Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet. (Máté 13:44)

Jézus a Mt 13-ban több példázatot is elmond Isten országával vagy királyságával kapcsolatban. Közülük az egyik a szántóföldben elrejtett kincsről szól. A példázat fontos igazságokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene Isten királyságát megélnünk az életünkben.

Fontos tisztázni, hogy mit értünk Isten országa, királysága vagy a mennyek országa kifejezések alatt. Nem más ez, mint Isten királyi uralma, mely megvalósul az életünk fölött. Amikor Jézus Isten országáról beszél, arra az uralomra gondol, mellyel Atyja rendelkezik a hívők életében. A példázatsor (Mt 13) központi témája is ez az uralom.

1. Elrejtett kincs

Jézus története rámutat, mennyire nagy értéket képvisel Isten országa. Ez nem valamiféle kacat, melyet bármelyik bazársoron meg lehet kapni. Igazi kincs, mely ritkaság számba megy. Olyan kincs, ami egyedülálló az értéktelen utánzatok között, melyeket könnyebb megszerezni. A példázatból kiderül, hogy mivel elrejtett kincsről van szó, keresnünk kell azt (vö. Mt 6:33), mert nem természetes, hogy befektetés nélkül meg fogjuk találni. Mégse mi vagyunk a lényeg, mert nem rajtunk múlik, hogy megtalálunk-e valamit. Rajtunk kívülálló erő munkálkodik az érdekünkben — maga Isten, aki szeretné, ha rátalálnánk a kincsre.


2. Visszatemette

Miután megtalálja a főszereplő a kincset, nagyon érdekes fordulatot vesz a történet. Ahelyett, hogy hazavinné (mi talán erre számítanánk), visszatemeti, és eladja mindenét, hogy megvásárolhassa azt a földet. Isten országát nem kaphatjuk meg úgy, ahogy mi elképzeljük azt. Nem vehetjük el csupán egyes, nekünk szimpatikus részeit, pl. az örök életet, a lelki békességet, a testvéri köteléket. Az egész „csomagot” el kell fogadnunk, mert csak együtt működik. Jézus nem csak Mester, nem csak Megváltó, aki tanít minket és meghal értünk, hanem Úr is, aki uralkodni akar fölöttünk, és engedelmességet vár tőlünk (vö. Jn 13:13-14).


3. Nagy örömmel elment

A főszereplő örömmel távozik a jelenet helyszínéről. Amikor Istent megismerjük, valódi öröm tölti el az életünket (Fil 4:4), és olyan lelki békét tapasztalunk, mely mindent felülmúl (Fil 4:6-7). A keresztények időnként hajlamosak arra, hogy az örömüket múlandó dolgokban keressék. Ha ezeket nem kapják meg, akkor elvész a boldogságuk. Isten viszont arra szeretne megtanítani, hogy minden körülmény között annak örüljünk, hogy ő velünk van. Erre bátorít a régi Taizé ének is: „Ne félj, ne aggódj, ne sírj, ne bánkódj. Ha tiéd Isten, tiéd már minden…”4. Minden vagyonát eladta 

Jézus követésének, Isten uralma megtapasztalásának ára van. A példázatban annyira megörült a szereplő a kincsnek, hogy kész volt mindenét eladni, hogy megkaphassa. A Mt 6:25-34 egy furcsa anomáliára hívja fel a figyelmünket. A modern ember küzd az anyagi dolgokért, és arra számít, hogy az Istennel való kapcsolatát ingyen megkapja majd, anélkül, hogy bármit is tennie kellene érte. Jézus viszont épp ellentétes módon gondolkodott. Szerinte ugyanis meg kell dolgoznunk Isten országának kereséséért az életünkben, és ha ez rendben van, Istentől ráadásul (bónusz, grátisz, ajándék) megkapunk mindent. Az egyik legnagyobb hiba, hogy küzdünk azért, ami ingyen van, és ingyen várjuk azt, amiért mindenünket oda kellene adni — és csodálkozunk, hogy nem működik jól az életünk. Bár az üdvösségünk ingyen van (Ef 2:8-9), a tanítványságunk árát nekünk kell megfizetni.

Isten uralmát akkor tapasztaljuk meg igazán az életünkben, amikor…

 

   1. felfedezzük, milyen értékes az, hogy Istent ismerhetjük,
   2. nem szabunk feltételeket, hanem alkalmazkodunk Isten elképzeléséhez,
   3. rádöbbenünk arra, hogy Isten miatt minden okunk megvan az örömre, és
   4. készek vagyunk ezért a kapcsolatért (Isten országának megéléséért) bármilyen árat megfizetni, bármit odaadni, bármiről lemondani (vö. Fil 3:7-9).
(Tóth-Simon Károly)
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 14:05

 Legyél a házastársad legnagyobb rajongója

 

"Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!"
(Zsidók 3,13a, NCV)

 

Ha házas vagy, Isten egy nagyon fontos szereppel bízott meg téged: legyél a házastársad legnagyobb rajongója. Ez egy olyan feladat, amit csak te tudsz úgy megoldani, ahogy Isten szeretné, és a házastársadnak iszonyúan szüksége van rá, hogyy ezt megtedd.

 

Egy kritikákkal teli világban élünk. Nem kell túl sokáig keresgélnünk, hogy találjunk valakit, aki lehúz minket.

 

Ezért van az, hogy minden embernek ezen a földön elmondhatatlanul szüksége van arra, hogy valaki folyamatosan megerősítse. Isten így szerelt össze minket. Ha házas vagy, az egyik ilyen embernek a házastársadnak kell lennie. Ahhoz, hogy a házasságotok növekedni tudjon, alapvető, hogy te és a házastársad beépítsétek a házasságotokba a másik folyamatos megerősítését.

 

Több, mint valószínű, hogy ez része volt a házasságotoknak az elején. Kevés ember házasodik össze olyan valakivel, aki nem bátorítja őt valamilyen módon. De ahogyan a növekvő házasságnak sok más része is, egy idő után ez is kezd megfakulni.

 

A Biblia azt mondja a Zsidók 3,13-ban: "Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!" (NCV) Miben kellene bátorítanod a házastársadat?

 

1. Erősítsd meg az értékeiben a házastársadat. Amikor ingatlanokkal foglalkozol, a "becsül" szó azt jelenti, hogy valamit mennyire értékelsz. Megemeled más emberek értékét, amikor becsülöd őket. Ahogy becsülöd a házastársadat, segítesz neki, hogy megértse milyen értéket képvisel a szemedben, és a házasság értékét is emeled. A Példabeszédek 12,25 azt mondja: "Egy bátorító szó csodákat tesz." (LB) Egy bátorító szó csodákat fog tenni a házasságodban - vagy bármilyen más kapcsolatban, amiben benne vagy.

 

 

 

2. Erősítsd a házastársadat az erősségeiben. A legjobbat fogod kihozni a házastársadból, amikor rámutatsz az erősségeire, és nem a gyengeségeire. Válaszd azt, hogy álomépítő leszel, nem álomromboló. Végül mindig azzá válunk, amit mások látnak bennünk. Egyetlen ember sem fog a házastársad életében az önértékelésére, vagy a jövőjére akkora hatással lenni, mint te.

 

 

 

3. Erősítsd a házastársadat a szolgálatában. Hozd tudtára a házastársadnak, hogy mennyire értékeled, amit Istenért tesz ezen a világon. Mindketten egyedien tudtok hozzájárulni a világhoz. Örülj annak, ha a házastásad valamivel hozzá tud járulni a világhoz. Segítsd a házastársadat meglátni, hogy mekkora hatással bír az, hogy Jézusért lettünk teremtve.

 

Nagy hatalmunk van abban, hogy a házastársunk mit gondol saját magáról. Ezt használhatjuk arra, hogy felépítsük, vagy leromboljuk őt. Ez a mi választásunk, és az egyik legfontosabb döntés, amit az egészséges házasságunk érdekében meghozunk.

 

Beszéljünk róla:

 

 • Mi az, amiben a házastársad bátorít téged, és ez rád nagy hatással van?
 • Mi tart vissza minket attól, hogy folyamatosan bátorítsuk a házastársunkat?
 • Miben bátoríthatnád a házastársadat sűrűbben?
Mi történik, amikor azt teszed, amiről tudod, hogy rossz?

 

“Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (Példabeszédek 10:9, NIV fordítás)

 A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 10:9-ben: “Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (NIV ford.) Kitudódik minden, amit teszel, és le fogsz lepleződni! Tehát amikor döntéseket hozol, ki kell állnod a hitelesség, tisztesség és becsületesség próbáját.

Akkor vagy tisztességes és hiteles személy, ha a zárt ajtók mögötti életed összhangban van azzal, amit mások is látnak - nincs ellentmondás aközött, ami a szívedben van és ahogy élsz. Tedd fel magadnak a kérdést: "Szeretném ha mindenki tudna erről a döntésemről, amit most hozok?" Az igazság a hitelességgel és a tisztességgel kapcsolatban az, hogy ha másokat be is csapsz, magadat nem tudod becsapni. Ha átléped a lelkiismereted határát, fizetned kell érte.

Néha mi magunk is pontosan tudjuk, hogy amit tenni akarunk, az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene megtennünk, de ez a gondolat furakszik az elménkbe: "Tudom, hogy rossz dolgot fogok tenni, de megteszem, mert tudom, hogy Isten megbocsájtó Isten."

Ennyire ostobának tartod Istent? Azt gondolod, hogy megtehetsz valamit, amiről azt mondja, hogy rossz, és annak nincs következménye az életedben? Isten azért nem akarja, hogy rossz döntést hozz, mert szeret téged; Ő nem valami jótól akar visszatartani. Tudja jól, hogy minden döntésnek következménye van. Tudja, hogy minden rossz döntés sebet hagy az életedben. Ő ennél jobbat akar számodra.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsájtja meg, amikor rossz dolgot teszünk? Természetesen megbocsájt. Ő egy megbocsájtó, kegyelmes és irgalmas Isten. Azonban attól, hogy Isten megbocsát, még nem tűnik el a fájdalom és a rossz döntéseink következménye az életünkből. Attól, hogy Isten megbocsát neked, még megmarad benned a lelkiismeret furdalás és az, hogy bánod, amit tettél. Attól, hogy Isten megbocsát, még továbbra is szenvedsz a fájdalomtól. Isten megbocsát neked, de ettől még tönkrement egy kapcsolat az életedben. Igen, Isten megbocsát, de elveszítheted a jutalmad, amit neked szánt.

A Róma 14:14 azt mondja: "Ha valaki valamiről úgy hiszi, hogy az rossz, akkor azt nem szabad megtennie, mert az ő számára az valóban rossz." (TLB ford.) Ha egyszerűbben akarjuk megfogalmazni, akkor ebben az igeversben az áll, hogy ha valamivel kapcsolatban kétségeid vannak, akkor azt inkább ne tedd. Mert az nem lenne tisztességes és becsületes, és akkor nem állnád ki a hitelesség próbáját. Ami nem hitből van az életünkben, az bűn.

 
Beszéljetek róla

 • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy mi történjen a szívedben, amikor kéred, hogy bocsásson meg?
 • Milyen hatással van a hitelességedre az, hogy tudod, mi lenne a helyes, de mégsem azt teszed?
 • Miért veszélyes összehasonlítani magunkat másokkal, amikor becsületességről és hitelességről van szó? Hogyan vonatkozik erre a Róma 14:14?

Öt győztes választás

 

"Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Kor 5:17)

Tegnap megtanultuk azt, hogy végső soron a személyiséged a döntéseiden alapszik. Itt van öt olyan győztes döntés, amit ha meghozol, segít meghatározni a sorsodat:

1. Dönthetek úgy, hogy egészségesebb leszek. Ahelyett, hogy afelett siránkozol, hogy nincs olimpikon-tested, találj módot arra, hogy növeld az energiádat, csökkentsd a stresszt, aludj többet, és legyen több erőd. A Zsoltárok 119:73 azt mondja: "Te alkottál engem, te teremtettél. Most add, hogy legyen annyi értelem bennem, hogy kövessem parancsolataidat!" Ha javítasz az életed olyan területein, amikre van befolyásod, akkor ez segít csökkenteni azoknak a tényezőknek a hatásait, amikre nem tudsz befolyással lenni.

2. Dönthetek úgy, hogy elmélyítem a kapcsolataimat. A visszautasítástól való félelem gátolja a másokhoz való kötődést, és az egyetlen mód, hogy megszabadulj a félelmedtől az, ha azt teszed, amitől a legjobban félsz. Fejleszd a kommunikációs készségeidet, szabadulj meg a nem megfelelő kapcsolataidtól, nyissál mások felé, és kockáztasd meg, hogy kapcsolatba lépsz valakivel. "A szeretet legyen a legfontosabb célotok!" (1Kor 14:1)

3. Dönthetek úgy, hogy bízom Istenben, bármi is történjék. "Áldom az Urat mindenkor, állandóan őt dicséri szám." (Zsoltárok 34:1) Amikor eljutsz az életedben arra pontra, hogy el tudod mondani: "Áldom az Urat, bármi is történjék", akkor az a bizalomnak egy olyan szintje, amit nem fogsz megtalálni sehol máshol a világban, még Hollywoodban vagy a Wall Street-en sem. Ez a bizalom az Istennel való kapcsolatra épül!

4. Én döntöm el, hogy mire gondolok. A huszadik században úgy gondolták a tudósok, hogy egy felnőtt ember agya nem tud megváltozni. Amikor 2002-ben egy Nobel-díjas tudós végre bebizonyította, hogy agyunk újrakódolható, és meg tudjuk változtatni a gondolkodásunkat, a tudomány végre elérkezett ahhoz, amit a Biblia mond: "engedd, hogy Isten átformáljon egy új személlyé azáltal, hogy megváltozik a gondolkodásmódod." (Róma 12:2, NLT fordítás) Az, hogy milyen vagy, az emlékeidből tevődik össze, az emlékeid pedig abból, ahogyan gondolkodni szoktál. Töltsd meg az elméd igazsággal: Isten szavával.

5. Dönthetek úgy, hogy elfogadom Jézust mint Megváltómat. Nem csak arról beszélek, hogy Jézus megváltott a bűneidből. Engedd, hogy Jézus a Megváltód legyen minden nap. Ha engeded Jézusnak, hogy megmentsen, akkor ez erőt ad, hogy állhatatos maradj a döntéseidben, amiket meghozol. "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Kor 5:17)

A te döntéseiden múlik, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet; csak arra vár, hogy hozd meg a döntést. Soha nem késő változni. Ha meghozod az öt győztes döntést, Isten is győzelmet ad.

Beszéljetek róla:

Mondd el ma ezt az imát: "Drága Uram, vannak dolgok az életemben, amiket Te, az élet vagy mások tettek velem, és amik nem tetszenek. De köszönöm, hogy hozhatok jó döntéseket. Köszönöm hogy magadhoz hasonlóvá formáltál, és hogy van választási lehetőségem. Ma, a te hatalmadban és erődben úgy döntök, hogy egészségesebb leszek, hogy olyan dolgokat teszek, amik több energiához és egészségesebb gondolkodáshoz, testhez és érzelmekhez segítenek hozzá. Uram, úgy döntök hogy egészséges kapcsolatokat építek. Nagyon félek, de megkockáztatom hogy új, egészséges kapcsolataim legyenek. Azt szeretném, ha a szeretet lenne a legnagyobb célom, és azt akarom, hogy a szeretetre épüljön az életem.

Istenem, úgy döntök, hogy megbízok benned a körülmények ellenére. Áldani foglak, bármi történjék! Bízom abban, hogy életem minden történése a javamra válik. Uram, én fogom eldönteni, hogy miről gondolkodok - nem rossz és hiábavaló dolgokról. Segíts, hogy az életem jó emlékekkel és a Te Igéd igazságával töltsem meg. Jézus, a Megváltómnak választalak Téged. Szükségem van a szabadításodra, de ugyanakkor arra is, hogy önmagamtól megments. Szükségem van arra, hogy segíts átkódolni a testem, a szívem, az elmém és a kapcsolataim azért, hogy az életem hátralévő része legyen az életem legjobb része. Jézus nevében. Ámen."

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 10:40

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, változásra van szükséged

 

"Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40)

Sok olyan dolog van az életben, amit nem lehet megváltoztatni. Például, nem változtathatod meg a múltadat vagy a géneket, amelyeket örököltél. Az ilyen dolgokkal kapcsolatban csak akkor lesz lelki nyugalmad, ha elfogadod őket.

Változtass azonban azokon a dolgokon, amelyeken tudsz változtatni, amikor a világ darabokra hullik. Nem, nem tudod visszahozni a szerettedet, aki meghalt. És nem, nem tudod megváltoztatni a másik embert, mindegy, hogy mennyire szeretnéd. Az egyetlen, amit meg tudsz változtatni, az te magad vagy.

Megváltoztathatod a viselkedésedet és képességeidet. Megváltoztathatod a személyiségedet és az értékeidet. És megváltoztathatod azt, hogy hogyan használod az idődet és hogy mi a fontos neked.

Azért, hogy megváltoztathasd ezeket a dolgokat önértékelésre van szükséged, amihez az kell, hogy őszinte légy magaddal szemben. Be kell ismerned életed azon területeit, amelyek széttörtek: a kapcsolataim összetörtek; pénzügyeim összeomlottak; karrierem széthullott.

Jeremiás ezt mondja: "Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40) Csinálj egy kapcsolati leltárt, egy lelki leltárt és egy erkölcsi leltárt.

Nézd meg kapcsolataidat és kérdezd meg magadtól: "Milyen a kapcsolatom a társammal, a barátaimmal vagy a főnökömmel ebben a pillanatban?"

Csinálj egy lelki leltárt és kérdezd meg magadtól: "Életemnek mely bűnei rombolnak?"

Amikor elkezded elvégezni ezeket az értékeléseket, rá fogsz jönni, hogy rengeteg érzelmet raktároztál el, például bűntudatot, haragot, csalódottságot, gyászt és lelkiismeret-furdalást.

Foglalkoznod kell ezekkel az érzésekkel ahhoz, hogy belsőleg talpraállj. Ne hagyd őket figyelmen kívül és ne add fel azt, hogy az életed megváltozhasson. Isten melletted van és segíteni fog legmélyebb fájdalmaidban és bántódásaidban. Add át őket Istennek és figyelj arra, hogy mit mond fog mondani, mit kell tenned.Gyógymód a halogatásra


„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” Filippi 4:13.

A Biblia öt módot mutat nekünk arra, hogy el tudjuk hagyni a halogatást.

1. Ne találj ki kifogásokat! „Ezt mondja a rest: Oroszlán van odakinn, megöl engem a szabadban.” / „A lusta ember tele van kifogásokkal.” (Péld. 22:13. LB-fordító) Az ilyen napokon mit mondasz, mit fogsz csinálni? Mire találsz kifogásokat? Az első számú kifogás, amit hallok: „Majd megcsinálom, mikor a dolgok lecsitulnak.” A dolgok azonban nem csitulnak le. Döntést kell hoznod, hogy mi a fontosabb.

2. Kezdd el ma! Nem a következő hónapban, jövő héten vagy holnap. „Olyan az Úr kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” / „Sose dicsekedj a holnappal. Nem tudhatod, hogy mi történik addig.” (Péld. 21:1. GNT-fordító) Egyikünknek sem biztos a holnapja.

Szeretném, ha leírnál három dolgot, amiről tudod, hogy Isten szeretné, hogy megtedd. Legyen az egy-egy dolog a következő három területre vonatkozóan: a családod, a magánéleted, és a karriered. Válassz e közül a három közül és döntsd el, hogy elkezded még ma. Még akkor is, ha csak napi tizenöt percet tudsz vele foglalkozni, csináld! Sokkal jobban fogod érezni magad!

3. Állíts fel egy ütemtervet! A Példabeszédek 13:16 mondja: „Minden eszes ember okosan cselekszik, de az esztelen bolondságot terjeszt.” / „Az okos ember előre tervez. A bolond nem.” (LB-fordító) Ha elmulasztod a tervezést, bukást tervezel. Jelölj ki bizonyos rövid időszakokat a heted során azokra a dolgokra, amiket meg kell tenned. Mindegy, hogy mi az, írd be a naptáradba! Ha valami nagy dolog, akkor bontsd kis részekre. Törd kis falatokra.

4. Nézz szembe a félelmeiddel! Utáljuk elismerni, hogy vannak félelmeink, mert azok a gyengeség jelei, de a félelem az emberieség jele is. Csak a bolondok nem félnek. Már hallhattad, hogy „a bátorság nem a félelem hiánya, ez visz minket előre a félelmeink ellenére.”

A Biblia azt mondja, nincs semmi, amit ne tudnál megtenni Krisztus segítségével, aki erőt ad neked.

5. Arra koncentrálj, amit el akarsz érni, ne a fájdalomra! Kevés dolog van az életben ami könnyű. Át kell vergődnöd a nehézségeken és a célra tekinteni a fájdalmon túl. Koncentrálj arra, milyen jól fogod magad érezni, mikor befejezed a feladatot!

A Galata 6:9 mondja: „A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”

Ne azt kérdezd, hogy „mit szeretnék csinálni?”. Inkább azt, hogy „Isten mit akar, hogy megtegyek?”

Jézus sosem mondta, hogy az élet könnyű lenne. Lesznek áldozatok és kötelezettségek, de óriási jutalom vár, amikor megtettük azt, amire Ő elhívott minket.
Hogyan élesszük újra az első szeretetet

 

,,De van valami ami nem tetszik nekem: a szereteted már nem olyan, mint a kezdetekben. Emlékezz vissza  milyen voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved és az életed! Térj vissza azokhoz, amiket kezdetben tettél, mert ha nem változol meg, eljövök hozzád, és az olajmécses tartódat elveszem a helyéről (Jelenések 2:4-5)

 

Első pillantásra talán nem gondolnád, hogy a jelenések könyvében – szörnyeket ábrázoló képeivel, bárányaival és angyalaival – szerepel olyan romantika és egyfajta szeretet leírása, ami szükséges, hogy fenntartsd a növekvő házasságod.

Pedig van.

A jelenések 2:4-5-ben Jézus analógiát használ egy romantikus szerelemből, hogy leírja kapcsolatát egy tévútra tévedt gyülekezettel.

Jézus ezt mondta a Laodiceai gyülekezetnek: ,,De van valami ami nem tetszik nekem: a szereteted már nem olyan, mint a kezdetekben. Emlékezz vissza  milyen voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved és az életed! Térj vissza azokhoz, amiket kezdetben tettél, mert ha nem változol meg, eljövök hozzád, és az olajmécses tartódat elveszem a helyéről”

Jézus négy fontos dolgot mondott, amit meg kell tennünk, amikor visszaszerezzük házasságunkat: emlékezz, térj vissza, megbánás, ismétlés.

 

Emlékezz.  Gondolj arra mit csináltatok együtt azokon a napokon mikor egymásba szerettetek. Gondolj azokra a boldog napokra. Ne gondolj a mostani problémáidra hanem emlékezz arra hogyan kezdődött a szerelem.

Visszafordulás. Fordítsd vissza a fókuszt Istenre. A figyelmed valószínűleg minden van csak Istenen nem. A problémáidon, a mindennapi nyomáson, a stresszen és a karriereden. De ha vissza akarod fordítani az első szereteted, akkor vissza kell fordítanod a figyelmed Istenre.

Bűnbánat. Dönts úgy hogy változtatsz azon ahogyan jelenleg gondolkodsz és cselekszel. A szeretet nem egy érzés – valami óriási érzés. A szeretet egy döntés. Ez egy elkötelezettség hogy valaki más érdekeit helyezet a sajátod elé. Ezen kívül nem létezik más szeretet. Isten nem parancsolná ezt ha ez csak egy érzés lenne. Isten még újra és újra parancsolja nekünk az igén keresztül hogy szeressünk másokat ( beleértve a házastársunkat is) Amikor meghozod a döntést hogy szereted a házastársad úgy ahogy Jézus tenné amikor nem nagyon tetted akkor ezt hívják bűnbánatnak.

 

Tedd azt, amit először. Tedd azt amit először tettél akkor amikor szerelembe estél. Az érzéseket mindig tettek követik. Könnyebb olyan módon cselekedni ahogyan érzel mint úgy érezni ahogy cselekszel. Ha arra vársz hogy szeretetteljesen és romantikusan érezd magad, az ördög gondoskodni fog róla, hogy sose érezz ilyet. Szóval dönts úgy hogy szeretetteljes módon cselekszel és az érzések majd visszajönnek.

Ez a fajta szeretet vezet majd el a tartós kapcsolatra ami beszivárog a házasságodba. Ez majdnem elkerülhetetlen sok ponton.

Az „emlékezés, visszafordulás, bűnbánat és az ismétlés” gyakorlása folyamatos kéne legyen minden házasságban.

 

Beszéljetek róla:
Mi volt az a dolog amiért beleszerettél a házastársadba az első napokban?
Mik voltak azok a zavaró dolgok amik gátoltak abban téged és a házastársadat abban hogy Istent a központba helyezzétek?

  

Két lépés a kísértés legyőzésére

"Vegyétek fel Isten üdvösségét sisakként, és kössétek fel a Szellem kardját, ami az Isten beszéde." (Efézus 6:17, NCV fordítás)

Ha sikeres szeretnél lenni a kísértésekkel szembeni küzdelemben, akkor az Isten Igéjében adott ígéretekre kell támaszkodnod. Mindenkinek fejből tudnia kell a 1. Korintusi levél 10:13.b) versben elhangzottakat: „Isten hűséges; nem hagyja, hogy nagyobb kísértésbe ess, mint amit el tudsz viselni. De egyúttal a kiutat is megmutatja, hogy kibírd azt.” (NIV fordítás)

Sok embertől halottam már: "Nem tehettem róla, lehetetlen volt ellenállni. Nem volt más választásom, mint megadni magam." Ha te is ezt mondod, akkor ezzel azt állítod, hogy Isten hazudik! Ezzel szemben Ő azt ígéri, hogy amikor kísértéssel fogsz szembesülni, Ő mindig meg fogja mutatni neked a kimenekülést abból. Lehet, hogy ez nehéz és fájdalmas lesz, és még kínos is lehet  a számodra, de mindig lesz kiút. Isten gondoskodni fog róla, hogy legyen kiút, mivel megígérte.

Sátán az elméd birtoklásáért állandó küzdelmet folytat, ez az a hely, ahol a csata zajlik. Amikor egy ötletünk támad és az Istentől van, az inspiráció, viszont amikor az ördög sugall egy ötletet, az kísértés. Minden nap döntened kell, hogy a kétféle gondolat közül melyiket valósítod meg.

Ha a kísértő gondolatokat kicseréled az igazsággal, amit a Biblia mond, meg tudod változtatni az elméd.

A Biblia azt mondja, hogy álljatok ellene Sátánnak. Hogy tudsz neki ellenállni? Úgy, hogy nem engeded meg, hogy a kísértés készületlenül érjen. Az Efézus 6:17 azt mondja, hogy "Vegyétek fel Isten üdvösségét sisakként, és kössétek fel a Szellem kardját, ami az Isten beszéde.” (NCV fordítás).

Két dolog van, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy győztes légy kísértés idején. Az első lépés az üdvösség megszerzése: „Tedd fel Isten üdvösségét sisakként a fejedre.” Minek a sisak? Védelmet nyújt a fejed és az elméd számára a kísértő gondolatokkal szemben, ugyanis ahogy az előbb is említettük, egy ádáz csata folyik e területen. Mielőtt nemet mondhatnál az ördögnek, meg kell tanulnod „igent” mondani Jézus Krisztusnak. Az Ő megváltásában van meg az az erő, amire szükséged van az ellenálláshoz, ahhoz, hogy „nemet” tudjál mondani.

A második lépés az, hogy elfogadd Isten beszédét, hogy kísértéskor kardként használhasd, mint ellenszert, mert az Ő beszéde az igazság. Például, amikor a munkahelyeden ér egy kísértés, mi hasznát veszed abban a helyzetben annak, hogy a Bibliád otthon  van az asztalon? Semmi hasznát. És ez nem jó! Ilyenkor arra van szükséged, hogy az igazságok, amelyeket ez a könyv tartalmaz, már az elmédben legyenek.

Kétség nélkül az egyetlen és leghatékonyabb fegyver a kísértés elleni küzdelemben a Szentírás igéinek kívülről való megtanulása. Ha nincs az elméd betárazva igékkel, ez azt jelenti, hogy a puskád tárja is üres. És ha üres, akkor mivel fogsz Sátánra visszalőni? Neki nem számít a véleményed és nem is tart attól, de az igazságtól fél. Isten igazsága a fegyver, de ezt csak akkor tudod használni, ha ismered és emlékszel rá, azaz fejből tudod idézni.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Melyik igéket szeretnéd célul kitűzni a héten, hogy a Szentírásból kívülről megtanuld azokat?
• Iskolai tanulmányaid során milyen módszereket használtál, amikor fejből kellett megtanulni valamit? Az Ige  megtanulásában hogyan tudod használni ezeket?
• Ki az, aki ki tudná kérdezni tőled a kívülről megtanult Szentírási részeket? Miért fontos, hogy legyen egy ilyen személy?

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 10:38

A mi időnket és Isten idejét nem ugyanazzal az órával mérik.


A szeretet azt mondja: Feláldozom magam, hogy a másiknak jobb legyen.Az “én” rendkívül fogékony az őt megillető jogok irányában, de vak az Isten igazságán és jogán esett csorba meglátására.Az imádság lelkünk anyanyelve, ne felejtsük el soha!EGY ÉLET A KEZEDBEN

Ha a gyerekek kritizálva élnek,
Megtanulják, milyen megbélyegzettnek lenni.
Ha a gyerekek ellenségeskedésben élnek,
Megtanulnak veszekedni.
Ha a gyerekek kicsúfolva élnek,
Megtanulnak szégyenlősnek lenni.
Ha a gyerekek megszégyenítve élnek,
Megtanulnak bűnösnek lenni.
Ha a gyerekek toleráns légkörben élnek,
Megtanulnak türelmesnek lenni.
Ha a gyerekek bátorítva élnek,
Megtanulnak bizalommal élni.
Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat.
Ha a gyerekek méltóságban élnek,
Megtanulják az igazságot.
Ha a gyerekek biztonságban érzik magukat,
Megtanulnak hinni.
Ha a gyerekek hitelesen élnek,
Megtanulják, mit jelent szeretni.
Ha a gyerekek elfogadva és barátságban élnek,
Megtanulják megkeresni a szeretetet a világon.

S ami igaz a gyermekekre, az igaz mindenkire,
Hisz mindnyájan gyermekek vagyunk.


Egy nemzet erkölcsi állapota aszerint alakul, amilyen fogalmat alkot magának Isten jelleméről. Amilyen az ember Isten-fogalma, olyan lesz az erkölcsről, felelősségről alkotott fogalma, és ez formálja ki életének tisztaságát, erejét.


Életünk külső változásai semmisek azokhoz a változásokhoz képest, amelyek gondolatainkban mennek végbe. (Tolsztoj)


„Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, felvitte csak őket külön egy magas hegyre, és szemük láttára elváltozott. Péter megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: »Mester, jó nekünk itt lennünk.«” (Mk 9,2.5)

Ott a hegyen a tanítványok őszinte örömmel mondták: „…jó nekünk itt lennünk.” Sokan nem találják a helyüket a világban, és éppen ott, ahol vannak, nem érzik jól magukat, akár pontosan megfogalmazható, akár csak sejthető hiánytól gyötrődnek. Kellene egy hely mindenkinek, ahol jó lennie… Isten Krisztusban elhívta az anyaszentegyházat, amely minden bűne ellenére ez a hely szeretne lenni. Teret adni az Istennel és az egymással való találkozásnak, függetlenül attól, hogy hova születtem, milyen nyelven beszélek. Hogy ez valóság legyen, ahhoz hív bennünket is Isten, hogy ami rajtunk múlik, megtegyük ott, ahová ő állított bennünket.
(Beke Mátyás)


Jöjj, Szentlélek Istenünk, add a mennyből érzenünk fényességed sugarát!
Jöjj, szegények Atyja, te, bőkezűség Istene, lelkünk fényed hassa át!

Édességes vigaszunk, drága vendég, szomjazunk, édes lélekújulás.
Fáradottnak könnyülés, tikkadónak enyhülés, sírónak vigasztalás.

Boldogságos tiszta fény, szállj meg szívünk rejtekén, híveidnek napja légy!
Ihleted, ha fényt nem ad, emberszívben ellohad minden élő, minden ép.

Mosd meg, ami szennyezett, aszúságra hints vizet, orvosold a sebhelyet!
Simogasd a darabost, fölmelengesd a fagyost, útra vidd, ki tévelyeg!

Add, vegyék el híveid, kik hitük beléd vetik, hétszeres kegyelmedet!
Jámbornak jutalmazást, engedj boldog kimúlást mindörökké mennyeket!Két dolgot tehetünk az Evangéliummal: hiszünk benne és megéljük.

Susannah Werly


„Még a föld mélyéből is újra fölhozol engem. Igen naggyá teszel, hozzám fordulsz, és megvigasztalsz.” (Zsolt 71,20–21)

Államalapításunk ünnepén adjunk hálát István királyért, akinek a több mint ezeréves keresztény Magyarországot köszönhetjük. Mi, evangélikusok pedig immár lassan ötszáz éve gyakorolhatjuk hitünket. Mindezért Istennek tartozunk hálával, aki ezt az országot és benne mindannyiunkat megtart, „még a föld mélyéből is újra fölhozva”, amikor emberi bűnök, pusztítások, természeti csapások tépázták világunkat. Van okunk ma ökumenikus körben az ünneplésre, hiszen Isten most sem vetette el ezt a sokat szenvedett népet. Mint Himnuszunkban, imádkozzunk azért, hogy áldást, jókedvet, bőséget adjon hazánknak a világ és minden nép Ura.
(Kőháti Dóra)Minden embernek, aki Krisztust nem ismeri, vagy csalódott szíve van, vagy olyan szíve, amely olyan dolgok után vágyik, amelyekben egész biztosan csalódni fog. (Vida Sándor)Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. (János 15:13)

Egy család súlyos autóbalesetet szenvedett. Misi, a két fiútestvér közül a fiatalabbik, súlyosan megsebesült, és vérátömlesztésre volt szüksége. Misi nyolc éves bátyjának, Daninak megegyezett a vércsoportja az öccséével. Édesapja leült mellé, és elmagyarázta neki, miért szükséges ez a vérátömlesztés, és hogy milyen csodálatos lesz ez Misi számára. Rövid hallgatás után Dani azt mondta:
- Jól van, apa, odaadom a véremet Misinek, hogy meggyógyulhasson!
A kórházban félliternyi vért vettek Dani vénájából. Csak miután kivették a tűt, fordult édesapjához, s miközben könnyek peregtek le az arcán, azt kérdezte:
- Apa, mikor halok meg?
Az édesapa döbbenten eszmélt rá, hogy Dani félreértette a véradásról szóló magyarázatot. Úgy értette, hogy az összes vérét oda kell adnia, hogy megmentse öccse életét. Azt hitte, hogy amikor a véradás befejeződik, ő meg fog halni. Mégis beleegyezett, hogy kistestvérén segítsen.


„Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet!” (Jak 5,13)

Jakab apostol nem magányos Krisztus-követő embereket lát maga előtt, amikor levelét írja, hanem gyülekezetekhez tartozó keresztényeket. A közösség egyik legfontosabb erejét, az egymás terhének hordozását fejezi ki ez az igevers. Hullámvölgyek és -hegyek jellemzik hitéletünket. A hívő ember a szenvedésben és az örömben egyaránt Istenhez fordul. Az előbbi lelkiállapotban erőért, az utóbbiban háláért. Bánatunk és örömünk is Isten szeretetében oldódik fel.
(Menyes Gyula)Uram, ha azt hiszem, hogy szívemet elárasztja a szeretet, de egy őszinte pillanatban észreveszem, hogy a szeretett személyben önmagam szeretem, szabadíts meg önmagamtól!

Uram, ha meggyőződéssel vallom, hogy szegény vagyok, de egy őszinte pillanatban észreveszem, hogy büszkeségem és irigységem gazdagon burjánzik, szabadíts meg önmagamtól!

Uram ha véletlenül összekeverem a mennyek országát e világ birodalmaival, add, hogy benned boldogságot találjak, és csak benned bízzak!


Teréz anya


Veszedelmes, ha bajunk okát rajtunk kívül keressük. Lehetetlen akkor a megbánás.

Robertson
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 08:38

Mit tud egy átlagember István királyról? Általában annyit, hogy ő volt az első királyunk, rokonságát kivégeztette, írt egy levelet Intelmek címmel fiának, Imre hercegnek és élete végén utód nélkül és méltatlanokkal körülvéve, a Szűzanya oltalmába ajánlotta országunkat. Képi megjelenítése és szobrai egy szakállas vénemberként ábrázolják. A részigazságokból összeállított kép összességében hamis, és nem adja vissza a király valódi képét.

Hogy István életútját megérthessük, ismernünk kellene édesanyjának, Sároldnak az életét, mert tudatosan és igen körültekintően ő készítette fel Istvánt az uralkodásra.

A fiatal István - a bambergi lovas

Ha Sároldot, a magyar történelemnek ezt az egyedülálló jelenségét megismerjük, egy csodálatos világ nyílik ki előttünk. Benne valami természetfeletti erő jelenlétét kell feltételeznünk, amelyik sodorta előre, hogy minden ellenállás dacára véghezvigye a nagy életformaváltását a magyarságnak. Ez az elvarázsolóan gyönyörű és vonzó asszony egyenértékű volt a legkülönb férfiakkal. Híres lovas volt és kardforgató. A személyét ért sértésekért maga vett elégtételt nyilvános párviadalokban, melyek ellenfelei halálával végződtek. Bizánci neveltetése okán kiváló tudással és egyesek szerint démoni erővel is rendelkezett. Talán az erdélyi hagyomány világít rá belső lényegére. Szülőföldjén ösztönszerűen felismerték Sárold különleges, természetfölötti őserejét. A nép tudatában a hagyomány szerint nem is halt meg, hanem ő vezette családja kiválóbb tagjait és bölcs tanácsokat adott nekik. Utoljára III. Bélának. Időnként ez az aranyhajú, zöldszemű asszony vágtató lovával feltűnik az erőelvi bércek között, akit Magyarok Asszonyának neveznek.

Fiát, Istvánt kisgyermek korától kezdve királlyá nevelte. Kiváló tudós papok, híres lovagok okították az amúgy is rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező ifjút. Geyza halála után azonban halál várt volna a fiatal Istvánra, ha Sárold kiváló diplomáciai, és ravasz hitegetési politikája ezt meg nem akadályozza. Koppány, aki a régi szokások alapján igényt tartott a királynő kezére, éveken keresztül reménytelen szerelmet táplált Sárold irányában. Valamikor ő volt Geyza küldötte a leánykérésnél, és azóta ezt az mély és reménytelen érzést nem tudta felejteni. Geyza halála után érvényesíteni akarta a régi szokást, és igényt tartott Sárold kezére.

Sárold egy évig hitegette, de ezalatt hadakat gyűjtött és fiát ennek a seregnek a vezérévé tette. Amikor Koppány erővel akarta érvényesíteni akaratát, és megindult Veszprém -az Asszonyvár- ellen, a 17 éves István seregével találta szembe magát. Ebben a seregben voltak a német lovagok is, akik vezére Vencelin lovag volt. Vencelin a csata előestéjén lovaggá avatta Istvánt, és így mint lovag vezette a csatát, melyben Koppány és serege katasztrofális vereséget szenvedett. Miért kellet egy fiatal embernek, még ha Geyza által kijelölt utód is volt, részt vennie ebben a csatában? Egyrészt mert az ő sorsáról volt szó, másrészt pedig a királyi hadak rá esküdtek fel, valamint Árpádok ellen (Koppány) csak egy másik Árpádfi harcolhatott. A csata után István királyságát senki nem vonhatta kétségbe.

Ekkor István mint egy rendkívül energikus, jól felkészült és nagyon fiatal király, Sárold segítségével kialakította a Magyar Királyságot. Élete egy harc volt a belső és külső ellenségei ellen. Nem volt olyan Lovagkirály, mint Szent László, de győzelmei biztosították a magyarság jövőjét. Mindezt nem egy szakállas roggyant vénemberként (ahogy ábrázolják), hanem ifjú királyként. Kevesen ismerik a híres Bambergi Lovas szobrát, mely a bambergi dómban található és Istvánt ábrázolja, aki Bajorországba látogatott Gizellát (a későbbi Késla királynét) megkérni. Ez a szobor hitelesnek tekinthető, és ez ábrázolja Istvánt, a Magyarok Királyát, az elsőt, aki sok vérrel és áldozattal, de véghezvitte Sárold álmát. Megteremtette és örökre biztosította a magyarságnak a hazát. A sok vér és szenvedés ellenére óriási volt a mű, és ezért szentként tiszteljük Istvánt, az első királyunkat.

Kassai Ferenc

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 06:41

Gazdagság...


    A mai nap imádsága:

    Uram! A legnagyobb gazdagsággal ajándékoztál meg: az Élettel! Köszönöm, hogy életre keltettél, gondolkodó érző lénnyé tettél. Segíts, hogy betölthessem akaratodat, s felfedezhessem létem minden olyan csodáját, amit számomra elkészítettél! Ámen.

   

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.
Mk 10,21-22

Vagyon... Sok ember önértékelésében a legfontosabb elem. Úgy gondolják, az vagy, amivé a vagyonod tenni képes! Régi gondolatai séma ez, mondásunk is rögzíti: "Akinek a Jóisten pénzt adott, annak észt is!" Ha így lenne, akkor a gazdagok mind bölcsek is lennének, de jól tudjuk, általában a gazdagság fordított arányban áll a bölcsességgel. Az élces megjegyzés bizony azt jelzi, a gazdagság elveszi az emberek józan ítélőképességét. A vagyon utáni vágy az, ami testvért testvér ellen fordít, ez az ami éket ver emberek közé, s a még nagyobb gazdagságra való esztelen törekvése a királyoknak és császároknak volt köszönhető, hogy nemzet nemzet ellen fordult, egyik ország rárontott a másikra. Ma sincs ez másképp! A diktátorok sajnos "újratermelődnek" s korunk ügyeletes profit-hajhászainak elborult elméje ma is keseríti milliárdok életét... Szent István napján, az inflálódó "pénzecskénk" tízezres bankójáról szigorú tekintettel ránk néző államalapító királyunk mintha előre látta volna mivé válik majd nemes elképzelése... S ha csak a megszámlálhatatlan sok borítaná el az emberek elméjét! Sajnos a szánalmasan kevés is lopásra, rablásra sőt gyilkolásra is ösztönöz egyeseket. Az ördög szolgái ők, akik el is nyerik méltó büntetésüket! Milyen nyomorúság, hogy a kisikló párkapcsolatok túlnyomó részében a legerősebb motívációs tényező pro- és kontra érvek között a pénz, a vagyon...

Milyen megdöbbentő... Jézus a gazdag ifjú óriási vagyonát hiánynak minősíti! Amire a gazdag ember a legbüszkébb, éppen az gátolja őt embersége kiteljesedédében. S milyen érdekes, hogy ezt ő maga is tudja(!) csak nem mondja ki... de mégis nyilvánvaló, hiszen "arca elborult, s szomorúan távozott". Az elhívott tanítványok azért maradtak meg elhívásukban, mert megtapasztalták, hogy az igazi, a "minőségi" élet Jézus mellett van, ahol mentes mindenki a vagyon hamis ígéreteitől. Ki mibe veti a bizalmát, annak a szolgája... Míg a pénz, a vagyon inflálódhat, ellophatják, megsemmisülhet, addig az Istennel ez nem fordulhat elő. Az előbbi kötöz, az utóbbi felszabadít.

Pedig Jézus fantasztikus távlatokat nyit ki a gazdag ember számára, amikor tanítványának hívja meg... De a tanítványi követésre nem tud igent mondani. Nem a múlhatatlant, a múlandót, nem az égit, a földit választja. Hányan vannak, akik döntésüket úgy kívánják igazolni: "Az Isten ekkora áldozatot nem kérhet tőlem! Akkor minek élek ezen a világon?" (A magvető példázatából tudjuk, az emberek háromnegyed része végül is nem az Isten mellett dönt, életük nem hoz termést, mert nem Istenre, hanem önmagukra voksoltak.)

Aki Istenben bízik, az jól tudja, hogy az igazi vagyon nem pénzben, áruban, részvényekben nyugszik, hanem magában az életben. Legnagyobb vagyonunk tehát az élet maga! Ezt a mérhetetlen gazdagságot dobják ki a szemeteskosárba, akik az abortusz mellett döntenek, pedig más alternatíva is létezik, ezt a vagyont tékozolják el kilúgozott lelkű fiataljaink, amikor a drogot, a bódulatot választják életük értelmévé, s ezt a kincset ássuk el mi magunk is, amikor nem forgatjuk haszonnal azokat a talentumokat, amiket Urunktól kaptunk...

Gazdagnak lenni jó, mert választási lehetőségeink skálája kiszélesedik. Az igazi gazdagság azonban nem pénzben, vagyonban mérhető, hanem szeretetben, s ezek az "aranytallérok" fölülről hullanak alá... Az Isten akarata az, hogy ezt az "aranyesőt" csak azok láthatják, akik a hívásra "Kövess engem!" igennel válaszolnak...

 Sorsunk...


A mai nap imádsága:

URam! Add, hogy a Te kezedből tudjak venni mindent, s ne engedd, hogy a magam feje után rohanva a kárhozat szakadékába essek! Ámen
A mi Urunk Jézus Krisztus megerősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján.
1 Kor 1,8
Aki nem számol az Élet kiszámíthatatlan pillanataival - vagyis semmibe veszi a Kegyelmet -, az könnyen elszámolhatja magát... Az élet ugyanis attól annyira szép és izgalmas, hogy vannak benne tőlünk független események, melyek a Történelem Urának akaratából olykor felemelnek, olykor pedig porba sújtanak! Egész életünket azonban nem lehet az istenadta sors szeszélyességére alapozni, bár sokan gondolják: "Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna, akkor mit aggódjak?", azaz nem gondolnak a holnapra. Ahhoz, hogy a holnapban és holnaputánban aratni lehessen, a jelenben vetni kell. Aki nem vet az biztosan nem is arat, de persze az is meg-megesik néha, hogy valaki elveti a magot, de nem ő lesz az arató, hanem valaki más, sőt még az is, hogy a fáradozás és reménykedés ellenére sincs termés...
Amikor a Történelem URa leveszi óvó-védő kezét az emberről, akkor nem történik más, mint érvényesül az Ő ok-okozati teremtettségtörvénye. A pusztában vándorló, folyamatosan elégedetlenkedő Izráelről is levette kezét, s abban a pillanatban érvényesült a puszta törvénye: a mérgeskígyók mindenkit halálosan megmartak! Isten büntetése nem az, hogy Ő extra-nehézségeket zúdít az emberre, hanem az, hogy az ember megtapasztalja az Ő hiányát... Az ebbéli szükség pedig igen kínkeserves! (Tulajdonképpen minden bűn, minden gonoszság visszavezethető az Isten-hiányra.) Aztán, ha egyszer beindul az Isten "dominó-effektusa", akkor abban nincs megállás, az végigmegy mindenen, elsöpörhet egzisztenciák millióit, akár civilizációkat is! (Jól tudjuk, volt már egyszer pusztító özönvíz is a Földön... ) Ilyenkor lehet próbálkozni, lehet szembemenni a sors-törvénnyel, de Isten ereje nagyobb az ember legnagyobb erőfeszítéseinél is.
Elkerülni a bajt ilyenkor csak az tudja, aki kellő távolságot tart a világtól. A Szentírás megtanít minket arra is, hogy, aki a bűn közvetlen szomszédságában lakik, még ha igazságra is törekszik, s ezért Isten megmenti őt - gondoljunk csak Lót történetére -, ha meg is menekül a pusztulástól, a bűn piszkából őreá/övéire is ragad egy kevés... (Lásd Lót leányainak bűnét!)

Feddhetetlenek csak akkor lehetünk, ha Valaki legvégül mindent kiigazít az életünkben. Erre egyedül csak Az képes, Akinek erre hatalma van... Ő akkor és ott - hitünk, reménységünk szerint - megsegít, s mindent kijavít bennünk, amit földi életünkben elrontottunk, nemcsak azért, mert Ő megígérte, hogy velünk lesz a világ végezetéig minden napon,hanem azért mert Ő a Szeretet...

Szavaink...


A mai nap imádsága:

Uram! Adj nekem értékteremtő szavakat, melyekkel magamat is buzdíthatom, s adj közösségépítő felismeréseket Igéd által! Ámen


Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék!
Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet!
Jak 5,13

Boldogságunk alapja a kommunikációnk... Ez a manapság gyakran használt szavunk a latin communio-ból ered, ami azt jelenti: egység. Aki nem kommunikál, az nem jut egységre, márpedig egység nélkül nem jutunk el sehová. Az ember ugyanis hosszútávon nem tud létezni önmagában, szüksége van közösségre, szüksége van társra. Ha hiányzik a közösség, ahová tartozhat vagy ha hiányzik a társ - a deformáció szinte elkerülhetetlen. Először csak a belső deformálódik, majd a lélek zsugorodása az életstílusra, a környezetre is kihat. Modern nyugati társadalmunk legalizálta az egyén, a magánérdek felsőbbségét a közösségi érdekkel szemben - meg is lett az eredménye: a társadalom ereje csökken... romlik az egyént védő közbiztonság, a favorizált kicsi és takarékos állam, kicsit és azt is csak takarékosan segíti a boldogulást kereső egyént. A közösség építése helyett a társadalom legkülönfélébb rétegeit/csoportjait "ugrasztja egymásnak" a magánérdek jól olajozott kommunikációs rendszere.

Jakab apostol a mindenre érvényes egyedüli megoldást hirdeti. Arra buzdít, ami minden baj, probléma megoldásának kezdetét adja, ez pedig nem más, mint a párbeszéd. Enélkül nincs közösség ember és ember között, de nincs közösség Isten és ember között se! A megoldás kulcsa tehát a kommunikáció! Beszélnünk kell egymással: férj a feleséggel, szülő a gyermekkel, tanár a diákjaival, pap a híveivel, s mindenkinek szólnia kell - közbenjáró nélkül! - az Örökkévalóhoz is. Isten szavak nélkül is tökéletesen megért minket, de embertársaink számára ugyanúgy "nyitott könyv" vagyunk, hiszen életünk "jelbeszéde" sok-sok mindent elárul rólunk...

Életünk örömökkel és bánatokkal vegyes egyvelege gyakran próbára tesz minket. Tűrőképességünk határát súrolják/átlépik az igazságtalanságok személyes megtapasztalásai - ilyenkor úgy érezzük, szétfeszít minket a fájdalom. Az apostol arra buzdít: "Imádkozzatok!", mert ez gyógyír, a kiegyenlítődés, a megnyugvás felé. Ha valakit pedig öröm ér, akkor az is imádkozzék, hogy öröme még teljesebb, még nagyobb legyen.

Gyaníthatóan az egész embervilág harmóniája függ attól, hogy az emberek lelkében mi játszódik le... Ezért nem mindegy, hogy milyen dolgokkal foglalkozunk: olyanokkal, amik építenek vagy olyanokkal, amelyek rombolnak. Ezért lenne fontos, hogy az emberek felismerjék, valójában mekkora hatalom a kommunikáció, amelytől függ a személyes boldogságuk is! Ha valaki az erőszakban "fürdik", mert a szórakozásképpen a media minden csatornájából fő műsoridőben csak a krimi ömlik, akkor nemcsak a maga lelkét nyomorítja, de a családtagjaiét is, akik vele egy szobában kénytelenek látni, hallani a közösségromboló gonoszságokat. Aki megosztja szívét a gonosszal, az ha nem is válik mindig gonosszá, de bekövetkezik nála az "értékrelativizáció", s ilyenkor már nem az egyetemes isteni, hanem a relatív emberi hang lesz a mérvadó, s bomlásnak is indult az a közösség, ami védelmet biztosítására adatott...

 


Terheink...

 A mai nap imádsága:

Mindenható Isten! Látásomat élesítsd, szívemet-lelkemet tisztítsd, hogy Benned nyugalmat találjak, s ne csak elfogadjam, de át is tudjam élni azokat a boldogságos pillanatokat, melyeket nekem szántál! ÁmenJöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.

Mt 11,28

A fáradtság korunk egyik jellegzetes tünete. Gyermekeink elcsigázottak az iskolákban, a szülők a hétköznapi gondok forgószelében gyakran elcsüggednek, időseinket a korukkal járó testi nyomorúságok elhordozása nyomasztja. Van-e olyan, aki teher nélküli életet él? Aligha... Azok, akik fiatalok, s esetleg mindenük megvan - a céltalanság "keresztjét" hordozzák. Nincs nagyobb gyötrelem, mint a motiváltság hiánya, és nincs nagyobb öröm annál, ha tudom miért, s főleg ki(k)ért küzdök, nap mint nap.

 

Jézus tehát mindenkihez szól, akik a vétkek, bűnök, mulasztások súlyos köveivel megpakolták életük láthatatlan hátizsákját. A megfáradt lélek azonban még nem elégséges indok az Isten felé forduláshoz. A terhek - melyeket gyakran mi magunk találunk magunknak - hordozása sokszor inkább kiáltó (vész)jel a környezetünk felé, hogy részvétet ébresszen másokban, hogy felvállalt "mártíromságunkkal" végre legyünk már fontosak valakinek vagy valakiknek... Szükséges a vágyakozás is - a megnyugvásra!

 

A nyugalom nem a motiváltság hiánya. A különféle kábító szerek generálta "bambaság" nem a nyugalom, hanem az eltompult aktivitás. Az alkohol sem oldja stresszt, ahogyan azt sokan gondolják, legfeljebb egy darabig a lélek nem vesz tudomást (mert nem tud) a megemelkedett hormonszint kiváltójának okairól... Ha a kábulat elmúlik, akkor viszont a másnap testi kínjain túl van nagyobb probléma is: a lélek keserűsége. Az előbbi elmúlik, a másik marad, sőt megerősödve marad...

 

Miféle megnyugvást ad Jézus? Mindenekelőtt a lélek Istenbe-ágyazottságának lehetőségét. Ez az állapot a hazatalálás, az otthonlevés mindent "elsimító", töltekező nyugalma. Aki ezt átéli - újra és újra -, az nem mondja, de környezetében látják rajta, s érzik: neki "sikerült" - ő boldog életet él.

 Világosság - sötétség...


A mai nap imádsága:

Uram! Szereteted világosságát gyújtsd meg a szívemben. Űzd el belőlem a kétségeket, melyeket a sötétségtől való félelmem szül! Add Uram, hogy megláthassam csodálatosnak teremtett világodban üdvözítő akaratod jeleit, s azok szerint rendezhessem be életemet! Istenem, könyörülj meg mindazokon, akik önszeretetük miatt nem Téged imádnak, hanem azt bálványozzák, ami múlandó! Irgalmad palástjával takarj be mindannyiunkat, hogy ne dideregjünk, amikor - magunk sem tudjuk miért -, de elfutunk Tőled, s önigazságaink mögé rejtőzünk! Ámen

   

Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség.
1 Jn 1,5

Amióta vagyunk - s ha hihetünk tudósainknak, a mitokondriális DNS-szerint úgy kb. 200ezer éve -, gyaníthatóan azóta keressük nemcsak létünk értelmét, de abban a fénynek is a szerepét. A fény a Napból jön, melyet az íróasztal-teoretikus valláströténészek elképzelése szerint a régiek istenként imádtak. Az én szerény véleményem szerint a régiek sem voltak annyira tudatlanok, hogy ne tudták volna, a Nap nem Isten, hiszen azt látni lehet, a mögötte álló teremtő Erőt azonban nem, ugyanakkor azt nemcsak az Ószövetségben, de az azt megelőző civilizációkban is tudták: Istent soha senki nem látta... A kérdés mindig az, ki mit lát meg? Az egyik egy világító égitestet, a másik egy istenséget, melytől függ a termés minősége és mennyisége, a harmadik pedig a Teremtő Isten ujjlenyomatát. Bizonyára nem véletlenül kaptuk a JóIstentől a látás ajándékát, azt célirányosan teremtette belénk, hogy ne csak tájékozódni tudjunk vele, de lássunk is általa. Ennek ellenére mégis akadnak szép számmal, akik "látván nem látnak".

Sokan nem látják meg, hogy Isten azért Isten, mert a sötétséget is Ő teremtette, annak is az URa. Istennek nem kell hadakoznia a sötétséggel, mint ahogyan azt egyesek hiszik, Isten nem függ a sötétségtől, a sötétség nem tényező az Isten számára... Ha bármiféle befolyásoló ereje lenne a sötétségnek Istenre, akkor Isten már nem lenne Mindenható Isten! A kereszténység üzenete - amit több kevesebb sikerrel próbál az elmúlt kétezer esztendőben továbbadni -, hogy a Világosság az egyetlen teremtő Erő, mely mindent meggyőzött és legyőzött, s ez a Szeretet-Erő öltött testet a Krisztusban, Aki az Élet.

Ahogyan a szeretetben nincsen gonoszság és önzés, mert akkor már nem lenne szeretet, ugyanúgy az Istenben sincs sötétség. A halottak azért halottak, mert nincsenek az élők között, de aki él, annak az életet nem a halottak között kell keresgélnie, hanem az életben. Aki valóban hiszi az Istent, az felismerte, hogy Isten az Egy (Fény) s nem pedig kettő (fény és árnyék). Akik csak elképzelik, hogy szerintük milyen az Isten - azok isteni erőt tulajdonítanak az árnyéknak. Ők azok a szektások, akik igen nagy vehemenciával hirdetik saját elképzeléseiket a Sátánról, az ördögről, a démonokról, s mindenféle negatív hatalmakról, akik az Isten ellenében munkálkodnak, s élnek egy olyan nyomorúságos világban, amely világ csak számukra létezik...

Az igazság az, hogy a fény miatt van az árnyék. Ha van fény, akkor van árnyék is, de az árnyék önmagában nem képes erőt demonstrálva, "fényt csinálni", azaz: ha nincs fény, akkor nincs árnyék se! Azért, hogy "kerek legyen a világ", s ne csak "igen-ek", de "nem-ek" is legyenek benne, Isten teljes szabadságot adott nekünk embereknek, s megadta annak lehetőségét is, hogy szemünket becsukjuk... Mi pedig élünk vele, s gyakran be is csukjuk! Ilyenkor történik meg, hogy nem látjuk meg vele, hogy Isten az Isten, s hogy Ő az Ő (meg)látására hívott el minket, nem pedig a sötétségben való tapogatódzásra, amit egyesek oly izgalmasnak tartanak. Az igaz istenhit - milyen borzasztó már leírni is, de a nyomatékosítás miatt le kell írni, hogy "igaz hit" - látást ajándékoz és eljuttat Őhozzá, végtelen világába, a lélek vaksága pedig egyhelyben való toporgásra kárhoztat egy sötét szobában...
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 04:07

Mivel megértem s mélyen átérzem, hogy amit csak Isten akarata megteremtett s nyilvánvaló eleve elrendelése elrendezett mind a kiterjedt égboltozaton, mind az egybefüggő földi tájakon, azt törvény élteti s tartja fenn, s mivel látom, hogy mindazt, amit Isten kegyelme bőséggel adott az élet előnyére és méltóságára, tudniillik királyságokat, konzulságokat, hercegségeket, ispánságokat, főpapságokat s más méltóságokat, részben isteni parancsok és rendeletek, részben világiak, valamint a nemesek meg az élemedett korúak tanácsai és javaslatai kormányozzák, védik, osztják fel és egyesítik, s mivel bizonyosan tudom, hogy minden renden valók a föld bármely részén, bármilyen méltóságot viseljenek, nemcsak kíséretüknek, híveiknek, szolgáiknak parancsolnak, tanácsolnak, javasolnak, hanem fiaiknak is, úgy hát én sem restellem, szerelmetes fiam, hogy neked még életemben tanulságokat, parancsokat, tanácsokat, javaslatokat adjak, hogy velük mind a magad, mind alattvalóid életmódját ékesítsed, ha majd a legfőbb hatalom engedélyével utánam uralkodni fogsz. Illik pedig, hogy odaadó figyelemmel hallgatván eszedbe vésd apád parancsait, az isteni bölcsesség intelme szerint, mely Salamon szájából szól:

Hallgass, fiam, atyád intelmére,
s ne vedd semmibe anyád tanítását!...

[Hallgasd hát meg, fiam, fogadd el szavaimat,]
akkor nagy lesz száma élted éveinek.

Ebből a mondásból tehát észbe veheted, ha azt, amit atyai gyöngédséggel parancsolok, megveted - távol legyen! -, nem szívelnek többé sem Isten, sem az emberek. De halljad az engedetlen parancsszegők esetét és vesztét. Ádám ugyanis, kit az isteni alkotó, valamennyi létező teremtője a maga hasonlatosságára formált, s minden méltóság örökösévé tett, széttörte a parancsok bilincsét, s nyomban elvesztette a magas méltóságokat meg a paradicsombéli lakást. Isten régi, kiválasztott s kivált kedvelt népe is, amiért szétszaggatta a törvények Isten ujjával kötözött kötelékét, különb-különbféleképpen pusztult el: részben ugyanis a föld nyelte el, részben tűz emésztette el, részint egymást koncolta fel. Salamon fia is, félrevetve apja békéltető szavait, gőgjében pöffeszkedve kardcsapásokkal fenyegette a népet apja ostorsuhintásai helyett, azért sok rosszat tűrt el országában, végül is kivetették onnan. Hogy ez véled ne történjék, fogadj szót, fiam; gyermek vagy, gazdagságban született kis cselédem, puha párnák lakója, minden gyönyörűségben dédelgetve és nevelve, nem tapasztaltad a hadjáratok fáradalmait s a különféle népek támadásait, melyekben én szinte egész életemet lemorzsoltam. Itt az idő, hogy többé ne puha kásával étessenek, az téged csak puhánnyá s finnyássá tehet, ez pedig a férfiasság elvesztegetése s a bűnök csiholója és a törvények megvetése; hanem itassanak meg olykor fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé teszi. Ezeket előrebocsátván térjünk a tárgyra.

 

FEJEZETEKRE OSZTÁS

A katolikus hit megőrzéséről
Az egyházi rend becsben tartásáról
A főpapoknak járó tiszteletről
A főemberek és vitézek tiszteletéről
Az igaz ítélet és a türelem gyakorlásáról
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról
A tanács súlyáról
A fiak kövessék az elődöket
Az imádság megtartásáról
A kegyességről és irgalmasságról, valamint a többi erényről

 

I. A KATOLIKUS HIT MEGŐRZÉSÉRŐL

Minthogy a királyi méltóság rangját csakis a hívők és a katolikus hitet vallók nyerhetik el, ezért parancsainkban a szent hitet tesszük az első helyre. Ha a királyi koronát meg akarod becsülni, legelőször azt hagyom meg, tanácsolom, illetve javaslom és sugallom, kedves fiam, hogy a katolikus és apostoli hitet akkora buzgalommal és éberséggel őrizd, hogy minden Istentől rendelt alattvalódnak példát mutass, s valamennyi egyházi személy méltán nevezzen igaz keresztény hitvallású férfinak; enélkül bizony, tudd meg, sem kereszténynek, sem az egyház fiának nem mondanak. Akik ugyanis hamisat hisznek, vagy a hitet jó cselekedetekkel teljessé nem teszik, fel nem ékesítik, minthogy a hit tettek híján meghal, sem itt nem uralkodnak tisztességgel, sem az örök uradalomban vagy koronában nem lesz részük. Ám ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is. Mert e lelki fegyverekben szabályszerűen harcolhatsz láthatatlan és látható ellenségeid ellen. Hiszen az apostol ezt mondja: "Csak az nyeri el a babérkoszorút, aki szabályszerűen küzd." A hit tehát, melyről beszélek, a következő: higgy erősen a mindenható Atyaistenben, minden teremtmény teremtőjében, és az ő egyszülött fiában, a mi Urunkban, Jézus Krisztusban, kit az angyal meghirdetett, ki Szűz Máriától született, az egész világ üdvösségéért a keresztfán szenvedett és a Szentlélekben, ki szólt a próféták s az apostolok, valamint az evangélisták szavával, mint egyetlen tökéletes oszthatatlan szeplőtelen istenségben, és kétely hozzád ne férjen. "Ez a katolikus hit, melyben - miként Atanáz mondja - ha akárki híven és erősen nem hisz, semmiképp sem üdvözül." Ha valamikor uralmad alatt akadnának olyanok - távol legyen! -, kik az így egységbe fűzött Szentháromságot megosztani vagy kisebbíteni, vagy nagyobbítani próbálják, tudd meg: az eretnekség fejének szolgái azok, és nem a szentegyház fiai. Az ilyeneket pedig ne gyámolítsd, ne védelmezd, hogy magad is ellenségnek és bosszulónak ne mutatkozz. Mert az efféle emberek a szentegyház népét nyomorultul megrontják és szétszórják. Hogy ez ne történjék meg, különös gondod legyen.

II. AZ EGYHÁZI REND BECSBEN TARTÁSÁRÓL

A királyi palotában a hit után az egyház foglalja el a második helyet, az egyház, melynek első ízben a mi fejünk, tudniillik Krisztus vetette el magját, majd az ő tagjai, vagyis az apostolok és szent atyák ültették át, meggyökereztették erősen, s elterjesztették az egész földkerekségen. És ámbár mindig hajt új sarjat, más helyeken mégis mintegy réginek tartják; itt viszont, kedves fiam, a mi birodalmunkban eddig még mint ifjú, friss hajtást prédikálják. Épp ezért kíván meg szemfülesebb s szembetűnőbb őröket, nehogy a jó, amivel az isteni kegyelem bennünket mérhetetlen irgalmában érdemtelenül elárasztott, tunyaságod és restséged, valamint hanyagságod miatt megromoljék s megsemmisüljön. Mert aki a szentegyház méltóságát csorbítja vagy csúfítja, azon munkál, hogy Krisztus testét csonkítsa. Hiszen maga az Úr mondta Péternek, akit a szentegyház őrzőjévé és felügyelőjévé emelt: "Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat." Ő ugyanis önnönmagát nevezte kősziklának, s nem ám fából avagy kőből épült egyházról beszélt, hanem az újonnan nyert tömeget, a kiválasztott népet, Isten nyáját, mely hitben kioktattatott, keresztségben megmosatott, kenettel olajoztatott, hívta a saját magára épült szentegyháznak. Ha valaki lázában e szentegyház tagjait vagy kicsinyeit megbotránkoztatja, az evangélium tanítása szerint méltó arra, hogy malomkövet kössenek a nyakára és a tenger mélységébe vessék, azaz a hatalom méltóságából kivetik, és az igazak egyházán kívül marad a világi nyomorúságban, mint valami pogány és vámos. Így hát, fiam, napról napra virágzó szorgalommal kell őrködnöd a szentegyházon, hogy inkább gyarapodjék, mintsem fogyatkozzék. Azért is nevezték az első királyokat nagyságosnak, mert az egyházat nagyobbították. Te is ezt tegyed, hogy koronád híresebb, életed boldogabb és hosszabb legyen.

III. A FŐPAPOKNAK KIJÁRÓ TISZTELETRŐL

A királyi trón ékessége a főpapoknak rendje, ezért a királyi méltóságban ők kerülnek a harmadik helyre, kedves fiam, ők legyenek főembereid, úgy vigyázz a főpapokra, mint a szemed világára. Ha ők jóindulatúak véled, ellenségtől nem kell félned. Hiszen ha ők megbecsülnek, bátran foghatsz mindenhez, imádságuk ajánl téged a mindenható Istennek. Őket állította ugyanis Isten őrül az Isten népe fölé, és őket tette meg a lelkek felvigyázóivá, valamint az egész egyházi méltóság és isteni szentség részeseivé és osztóivá. Mert nélkülük királyok nem is állíttatnak, nem is országolnak. Az ő közbenjárásukra törlik el a vétkezők vétkeit. Ha irántuk az igazi szeretetet tanúsítod, magadat is kétségkívül megjobbítod, országodat is tisztességgel igazítod. Mert az ő kezükbe van lerakva a bűnből oldás és a bűnbe kötés hatalma. Mert Isten megegyezett velük örök szövetségben, és elkülönítette őket az emberektől, a maga nevében és szentségében osztozott velük, és az istenes Dávid király szavával megtiltotta, hogy az emberi világ gáncsolja őket: "Fölkentjeimet ne érintsétek!" Az illeti meg ugyanis Isten felkentjeit, ki az isteni és kánoni végzéssel szembeszállva a szent renden való férfiakat hamis vádaskodásokkal mocskolja és a nyilvánosság elé hurcolja. Teljességgel megtiltom fiam, hogy így cselekedj, ha boldogan akarsz élni, királyságod megbecsülni, mert az ilyen dolgok sértik Istent elsősorban. Ha esetleg valamelyik azok közül, akikről szó van, kárhoztatásra méltó vétekbe esik - távol legyen! -, figyelmeztesd háromszor, négyszer is négyszemközt az evangélium tanítása szerint. Ha akkor intelmeidet nem hallgatja meg, nyilvánosan kell megfeddni a következők alapján: Ha rád nem hallgat, jelentsd az egyháznak. Mert ha e rendet megtartod, dicső koronádat teljességgel felmagasztalod.

IV. A FŐEMBEREK ÉS VITÉZEK TISZTELETÉRŐL

Az uralom negyedik dísze a főemberek, ispánok, vitézek hűsége, erőssége, serénysége, szívessége és bizalma. Mert ők országod védő falai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói, a határok gyarapítói. Legyenek ők, fiam, atyáid és testvéreid, közülük bizony senkit se hajts szolgaságba, senkit se nevezz szolgának. Katonáskodjanak, ne szolgáljanak, uralkodj mindannyiukon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden; tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ha békeszerető leszel, királynak és király fiának mondanak, és minden vitéz szeretni fog; ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve, békétlenül kevélykedsz az ispánok és főemberek fölött, a vitézek ereje bizonnyal homályba borítja a királyi méltóságot, és másokra száll királyságod. Ettől óvakodva az erényed szabta mértékkel irányítsd az ispánok életét, hogy vonzalmaddal felövezve a királyi méltósághoz mindig háborítatlanul ragaszkodjanak, hogy uralkodásod minden tekintetben békés legyen.

V. AZ IGAZ ÍTÉLET ÉS A TÜRELEM GYAKORLÁSÁRÓL

A türelem és az igaz ítélet gyakorlása a királyi korona ötödik cifrázása. Dávid király és próféta mondja: Ítéletedet, Isten, bízd a királyra.

És ugyanő másutt:

Király vagy, az igazságosságot szereted.

A türelemről így beszél Pál apostol: "tanúsítsatok mindenki iránt türelmet." És az Úr evangéliumban: "Ha [türelemmel] kitartotok, megmentitek lelketeket." Ehhez tartsd magad, fiam: ha becsületet akarsz szerezni királyságodnak, szeresd az igaz ítéletet; ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy. Valahányszor, kedves fiam, ítéletet érdemlő ügy kerül eléd vagy valamely főbenjáró bűn vádlottja, türelmetlenül ne viselkedjél, esküvel se erősködjél, hogy megbünteted; bizony ez ingatag lenne és mulandó, mert a bolond fogadalmat megszegi az ember; és ne ítélkezz te magad, nehogy királyi méltóságodban a hitvány ügyben forgolódva folt essék, hanem az efféle ügyet inkább bírákhoz utasítsd, az ő megbízatásuk, hogy törvény szerint döntsenek. Óvakodj bírónak lenni, ám örülj királynak lenni s neveztetni. A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak. Ha pedig egyszer olyasvalami kerül eléd, amelyben ítéletet hozni méltóságoddal összefér, türelemmel, irgalommal, esküdözés nélkül ítélkezz, így lesz majd koronád dicséretes és ékes.

VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.

VII. A TANÁCS SÚLYÁRÓL

A királyi emelvényen a tanács a hetedik helyre tart igényt. A tanács állít királyokat, dönt el királyi sorsokat, védelmezi a hazát, csendesíti a csatát, győzelmeket ő arat, kerget támadó hadat, behívja a barátokat, városokat ő rakat, és ő ront le ellenséges várakat. Minthogy pedig a tanácsnak ekkora haszna van, ostoba, pöffeszkedő és középszerű emberekből összeállítani, én úgy vélem, mit sem ér; hanem a tekintélyesebbek és a jobbak, a bölcsebbek és a legmegbecsültebb vének ajkán formálódjék és csiszolódjék. Ezért, fiam, az ifjakkal és a kevésbé bölcsekkel ne tanácskozz, ne is kérj tőlük tanácsot, csak a gyűlés véneitől, kiknek koruk és bölcsességük miatt megfelel ez a feladat. Mert a királynak szóló tanács zárva legyen a bölcs szívbe, ne terjessze a bolondok szelessége. Ha ugyanis a bölcsekkel jársz, bölcs leszel, ha a bolondokkal forgolódsz, társul adod magad hozzájuk, szól a Szentlélek Salamon által: "Aki jár a bölcsekkel, bölcsek barátja lesz, nem a bolondokhoz lesz hasonlatos." És Dávid zengi:

Jósággal közeledsz a jóhoz,
az igazhoz igaz vagy.
A tisztával tisztán bánsz,
a hamissal azonban hamis módra.

Ezért hát ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék, tudniillik az ifjak fegyverben, a vének a tanácsban. Egyébként az ifjakat mégsem kell teljesen kiűzni a tanácsból; ámde ahányszor velük tanácskozol, még ha életrevaló is az a tanács, mindig terjeszd az öregek elé, hogy minden cselekedetedet a bölcsesség mértékével mérhesd.

VIII. A FIAK KÖVESSÉK AZ ELŐDÖKET

Őseink követése foglalja el a királyi méltóságban a nyolcadik helyet. A legnagyobb királyi ékesség, az én tudásom szerint, a királyelődök után járni, a szülőket utánozni. Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel. Mert az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak. Aki atyjával szemben áll, Isten ellenségének áll. Mert minden engedetlen Istennel áll szemben. És az engedetlenség szelletje a korona virágait szórja szerte. Az engedetlenség valójában pestis az egész királyságban. Ezért, kedves fiam, apád rendeletei, vagyis az én rendeleteim, mindig legyenek szemed előtt, hogy szerencsédet mindenütt királyi gyeplő igazgassa. Az én szokásaimat pedig, melyekről látod, hogy a királyi méltósággal összeférnek, a kétkedés minden béklyója nélkül kövessed. Mert nehéz lesz megtartani e tájon királyságodat, ha szokásban nem utánzod a korábban királykodó királyokat. Mely görög kormányozta a latinokat görög módra, avagy mely latin kormányozta a görögöket latin módra? Semelyik. Ezért hát kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel, s az idegenek dicséretére szert így teszel.

IX. AZ IMÁDSÁG MEGTARTÁSÁRÓL

Az imádság megtartása a királyi üdvösség legnagyobb járuléka, ezért a királyi méltóság kilencedik regulájában pendül meg. A folytonos imádkozás: a bűnöktől megtisztulás és feloldozás. Te pedig fiam, valahányszor Isten templomához járulsz, hogy Istent imádd, Salamonnal, a király fiával, magad is király lévén, mindig mondjad: "Küldd le [Uram, a bölcsességet] szent egedből, dicsőséged trónjáról, hogy munkámban velem legyen és segítsen, és így fölismerjem, mi kedves a szemedben [minden időben]." És ismét: "Uram, Atyám, életemnek Istene, ne hagyj engem álnok gondolatban, az én szemeimnek ne adj kevélységet és a gonosz kívánságot távoztasd el tőlem, Uram. Vedd el tőlem a testnek kívánságait, és a tisztátalan és esztelen léleknek ne adj engem, Uram." Ezzel az imádsággal fohászkodtak hát a régi királyok, te is ugyanezzel fohászkodj, hogy Isten minden vétked eltörlésére méltasson, hogy mindenki legyőzhetetlen királynak hívjon. Imádkozz azért is, hogy a tétlenséget, tunyaságot elkergesse tőled, megajándékozzon az erények összességének segedelmével, s így legyőzhesd látható és láthatatlan ellenségeidet. Hogy valamennyi alattvalóddal együtt gondtalanul, ellenséges támadásoktól nem háborgatva, békében végezhesd életed pályáját.

X. A KEGYESSÉGRŐL ÉS AZ IRGALMASSÁGRÓL, VALAMINT A TÖBBI ERÉNYRŐL

Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját, és a parancsok közt a tizedik. Mert az erények ura a Királyok Királya, miként égi serege áll kereken tíz karból, úgy életed vitele kerekedjék ki tíz parancsból. Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: "Irgalmasságot akarok, nem áldozatot." Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess. Légy szemérmes, hogy elkerüld a bujaság minden bűzét, valamint a halál ösztönzőjét.

Mindez, amit fentebb érintettünk, alkotja a királyi koronát, nélkülük sem itt nem tud senki uralkodni, sem az örök uradalomba bejutni. Ámen.

Kuruc Ágnes fordítása

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 03:41

A MEGFELELŐ FÓKUSZ

„Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik." (Ézsaiás 26:3)
Az életed olyan, mint egy fényképezőgép vagy egy kamera; ahhoz, hogy megfelelő ered­ményt kapj, jól kell beállítanod a fókuszt. Ha a megfelelő dolgokra összpontosítasz, az négy eredményt hoz. Először is: leegyszerűsíti a dolgokat. Amikor nem vagy tisztában a céloddal, túl sok dologgal próbálkozol - ez feszültséget, belső harcot és zavarodottságot okoz. Csak arra van elegendő időd és energiád, hogy Isten akaratát végezd. Ha úgy érzed, hogy semminek sem tudsz a végére érni, ez lehet, hogy azt jelzi, többet vállaltál, mint amennyit Isten rád akart bízni. A megfelelő fókusz egyszerűbb élethez és józanabb időbeosztáshoz vezet. Csak akkor tudod megőrizni a békességedet, ha megőrzöd a fókuszt. „Uram, te tökéletes békességet adsz annak, akiknek szilárd a célja" (Ézsaiás 26:3 GNT). Másodszor: irányt ad. Ha azt akarod, hogy az életednek hatása legyen, kérj tanácsot Istentől, és aztán tedd azt, amit Ő mond. Ne téveszd össze az aktivitást a ter­mékenységgel. A szórt fénynek korlátozott a hatása, de az összpontosított fény olyan, mint a lézer, az acélt is átvágja. Harmadszor: energiával tölt fel. Nem a sok munka fáraszt ki, hanem az értelmetlen munka. George Bemard Shaw írta: „Az élet igazi öröme ez: ha olyan célra használnak, amit magad is nagyszerűnek ismersz el; ha a természet ereje vagy ahelyett, hogy nyomorúságaid és sérelmeid önző kis gombóca lennél, pa­naszkodva, hogy a világ nem tesz meg mindent a boldogságodért". Végül: meghatá­rozza a küldetésedet. Amikor az embereknek eszébe jut a neved, mire fognak gondolni? „Többet ér a jó hírnév a nagy gazdagságnál, a nagyrabecsülés az ezüstnél és az arany­nál" (Példabeszédek 22:1 NIV). Legvégül pedig nem az fog számítani, hogy mások mit mondanak rólad, hanem az, hogy mit mond Isten. Koncentrálj tehát a végjátékra!

ENGEDJ MEG MAGADNAK EGY KIS LAZÍTÁST!

„...nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok…” (Filippi 3:13)

Egy kisfiú nyakig sáros ruhában jött haza, ezért az édesanyja leküldte a mosókonyhába, hogy tegye a ruháit a mosógépbe. Később felfigyelt arra, hogy túl nagy a csend, lekiáltott: „Fiatalember, remélem, nem rohangálsz odalenn egy szál alsóneműben!" Képzelhetjük zavarát, amikor egy idegen hangot hallott válaszolni: „Nem, asszonyom, én a fűtést szerelem idelent". Jakab azt mondja: „...sokat vetkezünk mindnyájan..." (Jakab 3:2). A lényeg, hogy megtanuljunk megbocsátani magunknak. Legtöbbször azzal vétkezünk, hogy jó szándékból rossz dolgot teszünk. Emlékszel a híres pisai ferde toronyra Olaszországban, ahol az építész az 54,5 m magas toronynak mindössze 3 méter mély alapot tervezett? Hogy mutatna ilyen az önéletrajzodban? Pál apostol azt mondta: „Nem... még mindig nem tartok ott, ahol kellene, de arra figyelek... hogy elfelejtsem a múltat, és előre nézzek..." (Filippi 3:13 NLT). Chuck Swindoll írja: „Mutasd meg nekem azt a fickót, aki a perfekcionizmus szabályait írta, és garantálom, hogy folyton a körmét rágja, állandóan idegrángása van... a felesége pedig retteg attól, hogy találkoznia kell vele, amikor hazaér". Isten azt mondja: „Én, én vagyok az, aki eltörlöm álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem" (Ézsaiás 43:25). Nos, ha Isten hajlandó megbocsátani vétkeinket, és eltemeti őket, akkor nem gondolod, hogy végre itt lenne az ideje, hogy felhagyj önmagád ostorozásával, elfogadd kegyelmét, és továbblépj?


FELEMELNI AZ ELESETTET

„… ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben… igazítsátok helyre…” (Galata 6:1)
Helyes az, ha szembesítjük az embereket azzal, ha valamit rosszul tettek, de nem önigaz hozzáállással. Amikor a zsidó vezetők egy asszonyt házasságtörés közben tetten értek, meg akarták kövezni (ld. János 8:4). Jézus azonban azt mondta nekik: „Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ” (János 8:7). Ajjaj! Egy keresztyén szerző ezt írta: „Azért tudunk más emberek hibáiról, mert megbíztak bennünk és elmondták, vagy azért, mert önjelölt „erkölcsrendészekként” feljogosítva érezzük magunkat arra, hogy megvizsgálhassuk mások viselkedésében a szégyenfoltokat? Az a célunk, hogy helyreállítsuk a bűnbe tévedteket, vagy inkább az a titkos vágyunk, hogy mások elítélésével magunkat jobbnak tüntessük fel? Engem kétszer intettek már meg más keresztyének; az első egy haragtól vöröslő fejű idegen volt, aki azért volt rám dühös, mert térdig érő bőrcsizmát és rövid szoknyát viseltem a gyülekezetben. A hölgy emiatt Jézabelnek nevezett engem. A második egy jó barátom volt, aki gyengéden rámutatott a büszkeségemre egy bizonyos helyzetben. Aki gúnynevet aggatott rám, megsebezte a lelkemet; aki együtt érzően dorgált meg, elsegített mennyei Atyám megbocsátó karjaiba.” Egyedül Istenben van jelen a szentség és az irgalom tökéletes egységben, ezért csak ő tudja igazán megítélni az emberi szívet. A Biblia azt mondja: „Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél.” (Galata 6:1). Az Egyetlen, akinek joga van elítélni minket, inkább úgy döntött, hogy megbocsát. Ezért mindig tisztában kell lennünk valós helyzetünkkel – kegyelem által bocsánatot nyert bűnös -, amikor a Szentlélek arra késztet, hogy valakit, aki vétkezett, szembesítsünk tettével. Tegyük ezt őszinte együttérzéssel és alázattal.
Ma jusson eszedbe!

„… emlékezzél meg az Úrról, a te Istenedről…” (5Mózes 8:18 Károli)

 

„Mind a nemzeteknek, mind az egyes embernek kötelessége, hogy elismerje Isten mindent felülmúló hatalmától való függését, hogy megvallja bűneit és vétkeit, alázatos bűnbánattal, de azzal a biztos reménnyel, hogy az őszinte megbánás kegyelemhez és megbocsátáshoz vezet; és elismerje a Szentírás magasztos igazságát, melyet a történelem bizonyított: hogy csak azok a nemzetek áldottak, akiknek Istene az Úr… A legnemesebb mennyei ajándékokat kaptuk. Ennyi éven át megőrzött minket békességben és jólétben; növekedtünk létszámban, gazdagságban és erőben, ahogy egyetlen más nemzet sem. De elfeledkeztünk Istenről. Elfeledkeztünk a kegyelmes kézről, mely megőrzött minket békességben, megsokasított, meggazdagított és megerősített; és szívünk csalárdságában hiú módon azt képzeltük, hogy mindezen áldásokat valamiképpen a saját kimagasló bölcsességünk és erényünk teremtette. Megrészegültünk a töretlen sikertől, túlságosan önteltekké váltunk ahhoz, hogy érezzük a megváltó és megtartó kegyelemre való rászorultságunkat, túl büszkévé, hogy imádkozzunk Istenhez, aki teremtett minket! Illő tehát, hogy megalázzuk magunkat a megbántott Hatalom előtt, hogy megvalljuk nemzetünk bűneit, irgalomért és megbocsátásért könyörögjünk.”*

Isten így figyelmeztette Izráelt: „amikor elszaporodnak marháid és juhaid, lesz sok ezüstöd és aranyad, és bővében leszel mindennek, akkor föl ne fuvalkodjék a szíved, és el ne feledkezz Istenedről, az Úrról… gondolj arra, hogy Istened, az Úr ad neked erőt a gazdagság megszerzésére, hogy fenntartsa szövetségét…” (5Mózes 8:13–14,18). Ma jusson eszünkbe ez!

* Részlet Abraham Lincoln 1863. március 3-án elhangzott beszédéből, mellyel nemzeti böjtnapot hirdetett a polgárháború pusztítása miatt szenvedő országnak.


Találkozások Istennel

„Útra keltek tehát, és jártak faluról falura, hirdették az evangéliumot…” (Lukács 9:6)

Egyik este egy ember éppen úton volt a gyülekezetbe, amikor meglátott négy fiút, akik az utcasarkon lógtak, ezért meghívta őket, hogy tartsanak vele. Elmentek vele, és a következő vasárnap ismét. Sőt ez a négy fiú lett a magja annak a vasárnapi iskolának, melyet az illető férfi indított. Évekkel később a férfi néhány barátja megkereste a fiúkat, hogy megtudják, mi történt velük, és megkérték őket, hogy írjanak köszöntő levelet meglepetésként régi tanáruk születésnapjára. A fiúk levelei igazi meglepetést tartogattak. Az egyik fiú misszionárius lett Kínában, egy másik az USA központi jegybankjának elnöke lett, egyikük Herbert Hoover elnök magántitkára volt, és a negyedik – maga Hoover elnök. Néha kis találkozásaid Istennel való találkozások is egyben, és olyankor történnek, amikor tulajdonképpen mással vagy elfoglalva, vagy úton vagy valahova máshova. Ha nem vagy rá felkészülve, akkor igazi áldást mulasztasz el, esélyt a növekedésre és lehetőséget arra, hogy Isten érdekeit a magad érdekei elé helyezd. Jézus elhagyta a Menny kényelmét, hogy az emberi szükségek útját járja. Figyeld meg, Ő nem állított fel minden városban egy trónt, és nem mondta: „Ez az én helyem, ha találkozni akarsz velem, gyere ide!” Nem, ő elment a piactérre. Beült a halászok csónakjába. Elment az átlagemberek otthonába. A Biblia azt mondja, hogy Jézus és tanítványai „faluról falura jártak, és hirdették az evangéliumot”. Tehát amikor felébred az együttérzésed, állj meg! Ami egy jelentéktelen találkozásnak tűnik, valaki számára Istennel való találkozás lehet, és olyan eredménnyel járhat, amilyenről soha nem is álmodtál.


Találkozni „az emberrel”

„Jöjjetek, lássátok azt az embert!” (János 4:29)

Amikor a kútnál Jézus összetalálkozott az asszonnyal, a valós szükségleteit igyekezett betölteni, szemben azokkal a férfiakkal, akikkel a nő eddig találkozott. Azt mondta: „Menj… hívd ide a férjedet!” „Nincs férjem” felelte a nő. Jézus erre azt mondta: „öt férjed volt… és akivel most élsz, nem a házastársad” (János 4:16-18). Gyengék vagyunk, ezért újra és újra olyan helyzetekbe keveredünk, amelyek megsebeznek. Ráadásul ezek a sebek nem gyógyulnak be attól, hogy egyik kapcsolatból a másikba menekülünk. A Jézussal való találkozás után ez a nő elrohant, hogy mindenkinek elmondja: „Gyertek… találkoztam egy emberrel, aki megmondott nekem mindent”. Számára a válasz nem egy újabb férfi volt; azt már próbálta! A válasz az volt, hogy találkozott a férfival, és megkérte, hogy töltse be az űrt az életében.

A Biblia így beszél erről: „és felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul” (Kolossé 3:10). Ha eleged van abból, ahogy eddig éltél, és változtatni akarsz, emlékezz rá, hogy az az asszony a kútnál nem tudta „levetni a régi embert”, amíg nem találkozott az Újjal. Ha kötődsz bizonyos szokásokhoz és kapcsolatokhoz, nehéz saját erődből kitörni. Csak akkor leszel képes megszabadulni, ha Jézust elismered életed Urának. Csak akkor lesz erőd búcsút inteni a réginek, ha megragadod az újat. Mit jelent tehát mindez számodra? Azt jelenti, hogy gyere Krisztushoz úgy, ahogy vagy, kérd, hogy mentsen meg, és lépj vele kapcsolatba. Jakab azt mondja: „Adjátok meg magatokat Istennek… álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek” (Jakab 4:7 CEV). Ha ezt teszed, Isten meg fogja neked adni az erőt ahhoz, hogy elhagyd azokat a régi mintákat, és új életet kezdj!Újítsd meg gondolkodásmódodat Isten Igéjével! 

„Változzatok meg értelmetek megújulásával” (Róma 12:2)

 Változzatok meg értelmetek megújulásával

A legfontosabb dolog, amit minden nap megtehetsz, hogy megújítod elmédet Isten Igéjével. Ha ezt jól csinálod, minden más helyére kerül az életedben. Másként fogsz gondolkodni és másként fogsz cselekedni, ezért más eredményt is érsz el. 

Volt egy régi tévésorozat, a The Beverly Hillbillies, melyben a főszereplők megszabadulhattak múltjuktól: a szegény vidéki kisvárosból a kaliforniai Beverly Hillsbe költöztek. De ott is megmaradtak régi életmódjuknál, a lakóhelyük megváltozott ugyan, de a gondolkodásuk nem. Ugyanígy voltak ezzel az izraeliták is. Rabszolga-mentalitásuk volt. Bár már megszabadultak, és Isten minden szükségükről gondoskodott, abban a pillanatban, amikor valamilyen gondjuk támadt, máris visszakívánkoztak Egyiptomba. Nem tudtak belépni a jövőjükbe, mert még mindig a múlt terheit cipelték.

Olvasd el figyelmesen a következő szavakat: „Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről” (Zsidók 4:1). Azt kérded, hát nem garantált, hogy Isten ígéretei beteljesednek? Dehogynem, ha azt teszed, amit mond! Isten megígérte, hogy megáld anyagilag – ha neki adod a tizededet és nagylelkűen adakozol. Megígérte, hogy egyengetni fogja ösvényedet – ha minden utadon rá gondolsz. Megígérte, hogy megbocsát neked – ha te is megbocsátasz másoknak. Csak úgy tudod megítélni, „mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes”, ha folyamatosan megújítod elmédet. Ezért a mai üzenet számodra ez: újítsd meg elmédet Isten Igéjével!

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.20. 00:02

“Aztán, Én, Jézusotok, a Második Eljövetelemkor a felhőkön fogok leereszkedni.

Isten Hatalmát sohasem szabad alábecsülni, mert Én az emberiség Királya vagyok.

Most Örök Atyám megbízásából eljövök, hogy a végső csatában összegyűjtsem gyermekeit, miután a Sátánt a tüzes tóba fogom száműzni.

Ez egy szörnyű csata lesz, és sok lélek fog visszautasítani Engem.

Attól függetlenül, hogy mennyire próbálkozom majd – Hatalmam ellenére –, ők a saját akaratuk szerint a gonoszt fogják választani.

Bízzatok Bennem, és engedjétek meg Nekem, hogy most megtisztítsam lelketeket, hogy így méltók lehessetek az Új Paradicsomra a Földön.

Fogjátok karon egymást, követőim, egységben, hogy megvédjétek Szent Szavamat, úgy, hogy azok, akik nem ismernek Engem, Hozzám jöhessenek.

Szeretlek benneteket.

Megáldalak mindnyájatokat.

 

Szeretett Üdvözítőtök,

Jézus Krisztus”

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/en-olyan-vagyok-mint-egy-keszulodo-vihar-hangom-olyan-mint-egy-tavoli-mennydorges/

“a megjövendölt Élet Könyve mindazok nevét tartalmazza, akik majd megmenekülnek.”

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-megjovendolt-elet-konyve-mindazok-nevet-tartalmazza-akik-majd-megmenekulnek/

“…  ha valóban őrá hallgattok, és megtanultátok, hogy az igazság Jézusban van.”
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 17:46

"Soha ne engedjétek, hogy a gazdagsággal és a hírnévvel való kérkedés elcsábítson benneteket, tudván azt, hogy a pénz, és ha túl sok van belőle, az megrontja a lelket."
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-penz-es-ha-tul-sok-van-belole-megrontja-a-lelket/

VÖ.:
"Ne lépj a gonoszok ösvényére, és a gonosztevők útján ne járj!
Hagyd el s ne menj rajta tovább, kanyarodj el tőle, úgy folytasd utadat!
...
Egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid.
Se jobbra, se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol a lábad."
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-08-20

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 16:26Ha hívogat a kísértés, csak tedd félre a kagylót

“A bölcs ember elővigyázatos és elfordul a gonosztól, de a bolond arrogáns és óvatlan“ (Példabeszédek 14:16, NASB fordítás)

hang_up.jpg


A józan ész azt diktálja, hogyha nem akarsz csípést, maradj távol a méhektől! Ha nem akarsz megégni, ne menj közel a tűzhöz! Ha nem akarsz lezuhanni a szikláról, ne lógj le a széléről!

Nem az a cél, hogy megnézd, milyen közel tudsz kerülni a kísértéshez, hanem inkább az, milyen távol tudsz maradni tőle.

A Példabeszédek 14:16 azt mondja: “A bölcs ember elővigyázatos és elfordul a gonosztól, de a bolond arrogáns és óvatlan“ (Példabeszédek 14:16, NASB fordítás) A bolond azt gondolja, kezelni tudja a kísértést, de ki az, akit beugrat? Nem mész be azért egy bárba, hogy csak perecet egyél! Csinálnod kell egy egyenes felmérést. Szükséges, hogy analizáld, miko, és hol vagy a leginkább kísérthető, és gyenge. Aztán annyira messze elkerülni ezeket a szituációkat, amennyire csak lehet.

A Biblia azt mondja, fuss el a kísértéstől: “Életem irányán elmélkedtem, és törvényed követéséhez kezdtem” (Zsoltárok 119:59, NLT fordítás). Ha fizikailag el kell mozdulnod - tedd! Mikor Potifár felesége kísértette Józsefet, ő hátrahagyta a kabátját, és elhúzott. Néha hátra kéne hagynod a kabátodat. Szállj ki a helyzetből. Fuss el tőle. Ne maradj a közelben. Ha kísértésben vagy, kelj fel, és válts csatornát. Vagy kapcsold le a zenét. Menj sétálni. Olvasd a Bibliát. Hívd fel egy keresztény barátodat a házicsoportból. Csinálj valamit, hogy megtörd a bűbájt!

Itt van néhány gyakorlatias tanács: Sose próbálj vitatkozni az Ördöggel. Mindig veszíteni fogsz. Több ezer éve gondolja már ki a válaszokat arra, hogy ellentmondjon, bármivel is hozakodsz elő. Ne ésszerűsítsd. Ne hozz fel indokokat. Ne próbáld bizonyítani. A kulcs abban rejlik, hogy megtörd a fókuszt. Ne nézz a sütikre azt ismételgetve: “Nem akarom ezeket! Nem akarom ezeket!” Viccelsz? Fordulj el! Minél jobban harcolsz az érzéssel, annál inkább nő az erőssége.

Ha a kísértés hív telefonon, ne próbálj vitatkozni. Csak tedd félre a kagylót, és csinálj valami mást.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hol vagy a leginkább kísérthető? A reptereken? Az üzleti utakon? Otthon, mikor egyedül vagy és a gyerekek iskolában vannak? Hétvégén? Mikor TV-t nézel?
 • Milyen változtatásokat kell végrehajtanod az időbeosztásodon vagy életmódodon, hogy csak minimálisan legyél kitéve ezeknek a helyzeteknek?
Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni

 

„Ezért [Jézus] tökéletesen meg tudja menteni azokat, akik általa jönnek Istenhez, mert Ő mindig él, hogy közbenjárjon értük.” (Zsidók 7:2,  NIV fordítás)

Meg vagyok győződve, hogy a kis csoportok életfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ún. reménytelen emberek segítséget kapjanak és gyógyulást találjanak. Az egyik dolog, amiért leginkább szeretek kisebb csoportba járni az, hogy imádkozhatunk mások „reménytelen” ismerőseiért. Mások hitére támaszkodhatunk, amikor mi magunk kételkedni kezdünk.

A Lukács 5-ben van egy nagyszerű történet egy néhány férfiból álló kis csoportról, akik Jézus lábához vitték béna barátjukat, mert annak gyógyulásra volt szüksége. A történet szerint a kis csoportnak, akiket Isten használt a barátjuk gyógyulásában, hét jellemzője van. Ma hármat fogunk megnézni ezek közül, holnap pedig a többit.

Együttérzés, törődés: Ez az ember azért gyógyult meg, mert barátai törődtek vele. Minden azzal kezdődik, hogy együttérzünk és törődünk azokkal, akiknek valami problémájuk van. A Róma 15:2 ezt mondja: „Segítenünk kell másokat, hogy azt tegyék, ami helyes, és építenünk kell őket az Úrban.” (NLT ford., 2. kiadás) Isten azért használta ezeket a férfiakat, mert érzékenyek voltak barátjuk szükségére. És minket is használni fog, ha nem csak önmagunk körül forgunk, és ha jobban figyelünk mások szükségeire, mint a magunkéra.

Hit: Ezek a férfiak hitték, hogy Isten meg akarja gyógyítani a barátjukat. Vess egy pillantást a Lukács 5:20-ra: „Mikor Jézus látta a hitüket, ezt mondta, ’Barátom, a bűneid meg vannak bocsátva’” (NIV ford.) Nem a saját hite miatt gyógyult meg a béna ember, hanem a barátai hite miatt. Hány olyan embert ismersz, akik annyira le vannak bénulva, hogy képtelenek hinni Istenben? Ezek azok a helyzetek, amikor nekünk kell hinnünk helyettük és értük!

Cselekvés, beavatkozás: Ennek a béna férfinak a barátai nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem „akcióba is léptek”. Nem elég csupán imádkozni valakiért, akit fogva tart a bűn és problémákkal küzd. Cselekednünk kell. A Lukács 14:23-ban azt mondja Jézus: „Menj ki az utakra és az országutakra, és kényszerítsd őket, hogy jöjjenek be, hogy megteljen a házam.” (MBT ford.) a A Bibliában nagyon sok példát találunk arra, hogy emberek másokat visznek Jézushoz.

Beszéljetek róla:

 • Miből látszik az, hogy valakinek reménytelen vagy kilátástalan a helyzete?
 • Hiszel abban, hogy nincs senki, akit Jézus ne tudna elérni? Ha igen, akkor mit vagy hajlandó tenni azért, hogy Jézushoz vidd a “reménytelen” embereket?
 • Melyik problémákkal küzdő barátodért kezdtél már el imádkozni? Mit tudsz tenni érte, és hogyan segítheted, hogy meggyógyuljon?
„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9)

Érezted-e valaha, hogy valaki reménytelen eset? Hogy ő soha nem fog megérkezni Krisztushoz? Lehet, hogy egy alkoholista rokon volt ilyen, egy drogfüggő szülő vagy egy társfüggő szomszéd – valaki, akit a fájdalmai, szokásai vagy csalódásai távol tartottak attól, hogy megismerje Istent.

Az igazság az, hogy senki sincs Jézus hatáskörén kívül!

Tegnap arról volt szó, hogy mennyire fontos egy kis csoport a „reménytelen" emberek gyógyulásában. A Lukács 5-ben leírt történetből, amelyben 5 ember elhozza béna barátját Jézushoz, hogy meggyógyuljon, megtanultunk három jellemzőjét annak a kis csoportnak, akiket Isten felhasznált, hogy gyógyulást hozzon olyan embereknek, akiket más reménytelennek gondol. Ma megnézünk még négy jellemzőt:

Kitartás: Mindannyian elbátortalanodunk, amikor megpróbáljuk elérni a családunkat, barátaikat és ismerőseinket az örömhírrel. De nem adhatjuk fel! A Lukács 5-ben leírt barátok nem engedték, hogy a nehézségek elbátortalanítsák őket! Nem számított, hogy mekkora tömeg volt köztük és Jézus között. A Galáta 6,9 ezt írja: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9).

Újítás: Ezek a barátok mertek valami mást tenni. Elég nagy és újszerű dolog felmászni egy tetőre és lebontani azt, hogy egy beteg eljusson Jézushoz. Gondolj bele, mekkora rendetlenséget csináltak! A szolgálat rendetlenséget okoz, mert emberekkel foglalkozik. Azok a kis csoportok, amelyek nem lépnek ki a megszokott kerékvágásból, nem fognak elég rendetlenséget okozni ahhoz, hogy a gyógyulás eszközei legyenek.

Együttműködés: Nyilvánvalóan, ezek az emberek együtt dolgoztak azon, hogy Jézushoz vigyék a barátjukat. Túl nagy munka lett volna egy embernek. Ugyanez a helyzet a kis csoporttal is. Az emberek gyorsabban megérkeznek Krisztushoz, ha egy támogató kis csoport környezetében vannak. Egy támogató közösségnek nagy ereje van.

Áldozat: Belegondoltál valaha, hogy ki fizette ki a tetőt a történetben? Azt hiszem, a barátok. Nem bonthatták le, majd hagyták másra, hogy kifizesse a helyreállítást. Legyen szó időről, pénzről, erőfeszítésről vagy bármiről, mindig ára van valakit Krisztushoz vezetni. A Lukács 16,9 ezt mondja: „Használd a földi javaidat mások hasznára, és hogy barátokat szerezz. Amikor a tulajdonaid elvesznek, ők egy örökkévaló otthonban fognak fogadni." (NLT fordítás, második kiadás). A kis csoportok készen kell állniuk arra, hogy áldozatot hozzanak, ha a gyógyulás eszközei akarnak lenne a világban.

Beszéljünk róla:

 • Eleveníts fel egy olyan időszakot, amikor zűrös lett a szolgálatod és fel akartad adni.
 • Milyen módon tudják a kis csoport tagjai bátorítani egymást amikor a nehézségek elbátortalanítják őket?
 • Kik azok az emberek az életedből, akiknek bizonyságot tettél vagy imádkoztál Istenhez a megváltásukért? Hogyan tud segíteni a kis csoportod ebben a szolgálatban?

Legyél a házastársad legnagyobb rajongója

"Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!"
(Zsidók 3,13a, NCV)
Ha házas vagy, Isten egy nagyon fontos szereppel bízott meg téged: legyél a házastársad legnagyobb rajongója. Ez egy olyan feladat, amit csak te tudsz úgy megoldani, ahogy Isten szeretné, és a házastársadnak iszonyúan szüksége van rá, hogyy ezt megtedd.
Egy kritikákkal teli világban élünk. Nem kell túl sokáig keresgélnünk, hogy találjunk valakit, aki lehúz minket.
Ezért van az, hogy minden embernek ezen a földön elmondhatatlanul szüksége van arra, hogy valaki folyamatosan megerősítse. Isten így szerelt össze minket. Ha házas vagy, az egyik ilyen embernek a házastársadnak kell lennie. Ahhoz, hogy a házasságotok növekedni tudjon, alapvető, hogy te és a házastársad beépítsétek a házasságotokba a másik folyamatos megerősítését.
Több, mint valószínű, hogy ez része volt a házasságotoknak az elején. Kevés ember házasodik össze olyan valakivel, aki nem bátorítja őt valamilyen módon. De ahogyan a növekvő házasságnak sok más része is, egy idő után ez is kezd megfakulni.
A Biblia azt mondja a Zsidók 3,13-ban: "Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!" (NCV) Miben kellene bátorítanod a házastársadat?
1. Erősítsd meg az értékeiben a házastársadat. Amikor ingatlanokkal foglalkozol, a "becsül" szó azt jelenti, hogy valamit mennyire értékelsz. Megemeled más emberek értékét, amikor becsülöd őket. Ahogy becsülöd a házastársadat, segítesz neki, hogy megértse milyen értéket képvisel a szemedben, és a házasság értékét is emeled. A Példabeszédek 12,25 azt mondja: "Egy bátorító szó csodákat tesz." (LB) Egy bátorító szó csodákat fog tenni a házasságodban - vagy bármilyen más kapcsolatban, amiben benne vagy.
 
2. Erősítsd a házastársadat az erősségeiben. A legjobbat fogod kihozni a házastársadból, amikor rámutatsz az erősségeire, és nem a gyengeségeire. Válaszd azt, hogy álomépítő leszel, nem álomromboló. Végül mindig azzá válunk, amit mások látnak bennünk. Egyetlen ember sem fog a házastársad életében az önértékelésére, vagy a jövőjére akkora hatással lenni, mint te.
 
3. Erősítsd a házastársadat a szolgálatában. Hozd tudtára a házastársadnak, hogy mennyire értékeled, amit Istenért tesz ezen a világon. Mindketten egyedien tudtok hozzájárulni a világhoz. Örülj annak, ha a házastásad valamivel hozzá tud járulni a világhoz. Segítsd a házastársadat meglátni, hogy mekkora hatással bír az, hogy Jézusért lettünk teremtve.
Nagy hatalmunk van abban, hogy a házastársunk mit gondol saját magáról. Ezt használhatjuk arra, hogy felépítsük, vagy leromboljuk őt. Ez a mi választásunk, és az egyik legfontosabb döntés, amit az egészséges házasságunk érdekében meghozunk.
Beszéljünk róla:
 • Mi az, amiben a házastársad bátorít téged, és ez rád nagy hatással van?
 • Mi tart vissza minket attól, hogy folyamatosan bátorítsuk a házastársunkat?
 • Miben bátoríthatnád a házastársadat sűrűbben?

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 10:24

A halogatásnak ára van


A lusta útja olyan, mint a tövises sövény... Péld. 15:19

Amikor valamit halogatsz, akkor két gondolat futhat át az agyadon. Az egyik, hogy„egyszerűbb elkerülni, mint szembesülni az adott dologgal” - ami nem helyes. A másik pedig, hogy „egyszerűbb lesz ezzel holnap (vagy később) foglalkozni”- ami szintén nem helyes
A Biblia arról ír, hogy a halogatásnak ára van.

A halogatás problémákat okoz – A mai igevers egyik angol fordítása úgy fogalmaz, „Hogyha lusta vagy, mindenhol nehézségekbe ütközöl.”
Egy időben gyakran kifogyott az autómból a benzin. Láttam, hogy a benzintartály mutatója egyre lejjebb megy, de mindig a következőt mondtam magamban: „Most nem alkalmas, hogy elmenjek tankolni. Majd később elintézem.” És mindig megjártam. Mindig rosszabb helyzetbe kerültem annál, mintha megálltam volna és rászántam volna az időt, hogy tankoljak.
Hány olyan otthoni tennivalód van, amit mindig csak későbbre tolsz? Tudod, ezeknek a száma, egyre csak növekedni fog. Lehet, hogy egyik nap valami olyasmire érsz haza, hogy beszakadt a tető! Csak mert hagytad, hogy tovább rongálódjon. A halogatás miatt a meglévő problémádból vészhelyzet kerekedik. Minél később látsz hozzá, annál nehezebb lesz elkezdeni.

A halogatás miatt lehetőségektől eshetsz el - "Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit." (Péld. 20:4) Amikor egy jó lehetőség kopogtat, nyiss neki ajtót! Használd ki, amíg ott van. Ha nem teszed, elveszíted.

A halogatás megbánthat másokat – A lustaság megakadályozhatja, hogy ki tudd fejezni a szeretetedet. A szeretet elkötelezettséget, energiát és munkát igényel. Sokan egyszerűen csak nem akarnak tenni ezért: egyszerűbb a lustaság. Sok házasság felbomlásának oka a lustaságban gyökerezik. Mindkét fél tudja, hogy mi kellene ahhoz, hogy a házasságuk működjön, de -az egyik fél, de lehet, hogy mindkettő-, nem akar erőfeszítéseket tenni a házasság megmentése érdekében.
A halogatás a gyereknevelésben is gondot okozhat. Lusta szülőknek problémás gyermekei vannak. Milyen sokszor van úgy, hogy tudod, a gyerekeidre ráférne a fegyelmezés, de mivel fáradt vagy, nem teszel semmit. Megkéred őket, hogy valamit csináljanak meg, vagy takarítsanak fel, de ők egyszerűen csak ellenállnak. Ahelyett, hogy ebből ügyet csinálnál, csak ennyit mondasz: „Hagyjuk a csodába. Majd én magam megcsinálom.” Egyszerűbb feladni, mint nekiállni fegyelmezni.
Gondold végig imádságban, vajon mibe kerül a halogatásod!A jó döntések mindig egyeznek Isten Igéjével

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105)

Amikor döntést kell hoznod, az első és legfontosabb kérdés ez:  „A döntésem összhangban van-e Isten Igéjével?”

El kell döntened, mi lesz a végső, abszolút tekintély az életedben. Valójában ez két választásban sűríthető össze: Isten Igéje, vagy a világ. Döntéseidet arra alapozod, amit Isten mond, vagy amit az emberek mondanak?

Ha életedet a népszerű véleményekre alapozod, akkor mindig le leszel maradva, mert ezek minden nap változnak. Ami tegnap „belefért”, az ma „nem fér bele”. Ami ma „jó” az holnap nem lesz „jó”, és ami holnap „megfelel” az holnapután nem lesz „megfelelő”. Ha életedet a népszerű kultúrára, politikai korrektségre, közvélemény kutatásokra alapozod, nem lesz olyan vezérelved, amely szerint élhetsz. Ezt nevezik az alapok elcsúszásának.

Más oldalról viszont, ha életedet Isten szavára alapozod, az igazság sosem változik. Az igazság mindig igaz. Ezért, ha Isten valamit rossznak mondott 10.000 évvel ezelőtt, az rossz volt 500 évvel ezelőtt is, rossz ma is és rossz lesz 1000 év múlva is. Nem törődöm azzal, mit mutatnak a közvélemény kutatások, mit kíván a politikai korrektség, vagy mit mond a média. Ha Isten azt mondja, hogy valami rossz, akkor az rossz. Mindig az volt, és mindig az lesz. Ha Isten valamit jónak mond, akkor az mindig jó. Ez a szilárd alap!

A világegyetemet Isten bizonyos törvényekkel – fizikai, erkölcsi és szellemi törvényekkel alkotta meg. Ezek köré építette az Univerzumot, nem azért mert szeszélyes, hanem hogy mindannyiunk javára legyen. Amikor együttműködsz az Univerzum elveivel, akkor sikerrel jársz. Ha elutasítod, fellázadsz ellenük, nem engedelmeskedsz, vagy figyelmen kívül hagyod Isten elveit, egyedül te fogsz megsérülni. Nem tudod megtörni Isten törvényeit, azok törnek össze téged. Ha felmegyek egy magas épület tetejére, és leugrom, nem fogom megtörni a gravitáció törvényét, hanem az tör össze engem. Ugyanez igaz az erkölcsi és a szellemi törvényekre is. Nem teheted meg, hogy fittyet hánysz Istenre, majd továbbmész. Az ítélet elkerülhetetlen. Bármikor, ha megszeged Isten elveit, veszélynek teszed ki magad.

Mindezt észben tartva, biztos lehetsz a döntéseidben. Ha Isten azt mondja, „rendben”, akkor tedd meg. Ha Isten azt mondja, „nem”, akkor ne tedd meg.

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105).

Beszéljetek róla:

 • Hogyan próbál a társadalom meggyőzni arról, hogy az igazság szubjektív?
 • Mit szükséges tenned ahhoz, hogy elég jól megismerd a Bibliát, hogy biztos alapja lehessen döntéseidnek?
 • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, amikor engedelmeskedtél Isten törvényeinek és útmutatásainak?A jokerkártya: a döntéseid

 

"Isten pontosan tudta, mit tesz a legelejétől. Kezdettől fogva elhatározta, hogy ugyanolyan módon formálja az övéinek az életét, ahogyan a Fiáét. A Fiú a helyreállított emberiség első tagja. Benne láthatjuk életünk eredeti és eltervezett formáját."

Róma 8:29 (MSG fordítás)

Csodálatosan összetett alkotás vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy betöltsd az Istentől kapott célodat, meg kell vizsgálnod életed összes területét, és meg kell értened az 5 tényezőt, ami hatást gyakorol a személyiségedre. Ezen a héten arról beszéltünk, hogy az ösztöneink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk hogyan befolyásolják azt, hogy milyenné formálódunk.

Ha ezeket a tényezőket egy játékban neked osztott pókerkártyaként képzelnénk el, akkor az ötödik tényező lenne a jokerkártya. Miért? Azért, mert ez a döntéseidet szimbolizálja, ami hatással van az összes többi kártyádra. Talán nincs befolyásod a dolgok felett, amiket leosztanak neked, de bedobhatod a jokerkártyádat - változtathatsz az életeden a döntéseiden keresztül.

Azt mondja a Biblia, hogy mi Isten képmására vagyunk teremtve. Egyetlen állat sincs Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántok nem rendelkeznek erkölcsi iránytűvel. Neked viszont megadatott, hogy válassz: jót vagy rosszat teszel. A döntés szabadsága az ember legnagyobb áldása, de egyben legnagyobb átka is, hiszen sokszor rossz döntéseket hozunk, melyekkel kárt okozunk saját magunknak és a környezetünknek is.

A jokerkártya megváltoztathatja a többi kártyád színét és számát. Nem választhattad meg az ösztöneidet, de eldöntheted, hogy mit kezdesz a testeddel. Nem választhattad meg a kapcsolataidat, de építhetsz újakat, és helyreállíthatod, ápolhatod azokat, amelyekben már régóta élsz. Eldöntheted, hogyan reagálsz a körülményeidre, és dönthetsz úgy, hogy mostantól nem hiszed el azokat a rossz dolgokat, amiket mások mondanak.

A személyiségedet a döntéseid alakítják. Milyen döntéseket hozol ma, amik pozitív hatással lesznek hátralévő életedre nézve?

Beszéljünk róla:

* Mire van ma szükséged Istentől ahhoz, hogy felülkerekedj életedben azokon a nehézségeken, amik megakadályoznak abban, hogy helyes döntéseket hozz?
* Imádkozz, és kérj Istentől segítséget!
Amikor minden szétesik, maradj egyedül és várj Istenre

 

„Üljön hát magányosan és maradjon néma... Hajtsa porba fejét, talán van reménysége.” (JSir 3:28-29 UB)


Istenre várni egy szellemi állapot. Ez az egyetlen ellenszer az aggódásra és a feszültségre. Ez egy szellemi fegyelmezés, amit meg kell tanulj vagy teljes életedben stressz alatt leszel.

Istenre várni annyit jelent, hogy leülsz és elhallgatsz. Keress egy helyet, ahol nyugodtan csendben ülhetsz! Ne olvass semmit! Ne imádkozz! Csak vegyél pár mély levegőt, ahogy Isten előtt ülsz és mondd Neki, hogy “Istenem, csak Rád várok”! Elképesztő, hogy ez mennyire lecsendesíti a szívedet és az elmédet. „De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, ... futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézs 40:31 UB).

Isten szeretne szólni hozzád. Ha nem hallod Őt, az azért van, mert nem hagysz időt rá, hogy meghallgasd. Túl elfoglalt vagy, mert hallgatod vagy játszol az iPododdal, TV-t nézel, videó játékkal játszol vagy a mobilodon beszélgetsz valakivel. Talán agyonhajszolod magad.

Ha szeretnéd meghallani Istent, akkor csendben kell leüljél. Kapcsolj ki minden elektronikus kütyüt és tedd szabaddá magad minden zavaró dologtól! Keress egy kényelmes helyet és ülj le! Mondd el Istennek, hogy várod Őt, hogy beszéljen, és hallgatózz! Maradj csendben!

Ezt mondta Jézus a tanítványainak, hogy cselekedjék: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked. Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg.” (Mt 6:6-7 UB). Ez az ereje a csendességnek.

Kihívás elé állítalak: Szeretném, ha a következő hét nap minden napján 10 percet csendben eltöltenél Isten előtt. Mondd el Neki, hogy azért vagy ott, hogy várj Rá, és ezután csak ülj nyugodtan. Egy kicsit olvashatsz és imádkozhatsz is Istenhez, de az időd nagy részét töltsd csendben Isten előtt! Meg fogsz lepődni azon az új erőn, amire rátaláltál.

„Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására.” (JSir 3:25-26 UB). Várj türelemmel, és várd, hogy Isten megszabadítson. Ha a világod darabokra hullik, akkor szeretnéd azonnal összerakni, de nem fog sikerülni. Nem hirtelen esett szét, így idő kell ahhoz, hogy a darabok újra összeálljanak. De várj türelemmel, mert Isten időzítése tökéletes!

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 10:23

Főcelebránsok: Böjte Mihály, Gegő István Juliánusz, Urbán János Erik

Az utóbbi időben: Orbán Szabolcs

http://www.csiksomlyo.ro/index.php/rss/csiksomlyo-elo-adasa

http://elocsiksomlyo.blogspot.hu/

 

 

 

 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 09:30

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 08:38

1990. október 24.

Szívem Nagyságodat akarja szolgálni, de szükséget szenvedek, nyomorúságos vagyok, és nélküled képtelen arra, hogy felemeljem ujjamat.

Igazad van, mert ha nem állnék melletted, egyáltalán nem tudnál állva maradni. Lélek, akit világosságomba emeltelek, kész vagy-e engedelmeskedni tanításomnak?

Kész vagyok engedelmeskedni tanításodnak.

Jöjj akkor, és osztozz velem köpenyemen! Hadd legyek Vezetõd, és folytatom Szentséges Szívem titkainak felfedését elõtted. Folytatom a menny mélységeinek feltárását. Nem fogsz csalódni bennem, lélek.
Maradj szegény! Lelkesen vágyakozz táplálékomra! Igen, éhezz eledelemre, és vágyakozz utána! Ne légy olyan, mint a gazdag, aki nem éhezi és nem is keresi táplálékomat. Keresd Szívem gazdagságát! Semmiséged által nyilvánítottam ki nagyságomat, a te nyomorúságod által mutattam meg irgalmamat, és törékenységeden keresztül erõmet. Megmutattam a világnak Szívem égõ vágyának lángját.
Viszonzásul mindössze szeretetet kérek.
Leányom! Bizony mondom neked, aki engem, Istenedet kívánod szolgálni, hogy megáldalak téged, valahányszor kinyitod szájadat, hogy az igazság mellett tanúskodj. Tüzet gyújtok benned, valahányszor rólam beszélsz. Imádkozz és kérj, és többet adok neked, mint amennyit kértél. Mindig emlékeztetni foglak tanításomra, hogy ismételni tudd Szavaimat. Nem hagylak el, engem igen hûségesnek ismernek. Ezért Vassulám, engedd meg, hogy mindaddig igénybe vegyelek, amíg érted nem jövök, hogy magammal vigyelek. Áldott gyermekem! 1
Maradékom! Virágom! Helyes lelkülettel jöjj hozzám, és bízzál bennem! Meg akarod csókolni lábamat? Jöjj, fogd meg Mestered kezét, és kövess!

 


1 Egy gondolat futott át agyamon, vajon mit tesz velem az Úr azután, hogy magával vitt. Nem volt értelmes gondolat. Ezért mondta Jézus meglepetten: Áldott gyermekem!
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 08:00

Áldozat...

A mai nap imádsága:
Uram! Adj nekem áldozatra kész szívet, hogy szerethessek, adj nekem alázatos szívet, hogy szerethessenek! Ámen


Jézus pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz."
Lk 10,26-28

Szeretni sokféleképpen, szerteágazóan lehet, de a szeretet egyetlen gyökérből fakad: az áldozatból, s ki mennyire képes áldozatot hozni, attól függően tapasztalja meg a szeretet "magasságait és mélységeit."

Istennek úgy tetszett, hogy az egész világot a kölcsönösségre teremtette, hogy ne tudjanak az állatok a növények nélkül élni (kell az oxigén!), sőt egyik állat nélkül ne élhessen a másik, egyik organizmus egészítse ki a másikat... Isten nem kísérletezett. A JóIsten nem is darabokban készült el a világgal, hogy az egyszer majdcsak (el)fejlődik a véletlenszerűség végtelen útján valahová. Neki Terve volt erre a világra, s egybeteremtett világot akart, mégha mi annak nagyobb részét nem is látjuk, s nem is ismerjük. Ő ebben a csodálatos "tervben" úgy teremtette meg az embert, hogy az öntudatlanul is vágyakozzék a Vele való közösségre, de egyben szabad akarata is legyen... S megteremtette Ádámot és Évát, hogy ne tudjanak egymás nélkül boldogan élni, s beléjük kódolta, hogy csak akkor élhessék át a legszebb érzéseket, ha egymásért élnek. Ennek eléréshez viszont áldozatot kell hozniuk egymásért, s ez az áldozat csak akkor nem terhes, ha felfedezik önmagukban és egymásban az istenképűséget...

Az ember sokszor hozott már óriási áldozatot céljaiért. A cél viszont soha nem kívánhat embertelen áldozatot - amikor valaki mindenen és mindenkin átgázol -, csak egész embert. Egész emberként pedig csak akkor tudunk a kitűzőt célért dolgozni, ha teljes szívvel tesszük a dolgunkat... A szív azonban - a bűn okán - megosztott, s egységbe forrasztani csak az Isten tudja. Ez a krisztusiak (keresztények) nagy "tudása", hogy ti. Isten nélkül nem megy! Nélküle elbukunk, ha nem Vele járunk eltévesztjük a célt.

A Mester halálig menően engedelmeskedett az Atyának. Példát adott, hogy a legnagyobb erő a szeretet, melyet még a halál sem képes megtörni... Aki a szeretetre alapozza az életét, az ha meghal, akkor is él, de aki elveti a szeretet, az már akkor is halott, amikor még lélegzik, mozog, szaladgál a világban, s azt hiszi, hogy ő él...Létezésünk...

A mai nap imádsága:
Uram! Minél több az ismeretem az életről, annál kevésbé értem azt! Istenem add, hogy fogadni tudjam csodádat úgy, ahogyan adod, s szeretetedben mindig egy lehessek Veled! Ámen


Nem hagysz engem a holtak hazájában.
Zsolt 16,10

Régi elképzelés - a bölcsességirodalom egyik ókori remekművében, Jób könyvében is ezt olvashatjuk -, hogy a 'holtak hazája' az a hely, ahonnan nincs visszatérés. Ez a megdermedt pillanat, az örök nyugalom helye, vagyis a temető... Mára a halál és a pokol szavak egymás szinonímájává válták, pedig az eredeti jelentéstartalmukat tekintve ez helytelen. Az eredeti héber szövegben az a "se'ól" áll, aminek a pontos fordítása: gödör, fedett hely, amely többnyire mégis pokolnak van fordítva, amit pedig az általános elképzelés szerint a bűnösök számára fenntartott örök tűznek, a büntetés helyének tartunk. Sokkal közelebb visz minket a megértéshez, ha a átfogó összefüggéseiben is megvizsgáljuk, hogy a Szentírás, hogyan használja ezt a 'képet'. A "holtak hazája" a felejtés helye. Aki ott marad örökre, azt elfelejtették. Ezért igazán jó hír/evangélium, hogy Isten kihozza övéit a végső megsemmisülés helyéről, hiszen aki már a gondolatban, az emlékezésben sincs meg - az nincs is -, az megszűnt holtként is létezni...

Nem gondolunk rá, de az elmúlás bizony nem is a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. A magzat ezer veszélyt rejtő, hosszú hónapokon át tartó kifejlődése talán a lét legnagyobb misztikus utazása, s olykor ezt nem is egyedül tesszük meg, kísérő(i)nk is lehet(nek). Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a magzatok életének jelentős része a szűkös helyért való küzdelem jegyében telik, pedig bőven akadnak barátságos pillanatok is, amikor a másik nyomkodása és rugdosása helyett mintha önfeledten játszanának? A modern technika révén, soha nem látott képeket nézegetve, megválaszolásra váró kérdések egész sora fogalmazódik meg bennünk: Valóban képesek megfogni egymás kezét a magzatok? Ha az egyik meglöki a másikat, az "áldozat" szándékosan viszonozza a lökést? És a születés előtti közös játéknak, az együtt töltött idő emlékezetének milyen hatása van nemcsak a korai gyermekkorra, de az egész életre vonatkozóan? S mi történik akkor - ami sokkal gyakrabban megtörténik, mint gondolnánk -, amikor egy megfogant élet nem ér misztikus utazásának végére, amikor a méhen belül a "rosszcsont-társ" elhal? Mi lesz a közös utazás emlékeivel?

Nemcsak ezen nem gondolkodunk el, de talán azon sem - ha az élet kezdetének a fogantatást tartjuk -, hogy a halvaszületetteknek is "kijárna" az emberi méltósághoz való jog legelemibb aktusa: a végtisztesség... Talán nem is annyira 'meredek' elképzelés gyertyát gyújtani, s emlékezni azokért, akik a megtestesülés csodáját a műtősvödörben, majd egy névtelen gödörben, a temető erre kijelölt sarkában végzik be... Sok kérdésünk van tehát a halállal kapcsolatban, melyekre ha választ lelünk, jobban becsüljük az életet - a magunkét, s másokét is. Sokszor védekeznek emberek azzal, hogy "Jajj, buta volt a kérdésem!", jóllehet buta kérdés nincs. A legnagyobb butaság mindig az, ha nem kérdezünk, csak kérdezés nélkül (el)fogadjuk az információkat, s aztán gondolkodás/utánagondolás nélkül cselekszünk. Bizony az igazi tudás - s talán megmaradásunk kulcsa is - abban rejtőzik, ha merünk kérdezni...Szeretet...

    A mai nap imádsága:
    Uram! Szeress, hogy én is tudjak szeretni! Ámen.

   

Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba." Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket.
Mk 10,13-16

A gyermek-áldás megítélése különböző korokban más és más volt. A magzat, az újszülöttek megölése nem huszadikszázadi átok, egyidős az emberrel, de tény, hogy a világméretű, "iparszerűen" végrehajtott abortuszok a 20. század "találmánya". Az állat, ha utóda csökevény, életképtelen, képes azt megölni, az ember akkor is, ha utódának semmi baja... Régen a kényszer vitte rá az embereket erre a borzalomra, ma pedig a kényelem. Nem "kényelmes" nagycsaládot fenntartani, hiszen az számtalan lemondással, folyamatos áldozattal jár együtt. Pedig a gyermek maga a jövő.

Érdekes, hogy az "okos" felnőttek manapság is készségesen eltiltják gyermekeiket attól, ami jó és hasznos, s anyagi áldozatot is hoznak azért, ami hosszútávon károsítja a gyermek lelki világát. Így történik meg, hogy igen nagy gyülekezetekben csak néhány gyermek látogatja a gyerekalkalmakat, s alig vannak konfirmandusok/bérmálkozók. Ellenben minden gyereknek külön TV-je van, kiskorától kezdve - s mire az el-elgondolkodó tinédzserkorba érnek, már több mint tízezer órányi médiaszennyet szívtak magukba... A tökéletességig kidolgozott felszínesség így válik gondolatformáló erővé, s a mesterségesen felépített személyiségű aktuális idolok (média-pojácák) úgy rángatják fiataljainkat a nívótlanságba, az esztelen ökörködésekbe - jobb esetben csak középszerűségbe - ahogyan csak akarják... (Így aztán biztosított a jövő generációja, akik ugyanolyan élvhajhász, munkakerülő, spekuláns becstelenek, mint elbutított szüleik.) Aki azt gondolja, hogy mindez csak sötétszemüveges világlátás, az lapozzon bele a népbutító bulvársajtóba vagy kapcsolja be a TV-t... A legnagyobb gond, hogy a mindig tettrekész fiatalok így hiszik el a világról, hogy az úgy ahogy van, gonosz és igazságtalan, Isten nincs - mert nem is lehet, hiszen ilyen világot hogyan engedhet meg létezni - és semmi értelme küzdeni a jóért, mert az a fajta magatartás különben is csak a gyengék végső menedéke.

Gyermekként fogadni az Isten országát azt jelenti, természetességgel fogadni a jót, és játszva élni az Isten valóságát. Gyermekként fogadni az Isten országát azt jelenti, partnert látni a másikban, s nem ellenséget, s a gyermeki egyszerűségben szocializálódni a jóra, hogy felnövekvő közösség erős legyen, s kivesse magából azokat, akik semmibe veszik a szépet és a tartalmasat, s az építő együttműködés helyett embertársaikban csak könnyű prédát, kihasználnivaló áldozatot látnak. Isten országa nem balekok és gyengeelméjűek társasága, Isten országa olyan közösség, akik következetes szeretettel, józansággal és erővel munkálják mindazt, ami emeli, s növeli az emberlelket Teremtője felé...Teremtettség..

URam! Felfoghatatlan számomra teremtettséged nagysága, s olykor-olykor meg is rettenek porszem-kicsinységemtől. Add URam, hogy múlandó létem tartalmat nyerjen kegyelmed révén, s hogy ne teljenek értelmetlenül napjaim, hanem keresselek Téged, s a Te országodat! Ámen


Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható.
Zsid 11,3

Sokáig azt gondolta az ember, hogy ő az egyetlen értelmes teremtménye a világmindenségnek... szép lassan megértjük, hogy bizony vannak értelmesebb lények is, mint mi. Nem szükséges ehhez távoli galaxisok piros szemű zöld emberkéire gondolni, elégséges megnéznünk Földünket, ezt a csodálatos gyöngyszemét a Naprendszerünknek! Minden élőlény a piciny hangyától a bálnáig "vigyáz" a teremtettségre, azaz él az Isten törvényei szerint - kivéve az embert! Az ember az egyetlen istentelen barma a teremtettségnek, pedig koronája lehetne annak... Ha valaki azt gondolná, hogy ez világfájdalmas elégedetlenkedés - téved. Tény, egyszerű tény: mennyország lehetne a Földünk, de az emberi önzés pokollá teszi. Sokan próbálnak hasonlatokat keresni az állatvilágból, hogy bizony a létért való küzdelem ott is az élet velejárója, de ezek a példák mindig sántítanak, mert egyik hangyaboly sem dob le atombombát a másikra, s egyik faj sem piszkít bele a saját ökovilágába úgy mint az ember.

Az, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban vagy sem - már rég eldöntött kérdés: Nem! Pökhendiség lenne részünkről határt szabni a JóIsten teremtő kedvének, hiszen 'jókedvében' megteremtette a világegyetem másik sarkát is, s ha úgy volt isteni tetszésére, hát oda is tehetett értelmes lényeket. Ez a mi emberi szempontunkból azonban teljesen érdektelen, hiszen mire átérnénk a számunkra végtelen teremtettség másik sarkába, már nem is lennénk... Ami viszont sokkal fontosabb a végtelenséggel játszadozó gondolatainknál, hogy itt a véges életünkben nem vagyunk egyedül! Az ÚRIsten velünk van, nap mint nap, óráról órára, percről percre, szívdobbanásról szívdobbanásra. Ő az, aki ugyanis fenntartja életünket - így mondjuk -, kormányozza a világot. Nélküle nincs semmi, s Benne van minden! De nemcsak önmagát adja Isten, hogy Benne "éljünk, mozogjunk" - ahogyan Pál apostol fogalmaz -, de még segítőtársat és közösséget is ad. S bár sokan elfordulnak a JóIstentől, mégis sokan igyekeznek megmaradni Őmellette. Most persze ne azokra gondoljunk, akik istenes hitüket csak életmód-kiegészítő lelki fűszernek tekintik, hanem azokra, akik nem transzparenskednek, "uram-uram-kodnak azzal, hogy ők "mekkora nagy keresztények", hanem egyszerűen csak cselekszik a Mennyei Atya akaratát...

Sok-sok mindent tudunk a makrokozmoszról, s a mikrokozmoszról. Igaz, ami Istennél működik kicsiben és nagyban, az számunkra még mindig érthetetlen, hiszen azt már tudjuk, hogy az anyagból energiát lehet csinálni, de hogy hogyan jön létre az energiából az anyag - nagy hadronütköztető ide, részecskegyorsító oda -, arról még korunk nagy elméleti fizikusainak is csak mesés sejtései vannak! Még azt sem tudjuk, hogy mi a gravitáció! - leszámítva annyit, amit már Newton is megfigyelt az almafa alatt -, hogy az alma gyorsulva lefelé esik, s nem fölfelé zuhan!

Ahhoz, hogy harmóniában élhessünk felebaráttal, világgal és a JóIstennel itt a Földön, ahhoz szükségünk van hitre. Létünk nyomorúságos rövidsége és a teremtett világ számunkra időtlen létezése közötti feszültséget másképpen nem is tudnánk feloldani, elviselni. A hit, hogy Isten szépnek és jónak teremtette meg a világot (uni-verzum-ként vagy multi-verzum-ként ez megint az Ő dolga) tartalmat ad annak a jobb esetben néhány évtizedünknek. Sok embertársunkat az élet egyszerisége, megismételhetetlensége, korlátozottsága ellenére is(!) csodálatos szépsége mégsem hatja meg: "élnek/léteznek bele a világba" - különösebb építő cél nélkül. Az élet azonban nem csak annyi, hogy eszünk-iszunk, s többé-kevésbé szaporodunk. Életünknek a megismerésről kellene szólnia, azaz fel kellene ismernünk benne az Istent, s az Ő szeretet-akaratát! A többi már csak ráadás...
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 07:09

A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.„A mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet.” (2Tim 1,10)

A halál mint a legvégső ellenség áll előttünk, ereje vitathatatlan. „Egyszer mindenkinek meg kell halnia.” Az elmúlás tragikus hirtelenséggel, váratlanul is meglepheti az embert, egyik pillanatról a másikra. Fájdalmasan korán elment barátok, rokonok jutnak eszünkbe. Még élhettek volna! A halál ereje azonban megtört. Erről beszél az üres kereszt. Jézus elhozta az elmúlhatatlan életet. Halálunk óráján majd meg kell állnunk Isten színe előtt, de tudva, hogy Jézusban kegyelmet és örök életet nyertünk. Halálunkkor Isten egyik tenyeréből áttesz a másik tenyerébe, mert nekünk is van már helyünk az atyai házban.
(Beke Mátyás)


Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.


Ha az Isten azt mondja "ma", akkor senki ne mondja, hogy "holnap".


Ha van benned akaraterő, tevékenységed legyen szeretetteljes. Ha gyönge vagy, s nincs benned tetterő, legyen gyöngeséged szeretetteljes.

Lev Tolsztoj


„Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr!” (5Móz 6,4)

A híres Söma ószövetségi hitvallás mondata ez az igevers. Izráel népe páratlan módon az ókori kelet többistenhitet valló népei között az egyetlen Istenben való hitet vallotta. Ekkor fogalmazódott meg ez a hitvallás. Izráel népe a teremtő és gondviselő Istent tisztelte, aki elhívta ősatyjukat, Abrámot (Ábrahámot), és aki kivezette őket Egyiptomból, és megőrizte őket a pusztában. Mi már a megváltó és megszentelő Istent is tisztelhetjük Jézus feltámadása és az első pünkösd óta. Mi is valljuk a Sömát, de már a Szentháromság egységében
. (Menyes Gyula)Jézusom édes Szíve, én nem tudlak úgy szeretni, ahogy kell, csak általad. Nem tudok hozzád jönni, ha nem vonzol engem. Nem tudok rád hagyatkozni, ha te nem támogatsz. Hogy mindenem a tiéd lehessen, végy birtokodba, Uram, hogy ne legyek többé a magamé, hanem a Tiéd.


Mi azt kérjük Istentől, amit szeretnénk, és azt kapjuk amire szükségünk van.


Nem az a fontos, hogy jó lesz a királyi székben ülni, és uralkodni, hanem az, hogy Istent fogjuk dicsőíteni.
„Te vetettél hajdan alapot a földnek, az ég a te kezed alkotása.” (Zsolt 102,26)

„Az Univerzum keletkezésével, azaz a Nagy Bummal kapcsolatos elméleti fizikai kutatásokat szuperszámítógéppel végzik az ELTE-n” – olvasom. A tudósok nem lankadnak, az idézett cikk például tízéves. Művészek alkotásainak ihletője a teremtés, a keletkezés. A költőien szép leírást a zsoltárból a hívő ember hitvallásaként a ma embere a Szentlélek által kapja meg mint a kérdéseire érkező maradéktalan feleletet. Isten, a Teremtő, az Atya most is kezében tartja ezt a világot, és minden egyes ember biztonságban van a kezében.
(Kőháti Dóra)Tisztelni kell minden emberben az embert, ha nem is azt, aki, legalább azt, akinek lennie kellene. (Amiel)Utak váltakoznak...
Fény - mélységes éj...
De minden kegyelem!
Ne félj!

Balti házi mondás
Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 04:26

423aki_imadkozik_535.jpg

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 00:31

Akarj változni!

„… ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4:8)
Ha nem jutottál közelebb álmod megvalósulásához, akkor talán nem vagy elég kitartó az eléréséért való törekvésben. A kitartás kulcsa nem feltétlenül az, hogy keményebben dolgozol ugyanazon a téren, hanem az, hogy hajlandó vagy változtatni. Min kellene változtatnod? 1) A gondolkodásmódodon. Meg vagy győződve arról, hogy úgysem sikerülhet? Magadat és a munkádat negatívan jellemzed? Félsz belekezdeni, mert a feltételek nem kedvezőek? Felhagysz a próbálkozással, és nem akarsz továbbmenni, ha nincsenek meg a szükséges forrásaid? Ha így van, változtatnod kell a gondolkodásmódodon, meg kell törnöd a negatív gondolkodás ördögi körét! 2) A nézőpontodon? Rövidtávon gondolkodsz? A sikert napokon, heteken vagy hónapokon belül várod? Minél nagyobb a megbízatásod, valószínűleg annál tovább fog tartani, míg eléred a célt. Állítsd át tehát elvárásaidat, és készíts magadnak ésszerűbb menetrendet; különben állandóan csalódás és, és legyőzöttnek fogod érezni magad. Isten nem ezt tervezte számodra! Pál vágya az volt: „…csakhogy elvégezhessem az én futásomat örömmel…” (ApCsel 20:24 Károli). Isten azt akarja, hogy örömet találj a célod felé törekvésben. 3) A módszereiden. Hogy mennek a dolgok személyes és családi életedben? Készen állsz arra, hogy elbánj azokkal a szokásaiddal és gátlásaiddal, amelyek akadályoznak a siker elérésében? Mit tehetsz ma azért, hogy közelebb juss álmod megvalósulásához, legyen az bármilyen kis lépés? Robert Collier író mondta: „A siker naponta ismételt kis erőfeszítések összessége.”
AZ ASZTALNÁL MINDANNYIUNK SZÁMÁRA VAN HELY

„... Lázár és nőtestvérei meghívták Jézust vacsorára..." (János 12:2 TM)
Miután Jézus feltámasztotta Lázárt a halálból, ezt olvassuk: „Lázár és nőtestvérei meg­hívták Jézust vacsorára" (János 12:2 TM). Márta felszolgált, Mária leült, és hallgatta, mit mond Jézus, Lázár pedig a többi vendéggel beszélgetett. Nos, Isten asztalánál minden­féle ember számára van hely. Nézzük meg közelebbről Mártát! A Márták általában a hát­térben vannak, felgyűrt ruhaujjal. Ők gondoskodnak arról, hogy mindenki kapjon eleget enni és inni. Ritkán keresik a reflektorfényt, mi pedig sajnos csak akkor értékeljük őket, ha már nincsenek. Az egyetlen gond a Mártákkal az, hogy hajlamosak fontosabbnak tartani a szolgálatot, mint a Mestert. Emlékeztetni kell őket arra, hogy az imádat is szolgálat. A Máriák hajlamosak elfeledkezni a befizetésre váró számlákról és arról, hogy főzni is kel­lene. Néha annyira a mennyországon jár az eszük, hogy a földön semmi hasznuk nincs. Őket arra kell emlékeztetni, hogy a szolgálat is imádat. Mégis szükségünk van Máriákra, ők visznek lelkesedést istentiszteletünkbe, és mindig lehet számítani rájuk, hogy közben­járnak másokért Istennél. „Nagyon sokan... odamentek... hogy lássák Lázárt, akit feltá­masztott a halottak közül... sokan miatta mentek oda, és hittek Jézusban" (János 12:9-11). Lázár története annyira csodálatos volt, hogy akik hallották, azonnal megtértek. Ő arra emlékeztet minket, hogy mindannyiunknak van egy története, amit elmondhatunk Isten kegyelméről és irgalmáról. Te mikor mondtad el legutóbb valakinek a tiédet?
Nos, ha Márta vagy, Isten látja szeretetből fakadó fáradozásodat. Ha Mária vagy, gyönyörködik imádatodban. Ha pedig Lázár vagy, azt ígéri, hogy jutalmazni fogja bi­zonyságtételedet. Az ő asztalánál mindannyiunk számára van hely!

Biztass ma valakit!

„Ha a neki adatott ajándék… bátorítás, akkor bátorítson!” (Róma 12:6-8 NIV)

Legjobban azzal tudod a szívedet erősíteni, ha lehajolsz, hogy mást felemelj. Gondolj bele: azok a legjobb barátaid, akik bátorítanak téged. Hiszen ki szeret olyanok közelében lenni, akik lehúzzák? Dr. Maxwell Maltz interjút készített egy sikeres üzletember fiával. A fiú nem volt hajlandó továbbvinni a család üzleti ügyeit apja halála után, még akkor sem, ha ez gazdaggá tette volna őt. Döntését így magyarázta: „Ön nem érti, hogy milyen kapcsolatom volt az apámmal. Őt mindig hajtotta valami, és nehéz utat járva jutott fel a csúcsra. Önállóságra akart tanítani engem, és úgy gondolta, hogy a legjobb módszer erre, ha sohasem bátorít vagy dicsér engem. Minden nap labdafogást játszottunk az udvaron. A játék lényege az volt, hogy el kellett kapnom a labdát tízszer egymás után. Nyolcszor vagy kilencszer elkaptam, de a tizedik dobásnál mindig megtett mindent azért, hogy elhibázzam. A földre dobta, vagy magasra a fejem fölé, úgy, hogy semmi esélyem nem volt elkapni.” Könnyes szemmel abbahagyta, majd ezt mondta: „Ezért kell elmennem innen; el akarom kapni azt a tizedik labdát!” Ez a fiatalember úgy nőtt fel, hogy úgy érezte, ő sohasem üti meg a mércét, sohasem lehet elég tökéletes ahhoz, hogy apjának kedvére legyen. Ismerősen hangzik? William James azt mondta: „Az emberi természet legmélyebb elve a megbecsülés vágya.” A legtöbben csodálatos dolgokat látunk meg más emberekben, de soha nem mondjuk el nekik. A dicséret azonban csak akkor ér valamit, ha átadod. Ezért ma indulj el, és biztass valakit!

Felkészülsz?

„… szakadoztak a hálóik.” (Lukács 5:6)

Bölcs dolog az, ha van „biztonsági hálód”, mint például megtakarítások, biztosítások és befektetések. A borús napok váratlanul szoktak jönni. De mit teszel azért, hogy felkészülj a sikerre? Isten azt mondja, hogy Ő „meg tudja nyitni az ég csatornáit, és olyan bőséges áldást kiárasztani, hogy nem lesz elegendő helyetek a befogadására” (ld. Malakiás 3:10). Kész vagy-e arra, hogy kezelni tudd Isten áldásait, ha kiárasztja rád? Felkészülsz nagyobb dolgokra, vagy beéred a jelenlegi helyzettel?

Egy egész éjszakás sikertelen halászat után Jézus azt mondta Péternek: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” (Lukács 5:4). Péter azt mondta erre, hogy a halak ugyan nem harapnak, „de a te szavadra mégis kivetem a hálót” (Lukács 5:5). Figyeld csak meg, Jézus azt mondta: „vessétek ki hálóitokat” (többes szám). Péter így felelt: „kivetem a hálót” (egyes szám). Úgy látszik, Jézus nagyobban gondolkozott, mint Péter! Akkor olyan sok halat fogtak, hogy „szakadoztak a hálóik”. Ezután azt olvassuk: „Ezért intettek társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek és segítsenek nekik. Azok pedig odamentek, és annyira megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek. Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé” (Lukács 5:7-8). Péternek egy hálónál és egy hajónál többre volt szüksége, hogy kezelni tudja azt, amit Isten eltervezett. Érted már a lényeget?

Ha nagyobb sikerért imádkozol, teszel lépéseket annak érdekében, hogy te magad is felkészülj rá? Fejleszted a tudásodat? Csiszolod a képességeidet, és kidolgozol új módszereket a dolgok elvégzésére? Nyitott vagy a másokkal való együttműködésre? Hajlandó vagy leborulni Jézus lábához, elismerve, hogy Ő a forrása minden áldásnak, és hogy Ő az életed szuverén Ura?Hogyan dolgozik Isten?

„… a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lukács 5:5)

A Bibliában azt olvassuk, hogy Jézus: „Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: Evezz mélyre, és vessétek ki hálóitok fogásra! Simon így felelt: Mester, egész éjszaka fáradoztunk ugyan, mégsem fogtunk semmit, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat. Amikor ezt megtették, olyan sok halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik… Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé… A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak; de ugyanígy Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: Ne félj ezentúl ember halász leszel! Erre kivonták a hajókat a partra, és mindent otthagyva követék őt.” (Lukács 5:4-11). A hit igazi próbája akkor jön el, amikor semmi nem működik, amit próbáltál, és Isten valami olyat parancsol, ami túl van a hited határain. Ezen a ponton két lehetőséged van: megadod magad a kétségeidnek, vagy azt mondod, amit Péter: „a te szavadra mégis megteszem.” Ez a történet három dolgot tanít arról, hogyan dolgozik Isten: 1) Átlagembereket használ valami rendkívüli véghezvitelére.  Megszokott munkájukat végezték ott, ahol úgy tűnt, soha semmi nem történik, de felbukkant Jézus, elhívta őket, és megváltoztatta életüket. Keresd Istent a napi munkádban, és ne csodálkozz, ha meglepetést okoz. 2) El fog indítani sekélyesből, ahol biztonságban érzed magad, a kockázatos mélység felé. A nagyszerű halfogások és a hatalmas viharok ugyanazon tengeren történnek. Ha szeretnéd az egyiket, meg kell küzdened a másikkal is. Kockázat nélkül nincs jutalom. 3) Be fog vinni valamibe, hogy  azáltal valaki mást is tanítson. Krisztus valami sokkal nagyobb csodát tervezett ezekkel a férfiakkal: emberhalászatot. Veled is ez a terve. És ez akkor kezd megvalósulni, amikor kimondod: „A te szavadra megteszem.”
Összpontosíts a szolgálatodra!

„Szorosan járok a nyomában, az ő útján maradok, nem térek le róla.” (Jób 23:11)

különbség

 

Az életben sok vállalkozásunk egy dolog miatt vall kudarcot: képtelenek vagyunk összpontosítani. Mindenféle figyelemelterelést megengedünk magunknak.

Ralph Waldo Emerson mondta: „Az erő titka a politikában, a háborúban, a kereskedelemben, röviden minden emberi ügy intézésében: a koncentráció.”

Mire kell összpontosítanod? A küldetésedre!

Ha hibát követsz is el, ne arra fordítsd minden energiádat! Ne próbáld kimagyarázni! Ne ölj bele egy csomó pénzt! Ha hibáztál, ismerd be! Kérj bocsánatot Istentől és attól az embertől, akinek ártottál vele, és ha lehet, igyekezz jóvátenni! Ha ezt már mind megtetted, fordítsd figyelmedet újra a küldetésedre, és lépj tovább! Arra összpontosíts, amit tenni szeretnél. Nincs olyan ember, aki jobb jövőt tudott volna elérni a múltra összpontosítva.

John Foster Dulles, aki Eisenhower elnöksége alatt külügyminiszter volt, megjegyezte: „A siker igazi mércéje nem az, hogy milyen nagy problémát oldottál meg, hanem az, hogy ez ugyanaz a probléma volt-e, amivel már tavaly is kínlódtál.” A megoldott probléma ugródeszka a jövőbeli sikerhez, a nagyobb és jobb dolgokhoz. A kulcs, hogy ne arra összpontosíts, amit vesztettél, hanem arra, amit tanultál belőle. Ha ezt teszed, az új lehetőségek ajtaját nyitja meg. Dr. Norman Vincent Peale mondta: „A pozitív gondolkodás az, hogyan gondolkodsz egy problémáról. A lelkesedés az, hogyan érzel vele kapcsolatban. A kettő együtt határozza meg, hogy mit teszel.” Végeredményben pedig ez utóbbi számít.
Szabadulj meg a szűkölködő mentalitástól!

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy… mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek…” (2Korinthus 9:8)

„Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel” (Filippi 4:19). Kinek a gazdagsága? Istené! Ő meg tud áldani, ebben nem korlátozza sem a munkaerőpiac, sem a tőzsdei árfolyamok, sem az ingatlanárak. Negyven éven át táplálta népét a pusztában mennyei mannával. Hollókkal küldött húst Illésnek az éhínség idején. Ezreket lakatott jól egy kisfiú uzsonnájával. Pál azt írja: „Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre… Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk.” (2Korinthus 9:8,11).

A szűkölködő hozzáállás a félelemben gyökerezik, és bizalmatlanságot mutat, mintha Isten csodálatos hatalma nem lenne elég arra, hogy ellásson minden szükségessel az ő végtelen készleteiből. Azon a téves feltételezésen alapul, hogy ha valaki másnak van valamije, akkor neked már nem jut, mert csak egyetlen torta van, és minden másoknak jutó szelet azt jelenti, hogy neked kevesebb marad. Ettől azt hiszed, hogy ha mások áldást kapnak, az a te károdra történik. A szűkölködő lelkület azt mondja: „ha te nyersz, én veszítek.”

A bővölködő élet egyáltalán nem erről szól! Ma kezdd el átprogramozni gondolkodásmódodat! Emlékeztesd magad arra, hogy senkivel sem kell versengened semmiért az élet semmilyen területén. Kapaszkodj Jézus szavaiba: „én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek” (János 10:10). Imádkozz így: „Atyám, segíts, hogy elutasítsak minden szűkölködő gondolatot! Mutasd meg, hogyan segítsek másoknak céljaik megvalósításában az időmmel, talentumaimmal, vagyonommal. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.19. 00:26

Gyermekeim mindenhol a világon – a bánat ezen idejében hallgatnotok kell Rám, szeretett Édesanyátokra. Különösen azokat hívom közületek, akik mély tisztelettel vannak Irántam, Isten Anyja iránt, mert Én megvigasztallak benneteket a nagy hitehagyás ezen idejében. Jó szívvel kell elfogadnotok ezt a Mennyei Beavatkozást, és legyetek hálásak, hogy szeretett Atyám nagy Szeretetének köszönhetően megadatott nektek ez a nagy Ajándék.

Amikor úgy vélitek, hogy ez a fenyegető pogány hullám, mely hamarosan világszerte elnyeli Fiam Egyházát, már elviselhetetlen, akkor kérnetek kell közbenjárásomat. Bármi is történjék, ha hűek maradtok Fiamhoz, minden rendben lesz, habár mindent meg fognak próbálni annak érdekében, hogy eltereljék figyelmeteket. Soha ne érezzétek, hogy reménytelen, mert Fiam nagy Dicsősége és Isten Akarata hamarosan feltárul.

Függetlenül attól, hogy az Egyházon belül hány embert vezetnek súlyos tévedésbe, Isten Szava futótűzként fog terjedni. Isten Szavának két tanúja – az igaz Keresztény Egyház és Izrael Háza ki fogja állni az idők próbáját. Tűz fog ömleni a szájukból a Szentlélek alakját öltve.

Idővel, miután a pusztító utálat nyilvánosságra került, az Igazsághoz hűek felemelkednek, és övék lesz Krisztus Királysága. A hazugságok mindig kiderülnek, bár az elején, közületek azok, akik el vannak telve a Szentlélek Ajándékával, oly sokat fognak szenvedni, amikor tanúi lesznek Fiam Egyháza szörnyű megszentségtelenítésének. Látható lesz az Igazságot, és mindazok, akiket kezdetben félrevezettek, meg fogják végül érteni a gonoszságot, amelyet elétek helyeztek.

E gyötrelmes út alatt csakis Fiamban kell bíznotok, mialatt úgy fognak bánni veletek, mint egy bűnözővel, mert ragaszkodtok ahhoz, hogy hűek maradjatok Isten Szavához. Kérlek, emlékezzetek Fiam Saját, Kálvária felé vezető útjára. Fogadjátok el ezt a keresztet szeretettel és méltósággal, mert, nagyon kedvesek vagytok Fiam előtt, amikor az Ő terhét hordozzátok. Áldozatotok és szenvedésetek által Ő még a legméltatlanabb lelkeket is meg fogja menteni, és akkor egyesíteni tudja Isten minden gyermekét.

Szeretett Édesanyátok,
Az Üdvösség Anyja ”
Olvass tovább: https://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/udvosseg-anyja-gyermekeim-mindenhol-a-banat-ezen-idejeben-hallgatnotok-kell-ram-szeretett-edesanyatokra/

 

 

“2013.08.20 19:20

Drága szeretett leányom, Szeretetem és Együttérzésem minden bűnös iránt azt jelenti, hogy nagy Irgalmasságomban részesítem a lelkek milliárdjait. A mai naptól kezdve meg fogom nyitni szemüket az emberiség számára adott Üzeneteimre. Gondoskodni fogok arról, hogy milliókkal többen hallják meg Szavamat, hogy így még több elveszett lelket vihessek az Új Paradicsomba. Mindazok a lelkek, akik makacsságuk miatt sohasem lennének hajlandók elfogadni ezeket az Üzeneteket, most úgy fogják azokat látni, mint amik azok valójában: a Részemről való Irgalmassági Cselekedet, hogy megmenthessem a lelküket.

A papok, akik elutasították Üzeneteimet és azt állították, hogy ezek az ördög szavai, addigra felismerik azt a szörnyű hibát, melyet elkövettek, megtagadván a lelkektől a lehetőséget, hogy hallgassanak Mennyei Hangomra.

A hitetlenek, akik azért küzdöttek, hogy békére találjanak, most vonzódni fognak Üzeneteimhez, és hamarosan Nálam fognak vigaszt keresni. Én várni fogok rájuk, és amint Felém indulnak, egy olyan vágyakozással töltöm el őket Szeretetem iránt, hogy képtelenek lesznek figyelmen kívül hagyni Engem.

Azok, akik hisznek a Mindenható Atyában, de nem fogadnak el Engem, az Ő szeretett Fiát, egyfajta felpezsdülést fognak érezni a lelkükben. Ők az Igazságért fognak kiáltani, amint látni fogják, hogy a világ milyen módon fog a felismerhetetlenségig megváltozni.

Aztán azokat, akik szeretnek Engem és rendíthetetlenek maradnak hitükben, de akik még nem ismernek fel Engem, amikor a lelküket szólítom, a végső felismerés fogja legyőzni, amikor Isteni Jelenlétem ismertté válik számukra. Örvendeni fogok, amikor ezek a Követőim megengedik Nekem, hogy az utolsó útszakaszon a megfelelő módon vezessem őket.

Azért adom ezeket az Ajándékokat a világnak, mert mindenkit szeretek. Várjatok szeretettel és hálával erre az Ajándékra.

Jézusotok”
Olvass tovább: https://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/gondoskodni-fogok-arrol-hogy-milliokkal-tobben-halljak-meg-szavamat/

 
 
—–
Római katolikus:
2018-08-19Évközi 20. vasárnapKezdőének:
Oltalmazó Istenünk, nézz le ránk, tekints kegyesen a te Fölkentedre! Bizony egy nap a te házadban ezernyi másnál többet ér. (Zsolt 83,10-11)Könyörgés:
Istenünk, te mennyei kincseket készítettél azoknak, akik szeretnek téged. Adj szívünkbe irántad buzgó szeretetet, hogy mindenben és mindennél jobban szeressünk, és elnyerjük ígéreteidet, amelyek minden vágyunkat felülmúlják. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.

 

OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
Megépítette házát a bölcsesség, s hét oszlopát is felállította. Barmait levágta, borát megkeverte, és asztalát is megterítette. Kiküldte szolgálóit és kihirdette a város legmagasabb pontjain: „Ti tudatlanok, jöjjetek ide!” Az oktalanoknak pedig ezt mondta: „Gyertek, egyetek a kenyeremből, igyatok a borból, amelyet kevertem! Hagyjatok fel a dőreséggel, járjatok az értelem útján, és élni fogtok.
Ez az Isten igéje.
Péld 9,1-6

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Ízleljétek és lássátok, * milyen édes az Úr! 4g. tónus.
Előénekes: Minden időben áldom az Urat, * dicséretét szüntelenül zengi ajkam.
Lelkem az Úrban dicsekszik, * hallják meg a szelídek és örvendezzenek!
Hívek: Ízleljétek és lássátok, * milyen édes az Úr!
E: Féljétek az Urat, ti szentjei, * mert semmit sem nélkülöznek az istenfélők.
A gazdagok nyomorognak és éheznek, * de akik az Urat keresik nem szűkölködnek.
H: Ízleljétek és lássátok, * milyen édes az Úr!
E: Jertek, fiaim, és hallgassatok engem, * az Úr félelmére tanítlak titeket.
Ki az az ember, aki élni vágyik, * és szeretne jó napokat látni?
H: Ízleljétek és lássátok, * milyen édes az Úr!
E: Tartóztasd nyelvedet a rossztól, * ajkad ne szóljon hamisságot.
Fordulj el a rossztól és a jót cselekedd, * keresd a békét és azt kövessed.
H: Ízleljétek és lássátok, * milyen édes az Úr!
Zsolt 33,2-3.10-11.12-13.14-15

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Testvéreim!
Gondosan ügyeljetek arra, hogyan éltek: ne balgán, hanem bölcsen. Használjátok fel az időt, mert rossz napok járnak. Ne legyetek értetlenek, hanem értsétek meg az Úr akaratát. Ne részegeskedjetek, mert a bor léhaságra vezet, inkább teljetek el (Szent)lélekkel. Egymás közt énekeljetek zsoltárt, himnuszt és szent énekeket. Énekeljetek és ujjongjatok szívből az Úrnak. Adjatok hálát mindig mindenért Urunk Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának.
Ez az Isten igéje.
Ef 5,15-20

ALLELUJA
Jézus mondja: † „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, * az énbennem marad és én őbenne.” Jn 6,56 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben így beszélt Jézus a zsidók sokaságához: „Én vagyok a mennyből alászállott, élő kenyér. Aki ebből a kenyérből eszik, örökké élni fog. Az a kenyér, amelyet én adok, az én testem a világ is életéért.”
Vita támadt erre a zsidók között: „Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?” Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóban étel, és az én vérem valóban ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. Amint engem az élő Atya küldött, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, énáltalam él. Ez az égből alászállott kenyér! Nem az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak! Aki ezt a kenyeret eszi, örökké él!”
Így tanított Jézus a kafarnaumi zsinagógában.
Ezek az evangélium igéi.
Jn 6,51-58″

https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2018-08-19


——
Görög katolikus:

A feltámadt Jézus kiküldi tanítványait16 Ezután a tizenegy tanítvány Galileába ment, arra a hegyre, ahová Jézus mondta nekik. 17 Amint meglátták Jézust, leborultak előtte és imádták őt — bár néhányan kételkedtek. 18 Jézus közel lépett hozzájuk, és ezt mondta: „Mennyei Atyám minden hatalmat nekem adott a Mennyben és a Földön. 19 Ezért menjetek el a nemzetekhez, és tegyetek tanítványommá minden embert az egész világon! Merítsétek be őket az Atya, a Fiú és a Szent Szellem nevébe! 20 Tanítsátok őket, hogy engedelmeskedjenek mindannak, amit én parancsoltam nektek! Biztosak lehettek benne, hogy állandóan veletek leszek. Igen, veletek maradok minden nap, amíg ez a korszak véget nem ér!””

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew+28%3A16-20&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

Örömhír Krisztusról

15 Emlékeztetlek benneteket testvéreim arra az örömüzenetre, amelyet tőlem hallottatok, és amelyet el is fogadtatok. Ez lett a hitetek alapja, és ez által fogtok üdvözülni, ha hűségesek maradtok hozzá. Ha nem, akkor hiába lettetek hívőkké.

Elsősorban azt a legfontosabb üzenetet adtam át nektek, amelyet én is kaptam: hogy Krisztus a bűneinkért halt meg — úgy, ahogyan az Írás előre megmondta —, azután eltemették, de a harmadik napon feltámadt — úgy, ahogyan az Írás előre megmondta —, és hogy a feltámadása után láthatóan megjelent Kéfásnak, azután a tizenkét apostolnak. 6 Azután egy alkalommal egyszerre több mint ötszáz testvérnek is megjelent, akik közül a legtöbben még most is élnek, bár néhányan már meghaltak. Megjelent Jakabnak is, majd a többi apostolnak is. Végül, mindezek után nekem is láthatóan megjelent Jézus — nekem, aki olyan vagyok, mint a túl későn született gyermek.

Mert én vagyok a legkisebb az apostolok között. Sőt, nem is vagyok méltó, hogy apostolnak nevezzenek, mert üldöztem Isten Eklézsiáját. 10 Isten kegyelme által mégis azzá lettem, aki vagyok. Elmondhatom, hogy irántam való kegyelmét nem vesztegettem hiába, sőt, sokkal többet dolgoztam, mint a többi apostol. Valójában nem is én tettem mindezt, hanem Istennek velem lévő kegyelme.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Corinthians+15%3A1-10&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

A gazdagok nehezen mennek be Isten Királyságába

16 Egyszer odajött Jézushoz egy férfi, és ezt kérdezte: „Mester! Mi az a jó, amit tennem kell, hogy örök életem legyen?”

17 Válaszul Jézus megkérdezte tőle: „Miért kérdezed tőlem, hogy mi a jó? Egyedül Isten jó! Ha be akarsz menni az örök életre, kövesd a parancsolatokat!”

18 „Milyen parancsolatokat?” — kérdezte a férfi.

Jézus így válaszolt: „Ne gyilkolj! Ne kövess el házasságtörést! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! 19 Tiszteld apádat és anyádat![a] Úgy szeresd embertársadat,[b] mint saját magadat!”[c]

20 A fiatalember ezt felelte: „Ezeket mind megtartottam. Mit kell még tennem?”

21 Jézus ezt mondta neki: „Ha tökéletes akarsz lenni, add el minden vagyonodat, és a pénzt oszd szét a szegények között! Így a Mennyben lesznek a kincseid. Azután gyere, és kövess engem!”

22 A fiatalember ekkor szomorúan elment, mert nagyon gazdag volt.

23 Jézus ekkor a tanítványaihoz fordult: „Igazán mondom nektek: a gazdagok nehezen mennek be Isten Királyságába! 24 Mondom nektek: könnyebb egy tevének átmenni a tű fokán, mint egy gazdagnak Isten Királyságába bemenni.”

25 A tanítványok ezen nagyon meglepődtek. Meg is kérdezték: „Hát akkor egyáltalán ki kaphat örök életet?”

26 Jézus rájuk nézett, és ezt mondta: „Az emberek számára ez valóban lehetetlen, Istennek viszont minden lehetséges.””

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew+19%3A16-26&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

—–
https://oca.org/readings/daily/2018/08/19
—–
http://www.gorogkatbuda.hu/naptar.html

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.18. 18:28

“Ez az időszak a vihar előtti csendhez hasonlít.

Használjátok ki, hogy a lehető legtöbb ember felkészüljön.

Tudnotok kell, hogy Én mindig veletek vagyok, mindnyájatokkal. Én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek Engem. Semmi sem választhat el minket.

Jézusotok”

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/ez-az-idoszak-a-vihar-elotti-csendhez-hasonlit-hasznaljatok-ki-hogy-a-leheto-legtobb-ember-felkeszulhessen/

„Hagyjátok csak a gyermekeket, és ne akadályozzátok meg őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!”
Azzal rájuk tette kezét, majd továbbindult.
Ezek az evangélium igéi.
Mt 19,13-15″

http://igenaptar.katolikus.hu/nap/index2016.php?holnap=2017-08-19

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.18. 17:42

"A fiataloknak a következőt mondom: ha hisztek Bennem, akkor ne féljetek ezt nyíltan megvallani. Ne tagadjatok meg Engem, mert Én vagyok a ti mentőövetek, aki nélkül nincs élet. Amikor a többiek látják, hogy a ti hitetek milyen erős, akkor hajlandóbbak lesznek megnyitni szívüket Irántam. "
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/mi-keszteti-a-fiatalokat-arra-hogy-ennyire-szegyelljenek-engem/
Amikor feltámadtam a halálból, azoknak ajándékoztam ezt az Ajándékot, akik most a Mennyországban vannak, akik a kegyelem állapotában haltak meg. Új Paradicsomomban ők egy tökéletes, halhatatlan testet kapnak. Azok, akik a földön vannak, egy szempillantás alatt halhatatlan testet kapnak Második Eljövetelemkor.
Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/azok-akik-tulelik-a-vegidoket-nem-fognak-fizikai-halalt-halni/ 
VÖ.: 
»Íme, kinyitom sírjaitokat, én népem, kihozlak sírjaitokból, és elvezetlek benneteket Izrael földjére. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, amikor kinyitom sírjaitokat és kihozlak benneteket sírjaitokból, én népem. Belétek oltom lelkemet és életre keltek. Letelepítelek benneteket földeteken, és megtudjátok, hogy én, az Úr mondom ezt, és végbe is viszem« – mondja az Úr.” 
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-08-19

Szerző: Andre Lowoa  2018.08.18. 16:25