszünk az Isten gyülekezeteiben veletek, állhatatosságotokkal és hitetekkel, amellyel minden üldöztetést és nyomorúságot elviseltek” (2Thesszalonika 1:4). Elfoglalt, énközpontú világunkban szükségünk van arra, hogy emlékezzünk azokra, akik hatással voltak életünkre; és amikor eszünkbe jutnak, imádkozzunk értük, és találjunk módot arra, hogy köszönetünket kifejezzük!
Tanulj a tékozló fiútól!

„Ekkor magába szállt..." (Lukács 15:17)
Tékozló szíved van? A tékozló fiú példázata arra tanít, hogy ha hallgatunk Istenre, elkerülhetjük a tragédiát; ha Isten törvénye szerint élünk, az megment minket saját tévelygő hajlamainktól. Jézus azt mondta: „Egy embernek volt két fia. A fiatalabb ezt mondta az apjának: Atyám, add ki nekem a vagyon rám eső részét. Erre megosztotta köztük a vagyont. Néhány nap múlva a fiatalabb fiú összeszedett mindent, elköltözött egy távoli vidékre, és ott eltékozolta a vagyonát, mert kicsapongó életet folytatott. Miután elköltötte mindenét, nagy éhínség támadt azon a vidéken, úgyhogy nélkülözni kezdett. Ekkor elment, és elszegődött^ annak a vidéknek egyik polgárához, aki kiküldte őt a földjeire disznókat legeltetni. Ő pedig szívesen jóllakott volna akár azzal az eleséggel is, amit a disznók ettek, de senki sem adott neki." (Lukács 15:11-16). Amikor Isten nemet mond, hallgass rá! Ha meghúzza a gyeplőt, köszönd meg neki! Jobb egyedül lenni, de Istennel járni, mint ha sokan vesznek körül, de mind csak ártanak neked. Tékozló, a dolgok nem fognak jóra fordulni, amíg el nem kezdesz Isten szerint cselekedni! Kész vagy arra, hogy visszafordulj, és hazatérj? A Lukács 15-ben az elveszett és megtalált dolgokról szóló három példázatban Jézus rámutat, hogy a pásztor elment megkeresni az elveszett juhot, az asszony mindenütt kereste az elveszett érmét, de senki sem ment az elveszett fiú után. Miért? Mert ő ismerte a hazafelé vezető utat. És el is indult rajta, miután „magába szállt" és elgondolkodott. A lázadó, aki elhagyta otthonát ezt mondta: „Add ki...", hazatérve megalázta magát, és ezt mondta: „Bocsáss meg!" Amikor ezt ki­mondta, az apa megölelte és így szólt: ez az én fiam... elveszett és megtaláltatott..."


Néha el kell jutnunk a legmélyebb pontra ahhoz, hogy megértsük, kicsoda Isten, és mire képes értünk. Amikor a kisebbik fiú a disznóvályúig süllyedt, „…magába szállt és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok! Útra kelek, elmegyek apámhoz, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.” (Lukács 15:17-18). Amikor így tett, apja visszaállította őt jogos helyére a családban. Bátyjának is szüksége volt azonban az apa bocsánatára. Mi volt az ő bűne? Féltékenység és ítélkezés: „Amikor pedig megjött ez a fiad, aki parázna nőkkel tékozolta el vagyonodat, levágattad neki a hízott borjút” (Lukács 15:30). Úgy akarta magát jobbnak feltüntetni, hogy öccsét leszólta. Jó pontokat szerezve próbálta kiérdemelni apjuk szeretetét. Ezzel csak egy gond volt, apja már enélkül is szerette őt, csak ő nem tudott róla, ezért akart folyton bizonyítani. Te is ezt teszed? Isten megváltott gyermeke vagy, ő már elfogadott, igaznak tekint, Krisztus igazságába öltöztetett. Mennyei Atyád ma azt mondja: „…te mindig velem vagy, és mindenem a tied” (Lukács 15:31). Ez a két fiú nagyon különböző módon volt vétkes, de a megoldás mindkettőjük számára ugyanaz volt: helyreállítani kapcsolatukat atyjukkal. Jakab azt írja: „minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás…” (Jakab 1:17). Figyeld meg, Isten nem csupán azt tudja, mi „jó” számodra, azt is tudja, mi „tökéletes”. Meg is fogja adni, amikor eljutsz a lelkileg megfelelő szintre, és olyan kapcsolatban leszel vele, amilyet ő szeretne.
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.22. 00:11

KÉP: penitencia
 

"A hamis próféták most készen állnak és rá fogják vetni magukat erre a küldetésre. Neked nem szabad foglalkoznod velük."

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-hamis-profetak-most-keszen-allnak-es-ra-fogjak-vetni-magukat-erre-a-kuldetesre/
"Szeretett Fiam! 
Isten igéjét tanítsd, és követésére buzdíts! Ha pedig valaki ellenkezőt tanít, és nem követi Urunk, Jézus Krisztus üdvös szavait és az igaz tanítást, az elvakult, és semmit sem ért; fölösleges szavakon és kérdéseken vitatkozik, amelyekből csak irigység, veszekedés, káromlás, rosszakaratú gyanúsítás és torzsalkodás származik. Ezek zavart eszű és igazság híján lévő emberek, akik a vallásosságot jövedelmi forrásnak tekintik.
...
Te azonban, Isten embere, menekülj ezektől!"

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 17:33

"Nyugtalanság fogta el, mert egyesek azt mondták: János támadt fel a halálból.” Mások szerint: „Illés jelent meg újra.” Voltak, akik azt állították: „A régi próféták közül kelt életre valamelyik.”"
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-09-22
VÖ.:
"A kétségek, leányom, mind megpróbáltatások, amelyet nemcsak te, de követőim is megtapasztalnak. Habár ezek nyugtalanítóak lehetnek, mégis megengedem azokat, hogy szeretetetek Irántam erősödjön.
Most nyugodjatok meg, gyermekeim."
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-ketsegek-megerositik-a-szereteteteket-irantam/

ÉS

Izrael totális háborút indíthat a Gázai övezet ellen
http://hunhir.info/?pid=hirek&id=76358
VÖ.:
A legutálatosabb összeesküvés készül a zsidók ellen a Holokauszt óta
http://igazsag-konyve7.webnode.hu/search/?text=zsid%C3%B3k

LD MÉG:
biblia eszter teljes film magyarul

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 16:46

 

Miért kell mindent jó szívvel végezned?

 

"Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek" Kol 3:23

Nem számít, hogy mit teszel - utcát söpörsz, céget irányítasz vagy háztartást vezetsz-, a munkád több mint egy munka. A Biblia azt mondja, hogy míg itt vagy a földön, a munkáddal is Istent kell dicsőítened.

Ez azt jelenti, hogy bármit csinálsz, lelkesen kell csinálnod. Ha nincs benne a lelked, akkor rossz munkát végzel. Ha nem jó szívvel végzed a munkád, az bűn. Nem én mondom ezt, hanem a Bibliában van.

Miért dolgozz jó szívvel?

Mert úgy kell dolgoznod, "mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek". Nem számít, mit teszel, akár ételt készítesz, akár számlát írsz alá, elemzést végzel, üzletet kötsz, eladsz vagy házhoz szállítasz valamit; akármit teszel, úgy kell tenned, mintha Istennek tennéd, és így dicséretté válik.
Minden vihar egy iskola, minden próba egy tanító

„Ez a kicsi és ideiglenes nehézség, amit elszenvedünk, hatalmas és örökkévaló dicsőséget hoz majd nekünk, sokkal nagyobbat, mint a nehézség." (2Kor 4:17, GNT fordítás)

Amikor nehézségeken megyünk át az életben, az első dolgunk, hogy elkezdjünk valaki mást hibáztatni. De nem számít, hogy mi okozta a problémádat – Istennek célja van még a nehézséggel is az életedben! Még akkor is, amikor bolondságokat követsz el, Isten azokat is fel tudja használni. Még akkor is, amikor mások szándékosan megbántanak, Ő fel tudja használni. Még akkor is, amikor a sátán gonoszságokat tervez ellened, Isten tud jót kihozni belőle.

Isten célja nagyobb, mint a problémáid és a fájdalmaid. Neki van egy terve! Meg kell tanulnod túl látni a jelenlegi fájdalmon és a hosszú távú haszonra tekinteni.

A Róma 5:3-4-ben ezt írja: „Akkor is örülhetünk, amikor problémákba és próbákba ütközünk, mert tudjuk azt, hogy ... mindezek megtanítanak türelmesnek lenni. A türelem pedig erős jellemet alakít és minden alkalommal segít egyre jobban bízni Istenben mindaddig, míg a hitünk és reménységünk erős és állhatatos nem lesz." (TLB fordítás).

Mi a célja a problémáidnak és nehézségeidnek? Isten azt akarja, hogy megtanulj valamit. Minden vihar egy iskola, minden megpróbáltatás egy tanító. Minden tapasztalat nevel, minden nehézség a fejlődésedet szolgálja.

Legtöbben lassan tanulunk. Ha nem tanulsz meg valamit, Isten újra fel fogja hozni az életedben. Újra fel fog bukkanni, mert Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed! Sokkal jobban szeretné, hogy egyre inkább hasonlatos legyél Krisztushoz, mint hogy egyre könnyebben menjenek a dolgok számodra.

Lehet, hogy épp most kell szembenézned egy hatalmas nehézséggel. Lehet, hogy éppen egy betegség, bűntudat, anyagi probléma vagy feszültség egy kapcsolatban, amin most épp átmész. Van Istennek bármi mondanivalója, amíg te nehézségben vagy? Persze, hogy igen! Isten arra biztat, hogy ne add fel, hanem inkább növekedj, inkább nőj fel! Töltsd be a nehézségeid célját – válj egyre inkább azzá az emberré, amilyennek Isten teremtett, hogy legyél!

„Ez a kicsi és ideiglenes nehézség, amit elszenvedünk, hatalmas és örökkévaló dicsőséget hoz majd nekünk, sokkal nagyobbat, mint a nehézség." (2Kor 4:17 GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen hatással van rád szellemileg és érzelmileg, ha mást kezdesz el hibáztatni?
 • Milyen lépéseket tehetsz meg, hogy növekedni tudj szellemileg és be tudd tölteni a nehézségeid célját?
 • Hogyan tudsz válaszolni, ha valaki ezt kérdi: „Miért kell ennek a jó embernek ilyen nehézségeken átmennie?"


Ne hagyd magad eltéríteni Isten által kirendelt munkádtól


„Bárki, aki megengedi, hogy eltérítsék attól a munkától, amit én szánok neki, nem alkalmas az Isten országára." (Luk 9:62, TLB fordítás)

Számtalan emberrel találkoztam, akik azt mondták, hogy szeretnék, ha Isten felhasználná őket, viszont tudom, hogy  ez mégsem fog megtörténni. Miért is? Azért, mert túl elfoglaltak. Nekik mindig saját napirendjük van. Megvannak a saját terveik, álmaik és vágyaik, semmi másra nincs idejük. Elfoglaltságuk közepette kikeresik azt a kis időszeletet, amire azt mondják: „Ezt Istennek adom!" Ez így azonban nem működik.

Amennyiben valóban elhatároztad, hogy Isten szolgálatába akarsz állni, akkor meg kell kérdezned: „Uram, mit kell elhagynom? Mit kell kiiktatnom az életemből? Mik azok a korlátok, amik visszatartanak, eltérítenek attól az úttól, amit te jelöltél ki a számomra?"

Nagyon sokféle korlát van, ami visszatarthat, hogy megcselekedd Isten életedre vonatkozó tervét. Az egyik legnagyobb az elterelés. Jézus ezt mondta a Lk 9:62-ben: „Bárki, aki megengedi, hogy eltérítsék attól a munkától, amit én szánok neki, nem alkalmas az Isten országára." (TLB fordítás).

Íme néhány dolog a sok közül, ami eltérít életed küldetésétől:

Más emberek elvárásai. El kell döntened, hogy kinek kedvezel elsődlegesen az életedben. Csak egy legfontosabb lehet!

Hobbik. Semmi rossz nincs ezekben a dolgokban. Amennyiben viszont eltérítenek a legfontosabb dologtól, akkor el kell hagyni őket.

A múltad. Néhányan közületek nem engedik el azt, ami megtörtént – akár bűn, akár megbántódás, akár bánat. Amikor leragadsz a múltban, akkor nem tudsz a jelenben lenni, és egészen biztos nem tudsz mit kezdeni Isten számodra kirendelt feladatával. A múltad a múlté. Elmúlt. El kell engedned.

Mit is kell elengedned? A Biblia azt mondja az 1Kor 10:23-ban: „Mindent szabad, de nem minden használ." (HCSB fordítás). Mit is jelent ez? A következőt mondja: Sok dolog nem feltétlenül rossz, ellenben nem szükséges. Az élet gyakran egy választás két lehetőség között: „Vajon a jót cselekszem meg vagy inkább megteszem a legjobbat?"

Ha az ördög nem tud rosszá tenni, akkor elfoglalttá tesz. Annyira lefoglal, hogy nem lesz időd a fontos dologra – saját időre Istennel, szolgálatra, küldetésre.

Egyszerűsítsd le az életed, és ne hagyd magad eltéríteni, hogy Isten hasznára tudj lenni! Ne akarj mindent csinálni. Csak azt tedd, ami a legfontosabb!

Beszéljetek róla:

 • Mi a legfontosabb az életedben?
 • Gondolj azokra a jó dolgokra, amik életedben elsőbbséget élveznek. Hogyan térítettek el ezek a dolgok attól a küldetéstől, amit Isten számodra kijelölt és ami a legfontosabb dolog?
 • Szerinted miért vonják el olyan könnyen a figyelmünket azok a látszólag jó dolgok, amelyek mégsem az Istentől legjobbat jelentik?
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 10:03

A Biblia mindig egy lépéssel a tudomány előtt jár


 „Dicsérjék őt az egek egei, még a vizek is ott fenn az égben! Dicsérjék az Úr nevét, mert ő parancsolt, és azok létrejöttek, mindörökre a helyükre állította őket, rendelkezést adott, melytől nem térnek el.” (Zsolt. 148:4-6.)

Bizonyára hallottad már valakitől, hogy a Biblia nem tartalmaz a tudománnyal összeegyeztethető tényeket. Ez a valaki tévedett, vagy soha nem tanulmányozta sem a Bibliát, sem semmilyen tudományágat.

Isten hozta létre a tudományok törvényeit, és Isten biztosra ment: az Ő szava soha nem ütközik ezekkel a szabályokkal.

Johannes Kepler, a híres matematikus és csillagász ezt mondta egyszer: „A tudomány Isten gondolatainak újragondolása.” Más szavakkal: Isten létrehozta a fizika törvényeit, és mi felfedezhetjük őket.

A Biblia nem egy tudományos ténytár. Nem azért tanulmányozod, hogy rakétát építs, nem is használ tudományos nyelvezetet. Ugyanakkor soha nem téved! Soha, egyszer sem az 1600 év alatt, mely a keletkezéséhez kellett. Valójában mindig egy lépéssel a tudományok előtt járt.

Vegyük sorra:

 • Évezredekkel ezelőtt az emberek azt gondolták, hogy a Föld lapos. Isten 2600 évvel ezelőtt jelentett ki az Ézsaiás 40:22-ben, hogy ő az egész földgolyó ura.
 • Szintén évezredekkel ezelőtt az emberek úgy vélték, a Földet valaki vagy valami tartja. A görögök szerint Atlasz, az egyiptomiak szerint öt oszlop, míg a hinduk szerint óriási elefántok. A Biblia soha nem állított ilyesmit.
 • Az emberek abban is hittek, hogy a csillagok száma véges, de a Biblia a Jeremiás 33:22-ben leírja, hogy lehetetlen összeszámolni őket.

1861-ben megjelent egy nagyon híres könyv: „51 megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy a Biblia tudományosan pontatlan”. Ma már nem találunk olyan tudóst, aki ezek a közül a megdönthetetlen bizonyítékok közül akár csak eggyel is egyetértene. Mindet megcáfolták.

A Bibliában ez áll: „Dicsérjék őt az egek egei, még a vizek is ott fenn az égben! Dicsérjék az Úr nevét, mert ő parancsolt, és azok létrejöttek, mindörökre a helyükre állította őket, rendelkezést adott, melytől nem térnek el.” (Zsolt. 148:4-6.)

A termodinamika második törvénye nem ma, és nem holnap – mindig működőképes. Azért, mert Isten hozta létre.

Az igazság nem változik.

Beszéljétek meg!

 • Milyen igazságokat olvashatunk a Bibliában, amelyeket a körülötted lévő világ támaszt alá? Szánj időt ezek felismerésére!
 • Hogyan válaszolsz, amikor valaki a tudományokkal állítja szembe a Bibliát? Hogyan válaszolna Isten?
 • Miért fontos, hogy érveljünk a Biblia tudományos pontossága mellett?


A csendességhez való megfelelő hozzáállás

 

"Az Úr nem azokat a dolgokat nézi, amiket az ember néz. Az ember azt nézi, ami kívülről látható, de az Úr a szívet nézi. "(I Sámuel 16:7, NIV ford.)

Talán megérted, hogy a lelki növekedéshez fontos a naponkénti elcsendesedés, és motivált is vagy rá, de vajon hogyan fogod megtenni?

A helyes hozzáállással kell kezdened. Isten szemében sokkal többet jelent az, hogy hogyan teszel valamit, mint az, hogy mit teszel. Egyszer Isten azt mondta Sámuelnek, hogy "Az Úr nem azokat a dolgokat nézi, amiket az ember néz. Az ember azt nézi, ami kívülről látható, de az Úr a szívet nézi." (I Sámuel 16:7, NIV ford.) Nagyon is lehetséges jó dolgot tenni rossz hozzáállással. 

Amikor Isten elé jössz csendességedben, hogy találkozz vele, a következő hozzáállásra van szükséged:

- Várakozás: Gyere Istenhez előretekintéssel és lelkesedéssel! Számíts arra, hogy közösségben leszel vele, és, hogy az együtt töltött időből áldást nyersz majd. Így várakozott Dávid is: "Istenem, Te vagy az Istenem, komolyan kereslek téged." (Zsoltárok 63:1, szabad ford.)

- Hódolat: Ne ess csak úgy bele Isten jelenlétébe, hanem készítsd fel a szívedet azzal, hogy elcsendesedsz előtte, és hagyod, hogy a csend kiűzze a világgal kapcsolatos gondolataidat. Figyelj Habakkuk prófétára: "Isten az ő szent templomában van, csendesedjen el előtte az egész világ." (Habakkuk 2:20, lásd Zsoltárok 89:7-et is) Isten elé jönni nem olyan, mint foci meccsre menni vagy máshogy szórakozni. 

- Éberség: Először is ébredj fel. Ne felejtsd el, hogy a Teremtővel, a Föld és Ég alkotójával, az emberiség megváltójával fogsz találkozni. Légy kipihent és éber. A legjobb felkészülés egy reggeli csendességhez már az előző este elkezdődik. Inkább pihenj le korábban, hogy kipihent legyél az Istennel való találkozáskor másnap reggel. Megérdemli a figyelmedet.

- Az engedelmességre való törekvés: Nem jöhetsz úgy a csendességre, hogy válogatsz, hogy mit fogsz és mit nem fogsz megtenni, hanem úgy, hogy bármit, és mindent meg fogsz tenni, amit Isten szeretne, ha megtennél. Jézus ezt mondja: "Mindenki, aki azt választja, hogy megteszi Isten akaratát, meg fogja tudni, hogy amit mondok Istentől jön-e vagy magamtól mondom." (János 7:17, szabad ford.) Tehát gyere te is úgy Istenhez, hogy eldöntöd, hogy tenni fogod akaratát bármi is legyen az.

Beszéljetek róla: 

 • Ha nagyon lelkes lennél a csendességet illetően, akkor mennyiben változna az meg, hogy milyen gyakran és mennyi időt töltesz Istennel?
 • Milyen időpont, hely lenne a legalkalmasabb arra, hogy a legnagyobb tiszteletet és figyelmet add Istennek?
 • Honnan fogod tudni, hogy mi Isten akarata és mit szeretne ha tennél?
Értsd meg a haragodat

„Ha felindultok is, ne vétkezzetek! Gondolkozzatok el fekvőhelyeteken, és csillapodjatok le!" (Zsoltárok 4:4)


Meg kell hogy értsük, hogy nincs különbség a bűnös harag és a jogos harag között; a helyénvaló harag és a nem helyénvaló harag között; a segítő harag és a fájdalmas harag között.

A harag nem feltétlenül alaptalan. Nem mindig rossz. Ami megkülönbözteti, az az, hogy miért lettél haragos és hogy mit teszel ezekkel az érzésekkel.

Kérdezd meg magadtól: „Miért vagyok mérges? Mi akasztott ki annyira?"

Nagyon fontos, hogy megértsük azt, hogy a harag sosem a probléma gyökere. Mindig van egy mélyebb ok. A harag szimplán egy érzelmi reakció az egyik fő érzelemre a három közül. Ha szeretnéd megérteni a haragodat, meg kell találnod azt, hogy a három közül melyik érzelem kerített hatalmába. Az is lehet, hogy a három kombinációja. Fontos, hogy tudjuk ezt, mert sokkal egyszerűbb a probléma gyökerét kezelni, mint a haragot. Ha haragos vagy, az azért van, mert:

1. Megbántottak - vagy testileg, vagy érzelmileg.
2. Csalódott vagy - Úgy tűnik, hogy a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogy te akarod.
3. Félsz valamitől - fenyegetve vagy bizonytalannak érzed magad.

Ha a valódi okra koncentrálsz, egyszerűbb kontrollálni a haragodat.

Az a helyzet, hogy nem tudod eltüntetni a fájdalmat, a csalódást és a félelmet az életedből. Ezek elkerülhetetlenek. De megtanulhatod kezelni ezeket anélkül, hogy kiakadnál. A harag egy választás. És ha mérges vagy, az azért van, mert ezt választottad.

Lehet, hogy azt mondod: "Nem érted! Ha mérges vagyok, egyszerűen nem tudom kontrollálni a haragomat!" Keresztényként azonban velünk van Krisztus ereje, amely segít megfékezni a haragunkat. 

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 10:02

CSUPÁN AKARATODAT KÉREM

 

1989. július 4.

Uram?

Én vagyok. Légy összeszedett minden összejövetelen, ne félj! Tanításom igaz, engedd meg, hogy neveljem lelkedet, engedd meg, hogy folytassam isteni tervemet. Csupán akaratodat kérem. 1 Az én békémet, az én szeretetemet adom neked az egész örökkévalóságra. Sohasem fogsz bennem csalatkozni. Béke, gyermekem, hallgasd meg Édesanyámat!

Igen, Uram.

Szûz Mária, a mi Szent Anyánk:
Vassula, pihentesd meg lelkedet Jézus Szentséges Szívében, és a többit bízd Rá! Jöjj, lediktálom neked üzenetemet!

(Üzenet a Fribourgban, 1989. július 14-én tartandó imatalálkozóra:)

Béke legyen veletek! Itt vagyok ezen az összejövetelen, fölétek tartom kezemet, és megáldalak benneteket. Hallgassatok a Bölcsesség Szavaira! Az Úr csupán szíveteket keresi. Ne utasítsátok Õt vissza! Ha felajánljátok Neki szíveteket, megadja nektek szeretete adományát, Szentséges Szívébe vezet és fogad benneteket. Ott van a ti otthonotok, lelketek otthona. Forduljatok vissza az Úrhoz, és ajánljátok fel Neki akaratotokat! Jöjjetek vissza a Magasságbelihez, és áthat benneteket Szeretete illatával. Ma azért hívlak, hogy buzdítsalak benneteket. Felszólításunk felhangzik ebben a sötét világban, ebben a sötét és félelemmel telt világban, amivé a ti korszakotok vált. Kérek minden lelket, fontolja meg, hogy Jézus és én vajon miért sürgetjük minden úton módon, és a világ oly sok részén megtéréseteket? Olyanok vagyunk, mint az aggódó szülõk, akik minden eszközt megragadnak, hogy elérjenek és figyelmeztessenek benneteket, hiszen szeretett gyermekeink vagytok. Vegyétek szívetekre figyelmeztetéseinket és felszólításainkat! Bánjátok meg bûneiteket, szívbõl imádkozzatok, jöjjetek szeretettel az Úrhoz, jöjjetek és imádjátok az Urat! Fogadjátok el szeretetét, amelyet felajánl nektek. Szerezzetek örömet Szívének, hadd lássa, hogy mindannyian eljöttök a szentségimádásra. A Szeretet szeretetet kér; a Szeretet a ti szíveteket keresi. Jöjjetek tehát a Szeretethez, Jöjjetek Szent Istenetekhez, aki szeretete viszonzásáért kiált hozzátok. Szent Édesanyátok vagyok, aki szeret benneteket, ne kételkedjetek! Megáldalak benneteket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.

(Szent Mihály ad nekünk üzenetet.)

Szent Mihály vagyok, a ti Szent Mihályotok, akihez azért imádkoztok, hogy oltalmazzon és védjen meg benneteket a gonosztól. Ne feledjétek, ez az ima megsegít benneteket nehézségeitekben. Engedjétek, hogy a Szeretet Lelke kiárassza kegyelmének hívását, figyeljetek a kegyelem Lelkére, figyeljetek a Lélekre, mert nagy az Õ irgalma. Ne hallgattassátok el azokat, akik õseitekhez hasonlóan a Szent Istentõl kapnak üzeneteket! Ne mondjátok a látnokoknak, hogy “Ne láss látomásokat”, és a prófétáknak, hogy “Ne taníts minket, mert mi az igazságban vagyunk”. Hanem ehelyett emeljétek fel tekinteteteket és nézzetek körül, mert mindenki gyülekezik és visszatér Istenhez. Fiaitok jönnek a távolból, és leányaitokat gyengéden idehozzák, mert az Úr mondta ezt: “Bár a ti korszakotokon az éjszaka uralkodik, az én Világosságom áthatol rajta, és kiárad erre a Földre. Minden nép eljön hozzám, és Szent Nevemben újból egyetlen szent akolba gyûjtöm össze nyájamat. Ti az Úr gyermekei, imádkozzatok, és engedjétek meg az Úrnak, hogy meggyógyítsa népét, népe viszont elfogadja mindazt, ami a gyermekek és a kicsinyek ajkáról jön. Ne féljetek, közel van a szabadulás, itt van közvetlenül az ajtótok elõtt . Megáldalak benneteket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.
Engedd meg az Úrnak Vassula, hogy igénybe vegyen téged, vágyódj az Úr után, szeresd Õt, mert nagyon könyörületes.

{ Késõbb, még mindig Istenre szomjazva fordultam Hozzá ezen a különleges módon, amelyet Õ adott nekem. Ha csak tíz másodpercre is, de igen nagy szükségem volt arra, hogy Megváltómmal bensõséges módon találkozhassak és beszélgethessek Vele. }

Uram szeretlek…

Én vagyok. Virágom, szeress engem, felvidítasz, jöjj hozzám, itt vagyok a közeledben.

 


1 Bensõleg láttam, hogy Jézus felém nyújtotta kezét, mialatt azt mondta, hogy “Csupán akaratodat kérem:”
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 08:39

"Ha tudnátok, hogy mennyire szeretlek titeket, örömötökben sírnátok"

Időpont Költségek Szervező Egyéb Információ
2018.09.29-10.05. 250 Euró (Magyaroszági csatlakozás esetén 200 Euró) Ambrus Mária Magdolna (+4)074-663-0802 travel.magda@yahoo.com Csíkszeredából induló zarándoklat, csatlakozási lehetőség az útvonalon, Magyarországon Baján tranzitszállás, nappali utazás. Félpanziós ellátás. Lelkivezető: Bálint István segédlelkész
2018.10.19-24. 18 ezer Ft és 65 Euró Kemenes Gábor atya Jelentkezni Kemenes Gábor címén (1393 Budapest, Pf. 317.), 5000 Ft előleg befizetésével lehet 2018. szeptember 20-ig. Utazni érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal lehet. A postautalványra kérjük olvashatóan ráírni a nevet, lakcímet, a Közlemény rovatba pedig az útiokmány számát, a jelentkező telefonszámát, és – ha van – e-mail címét. Nagy segítséget jelent, ha előre jelzik azt is, hogy kivel szeretnének egy autóbuszon utazni. Egy csekken több jelentkező előlegét is fel lehet adni a postaköltségek csökkentések érdekében. Ebben az esetben célszerű levélben közölni a fenti adatokat. A szállás- és buszfoglalás miatt kérjük a határidő pontos betartását! Aki igényli, annak számára csoportos utasbiztosítást tudunk kötni, melynek várható költsége 2000-2500 Ft/fő. A jelentkezők számától függ, hogy mekkora kedvezményt kapunk. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy kívánják-e igénybe venni a biztosítást vagy sem. A biztosítás megkötéséhez szükség van a születési adatok megadására is.
2018.10.19-24. 28 ezer Ft és 95 Euró Rabi Brigitta +36 30 9711303, gospa.abba@gmail.com Kapuvárról induló zarándoklat, számos felszállási lehetőséggel (Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa) Mostar és Šibenik megtekintése A részvételi díj tartalmazza az utazási költséget, a szállást négy éjszakára, reggelivel és ebéddel, valamint az utasbiztosítást.
2018. november 7- 10. Regisztrációs díj: 40 EUR/házaspár + szállás félpanzióval: 60 EUR/fő/3 éj (20 EUR/fő/éj) Tóth Zsuzsanna tzsuzsus@freemail.hu; 30-732-7701 A HÁZASPÁROK 19. NEMZETKÖZI LELKIGYAKORLATA A lelkigyakorlat témája: Isten igéjéből élni “Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat” (Lk 24,45) a Szűzanya iskolájában Az utazás a résztvevők számától és az indulás helyszínétől (település) függően, előzetes egyeztetés alapján személyautóval történik. A regisztrációs díj és a szállás euróban a helyszínen fizetendő.

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 08:18

2007 októberétől minden évben megrendezésre kerül az országos kiengesztelődési találkozó a váci piarista templomban az októberi nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva. A kiengesztelődési talákozókhoz társultak néhány év múltán (tavasszal, május-június hónapban) az engesztelők országos találkozói. Engesztelés és kiengesztelődés kart-karöltve kell, hogy járjanak. Engesztelés kiengesztelődés nélkül fából vaskarika. Isten előtt kedves engesztelés nem létezhet kiengesztelődés nélkül. Az engesztelésre nem biztos, hogy mindenki meghívást kap Istentől, de a kiengesztelődésre igen - mindenek előtt az Istennel való kiengesztelődésre. Az Istennel való kiengesztelődés velejárója, kísérője az emberekkel való kiengesztelődés is.

Az idén október 20-án lesz a 11. kiengesztelődési találkozó Vácon a Szent Anna piarista templomban. Szeretettel hívunk erre mindnyájatokat. De meghívunk ennek az előkészítésére is. Szeretnénk, ha ez a találkozó nemcsak egy programon való részvétel lenne, hanem igazi találkozás egymással és az Égiekkel. A közös ima és a szentmise mellett a tanúságtételekre szeretnénk most a fő hangsúlyt helyezni. Ezért arra kérünk titeket, hogy írjátok meg, hogy mit jelentettek eddig számotokra ezek a kiengesztelődési találkozók. És írjatok le egy-két tapasztalatot, hogy hogyan sikerült a kiengesztelődést megélnetek egy-egy konkrét élethelyzetben! Amikor, ahol súlyos bántások ellenére is tud az ember megbocsátani, és jót tenni bántóival, üldözőivel, ott tetten érhető Isten. A bosszú emberi, a megbocsátás és kiengesztelődés isteni dolog. Ebben, az ilyen tapasztalatok megosztásában szeretnénk gazdagodni ezen a kiengesztelődési találkozón. Az igazi kiengeszelődés nagyobb csoda, mint a fizikális gyógyulás. Az előzetesen leírt és megküldött tanúságtételetek alapján szeretnénk felkérni néhányatokat a találkozón való személyes tanúságtételre is.

Azoknak a jelentkezését is várjuk, akik a találkozón szervezési feladatokat is szívesen vállalnak. Ötleteitket is megírhatjátok a találkozóval kapcsolatban.

A szervezők nevében szeretettel köszöntelek mindnyájatokat: Bocsa József atya

Leveleiteket várjuk az engeszteloklapja@gmail.com címre.

Imádkozzunk is előre a találkozó sikeréért.

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 07:21

A gyűlölet, amit nem viszonozunk, elvesztette erejének felét.

Anatole France


A kiszáradt folyómedret senki sem értékeli csupán azért, mert valamikor folyó volt.A kudarc a tanítónk legyen, ne a temetkezési vállalkozónk… a kudarc késlekedés, nem pedig vereség… ideiglenes kerülőút, nem pedig zsákutca. (William Arthur Ward)


Aki a szerencsére bízza magát, az a vacsorában sem lehet biztos.Az időbeosztás önmagunk irányítása, ezért, ha úgy tudod intézni, hogy több időt töltesz Istennel, Ő elkezd majd irányítani téged.

Jill Briscoe


Egy időben szobafestőként dolgoztam. Specialitásom a peremek festése volt - ablak és ajtókeretek, deszkák és párkányok. Az egyik napon, amikor egyedül dolgoztam egy motelszobában, hátraléptem, hogy megcsodáljam, milyen szépen lefestettem az ablakpárkányt. Tökéletesnek látszott. Amikor azonban közelebb hajoltam, keskeny csíkokat fedeztem fel, ahol a festék nem terült el egyenletesen. Miután elhatároztam, hogy nemcsak jól, de tökéletesen végzem a munkámat, átfestettem az egész ablakpárkányt - hatszor. Mégis megtaláltam a vékony csíkokat. Húsz perc múlva feladtam, és hozzákezdtem az ablakkeret többi részéhez.

Napok múlva újra eszembe jutott az ablakpárkány, és rájöttem, mennyire nem volt reális az elvárásom. Ekkor megfogalmaztam magamnak egy szabályt: "Ha mindenáron a hibát keressük, meg is fogjuk találni!"

A tökéletesség nemes cél, de teljesen elérhetetlen. Butaság keresnünk magunkban a tökéletességet, és hiba azt elvárni szeretteinktől: gyermekeinktől, házastársunktól, barátainktól. Jobb a becsületes igyekezetet keresni, mint a tökéletes munkát. Jézus tudta, hogy a követői hibákat fognak elkövetni, sőt szembefordulnak majd vele, mégsem szűnt meg szeretni őket.


„Én vagyok az Úr, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak.” (Ézs 42,8)

Mózes a Hóreb hegyénél Isten nevét szerette volna megtudni. Arra hivatkozott, hogy ha majd megkérdezik tőle Izrael fiai, mi a neve atyáik Istenének, nem tud mit mondani. Isten azonban Mózes aggodalmaskodására azt felelte: „A Vagyok küldött engem hozzátok.” (2Móz 3,14) Nekünk is így mutatkozik be Isten: ő a Vagyok, a Létező, az élet Ura. Bármit teszünk, bárkibe vetjük bizalmunkat Istenünkön, az Úron kívül, mindig szembesülni fogunk a lét dicsőségének és az élet dicséretének hiányával. Mert egyedül ő az Úr, és nincs rajta kívül isten.
(Csorba János)Isten minden madárnak megadja a táplálékot, de nem dobja azt a fészkébe.

Spurgeon


„János így válaszolt: »Én ugyan vízzel keresztellek titeket, de eljön az, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket.«” (Lk 3,16)

A keresztelés eredeti görög szavának jelentése „bemerítés, bemerülés”. Új élet nincs Szentlélek nélkül. Bele kell merülni az új élet vizébe, és magunkba kell szívni – mint a szivacsnak a vizet – az új életet teremtő Szentlelket. Ez áttüzesít, fel-Lelkesít a szolgálatra, és közben kiégeti belőlünk a salakot, ahogyan a tűz kiégeti a vasból a salakot, és acéllá változtatja. – Uram, merítsd be Lelkedbe az életemet, és égesd ki belőlem a salakot, acélozz meg engem!
(Sándor Frigyes)Jézus nem keres bennünk semmiféle rendkívüli képességet. Amit keres, az a gyöngeségünk, öntudatlan bukásaink, nem is sejtett hibáink, mindazok a minden emberben ott lapuló beteg helyek, amelyek Jézus szeretetéért kiáltanak, amelyeket csak a szeretet tud megérinteni és hordozni, és ahol Jézus szeretete hatalmát képes kifejteni. Ő azért jött közénk, hogy magára vegye gyöngeségünket, és erővé alakítsa át. Egyszer s mindenkorra meghalt a bűnnek, de Atyja új életre támasztotta a halottak közül.
Jézust megfeszítették, és meghalt az emberi gyöngeség miatt, amelyet a végsőkig magára vett; de ebből a halálos gyöngeségből életre támadt, és most is él Isten erejéből. Jézus a mi gyöngeségünkben tapasztalta meg Isten hatalmát, és Isten ebből a gyöngeségből kiindulva támasztotta új életre. Jézus számára is az emberi gyöngeség volt az az út, amelyen át megtapasztalta Atyja hatalmát.

Ezért annak a tanítványnak, aki Jézust akarja szolgálni, el kell fogadnia gyöngeségét, és vele a kísértést. Mióta Jézus elszenvedte gyöngeségünket és meghalt miatta, hogy feltámadjon belőle, Isten ereje ott rejtőzik minden emberi gyöngeségben, mint egy mag, amely a hit és a ráhagyatkozás televényén tud kicsírázni. Amíg ezerféleképpen szembeállunk gyöngeségünkkel, Isten ereje nem tud működni bennünk. Természetesen tehetünk erőfeszítést, hogy kissé korrigáljuk gyöngeségünket, de ez valójában mit sem ér. Isten hatalmának csodája és megtérésünk csodája ugyanis nem tőlünk függ.

Szeretnénk sok jóakarattal és jó szándékkal megoldani problémáinkat. Minden lehetőt megteszünk, hogy erényes és igaz életet éljünk. Jó elhatározásokra és természetes energiákra támaszkodunk, becsületességünk és jó szándékunk eszközeivel sikerre törekszünk… Mindez tart egy darabig, amíg az összeomlás szélére nem jutunk. Hála Istennek! Enélkül sohasem tudnánk megtérni, csak tovább szolgálnánk illúzióinkat és bálványainkat, anélkül hogy eljutnánk az igazi hitre, legyen az bár akkora, mint egy mustármag. Talán kell is, hogy egyszer összeroskadjunk, hogy megtapasztaljuk gyöngeségünket, amelyben kibontakozhat Isten ereje.
Így történt Péter apostollal is, aki nem tudta felismerni Jézust, amíg igaznak tartotta magát, de rögtön felismerte bűnösségét, mihelyt Jézus felfedte magát neki. Jézus világosan megmondta, hogy nem az igazakért jött, hanem a bűnösökért [Mt 9,13]. A keresztény élet egyik legfontosabb tapasztalata ez, amely talán az egyetlen feltétele is annak, hogy megérintsen bennünket a kegyelem, és eszerint alakítsuk életünket.

Erőnkbe vagy erényességünkbe nem tud beoltódni a kegyelem, csak gyöngeségünkbe, ott viszont mindenre képes. Csak akkor vagyunk erősek, amikor gyöngeségünk világos a számunkra. Áldott hely a gyöngeség, ahol Jézus kegyelme meglephet és elboríthat bennünket.

Gyengeség és kegyelem - André Louf


Kedvem telik a Krisztusért való gyöngeségben, gyalázatban, nélkülözésben, üldöztetésben és szorongattatásban, mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős. [2Kor 12.10]


Legszomorúbb óráinkban is rengeteg okunk van a hálaadásra, csüggedés és bánkódás helyett keressük meg inkább ezeket az okokat.


„Őrizkedjetek a bálványoktól!” (1Jn 5,21)

Igénkben nemcsak tanácsot kapunk arra nézve, hogy őrizkedjünk a bálványoktól, hanem Isten azt is szeretné megláttatni velünk: vegyük komolyan, hogy vannak bálványok – több is! –, és ezektől a mi életünk sem mentes. Mindez nem fenyegetés, hanem féltő figyelmeztetés: ember, gondold meg, mi járja át leginkább az életedet! Mert ha nem Isten, aki a te teremtőd, akkor bálványok takarják őt. Vizsgáld meg életedet!
(Tamásy Tamásné)„Pál írja: Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára.” (Fil 1,9–10)

Akire Isten embereket bíz, annak feladata imádkozni értük. Nem a sikerekért, hanem azért, hogy krisztusi lelkület legyen bennük. Ha a mások iránti szeretet gazdagodik bennünk, nem ítélkezünk, hanem imádkozunk azért, hogy Isten a neki tetsző módon nyújtson segítséget. Csak az Úr tudja elvégezni, hogy embertársaink „tiszták és kifogástalanok legyenek a Krisztus napjára”
. (Bozorády Zoltán)


Van egy novella, valahol az éteri világban játszódik, ahol sok ezer év után találkozik Káin és Ábel, és leülnek beszélgetni. Azt kérdezi Ábel Káintól:
- Emlékszel, hogy te megöltél engem?
- Nem, nem emlékszem. Hogy volt? - kérdezi Káin.
- Jó, hogy ezt elfelejtetted Káin - mondja neki Ábel -, mert ameddig a bűntudat tart, addig tart a bűn is.

Ha őszintén megbántuk és meggyóntuk bűnünket, bármekkora legyen is az, megbocsátatott. Többé ne tekintsünk már rá vissza! Mert a múlt hibáin és bűnein való siránkozásunk legtöbbször inkább kevélységünkből, büszkeségünkből fakad, mintsem igaz bűnbánatunkból.
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 06:12

Isten akaratának teljesüléséért.
A mai nap imádsága:

Mindenható Isten! Gyengédséged csodájával ejts minket ámulatba ma is, hogy készek legyünk akaratodat megcselekedni! Ámen.


"A szél arra fúj, amerre akar, hallod zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy..." Jn 3,8a

A teremtés Isten szerető gyengédségének a himnusza. Ahogyan a szerelmesek első pillanatban megérezhetik az egymásnak-rendeltettség borzongó titkát, ugyanúgy szótlanul állunk Isten teremtettségbeli csodái előtt. "Nem sokkal" , csak "egy kevéssel" tett minket kisebbekké az angyaloknál. Jókedvében az Isten DNS-ből font gyermekláncfű-koszorút, s jóllehet a genetikai kutatások a hívő ember számára igazolják az Ő teremtő nagyságát - igaz mások a87 véletlent és az evolúció mindenhatóságát hirdetik -, de a legnagyobb csoda mégsem a felfoghatatlan univerzum, hanem az a képességünk, hogy mindenek mögött, mindenekben felfedezhetjük az Istent.

Amilyen távolinak tűnik az Örökkévaló, olyannyira a közelünkben van. Jézus így mondja: "bennetek/köztetek". Titokzatosan bennünk, s láthatóan közöttünk. S hogy ki, kinek a szolgája az is kiviláglik, mert kinek milyen a lelke, olyan az élete... Ugyanakkor nem kell nagy képesség ezek meglátásához, hiszen a szem a lélek tükre... elég, ha a másik ember szemébe nézünk. Hányszor kerülték tekintetünket, mikor az igazságot vágytuk, s hazugságokat mondtak nekünk! S, hányszor nem néztünk mi sem mások szemébe, amikor Istenről kellett volna bizonyságot tenni! De mi is az a bizonyság? Az a meglátás és megérzés, hogy genetikai szekvenciákon és biokémiai reakciókon túl, naponta tapasztaljuk Isten ízét a szánkban és szeretetének csodáját a szívünkben. A bennünk/köztünk munkálkodó Erő, a Szentlélek, feléleszt majd elhív, megtart minket és megindítja lelkünket, hogy teljesítsük azt, amit Teremtőnk a szívünkbe helyez. Isten az Ő akaratát a legkülönfélébb módon, gyengéden és határozottan, nyilvánvalóan s közvetetten, de mindig érthetően közli. Egyszer az élet harapófogós körülményein keresztül remegteti meg a lábunkat, másszor eszünk nagyságába vetett bizodalmunkat foszlatja szét, de az eredmény ugyanaz: a szívünkbe kerül az üzenete.

A kérdés ilyenkor már csak az, hajlunk-e megcselekedni mindazt, amit Isten végtelen bölcsessége révén a szívünkre/lelkünkre helyezett? Mert nem nyomorító kényszer, hanem életünket emelő kiváltság bevégezni az Ő akaratát...

 

Közösség...


A mai nap imádsága:

Uram! Adj nekem erőt és készséget, hogy épüljön általam is a közösség! Tompítsd az emberszívekben az önzést, hogy Rád figyelve azt tegyük, ami szép és igazságos, ami tükrözi a Te gondviselő jóságodat! Ámen
   

János így válaszolt mindenkinek: "Én ugyan vízzel keresztellek titeket, de eljön az, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket,"
Lk 3,16

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!
Fil 4,8

János a pusztában keresztel... és prédikál - ma úgy mondanánk - ébresztve az emberekben a szociális érzékenységet. Mindenekelőtt azonban ítéletet hirdet: "A fejsze már ott van a fák gyökerén" - azaz bármikor itt az elkerülhetetlen ítélet! Sokan fel is teszik Jánosnak a kérdést: "Akkor most mit tegyünk?" ...A válasz pedig - a praktikus jótanácson túl - így hagzik: "Térjetek meg!"

Sokan gondolják úgy, hogy nem "éri meg" megtérni, s inkább kerülik az Istennel való találkozás lehetőségeit. Nemcsak a templomot kerülik, de a Biblia is ott porosodik a polcon, s ami az igazi probléma: Nem hajlandóak biblikusan, azaz távlatosan gondolkodni! S aki kerüli azt a tényt, hogy az életének kezdete, s vége is van, s nem gondolkodik el életen, halálon, a lét értelmén, a földi, s nemkülönben a mennyei számonkérés szükségszerűségéről, az elvész a hétköznapok lélekmorzsoló feladati között, s elhiszi, hogy az élet legfontosabbja, hogy a "munka el legyen végezve". Márpedig a munka, az nem cél, hanem eszköz. Isten csodálatos ajándéka, hogy megélhessük általa az alkotás örömét, s nem utolsó sorban, hogy munka-kapcsolatainkon keresztül is közösséget építsünk. (Komoly munka-etikai kérdés: szabad-e olyan módon dolgoztatni az embert, ahogyan egyes munkáltatók (multik) elvárják? Bizonyára nem, a teremtettség elleni bűn...)

Keresztelő János tehát meghirdeti az új életprogramot! Ez nem egyszerűen szociális gondoskodás egymásról - akinek van ennivalója az ossza meg azzal, akinek nincs -, hanem a gondolkodás radikális megváltoztatása. Sokan gondolják úgy - ők a tolerancia főprófétái -, hogy elégséges a "leben und leben lassen"-elv (élni, s élni hagyni) szerint alakítani az életüket, s vannak a történelemnek rövid pillanatai, amikor ez elégségesnek tűnik ez a magatartásforma, de hosszútávon csak akkor maradhat meg egy közösség, ha "ezen túl" is vannak "értékek". Ha egy gyermeket nem óvnak, védenek szülei, ha nem hoznak áldozatot érte, akkor bizonytalanná válik annak a gyermeknek a jövője! Érték csak akkor áll elő, ha azért áldozatot hoznak... ha nincs befektetett "energia" mitől lenne az eredmény? Ha egy közösség gondoskodik a tagjairól, akkor társadalmat, országot épít, de ha csak célirányosan szervezkedik, akkor hosszútávon lelkiismeretnélküli tömeggé válik.

A keresztény ember nem hordában akar élni, hanem olyan közösségben, ahol érték teremtődik. Ezért partnere mindenki, aki a szépet, a jót, az igazságosat, a tisztességeset, a tisztát munkálja. Erre buzdít az apostol is... s mivel számtalan csapdája van az áldozatos életnek, ezért nem árt az apostol buzdítását átgondolni, hogy erőt merítsünk belőle, s ne essünk olyan gödörbe, amit kellő odafigyeléssel kikerülhetünk...

 


Megbocsájtás...


A mai nap imádsága:

Uram! Számtalan sérelem viaskodik bennem! Elégedetlen vagyok önmagammal és a világgal, s olykor Veled is Uram... Kérlek segítsd meg vívódó lelkemet, hogy kérdéseimre választ kapjak, élni tudjak megbocsátó irgalmaddal, s szereteted kisugárzását megérezzék rajtam, s mások is szeressenek velem lenni! Ámen


"Gonosz szolga, elengedtem minden tartozásodat, mivel könyörögtél nekem. Nem kellett volna-e neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, amint én is megkönyörültem rajtad?".
Mt 18,32b-33

A megbocsájtani igen nehéz. Különösen akkor, ha az elszenvedett sérelemről csak mi tudunk. Ha a megbántottság keserű érzése, s mi magunk vagyunk "kettesben", akkor ez igazán kemény harc... Sokan feladják, s a megbocsátás helyett inkább a gyűlölet útját választják. Különben is: "kölcsön-kenyér visszajár!" - S a megszületett ideológia már lángra is lobbantja az egész embert. S a tűz újabb területeket éget fel az adott kapcsolatban... Különösen igaz ez korunk párkapcsolataira. Ha nincs példa, s nem tanulja meg már a gyermek, s az életre készülő fiatal, hogy tűzzel tüzet oltani nem lehet - akkor előre programozottak az életvezetésből fakadó betonhoz csattanások...

Jézus példázata a megbocsátásról szól. Első üzenete a történetnek, hogy mindenki adós, nincs kivétel. Adósai vagyunk Istennek, hiszen szeretetre teremtett minket, s nem az jellemző ránk, hogy mindig szeretnénk. Van tehát mulasztásunk bőven. Ezt belátni önismeret kérdése - mondja a pszichológus -, Isten előtti alázat - vallja a hívő ember. A lényeg majdnem ugyanaz. Az Isten előtti alázat azonban sokkal nehezebb, mert sokkal nagyobb távlatokba helyezi az embert.

Az élet furcsasága abban is kiütközik, hogy sokszor az áldozat nyomorúsága sem hatja meg a bűnelkövetőt, s nem indítja bocsánatkérésre., a jóvátételt már ne is említsük. Így lesz a libatolvajból nemzeti hős, a maffiózóból jóságos keresztapa, s így lesznek a rendet soha el nem fogadókból a gyengék által imádott erős túlélő-bajnokok.

Igénk azonban felvet egy el nem hanyagolható aspektust: van számonkérés. Itt a földön (lásd történelmi mozgások), de odafönn a mennyben is. Ugyanakkor számonkérés "idebenn" is van, azaz a lelkiismeretben... A lelkiismeret ha nem is szólal meg azonnal, idővel lángralobban az is. Nos ez az, amivel nem számolnak a könyörtelenek, az irgalmatlanok... Aki nyugodtan akarja utoljára lehajtani fejét halálos ágyán, az mérje fel ember-létét, gondolkozzon, s próbálja megkeresni a választ: ki is ő valójában, miért él a világon, s hová jut földi élete után...

 

Növekedés...


A mai nap imádsága:

URam! Áldásoddal kísérd mindannyiunk életét, hogy hálásak mardjunk életünk végéig, mert életre hívtál minket! Ámen
Pál apostol írja: és imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel;
Fil 1,9
Az élet legnagyobb örömforrása a gyarapodás, a növekedés... így van ez a nem vallásos ember életében is, hiszen a kívánás, a célok elérésének vágya minden embert hajt, űz - egészen az utolsó pillanatig. Akit pedig nem érdekel semmi, nem kíván semmit, az már (lelkileg!) rég halott... Ezért nem mindegy, milyen célokat tűzünk ki magunk elé!
Isten úgy alkotta meg ezt a világot, hogy csodáit megérteni ugyan nem tudjuk - teljes egészében itt a földi létben soha nem is fogjuk megérteni -, de minden nap rádöbbenhetünk Teremtőnk végtelen szeretetére, s megélhetjük: élni/létezni mennyire jó!
Létünk, s benne Isten megértésének is fokozatai vannak, ahogyan életünknek is különböző szakaszai vannak, melyek nélkül nem teljesednénk ki. Titokzatosan formálódtunk édesanyánk méhében - a régiek ezt az állapotot "áldott állapotnak" vallották, s nem "terhességként"(!) emlegették, mint a mai modern, racionális ember -, aztán átélhetjük a szüleink gondoskodó szeretetét, mely alapvetően formálja személyiségünket, s kihat egész életünkre. Amit nem értünk meg gyermekként, azt később felfogjuk, ami ellen meg tinédzser-korunkban lázadunk, annak védelmére kelünk egy-két évtized után... Az élet növekedés, gyarapodás, megismerés és megértés, egyszóval gazdagodás.
A gazdagság akkor áldás, ha annak nemcsak materiális, hanem szellemi (értelmi), lelki (érzelmi) vetületei is vannak. A gazdagság, a jólét plusz időt teremt az embernek, hogy foglalkozni tudjon a világ, s önmaga megértésével, nemkülönben Isten megismerésével. Az ember sajnos gyakaran beleragad az anyagba, s mindent anyagelvűen közelít meg, pedig a világ fontosabb része az nem anyagi, hanem lelki természetű. Az Isten is Lélek, ezért elsősorban lélekben lehet Őt megismerni, abban is illik imádni, nem pedig anyagban...
Az ismeret, a megismerés önmagában még nem elég a boldog élethez. Kell hozzá a szeretet. Szeretet és ismeret munkálja a megértés növekedését, s a megértés teremt nyugalmat, s nyugalomban értjük meg, hogy Istenre/Istennek teremtettünk meg, s hogy Nélküle hiánytünetes az életünk, de Vele együtt a nehézségek közepette is boldogulunk...

 


Születés és halál...


A mai nap imádsága:

Uram! Köszönöm az életemet, s köszönöm, hogy felismerhettelek! Köszönöm szereteted jeleit, melyeket naponta küldöd felém, s köszönöm, hogy embereket adtál mellém, akik szeretnek, s akiket én is szerethetek. Add, hogy méltósággal élhessem meg istenképűségemet, s add, hogy életemmel én is szereteted gyertyalángos jelévé válhassak! Ámen

   

Ahogyan világra jött anyja méhéből, mezítelenül, úgy megy el ismét, ahogy jött; semmit sem kap fáradozásáért, amit magával vihetne. Ez is fájdalmasan rossz dolog, hogy ahogyan jött, ugyanúgy kell elmennie. !
Préd 5,14-15

Mindent "csak úgy" kapunk - semmi sem a mienk, mégis milyen büszkék vagyunk arra, amink van. Az egyiknek az étel, az ital, a megfogható, az élvezhető a fontos, a másik meg a falatot is megvonja a szájától, csakhogy szellemiekkel táplálkozzék. Régi felismerés, hogy az embert könnyen foglyul ejtik az anyagi dolgok, de valóban bilincsbe verni, egész életet deformálni, valójában csak a lelki dolgok tudnak. Mert minden a lelkünkről szól - a testünk is, ez az érthetetlen csoda, ez az Istentől kapott cserépedény, ami évtizedeken át hűségesen szolgál minket, teljesítve kívánságainkat.

Mezítelenül jövünk, s ugyanígy megyünk is el. Bejövetelünkkor segítő kezek vesznek körbe: orvosok és bábák, szüleink táplálnak és óvnak - s aztán nevelnek. Amikor elhagyjuk ezt a világot, s reménységünk szerint egy másikba költözünk, akkor ugyanígy segítő kezek vesznek körbe: orvosok és ápolók enyhítik szenvedéseinket, és ha Isten megadja, akkor gyermekeink simogató kezét fogva léphetünk ki földi létünkből. Áldás a szép halál is... S mekkora áldás a küzdelmes élet! Megtapasztalni az alkotás örömét, hogy kétkezi munkánk által szép pillanatokat okozhatunk szeretteinknek, hogy tartalmas, léleképítő találkozásokat készíthetünk elő! S milyen nagy csapás, ha a kéz csak tétlenül lóg, s aktivitása kimerül abban, hogy a pohár, a cigaretta után nyúl; s milyen óriási tragédia, ha simogatás helyett üt, építés helyett rombol, ajándékozás helyett elvesz és/vagy életet pusztít... fájdalmasan rossz dolgok ezek.

Aki nem tud "Istenben gondolkodni" - Benne hinni -, az úgy véli, az élet értelme a gyarapodás. Egyre többet és többet birtokolni! De minek is? Minek az újabb és újabb csűrök? Kinek raktározunk? Mit akarunk a vagyon által elérni, bebiztosítani? Mert az életet magát nem lehet... "Bolond, még ma éjjel elkérik lelkedet!" A csűrjeidben ott rohad a gabonád: mindent, amit szereztél emészti a moly és a rozsda. Idővel, amiért az életedet áldoztad, amiért képes voltál átgázolni embereken, amiért semmibe vetted Isten parancsolatait, az mind, mind az enyészeté lesz! Semmit nem vihetünk ki ebből a világból...

Egy valamit mégis, de az nem anyagi természetű: a hálát. Azt az érzést, hogy jó volt élni, a testi nyomorúságaink ellenére is jó volt ebben a testben létezni. Amikor már nincs tovább, mert életünk fonalát elszakította Isten örök törvénye, akkor kiderül, hogy minden milyen jó és fontos volt földi vándorlásunk néhány évtizede alatt. Akkor végre felfogjuk, hogy mindenben az Isten hívogatott, s hogy az élet egyedüli értelme, hogy Istent megtapasztalva hálát adjunk - lelkünk békességére, s üdvére...
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 04:53

Állóképesség


„Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe” (2Korinthus 4:8)

megalázás

Van egy mondás, ami már sokszor igaznak bizonyult: „Ami nem pusztít el, az erősebbé tesz.” Van másik négy mondás, melyekről viszont bebizonyosodott, hogy tévedések:

1) „Ha keresztyén leszel, minden problémád megszűnik.” Bárki is mondta ezt, biztosan nem a Szentírásból vette. Pál azt mondta: „Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak, letipornak, de el nem veszünk” (2Korinthus 4:8–9). 2) Minden problémára, amivel valaha is szembesülsz, találsz választ a Bibliában.” Isten ugyan sok mindent elmond nekünk Igéjében, de továbbra is azt várja tőlünk, hogy hitben járjunk, nem látásban (ld. 2Korinthus 5:7). Ez azt jelenti, hogy útmutatást kapunk a Szentírásból, érezzük a Szentlélek ösztönzését, és tanácsot kérünk istenfélő barátainktól.

3) „Ha problémáid vannak, akkor bizonyára nem vagy elég lelki ember.” Pont az ellenkezője igaz. A Sátán támadásai azt bizonyítják, hogy még nem győzött le, hogy fenyegetést jelentesz a sötétség birodalma számára, és hogy Isten akaratát cselekszed. Sőt, minél nagyobb a támadás, annál nagyobb áldás vár rád a túloldalán, tehát csak tarts ki!

4) „Ha egészséges bibliai tanítást hallgatsz, az automatikusan megoldja minden problémádat.” Kétségkívül segít megoldani a gondjaidat, de nem fogja helyetted megoldani. A te dolgod, hogy az Ige cselekvője és ne csupán hallgatója legyél (ld. Jakab 1:23). Pál azt írja: „Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben.” (Efezus 6:10–11). Másként fogalmazva: állóképességre van szükséged.

„E világon nyomorúságtok lészen.” (János 16:33 Károli)

E világon nyomorúságotok lészen...

Két további ok, amiért fejlesztened kell magadban az állóképességet:

1) Ez tud megbirkózni a hosszan tartó betegséggel. Amikor a betegség elszívja testi-lelki erődet, akkor van szükséged az állóképességre. A Biblia azt mondja: „Az ember lelke elviseli a szenvedést, de ha a lélek összetörik, azt el lehet-e hordozni?” (Példabeszédek 18:14). Charles Spurgeont úgy ismerték, mint a prédikátorok fejedelme. Szolgálata óriási hatást gyakorolt Londonra, sőt egész Nagy-Britanniára. De olyan beteg volt, hogy sokszor kellett Dél-Franciaországban pihennie. Felesége, aki ikerfiaik születése után megnyomorodott, állóképességével emelkedett felül fizikai korlátain. Bár lebénult, az ágyból irányított egy példátlan nagyságú könyvterjesztést. Nagyrészt az ő állóképességének köszönhető, hogy Spurgeon könyvei most sokkal több ember könyvespolcán sorakoznak, mint bármely más igehirdető könyvei.

2) Ez segít leküzdeni az anyagi nehézségeket. Az állóképesség nagyszerű példája Müller György, aki Bristolban árvaházakat alapított. Ezernyi gyermek életét mentette meg, és mindezt hit által tette. Sokszor előfordult, hogy nem volt pénze ételt vásárolni, de sohasem panaszkodott. Inkább imádkozott. És hitére válaszul a világ minden részéről érkezett hozzá pénz, sokszor olyan emberektől, akiket nem is ismert. Müller a szentírási alapelv szerint élt: „[legyetek] a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12:11–12).

„Egyszer Mirjám és Áron Mózes ellen beszélt…” (4Mózes 12:1)

A kitartás legyőzi a családi ellenállást. Amikor Mózes testvérei, Mirjám és Áron panaszkodtak amiatt, hogy öccsük különleges kapcsolatban van Istennel, Mózes ellenségeskedésük láttán is szelíd és alázatos maradt. David Livingstone is nagyszerű példáját adta a kitartásnak, amikor sokan mások feladták volna. Felesége, Mary annyi gondot okozott neki örökös panaszkodásával és kritikájával, hogy szinte lehetetlenné tette életét. A feszültség kettőjük között olyan nagyra nőtt, hogy Livingstone hazaküldte őt Angliába több mint tizenkét évre, miközben ő szenvedett, megsebesült és végül meg is halt Afrikában Krisztus ügyéért. Amikor Jézus szülővárosában, Názáretben szolgált azok felé, akik között felnőtt, néhányan megpróbálták őt lelökni egy szikláról. Tanításai és csodái ellenére a családja őrültnek tartotta. Fájt-e ez neki? Persze, hogy fájt. De nem hagyta, hogy a fájdalom megállítsa. Azt mondta: „Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom. Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig?” (Lukács 14:26–28). Amikor a családod ellenségesen áll hozzád, szeresd őket és imádkozz értük, mert Isten meg tudja változtatni a szívüket. Addig is, míg megteszi, te szolgáld továbbra is őt!

„Egyszer József álmot álmodott, elmondta testvéreinek, és emiatt még jobban meggyűlölték.” (1Mózes 37:5)

Tanulj meg...

A kitartás felülemelkedik a félreértésen és elutasításon. Néha azok az emberek, akiktől azt várnád, hogy támogatnak, igazából megpróbálnak alád tenni. Amikor Istentől olyan látást kapsz, amit ők nem tudnak hova tenni, azt mondják: „túl nagy falat ez neked”, és megpróbálnak lekisebbíteni az ő szintjükre. Józsefet testvérei eladták rabszolgának, aztán hazamentek, és azt mondták az apjuknak, hogy vadállat ölte meg. El tudod képzelni, hogy érezte magát József, ha valaki azt kérte, meséljen a családjáról? Dwight D. Eisenhower tábornok mondta: „A győzelem árát nem lehet lealkudni.” Sajnálatos módon az árulás ugyanolyan gyakran megtörténik a gyülekezetben, mint a világi közegben. Amikor Charles Spurgeon még csak a húszas évei elején járt, prédikációinak olyan nagy hallgatósága volt, hogy a tömeg nem fért el az épületben. Ezért összehívott harminc gyülekezeti vezetőt, és azt javasolta nekik, hogy építsenek egy 5500 főt befogadó termet. Állítólag azt mondta nekik, hogy ha bármelyikük is kételkedik ennek megvalósíthatóságában, akkor távozzon. És huszonhárman távoztak! De Spurgeon ragaszkodott Istentől kapott látásához. Makacsul kitartott, míg meg nem látta megvalósulását, és harmincöt évvel később éjjel-nappal tömegek töltötték meg a Metropolitan Tabernacle épületét, mely ez által a világtörténelemben az egyik legnagyobb hatást gyakorló istentiszteleti terem lett. Van az életedben olyan folyó, melyről úgy gondolod, nem lehet átkelni rajta? Vagy olyan hegy, melyet nem tudsz megmászni, sem alagutat fúrni át rajta? Isten meg tudja tenni azt, amire senki más nem képes!Értsd meg a Sátán szerepét!

„Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van.” (1János 4:4)

A Sátán egy bukott angyal, akinek nem volt elég, hogy dicsőítheti Istent, hanem el akarta foglalni a trónját. Az angyalok – akárcsak az emberek – arra lettek teremtve, hogy Istent szolgálják és dicsőítsék. Szabad akaratot is kaptak, hiszen enélkül hogyan tudtak volna dicsőíteni? A Sátán azonban ezt mondta: „Fölmegyek a felhők csúcsára, hasonló leszek a Felségeshez!” (Ézsaiás 14:14). Ezért aztán száműzetett a mennyből: „a sírba kell leszállnod, a gödör legmélyére” (Ézsaiás 14:15). A Sátán azóta sem változott. Most is olyan énközpontú, mint akkor volt, és most is ugyanúgy korlátai vannak, mint akkor. Még amikor a szíve jó volt, akkor is kisebb volt Istennél. Isten mindentudó, az angyalok csak annyit tudnak, amennyit Isten kijelent nekik. Isten mindenütt jelenvaló, az angyalok egyszerre csak egy helyen tudnak lenni. Isten mindenható, az angyaloknak csak akkora a hatalmuk, amekkorát Isten megenged nekik. Tehát a Sátán továbbra is Isten alárendeltje. Ráadásul minden alkalommal, amikor saját ügyét szeretné előmozdítani, végül Isten ügyét segíti elő. Erwin Lutzer lelkipásztor írja a The Serpent of Paradise [A paradicsomi kígyó] című könyvében: „A Sátán különböző szerepeket tölt be Isten végzésének és céljainak megfelelően… Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy félelmetes hatalma van, de reményt ad nekünk a tudat, hogy csak annyit gyakorolhat belőle, amennyit Isten megenged. Egész egyszerűen a Sátán nem szabad arra, hogy kedve szerint dúljon az emberek között.” A Sátán nem akarja, hogy ezt tudd, inkább azt szeretné elhitetni, hogy egy korlátlan erővel bíró, független hatalom. De ez nem igaz. Ezért szeretné, ha soha nem olvasnád el ezeket a szavakat: „Isten Lelke, aki benned van, hatalmasabb, mint az ördög” (1János 4:4 NCV).

„Tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön.” (2Korinthus 12:7)

A Sátán támadása közelebb vihet Istenhez. Ez történt Pállal is. Gondolj csak Pál életrajzára: személyesen találkozott a feltámadott Krisztussal; mennyei látomásokban volt része; Isten apostolnak választotta; bibliai könyveket írt. Betegeket gyógyított, beutazta a világot, és papírra vetette a világtörténelem legnagyszerűbb dokumentumait. Kevesen versenyezhetnének mindazzal, amit véghez vitt. Talán ezt tudta is. De Isten jobban szerette Pált annál, hogy hagyta volna, hogy a büszkeség tönkretegye őt. „Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam.” Nem tudjuk, milyen természetű volt ez a tövis, de a célját tudjuk: az volt a feladata hogy Pált alázatban tartsa. Az eredetét is megtudjuk: a Sátán küldötte. Lehetett ez a küldött valamilyen fájdalom, egy probléma, vagy éppen egy zavaró személy. Nem tudjuk. De azt tudjuk, hogy a küldött Isten ellenőrzése alatt volt. Figyeld meg, mit ír ezután Pál: „Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (2Korinthus 12:8–10). Íme, egy igazság, ami minden megpróbáltatást lehetséges győzelemmé alakíthat át: a Sátán és seregei csupán eszközök Isten kezében arra, hogy téged megerősítsen.


Hagyd abba a neheztelést!

„A szeretet türelmes, jóságos… nem rója fel a rosszat.” (1Korinthus 13:4–5)

szeretet

A haragtartásnak nagy ára van, és ezt neked és a környezetedben élőknek kell megfizetni! Aki megbántott már nagy valószínűséggel továbblépett, el is felejtette, hogy megsértett, csak te cipeled magaddal továbbra is ezt a terhet. De valójában nem a sértő fél, hanem annak hibáztatása a probléma lényege. Amíg ezt meg nem érted és el nem fogadod, addig folyamatosan zaklatott leszel.
Ne engedd, hogy neheztelésed elmérgesedjen, és átforduljon:

1) Áldozat mentalitásba.
A másokra irányított negatív energia csak leapasztja erőforrásaidat, és megfoszt annak lehetőségétől, hogy kihasználd Istentől kapott képességeidet. Ne csapd be önmagad! Ne áldozd fel erődet a neheztelésre!

2) Keserűségbe.
A keserűség halálos méreg, egészen kis adag egész lényedet megmérgezi. A fájdalom, melyet őrizgetsz, megmételyezi mindennapi életed élményeit, tapasztalásait, még Istennel való kapcsolatodat is!

3) Elszigetelődésbe.
Nem öröm olyan valakinek a társaságában lenni, aki folyton másokat hibáztat, védekezően viselkedik, és tele van haraggal. Az emberek ezt megérzik, és veszélyesnek ítélik, ezért biztonságos távolban maradnak, nehogy célponttá váljanak abban az esetben, ha valami nem tetszene bennük. A keserűség őrizgetése tökéletes recept az elszigetelődésre, a saját magunk által gerjesztett magányra.

4) Negatív példába.
Talán azt gondolod, senkinek semmi köze ahhoz, ahogyan érzel. Talán – ha egy lakatlan szigeten élsz. A neheztelés fertőző betegség. „Ügyeljetek arra, hogy… a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön” (Zsidók 12:15).

5) A megbánás meghiúsulásába.
Őszinte megbánás és megbocsátás nem lehetséges addig, amíg nem vagy hajlandó szembenézni nehezteléseddel.

Ha még mindig másokat hibáztatsz, azzal kibújsz a felelősség alól. A rossz hozzáállás olyan, mint a defektet kapott kerék – amíg nem cseréled ki, nem jutsz sehová.
Mi süllyesztette el a Titanicot?

„Mindez pedig példaképpen történt velük, figyelmeztetésül íratott meg nekünk..." (1Korinthus 10:11)
A tudósok most azt mondják, hogy nem egyetlen hatalmas lék, hanem számos rés okozta a Titanic, a hatalmas és fényűző óceánjáró vesztét, mely 1912-ben, első Angliából New Yorkba vezető útján süllyedt el. Ezerötszáz ember halt meg aznap éjjel, a történelem legnagyobb hajószerencsétlenségében. Széles körben elfogadott nézet volt, hogy a hajó jéghegynek ütközött, amely hatalmas rést ütött az oldalán. Ám nemrégiben búvárok és tudósok nemzetközi csoportja hanghullámokat használva megvizsgálta a roncsot, mely az iszapba süllyedt 4 km mélyen. A következőt fedezték fel: a kár meglepően kicsi volt. Nem egyetlen hatalmas léket találtak, hanem hat viszonylag kis repedést, amely hat víz­záró rekesz mentén húzódott végig. „Minden, ami rosszul sülhetett el, valóban rosszul sült el" - mondta William Garzke hajóépítő mérnök, aki segített a csapatnak az elemzés­ben. Nos, mi süllyesztette el a Titanicot? Négy dolog - ami téged is a mélybe húzhat! Először, hogy azt hitték, sérthetetlenek, hogy ez velük nem történhet meg. Másodszor, hogy „elaludtak a kormánynál", és figyelmen kívül hagytak öt különböző figyelmeztető üzenetet. Harmadszor, hogy nem egy nagy, hanem több kis dolog okozta vesztét. Végül, a baj, ami elpusztította, rejtve volt a vízvonal alatt, észrevétlenül. A Biblia azt mondja: „Min­dez pedig példaképpen történt velük, figyelmeztetésül íratott meg nekünk... Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!" (1Korinthus 10:11-12). Nincs olyan ember - legyen bármilyen erős, bölcs, sikeres vagy erényes - aki sérthetetlen lenne, teljesen immúnis a bukással szemben. Tehát maradj közel Istenhez!
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 00:39

354tartsatok_bunbanatot_530_1.jpg

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.21. 00:19

Drága szeretett leányom, amint a hamis próféta hatalma egyre csak növekszik, sok minden fog történni a világban, és aki kifogásolni merné őt, figyelmen kívül fogják hagyni, még azokat is, akik Egyházam legmagasabb beosztásaiban vannak.

A politikai nézeteltérések eredményeképpen a Föld négy részre fog elkülönülni. Négy hatalmas birodalom fog kiemelkedni, mint fő forrás, ahonnan a háborúkat fogják irányítani. Mivel ezek a birodalmak hatalmukban megnövekednek, sok részét fogják ellenőrizni a Világnak, de nem mindet, mert Atyám azt nem engedné meg.

Ezen nemzetek mindegyike egymás ellen fog harcolni, bár azt fogják állítani, hogy együtt dolgoznak. Amint a bizalmatlanság növekszik, mindegyikük megpróbálja felülmúlni a másikat, és a harcok tovább folytatódnak. Ők a saját nemzetük szegény rétegeinek nagy részét el fogják pusztítani. Az embereknek, akik fölött uralkodnak, kevés hatalmuk marad, ahol a demokrácia csupán egy cérnaszálon fog függni. Éppen ezek az ártatlan és szenvedő lelkek azok, akik meg fogják kapni Isten Védelmét, ha rendelkeznek az Élő Isten Pecsétjével.

Soha ne becsüljétek alá Istennek ezt a kötetlen Ajándékát. Az Élő Isten Pecsétje meg fog védeni benneteket a testi és a lelki haláltól a háborúk ideje alatt. Kérlek, hogy juttassátok el ezt a lehető legtöbb emberhez minden nemzetben.

Egyiptom és Szíria hatalmi harcba fog keveredni, ami Izraelre is kihatással lesz. A zsidóknak sok ellensége van. Minden háború, mely célpontba veszi és magával ragadja ezt a két országot, egy végső csatát fog eredményezni, melybe Izrael is bele fog keveredni, és a legrosszabb népirtást fogják elszenvedni a Második Világháború óta.

Jeruzsálem bukása és felemelkedése meg van jövendölve, és ezeknek a csatáknak meg kell történniük, mielőtt még a próféciák beteljesülnének.

Jézusotok”
Olvass tovább: https://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/negy-hatalmas-birodalom-fog-kiemelkedni-mint-fo-forras-ahonnan-a-haborukat-fogjak-iranyitani/

—–
Római katolikus:
09-21

Szent Máté apostol és evangélista

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben.

Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok; teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek arra, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet. Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki minden fölött áll, mindent áthat és mindenben benne van.
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült kegyelemben. Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére.
Ez az Isten igéje.
Ef 4,1-7.11-13

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Minden földre * elhat szózatuk. 2a. vers. – 2. tónus.
Előénekes: Isten dicsőségét az egek hirdetik, * a mennybolt vallja kezének művét.
Ezt harsogja át egyik nap a másiknak, * erre oktatja éj az éjszakát.
Hívek: Minden földre * elhat szózatuk.
E: Nem olyan hang ez, nem olyan beszéd, * hogy meg ne értenéd szavát.
Minden földre elhat szózatuk, * a földkerekség végéig eljut igéjük.
H: Minden földre * elhat szózatuk.
Zsolt 18,2-3.4-5

ALLELUJA
Téged, Isten, dicsérünk, * téged Úrnak ismerünk! Téged dicsér, egek Ura, * apostolok boldog kara. – 6. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus szólt Máténak: „Kövess engem!” Ő azonnal fölkelt és követte az Urat.
Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: „Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: »Irgalmasságot várok és nem áldozatot!« Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”
Ezek az evangélium igéi.
Mt 9,9-13

https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2018-09-21


——
Görög katolikus:

20 Testvéreim, ne úgy gondolkozzatok, mint a gyerekek! Csak a gonoszságban legyetek olyanok, mint a csecsemők! 21 Mert ezt mondja az Írás[a]:

„Olyanok által fogok ehhez a néphez szólni,
    akik más nyelveken beszélnek,
és
idegenek szájával beszélek népemhez,
    de még így sem hallgatnak rám”[b]

— ezt mondja az Úr.

22 Ezért a nyelveken szólás ajándéka jel a hitetlenek számára, nem pedig a hívők számára. A prófétálás ajándéka azonban nem a hitetleneknek, hanem a hívőknek szóló jel. 23 Gondoljátok csak meg: az egész helyi gyülekezet összejön, és ti mind egyszerre beszéltek a nyelveken szólás ajándékát használva. Ha ekkor valaki bejön közétek, aki nem tartozik hozzátok, vagy hitetlen, biztosan azt fogja hinni, hogy mind őrültek vagytok. 24 Viszont, ha a gyülekezetben mind prófétáltok, és akkor jön be közétek egy idegen vagy hitetlen, akkor az ott elhangzó próféciák megmutatják a bűneit, és meggyőzik őt, hogy bűnös. 25 Így azután, mivel a szíve titkai kiderülnek, az idegen a földre borulva imádja majd Istent, és azt fogja mondani: „Bizony, Isten itt van közöttetek!”[c] …”

 
 
 

A kapernaumi zsinagógában31 Jézus ezután Galilea egyik városába, Kapernaumba ment. Itt is tanított szombaton a zsinagógában. 32 Mindenki csodálkozott a tanításán, mert olyan tekintéllyel beszélt, mint aki hatalommal rendelkezik. 33 A zsinagógában az egyik férfi, akiben gonosz szellem lakott, nagy hangon kiabálni kezdett: 34 „Mi közünk hozzád, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy te: az Isten Szentje!” 35 Jézus azonban ráparancsolt a gonosz szellemre: „Hallgass el! Menj ki belőle!” Ekkor a gonosz szellem mindenki szeme láttára a földre dobta azt az embert, de nem ártott neki, hanem kiment belőle.

36 Ezen mindenki megdöbbent, és ezt kérdezgették egymástól: „Vajon miféle tanítás ez? Erővel és hatalommal parancsol a gonosz szellemeknek, azok engedelmeskednek neki, és kimennek az emberekből!” 37 Ezután Jézus híre az egész környéken elterjedt.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luke+4&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

—–
https://oca.org/readings/daily/2018/09/22
—–
http://www.gorogkatbuda.hu/naptar.html

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.20. 18:05

“Mennyit sírok, amikor az összezavarodottságot látom. Mennyit sírok Fiamért, akit a megvetésükkel annyira gyötörnek. Őt, aki oly sokat szenvedett értük, és aki a leggyötrelmesebb módon halt meg értük! De ők a Kereszthalálának jelentőségét még nem értették meg.

Csak amikor valaki elfogadja Jézust, a Krisztust, az igaz Messiást, fogja megtalálni a békét.

Fiam hamarosan bemutatja azt a bizonyítékot, amelyet követelnek. Amikor a bizonyítékot megkapják, akkor végképp választaniuk kell.

Vagy a Fiamat választják majd és az Igazságot, vagy azokat a hazugságokat fogják elfogadni, melyekkel a csaló eteti őket.”

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/isten-anyja-meg-volt-jovendolve-gyermekem-hogy-ebben-az-idoben-melyben-most-eltek-az-emberiseg-szive-meg-fog-kemenyedni/

 “Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére.

Ez az Isten igéje.

Ef 4,1-7.11-13
 „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: »Irgalmasságot várok és nem áldozatot!« Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”
Ezek az evangélium igéi.
Mt 9,9-13″
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.20. 17:58

"Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: »Irgalmasságot várok és nem áldozatot!« "
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-09-21 VÖ.:
"Ha irgalmas vagy, és megtartod igaz utadat, az Úr előtt ez kedvesebb lesz az áldozatnál."
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-09-20

"Most csendes bizalommal imádkozzatok és legyetek biztosak abban, hogy Örök Atyám parancsára próféciáim be fognak teljesülni. Ezek (az események) Atyám megállapítása szerint, egy tökéletes időpontban fognak bekövetkezni."
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-ketsegek-megerositik-a-szereteteteket-irantam/
"A kétségek, leányom, mind megpróbáltatások, amelyet nemcsak te, de követőim is megtapasztalnak. Habár ezek nyugtalanítóak lehetnek, mégis megengedem azokat, hogy szeretetetek Irántam erősödjön."
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-ketsegek-megerositik-a-szereteteteket-irantam/ VÖ.:
"Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére."
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-09-21TELJESÜLŐ PRÓFÉCIÁK:
http://katolikus.sk/az-ordog-megosztast-akar-az-egyhazban/ VÖ.:
"Ez Egyházam nagy szétválásának ideje, mely két táborra osztja azt."
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/vigyazzatok-az-uj-vilagvallas-latszatra-jonak-es-szent-szervezetnek-fog-tunni-tele-szeretettel-es-egyutterzessel/
(http://igazsag-konyve7.webnode.hu/search/?text=egy-vil%C3%A1gvall%C3%A1s&type=)
VÖ.:
http://hvg.hu/vilag/20160920_Menekultekkel_ebedelt_Ferenc_papaüstökös:
Összeütközik két üstökös, a vörös égbolton megjelenik Keresztem
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/osszeutkozik-ket-ustokos-a-voros-egbolton-megjelenik-keresztem/
(http://igazsag-konyve7.webnode.hu/search/?text=%C3%BCst%C3%B6k%C3%B6s&type=)

VÖ.:
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=es&u=http://www.abc.es/ciencia/abci-asesor-obama-alerta-riesgo-gran-asteroide-choque-contra-tierra-201609161322_noticia.html&prev=search
LD MÉG:
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130320-a-nasa-imadsagot-javasolt-a-kisbolygobecsapodas-ellen.html
"Az evolúció elméletei, amelyek azt állítják, hogy az ember az állatoktól származik, hazugságok"
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/search/?text=evol%C3%BAci%C3%B3&type= VÖ.:
Ferenc pápa szerint az ősrobbanás elmélete nem összeegyeztethetetlen Isten szerepével
Forrás: https://kuruc.info/r/6/135052/
LD MÉG:
http://petersziklaja.ml/ez-mar-tobb-a-soknal-ferenc-feltalalja-az-irgalmassag-nyolcadik-cselekedetet/

Szerző: Andre Lowoa  2018.09.20. 16:45