“Leányom, neked folytatnod kell Üzeneteim kiadását, bár ez jelenleg fájdalmas számodra ebben az időben.”

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/ti-meg-fogjatok-nyerni-a-lelkekert-folytatott-csatat-es-nem-fog-sokaig-tartani-amig-a-veg-nelkuli-uj-vilag-kibontakozik/

“Testvéreim!
Krisztus szeretete sürget minket, hiszen arra a meggyőződésre jutottunk, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor mindenki meghalt. És ő azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, ne maguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt.
Ezután tehát nem ismerünk senkit emberi szempontból. Ha Krisztust azelőtt emberi módon ismertük is, most már nem úgy ismerjük. Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg.
Ez az Isten igéje.
2Kor 5,14-17
Te most menj testvéreimhez, és vigyél hírt nekik!
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 17:19

"Te most menj testvéreimhez, és vigyél hírt nekik"
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-07-22 VÖ.:
"... oly sok lélek vész el a pokol tüzében minden nap, minden másodpercben, minden egyes lélegzetvételedkor
... Állj fel leányom, mert az emberiségnek meg kell hallania a Nagyfigyelmeztetés szavát, amelyet Fiam közvetít, azért, hogy a lelkeknek ne kelljen elszenvedniük a pokol kínjait, ha halálos bűnben halnának meg, anélkül, hogy elsőként ne kapták volna meg az esélyt a megmenekülésükre Fiamtól, a Nagyfigyelmeztetés során."
http://www.masodikeljovetel.hu/egy-ember-sem-lesz-aki-ne-hallana-meg-fiam-szavat-mielott-meg-eljonne-visszateresenek-ideje-isten-az-atya-masodik-uzenete/

http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/udvosseg-anyja-a-pokolra-vonatkozo-minden-utalast-megszuntettek-es-az-embert-egy-hamis-biztonsagerzetbe-tereltek/ VÖ.:
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/06/egy-nyugalmazott-puspok-elmagyarazza.html

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 16:04

 
Légy önmagad!

 

"De Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló, sőt többet fáradoztam, mint ők mindnyájan; de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme." (1 Korinthus 15:10.)

Isten azt akarja, hogy légy önmagad.

Nem kell másnak tettetned magad; nem kell rejtegetned ki is vagy valójában. A legvonzóbb emberek, akiket ismerek, nem a legszebbek; de ők hűek önmagukhoz.

Nem színlelnek.

Megnyugodhatsz, önmagadnak lenni pontosan az, amit Isten vár tőled. Dicsőséget szerzel Istennek azzal, hogy önmagad vagy, mert ő arra teremtett, hogy az az ember legyél, aki vagy.

Most pedig hidd el, hogy az vagy, akinek Isten mondott hogy legyél.

Senki másnak nincs beleszólása abba, hogy ki vagy. Szabad vagy rá, hogy az légy aki vagy, ahelyett, hogy másnak adod ki magad. Szabad vagy rá, hogy használd az egyedi, Isten által adott ajándékaidat, és nincs szükség arra, hogy összehasonlítsd azokat mások ajándékaival.

Senki más nem versenyez azért, hogy azzá váljon, aki te vagy.

Te Isten különleges alkotása vagy, saját kezeinek munkája.

"De Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló, sőt többet fáradoztam, mint ők mindnyájan; de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme." (1 Korinthus 15:10.)

Beszéljetek róla:

Az életed mely területén próbálsz még mindig valaki más lenni? Kérd Istent, hogy segítsen önmagad lenni!
Legyen Isten az első a pénzügyeidben, és adj tizedet


„Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek” (Máté 6:33, NIV fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten megáldja az életed bármely területét, akkor azon a területen Őt kell az első helyre tenned. Szeretnéd, ha Isten megáldaná a vállalkozásodat? Akkor tedd Őt az első helyre a vállalkozásodban. Szeretnéd, ha megáldaná a házasságodat? Akkor legyen Ő az első a házasságodban. Szeretnéd, ha megáldaná az idődet? Akkor tedd Őt az első helyre az időbeosztásodban. És szeretnéd, ha Isten megáldaná a pénzügyeidet? Akkor tedd Őt az első helyre a pénzügyeidben.

Ahol Istent teszed az első helyre, Ő azt megáldja. A Máté 6:33 ezt mondja: „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek” (NIV fordítás). El kell döntened, hogy tizedet adsz és takarékoskodsz, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy emiatt kevesebb pénzből élsz.

Bármennyi pénzből tudsz élni, ha muszáj. Ez egy döntés! Senki nem kényszerít, hogy ilyen vagy olyan autót vezess, hogy ilyen vagy olyan házad legyen,vagy hogy bizonyos dolgokra költs. Isten azt akarja, hogy adakozz és takarékoskodj. Ha 10 százalékot adakozol és 10 százalékot megtakarítasz, akkor a bevételed 80 százalékából fogsz élni.

Tegyük fel, hogy a családod éves bevétele 60 ezer dollár (vagy annak megfelelő összeg), és te ezt a döntést 40 éves korodban hozod meg. A következő 20 évben - mire 60 éves leszel – már 120 ezer dollárt adakoztál Istennek a világban végzett céljaira és munkájára, és ezen kívül több mint 120 ezer dollár megtakarításod lesz.

Az adakozás és a takarékoskodás lehet, hogy nagy változásokat hoz a családodban, és lehet, hogy emiatt áldozatokat kell hoznod és feladnod néhány dolgot. Viszont működik! És többszörösen megtérül.

Isten mindig meg fogja áldani azokat a területeket, ahol Őt teszed az első helyre.

Beszéljetek róla:

 • Mit gondolsz, mi köze van a takarékoskodásnak ahhoz, hogy Istent teszed az első helyre?
 • Mely dolgokhoz ragaszkodsz leginkább? Hogyan versenyezhetnek ezek a dolgok Istennel az életedben?Ragadj meg minden alkalmat a kedvességre!

„Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás)

Az irgalmas samaritánus történetéből megtanulhattuk a kedvesség leckéit. Először is, az irgalmas samaritánus kinyitotta a szemét, hogy lássa, milyen szükség van körülötte. Azután meghallgatta a sebesült fájdalmát és együttérzett vele.

Ezután azt látjuk, hogy az irgalmas samaritánus megragadta a pillanatot: „Odamenve hozzá, a samaritánus csillapította a fájdalmát: sebeit bekente oliva olajjal és borral és bekötözte őket.” (Lukács 10:34a NLT fordítás). Nem várt. Nem késlekedett. Nem halogatott. Megtette, amit abban a pillanatban, amikor meglátta a szükséget, meg tudott tenni.

A szeretet valami, amit teszel. A szeretet nem csak azt mondja: „Sajnálom ezt a srácot. Nemde szégyenteljes és túlságosan rossz dolog ez?” A szeretet megragadja a pillanatot.

Az irgalmas samaritánus számos dolgot tett abban a pillanatban. Néhány fordítás elmondja, hogy lehajolt. Más szavakkal, egy szintre ereszkedett az emberrel. Nem tett úgy, mintha felsőbbrendű lenne, és nem beszélt hozzá magaslóról.

Másodszor is, használta azt, amije volt. Bekötözte az ember sebeit borral és olajjal. Miért? Ezek voltak a szamarán. A bor jól fogott, mert alkohol és fertőtlenít. Az olaj is jó volt, mert nyugtatóan hatott az ember sebeire.

Ezután azt olvassuk, hogy az irgalmas samaritánus bekötözte az ember sebeit. Honnan szerzett kötszert? Nem orvos volt. Nem volt elsősegély felszerelése. A bántalmazott embert pedig meztelenre vetkőztették, így neki nem voltak ruhái. A kötszerek a samaritánus saját ruhái voltak.

Az irgalmas samaritánus megtette, amit abban az adott pillanatban meg tudott tenni. A Példabeszédek 3:27-28 azt mondja: „Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás).

A világ tele van sebesült emberekkel. Gondolkodtál már azon, hány ember mellett mész el nap mint nap, akik meg vannak sebesülve? Talán nem fizikailag sérültek, de érzelmileg igen. Vagy lelkileg. Pénzügyileg. És szükségük van a szeretetedre. Szükségük van a kedvességedre.

Ne várj jobb körülményekre. Ne várd meg, hogy kényelmesebb legyen. Ne térj ki az elől, amit meg kéne tenned valakiért ma. Isten veled lesz, amint megragadod a pillanatot!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Elmélkedj az időbeosztásodon. Mi az, ami ott van az ütemtervedben, és visszatarthat attól, hogy megragadd a lehetőségeket a kedvesség kimutatására?
 • Gondolj valakire az életedben, akiről tudod, hogy valamiért szenved. Mit tudsz tenni ma, hogy kedvességet mutass felé?Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 10:56

 
Három mód arra, hogy beleragadj a konfliktusokba

„Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.” (Példabeszédek 20:3 TEV fordítás)
A bölcs emberek a békét keresik, nem a bajt. A bölcs nem cipeli magával a múlt problémáit, nem keresi a lehetőséget a viszálykodásra, és nem uszít egymás ellen másokat.
Az az igazság, hogy ha valakivel időt töltesz, találni fogsz valamit, ami az adott személyben zavaró számodra – majd ezt az információt elraktározod magadban, hogy fegyverként használhasd, ha vitába keveredtek. Egy személyre szabott tömegpusztító fegyver! Ha eljön a vita ideje, és ez az ember mond neked valamit, ami sértő, támadó számodra bármilyen módon, előveszed a legnagyobb fegyvert. Megnyomod a piros gombot. És működik- minden alkalommal!
Tudod, hogy minek titulálja ezt a módszert a Biblia? Bolondságnak! Nem kerülsz közelebb a megoldáshoz. Nem javítasz a kapcsolatotokon. Igazság szerint éppen rombolod. Nem bölcs dolog.
A Példabeszédek 20:3 ezt mondja: „Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.
Mindannyian használunk olyan trükköket, játszmákat a kapcsolatainkban, amelyek nem kívánatos eredményeket hoznak. Bántanak, ártanak, rombolnak, és nem oda mozdítják a kapcsolatainkat, amerre mi szerettünk volna haladni. Éppen az ellenkező irányba visznek. Ennek ellenére - bölcsesség híján - használjuk őket.
Számtalan ilyen eszköz van, csak néhány ezek közül:
1. Hasonlítgatás: Soha ne hasonlítsd máshoz a férjed, a feleséged, a gyermekeid, a főnököd, vagy bárki mást, hiszen mindenki egyedi, megismételhetetlen. A hasonlítgatás dühöt szül.
2. Ítélkezés: Amikor valamilyen bűnre kezded helyezni a hangsúlyt, éppen a céloddal ellentétes történéseket fogsz kiváltani. Nem működik.
3. Ellentmondás: William James, a híres pszichológus mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mely dolgok fölött hunyjunk szemet.” Igen, vannak dolgok, amelyeken egyszerűen csak túl kell lépned.
A Példabeszédek 14:29 szerint „A bölcs ember ura a kedélyének. Tudja, hogy a düh hibákhoz vezet.” (LB fordítás) Tettél már valaha valami őrültéséget dühből? Igen. Azért, mert amikor dühös leszel, az értelem az ajtón át távozik. Amikor dühös vagy, őrült dolgokat teszel és mondasz, amelyek igazából a saját védelmedet szolgálják.
Gondolkoztál már azon, hogy mennyire veszélyes érzelem a düh? Nehéz terepen jársz, amikor belesüllyedsz a haragba. A saját érzésed egyformán sebez meg téged és másokat is.
Beszéljetek róla!
 •         Milyen játszmákat használtál már azért, hogy elérd egy kapcsolatban azt, amit szeretnél?
 •         Milyen hatással voltak ezek a trükkök a kapcsolatodra?


 

Hogyan erősítheted a barátaid hitét?


„De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén." (Zsolt 27,13)

Bármilyen nagyobb krízis az életedben megpróbálja a hitedet, de a hited és a bizodalmad Krisztusban az, ami keresztülsegít azon. Dávid a veszteségében, a gyerekének az elvesztésében írja a Zsoltárok 27,13-ban: „De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén.” Feladta volna, ha nem hitt volna az Isten jóságában.

Ezekben a helyzetekben is, amikor az élet kegyetlen és minden kilátástalannak tűnik, hidd, hogy Isten jó és hogy Ő jóságos Isten. Amikor rosszul mennek a dolgok, hidd, hogy az Isten jósága átsegít és talpra állít. Hidd el, hogy az Isten terve nagyobb annál a nehézségnél, problémánál, amin keresztül mész épp. Megoszthatod a barátaiddal az Isten jóságába vetett hitedről, amikor ők is nehézségeken mennek keresztül. A barátok erősítik barátaik hitét.

Hogyan lesz ilyen hited?

A Biblia azt mondja, hogy csupán egy hely létezik, ahol erősödhet vagy ahol erősítheted a hitedet; és a hit az Isten Igéjéből származik.

Ha jól ismered a Bibliát, akkor erős lesz a hited; ha viszont kevésbé ismered, akkor csekély lesz. Ha egyáltalán nem ismered a Bibliát, akkor egyáltalán nem lesz hited.

Tudtad, hogy a Bibliában hétezer rád szabott ígéretét találod Istennek? De ha nem ismered ezeket, akkor nem vonatkoznak rád és nem kérheted, hogy megvalósuljanak. Ha növekedni szeretnél a hitedben, hogy szembe tudj nézni az élet kemény akadályaival, akkor tanulmányozd a Bibliát, elmélkedj róla, és tanulj meg igéket.

Beszéljetek róla:

 • Mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban ismerd Isten igéjét?
 • Keress a Bibliából egy olyan ígéretét Istennek, amit alkalmazni tudsz az életed viharaiban. Keress egy olyan ígéretet is, ami segíthet a barátaidnak.
 • Hogyan mutatta meg Isten az ő jóságát az életedben az elmúlt évben?
Isten adja az érdeklődést

"Szívében tükröződik az ember." (Példabeszédek 27.19.)

A Biblia a "szív" kifejezést használja, hogy kifejezze a benned lévő vágyak sorát: reményt, érdeklődést, törekvéseket, álmokat, bizonyos dolgok iránti kötődést, vonzalmat. A szívedben ábrázolódnak ki a különböző érzelmeid- hogy mit szeretsz, vagy hogy, mi foglalkoztat a legjobban. Még manapság is használjuk a következő kifejezést: "Teljes szívemből szeretlek."

A Biblia azt mondja, hogy az vagy, ami a szívedben van, s nem az, amit mások gondolnak rólad, vagy amilyenné bizonyos körülmények kényszerítenek.(Példabeszédek 27.19.) Olyan vagy, amilyen a szíved. Az határozza meg, hogy miért mondasz valamit, miért érzel vagy viselkedsz egy adott módon.

Fizikailag mindannyiunknak egyedi szívverése van. Csak úgy, ahogy egyedi az ujjlenyomatunk, vagy a retinánk és íriszünk lenyomata, vagy a hangszinünk, ugyanúgy a szívverésünket ritmusa is egyedi. Elképesztő, hogy a több milliárd ember közül, aki a világon valaha is élt, soha senkinek nem volt a tiedhez hasonló szívverése.

Ugyanígy Isten mindannyiunknak egyedi érzelmeki mozgatórugókat ad. A minket érdeklő dolgok, események, vagy kürülmények hatására szaporábbá válik a szívverésünk is. Ösztönösen foglalkozol bizonyos dolgokkal, míg más dolgokra ügyet sem vetsz. Ezek jelzések arról, hogy hol kellene szolgálnod az életedben.

A szív jellemzésére egy másik kifejezés a szenvedélyesség. Vannak témák, amelyek mély, szenvedélyes érzelmeket váltanak ki, míg más dolgok iránt nem is lehetnél közömbösebb. Bizonyos események felcsigázzák az érdeklődésedet, és megragadják a figyelmedet, míg más események egyszerűen lehervasztanak, vagy halálra untatnak. Ezek a dolgok rámutatnak a szívedre; figyelj ezekre a belső sugalmakra. Ezek rámutatnak arra, hogy milyen szolgálatot szánt neked Isten.

A felnőtté válás folyamán felfedezted magadban, hogy - talán családodban egyedüliként- bizonyos dolgok iránt ösztönösen érdeklődsz.

Honnan jött az érdeklődés ezek iránt? Istentől.

Istennek terve volt ezekkel a veleszületett érdeklődési területekkel. Ezek az érzelmi hajtóerői a szívednek kulcsfontosságú szerepet töltenek be ahhoz, hogy megérthesd szolgálatod mibenlétét.

Ne hagyd figyelmen kívül azt, ami iránt érdeklődést érzel; vizsgáld meg annak a lehetőségét, hogy hogyan használhatod fel ezeket Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy éppen ezekben a dolgokban leled örömödet.
Isten életet adott nekünk, nem pedig törvényeskedést

A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. (János10:10)

Sokan rosszul gondolják, hogy Jézus követése azt jelenti hogy ítélkezővé és törvényeskedővé kell válni.  Semmi sem áll messzebb az igazságtól. Jézus azért jött hogy gazdagságot és kielégítő életet adjon nekünk. A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. János10:10)

A Sátán az, aki el akarja lopni és pusztítani a szabadságod és az örömöd.

Rendszeresen előfordul, hogy a jó szándékú és félrevezetett emberek fanatizmusa miatt kerüljük el Istent. Felsoroltam pár vallásosság fanatizmus típust, melyeket megfigyeltem az évek során.

Freddy a farizeus: Merev, szűk látókörű, törvényeskedő és mindenre van egy szabálya. A kedvenc szava a „ne”. Sok ember számára természetes a félelem, és valószínűleg ilyenekké válnak amikor keresztények lesznek. Jézus így hívja a Freddy farizeushoz hasonló embereket: „vak vezetők”. Jézus azt mondja a Máté 23:24-ben: „Vak vezérek, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.”

Billy a Biblia-vagdalózó: Ő egy kellemetlen és túlbuzgó keresztes lovag. A kedvenc kifejezése a „Változz vagy égj el”. Isten terve arra hogy hazavigyen minket magához telve van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Ő benne el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az Ő fiát, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.” ( János 3:16-17)

Paulina a Dicséret-eluila: Nem tud vallásos kifejezések nélkül beszélni. Körülötte minden csoda vagy a maga a Gonosz műve. Az ilyen típusú emberek a polcra tették az agyukat. De Isten nem akarja,hogy ne gondolkozz tovább keresztényként; valójában Jézus elméjét akartja nekünk adni ( 1 Korinthus 2:16)

Ezek sztereotípiák, de azok az emberek akik ezeket képviselik elhagyják a kapcsolatot Jézussal azért hogy a maguk vallását gyakorolják. De Jézus azt mondja: ,,Azért jöttem, hogy életed legyen ( nem egy vallásos ) a legteljesebb mértékben!”

Beszéljetek róla:
Mik azok a személyes jellemzők amelyeket Isten akarja hogy rendelkezz?
Hogyan magyaráznád el hogy mi a különbség a vallás és a kapcsolat között?
Tarts egy lelki önértékelést. Van e olyan része az életednek, amely jobban modellezi a törvényeskezést mint a szeretet?

 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 10:55

A személyes változás alapelvei:

 

Igazság


"...ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban.Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott;újuljatok meg lelketekben és elmétekben,öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak.Ha haragusztok is, ne vétkezzetek": a nap ne menjen le a ti haragotokkal,helyet se adjatok az ördögnek." (Ef 4,21-27)"...ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban."(Ef 4,21)


A személyes változás titka nem az akaraterőben áll. A titok, megismerni és szembenézni az igazsággal. Meg kell ismernünk, és szembe kell néznünk az igazsággal magunkat, a kapcsolatainkat és a saját természetünket illetőleg.

Semmi sem fog megváltozni az életedben addig, amíg nem ismered meg, és nem nézel szembe az igazsággal a gyengeségeiddel, kapcsolataiddal, sikereiddel és bukásaiddal, a múltaddal és jövőddel kapcsolatosan.

Semmi sem változik addig, amíg nem ismered meg, és nem nézel szembe az igazsággal. Az igazság pedig Jézus Krisztusban található meg.

 

Miért szükséges megismerni az igazságot mielőtt bármi is változna az életedben? Íme, miért: Minden önpusztító szokás mögött az életemben egy olyan hazugság van amit elhittem. Ha adósságba keveredtél, azért van, mert elhittél egy ehhez hasonló hazugságot:"Következmények nélkül költekezhetek" vagy " Mindig vissza tudom fizetni". Túlértékelheted a keresési lehetőségeidet vagy elhiszed, hogy szükséged van egy nagyobb házra.

De valóban így van? Biztos vagy benne, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani, hogy ez az igazság? Tökéletesen biztos vagy benne, hogy amit a gazdasági helyzeteddel kapcsolatosan hittél az igaz? Mi a helyzet a kapcsolataiddal? Mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amiket magadról mondasz magadnak? Azt fogadod el igazságnak, ahogy a múltadról vagy valamely eseményről gondolkodsz, vagy az az igazság, amit Isten állít azzal a dologgal kapcsolatosan?

 

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság az, ami megszabadít. Pál apostol azt állítja:" "...ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban."(Ef 4,21) Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat fogja neked mondani. A Biblia az ő szava, ami azt jelenti, hogy a Biblia igaz. ( 2 Tim 3,16-17).

Azonban, azt amit a TV-ben hallasz, nem mindig fog segíteni neked, mert nem mindig az igazságot közvetíti. Hogyan tanulod meg felismerni az igazságot? Amit a könyvekben olvasol, azok a dolgok sem mindig igazak, viszont amit Isten mond neked, az mindig igaz. Isten igéje megmutatja neked, hogyan térj vissza ahhoz az élethez, amire teremtve lettél, és azt is megmutatja, hogyan maradj meg Isten ösvényén.

Ezért annyira fontos, hogy naponta legyen csendességed, amit Isten Igéjével töltesz: a változás megköveteli az igazság megtanulását. Semmi nem fog változni addig, amíg az igazságot be nem ülteted a szívedbe. Ameddig az életed a hazugság alapjaira építed, félreértésekre, tévedésekre vagy féligazságokra, soha nem fogsz megváltozni. De amikor szembenézel az igazsággal és válaszolsz rá, elkezded meglátni a változásokat az életedben.


Döntés

 

Ti azonban nem így tanultátok a Krisztust, ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek": a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. (Ef.4.21-27 MBT)

A változtatás döntést igényel. Nem elég csak álmodozni a változásról, a vágy sem elegendő ehhez. Mindenek előtt döntésre kell jutnod. El kell határoznod magad, hogy változtatsz.

A döntés szándékos dolog. Szeretnél valamiben változni egy fél év múlva? Szeretnél jobb lenni egy év múlva, mint amilyen most vagy? Akarsz egészségesebb, erősebb és megfontoltabb lenni? Akarsz boldogabb lenni? Tervezed, hogy csökkented az adósságodat? Szeretnél jobban olyanná válni, amilyen Isten akarja, hogy legyél?

 

Most azonnal elmondhatom neked a választ: Mindez csak akkor fog megvalósulni, ha a változtatás mellett döntesz, mert ezek a dolgok nem valósulhatnak meg csak úgy, véletlenszerűen. A jelen kihívása, hogy ezzel foglalkozzunk; már előre gondolnod kell arra, hogy hol szeretnél tartani ennek az évnek a végén, három év múlva, vagy akár hat év múlva, vagy ennek az évtizednek a végén. Azt szeretném, hogy jobbá válj tíz év múlva, mint amilyen most vagy, de nem leszel, ha csak nem döntesz te is így.

Ez döntést igényel.

Sokszor mi úgy gondoljuk, hogy arra kell várnunk, hogy Isten megváltoztasson minket. Nem, ne Istenre várj! Isten várakozik terád. Várja, hogy azt mond, ”Igen Uram! Hajlandó vagyok megcselekedni ezeket a változtatásokat.”

Tudatos döntéseket kell hoznunk, növekedésünk érdekében. Nincs fejlődés, változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül.

 

Ha fejlődni akarsz, változnod kell és ez a változás azzal jár, hogy elengedsz néhány régi dolgot, amibe görcsösen kapaszkodsz és fölveszel néhány új dolgot.

Ez olyan mint egy trapéz gyakorlat; a légtornász kilendül egy rúdon, majd ki kell nyúlnia és el kell kapnia a másik rudat. A gyakorlat egy pontján el kell engednie az egyiket a másikért, különben nem juthat át a túloldalra. Ha azt gondolja, hogy mindkét rudat egyszerre kézben tarthatja, vajon mi történik? Középen ragad és előbb utóbb lezuhan.

Néhányan középen ragadtatok és egyre lejjebb zuhantok, csak mert nem hagytátok el a régi mintákat, berögződött szokásaitokat és a korábbi gondolkodásmódotokat.

A Biblia azt mondja: „Rázzátok le magatokról a régi ördögi természeteteket és az egykori életmódotokat” , más szóval mondva, engedjétek el. Azokat a régi szokásokat, régi sértéseket, régi mintákat, régi bűnöket az életedben – engedd el. A Biblia azt mondja, dobd el őket és bízz benne, hogy "Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően”(Filippi 2: 12-13 NIV-ből fordítva).

 

Új gondolkodásmód


"Újuljatok meg lelketekben és elmétekben." (Ef 4,23)

A változás új gondolkodásmódot igényel. Mint ahogy arról már beszéltünk korábban, ahhoz, hogy megváltozzunk, meg kell ismernünk az igazságot és jó döntéseket kell hoznunk, de szükséges a gondolkodásmódunkon is változtatni.

Erről már volt szó: a bűn elleni harc az elménkben kezdődik, nem cselekedeteinkben. Az, ahogy gondolkodunk, meghatározza azt, ahogy érzünk, és az, ahogy érzünk, meghatározza azt, ahogy cselekszünk. Ha változtatni akarunk azon, amit cselekszünk, azzal kell kezdenünk, hogy változtatunk azon, amit gondolunk. Ezen kívül, ha változtatni akarunk azon, ahogy érzünk, változtatnunk kell azon, ahogy gondolkodunk.


Gondolni - Érezni - Tenni

Például mondhatnám azt: "Jobban kéne szeretnem a gyerekeimet," de ez nem így működik. Egy nő mondhatná: "Jobban kellene szeretnem a férjemet," de az még nem elég. Erőszakkal nem kényszeríthetünk magunkra egy érzést. Változtatnunk kell azon, ahogy gondolkodunk a gyerekeinkről, a férjünkről, a feleségünkről, és az majd megváltoztatja azt, ahogy érzünk irányukban, ami majd megváltoztatja azt, ahogy viselkedünk velük. A Biblia így fogalmaz: "Újuljatok meg lelketekben és elmétekben." (Ef 4,23)

Hadd foglaljam össze máshogy: Nem az vagy, amit hiszel, hanem amit hiszel, az vagy. A bűn elleni harc, a harc a hibáink ellen, amiket nem kedvelünk, mindez az elménkben kezdődik el. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben, vagy bármit az érzelmeidben, kezdd azt a gondolataiddal vagy hozzáállásoddal.

Elménk megújítása a 'bűnbánat' szóhoz szorosan kapcsolódik. Tudom, hogy ez a szó nem szépen hangzik sok ember számára. Azt hiszik, valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarunk megtenni, valami fájdalmasat. Ha a szóra gondolnak, egy fickó jut az eszükbe, aki az utcasarkon áll táblát tartva a kezében: "Tarts bűnbánatot. A világ a végéhez közeledik."

A bűnbánatnak nincs köze a viselkedésünkhöz. Arról szól, hogy megváltoztatjuk nézeteinket, megtanulunk máshogy gondolkodni. Bűnbánatot tartani azt jelenti, 180 fokos szellemi fordulatot tenni. Ez olyasmi, amit az elménkkel teszünk meg, nem a tetteinkkel. Nézeteink megváltoztatása hatással lesz érzelmeinkre, és hatással lesz viselkedésünkre.

 

Mikor bűnbánatot tartok, teljes szellemi fordulatot teszek. A bűnösségtől a megbocsátás felé fordulok. A céltalanságtól a céltudatos élet felé fordulok. A reménytelenségtől a remény felé fordulok. A csüggedéstől a szabadság felé fordulok. A sötétségtől a fény felé fordulok. A pokoltól a menny felé fordulok. A gyűlölettől a szeretet felé fordulok.

S megváltoztatom azt is, ahogy Istenről gondolkodom. Nem dühös rám; igen, vétkes vagyok, de igen, szeret. S megváltoztatom azt is, ahogy rólad gondolkodom, ahogy a gyerekeimről gondolkodom, ahogy a feleségemről gondolkodom. Megváltoztatom azt, ahogy a világról gondolkodom, a gazdaságról, és megváltoztatom azt, ahogy gondolkodom a múltamról, jelenemről, jövőmről.

Megújulni gondolkodásmódban többet jelent, mint megváltoztatni azt, ahogy Istenre és Jézusra tekintek; azt is jelenti, máshogy tekintek saját hibáimra. "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt." (Fil 2,5)

 

Folyamat

 

Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Efézus 4:24)

 

Mikor Isten el akarja távolítani a hibákat az életedből, azt nem úgy teszi, hogy csak csettint egyet az ujjaival, és már meg is történik. Ő fokozatosan cselekszik. Hallhattátok már korábban tőlem: Amikor Isten egy gombát akar létrehozni, akkor ezt hat óra alatt teszi, de mikor egy tölgyfát akar, arra 60 évet szán.


Az a kérdés, hogy te gomba vagy tölgyfa akarsz lenni.

A Szentlélek olyan változást akar az életedben, ami messze túl van azon, amit lehetségesnek gondolsz, de ez nem fog megtörténni egy éjszaka alatt. Ezért adtuk szolgálatunknak a „Célok Évtizede” és nem a „Célok Napja” nevet.

 

(Rick Warren gyülekezetében a „Saddleback Church”-ben tavaly meghirdetett egyik lelki program, a „Decade of Destiny”, szó szerint fordítva az „(isteni) rendeltetés évtizede”, melynek célja segíteni ez embereket, hogy Istennel való kapcsolatukban magasabb lelki szintre jussanak – a fordító megjegyzése).

 

Az az imádságom érted, hogy a Szentlélek munkáján és Isten Igéjén keresztül, a kiscsoportod támogatásával válj érettebbé, Krisztushoz még inkább hasonlóvá, amint mostantól továbbhaladsz a céljaid mentén.
Az az imádságom, hogy a következő években válj erősebbé érzelmileg, fizikailag, szellemileg, lelkileg és anyagilag. Erre azonban el kell kötelezned magad. A Biblia azt mondja: Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Efézus 4:24)

 

Jézushoz úgy válhatunk még inkább hasonlóvá, ahogyan Pál apostol mondja:
miközben fedetlen arccal … szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által. (2 Korinthus 3:18)
Amint az ÚR Lelke munkálkodik bennünk, egyre inkább hasonlóvá válunk Hozzá (Krisztushoz) (2 Korinthus 3:18 – LB fordítás)

 

Őszinteség

 

Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. (Efezus. 4,25)

A tartós változáshoz őszinte, megbízható közösség szükséges. Szükséged van olyan emberekre, akik szeretettel megmondják neked az igazságot. Van néhány dolog az életedben, ami sosem fog megváltozni mások segítsége nélkül.

Szükséged van más emberekre. Bizonyos témák az életedben annyira zavarhatnak, hogy nem akarsz beszélni róluk senkivel. Kérdés azonban, vajon mennyire jól működik ez a stratégia számodra? Ha saját magad meg tudtad volna változtatni az életedet, már megtetted volna, de nem tudod!

Hagyd abba a hazudozást önmagadnak. Ha változni akarsz, szükséged van más emberekre, hogy segítsenek neked. Szükséged van, hogy benne legyél egy bensőséges, megbízható közösségben. Ezért ilyen fontosak a kis csoportok. Ezért kellene, hogy tagja legyél valamiféle kiscsoportnak, de többre van szükséged, mint csupán egy kiscsoport. Szükséged van a csoporton belül egy személyre, akivel teljesen nyílt és őszinte vagy. Nem kell mindenki előtt megnyílnod, de egyvalaki előtt, muszáj.

Isten úgy alkotott minket, hogy szükségünk van egymásra, ez azt jelenti, hogy nem tudunk megszabadulni rossz szokásainktól, nem tudunk túllépni önmagunkon.

A Biblia azt mondja: vesd le a hazugságot, és mondj igazat a melletted levőnek, mert egymáshoz tartozunk. (Efezus. 4,25 NLT fordítás) Ha hívő vagy, a Krisztus testéhez tartozol. Más hívőkhöz tartozol. Egyedül nem élhetsz keresztyén életet, nem arra lettél teremtve, nem tudod megtenni.

Ha komolyan gondolod a változást életed legmélyebb, legsötétebb hiányosságaiból, őszinteséggel kell legyőznöd a félelmeidet. Óriási mennyiségű energiát vesztegetünk el arra, hogy megpróbáljuk eltakarni bűneinket, sebeinket, gátlásainkat, és hibáinkat. Ha annyi időt töltenél őszinteségben életed a helytelen dolgaival kapcsolatosan, mint amennyit azok elfedezésére, elrejtésére fordítasz, sokkal több energiád maradna azokra a dolgokra, amik jók az életedben.

A legnagyobb akadályunk a szentségben, hogy jónak akarunk látszani. Ha ezt egyszer feladnánk, akkor megszabadulnánk egy óriási úttorlasztól ami köztünk és az között áll, ahol Isten akarja hogy legyünk.

Változást akarsz az életedben? Nyílj meg, és légy őszinte valakivel a hibáidról!Erődítmények

 

“A nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek." (Efézus 4:26b-27)

Ha egy talpalatnyi helyet adunk életünkben az ördögnek, ő erődítményt fog azon kiépíteni. Mit jelent ez? Ha átadod a Sátánnak életed egy kis részét, ő hamarosan átveszi az egész felett az irányítást. Beengeded őt egy talpalatnyi helyre, ő pedig erődítménnyé változtatja azt.

Hadd magyarázzam el a következőképpen: A D-Day napján a szövetséges hatalmak partra szálltak Normandia partjainál. Kritikus volt, hogy a parton létrehoznak egy erődítményt, egy talpalatnyi helyet, ami lehetővé tette számukra, hogy felállítsanak egy felvonulási területet, amin keresztül több ember és felszerelés áramlott be a csatához. Ezen a piciny helyen a Szövetséges hatalmak képesek voltak benyomulni a szigetre, hogy felszabadítsák Franciaországot.

De Sátán nem próbál meg téged felszabadítani. Ő ki szeretne építeni egy talpalatnyi helyet az életedben, azért, hogy átvegye az életed irányításának mind több és több részét. Amint egyszer elég mélyre hatolt egy bűnös területbe, a talpalatnyi területet erődítménnyé változtatja, ami egyre nehezebbé teszi számodra, hogy visszavedd az életed feletti irányítást.

Hogyan jut hozzá Sátán egy talpalatnyi területhez az életedben? Az Efézus 4:27-ben egy példa erre a harag, de ez lehetne egyéb más negatív érzelem is. Ha életedet aggodalommal töltöd meg, akkor Sátán már meg is megszerzett egy talpalatnyi területet. Ha nehezteléssel töltöd meg az életedet, akkor a Sátáné egy talpalatnyi része az életednek. Ha engeded, hogy a bűntudat szégyenné változzon át benned, akkor Sátáné életednek egy talpalatnyi területe.

Pál apostol elmondja a legjobb utat, hogy hogyan tudjuk kezelni azonnal ezeket a negatív érzelmeket. Ezt mondja: “A nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek." (Efézus 4:26b-27). Te hozod meg a döntés, hogy a helyes módon kezeled ezt.

Máskülönben a negatív érzelem elterebélyesedik a szívedben és Sátánnak lehetőséget ad arra, hogy kiépítsen egy talpalatnyi területet az életedben.
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 10:541997. május 21.

Uram, a Szentírás mondja: “A szegények esznek és jóllaknak.” (Zsolt 22,27.) Ma éhezõ szájunkat táplálod szavaddal, miért ez a nagy felzúdulás házad részérõl?

Mert kezed leveszi az álarcot az Egyházamba beszivárgott ellenségekrõl.

De hiszen fejüket csóválják és gúnyolódnak Szavadon!

Ne bosszankodj a gonoszok miatt! Eljön az a nap, amikor kiûzik õket az udvarból. 1 De te, te nem fogsz kardot viselni…

Elõzõ nap látomást adtál, amelyben oly boldognak, örvendezõnek láttalak!

Kedvesemre néztem…

Ó, mit is mondhatnék?

A Nevemet…

Jézus Krisztus, Istennek szeretett Fia, Megváltó.

Légy meghitt barátságban velem, ahogy azon a napon! Bízz bennem, amikor azt mondom, nem számít, akármi történik, mindvégig veled maradok ily módon. Hadd örvendezzen benned mindig a Szívem… 2 ártatlanságodban természetesen. Örülsz ennek a velem töltött napnak?

Királyom… fenségébe és dicsõségébe öltözötten, fényes és ragyogó ruhájában miképpen örülhet ennyire a Király egy féreg társaságának?

Nyomorúságosságoddal meghódítottad Királyodat. És téged, téged pedig meghódított mindaz, ami ÉN VAGYOK és ami te nem vagy.

Eljöttél valakihez, akinek nem volt hírneve, jó dolgokkal tápláltad az éhezõt. Dicsérni szeretnélek egész életemben!

Kedvesem tetszésemet fogja keresni, és én a Szívemre szorítom õt. Nem olvastad?

“Biztonságos helyre viszi a bûntelent.” 3

4Nem, ne mondj most semmit, csupán szeress… Szeretetet a Szeretetért, szívet a Szívért.! A szeretet emelje hozzám lelkedet.!


1 Nem vagyok biztos abban, hogy itt udvarról vagy mennyországról volt szó vagy Isten itt az Egyházra utalt.
2 Nem értettem jól, akkor hozzáfûzte a következõket.
3 Jb 22,30.
4 Éppen mondani akartam valamit.

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 08:33

A kicsi gyertya oly messze sugárzik! Jótett ragyog így a silány világban.

Shakespeare


A National Geographicben egyszer egy érdekes cikk jelent meg. A Yellowstone National Parkban erdőtűz ütött ki. Miután sikerült a tüzet eloltani, megkezdték a károk felmérését, és mindent tüzetesen átvizsgáltak a leégett területeken.
Az egyik erdőőr, ahogy a hamuban kotorászott, talált egy elpusztult madarat. Ahogy közelebb ment és jobban megvizsgálta, meglepetésére talált 3 élő kis fiókát az elpusztult madár szárnyai alatt.
A szerető anyamadár a szárnyaival betakarva védte fiókáit. Bár elrepülhetett volna, de hiába a füst, a forróság, hajlandó volt meghalni kicsinyeiért. Tudta, hogy már eleve a füsttől elpusztulhatnak csemetéi. Mégis vállalta a halált fiókáiért, és védelmezte őket minden nehézség ellenére.

Csodálatos dolog felismerni, hogy a természet visszatükrözi alkotója szeretetét!


A szeretet a keresztyének ismertetőjegye. (Gary Chapman)


A szeretet arra ösztönöz, hogy a lehetetlennek tűnő feladatoktól se riadjunk vissza.


„Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta.” (Jn 3,36)

Világos útmutatást kaptunk a mai igében, hogyan lehet a miénk az örök élet. Az első és legfontosabb: Isten úgy szerette az embert, hogy nem akarta, hogy bűne miatt örök kárhozat legyen a része, ezért elküldte Egyszülöttjét, Jézus Krisztust, aki életét adta, hogy kiontott vérével eltörölje adósságunkat. De nem lesz örök életünk, ha nem hisszük, hogy helyettünk vérezett Jézus Krisztus. A hit pedig az engedelmességben lesz teljessé. Ugye tudjuk, hogyan járt a homokra építő ember, mi lett a házával (Mt 7,26–27)? Mi lehetünk okos házépítők: életünkben a hit és a cselekedetek össze kell, hogy tartozzanak!
(Tamásy Tamásné)


Aki Isten kegyelmét meg akarja őrizni, legyen hálás, ha kegyelmet kap, és béketűrő, ha az tőle eltávozik. (Kempis Tamás)


Az apák megszentelt élete a fiaknak gazdag öröksége. (Spurgeon)


Az anya a család szíve, és mosolya a szívverés.

Debbie Mumm


Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető. (Indián mondás)Ha tudsz egy szóval úgy fordítani a dolgon, hogy megvilágosodjék a kérdés, akkor miért ködösítesz? Ha tudsz egy mosollyal más arcára mosolyt csalni, akkor miért pártolod a mogorvaságot? Ha tudsz egy kézmozdulattal másokon segíteni, miért tartod karjaidat béna lustaságban? Ha tudsz szeretni, miért várod el, hogy előbb mások szeressenek?

Tatiosz


„Jézus mondta: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.”” (Mt 11,28)

Kiket hív ilyen bensőséges szavakkal Jézus? Azokat hívja, akiket mi, emberek inkább elkerülnénk. Mert ziláltak, idegesek, hajszoltak, fásultak, szomorúak. Belefáradtak, sírnak, testi-lelki terheik vannak. Őket mi inkább elküldenénk, hisz van elég bajunk. Jézus magához hívja azokat is, akik úgy érzik, hogy az ő életük már nem alkalmas semmire, elveszett, haszontalan. Nála ugyanis más fogadtatás vár. Azok lehetünk, akik vagyunk; amit kínál, nincs feltételhez kötve. Ennyit kér: jöjjetek, amint vagytok, mindnyájan, őszinte szívvel.
(Kőháti Dorottya)„Nyomorúságomban az Urat hívtam segítségül. Az Úr meghallgatott, tágas térre vitt engem.” (Zsolt 118,5)

Az építészek tudnának arról mesélni, hogy mennyire meghatározza az ember életérzését a tér, amely körülveszi őt. Szűk, alacsony, sötét helyen a lélek is összeszorítva érzi magát. Isten jelenléte olyan lehet számomra, mint ha egy hegycsúcsról néznék le: szabadon lélegezhetek, átlátom a lenti girbegurba utak szövevényét, megértem az idevezető utat is, és erőt kapok a vándorút folytatásához.
(Balogh Éva)


Remélem, mindig lesz bennem annyi szilárdság és erény, hogy megtartsam azt, amit minden titulus közül a leginkább irigylésre méltónak tartok, a Becsületes ember címet. (George Washington)Segíts annak, aki segíteni akar.


„Szeretlek benneteket – mondja az Úr.” (Mal 1,2a)

Isten nem akkor kezd el törődni velünk, szeretni minket, amikor mi azt először észleljük, amikor először hallgat meg egy imádságot, vagy ad egy jelet – hanem az anyaméhtől fogva Istenünk, és Jézus a világ végezetéig marad velünk, övéivel. Nem átmeneti állapot az isteni gondviselés, az a szeretet, amellyel Isten szeret, nem olyan, mint a mi véges és feltételekhez kötött szeretetünk. Hiszem, hogy minden helyzetben van megoldás nála, és nincs messze a segítsége. Szeretetvággyal, -ínséggel van tele az emberiség, és keresi a fogódzót. Bár meglátnánk már végre az igaz szeretet forrását: „Én szeretlek benneteket” – mondja az Úr.
(Kőháti Dóra)
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 08:22

A jó cselekedet igazi jutalma az, hogy megtettük azt a jót. (R.W.Emerson)A legcsekélyebb adományért is légy háládatos, s méltó leszel nagyobbak vételére. (Kempis Tamás)A megbocsátás a talaj, amelybe az Úr beleplántálta érzelmi gyógyulásunkat és képességünket, hogy újból szeressünk.Az imádság erejében rejlik a gyermeknevelés művészete. (Trudel)Az őszinteség a legjobb politika. (Miguel de Cervantes)Csak addig vagyunk szigorúak mások iránt, míg magunkat nem ismerjük. (Eötvös)„Gondunk van a tisztességre nemcsak az Úr előtt, hanem az emberek előtt is.” (2Kor 8,21)

Isten igéje ma nagyon komolyan figyelmeztet bennünket arra, hogy életünket mindennap a teremtő Isten és embertársunk előtt egyaránt tisztán kell élnünk! Bizony hajlamosak vagyunk arra, hogy Isten szavát csak félig teljesítsük: Istenünknek valljuk, ellátogatunk házába, adományainkkal segítjük övéit. Isten azonban azt akarja, hogy a felebarát felé is tisztességesen éljünk. Erre János levelében is figyelmeztet: „…aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát.” (1Jn 4,20)
(Tamásy Tamásné)


Ha valaki sikeres akar lenni, akkor hibái számát meg kell dupláznia.


„Jöjjetek, boruljunk le, hajoljunk meg, essünk térdre alkotónk, az Úr előtt!” (Zsolt 95,6)

Ha Isten nagyságát, dicsőségét, szentségét kapiskálni kezdi az ember, csak leborulni tud. Vagy mint Péter: találkozik Jézussal, és kezd feltárulni előtte személyének titka (bár még mennyire nem ismeri…), s megremeg, amikor ez a Jézus hívja őt követésre. Csak azt tudja megvallani, hogy saját erejéből nem képes megfelelni. „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!” (Lk 5,8) Valami hasonló remegést érzünk mi is, amikor a Krisztusban való találkozásban feltárul Isten igazi valója, irántunk való, áldozatot nem kímélő szeretete. S hogy mit kíván tőlünk, ha igazi keresztény életet akarunk élni.
(Kőháti Dorottya)„Mária így imádkozott: „Magasztalja lelkem az Urat, és az én lelkem ujjong Isten, az én Megtartóm előtt.”” (Lk 1,46–47)

Kiváltságos lelkiállapot az ujjongásé. Az ember teljes szívét megnyitva örül annak, hogy minden a legjobb, legszebb rendben történik. A világ szétszóródott puzzle-darabkái egésszé állnak össze, az egész lét értelme és célja átláthatóan és érezhetően csak ő. Az ujjongás a legnagyobb istendicséret. A Szentírás azt mondja: az Úr a hálás szívet értékesebbnek tartja bármilyen más áldozatnál. Különleges kegyelmi állapot ez, értékét az is emeli, hogy nem tart örökké. Mária előtt még ott van a gyász és veszteségek megtapasztalásának iskolája, de itt és most önmagát odaadva tud örülni Istennek. A meghatott kislány a világ egyik legszebb magasztaló imáját mondja el, nem sejtve, hogy majd évszázadokon keresztül bölcs teológusok elemzik és magyarázzák minden apró részletét. A hálás szív költészete ez, semmi máshoz nem hasonlítható, semmi mással nem keverhető össze.
(Balogh Éva)


„Nagy irgalmaddal mégsem semmisítetted meg és nem hagytad el őket.” (Neh 9,31)

Az Istennel való megbékélés egész életemet új alapra helyezi. Száznyolcvan fokos fordulat ez, hiszen eddig magam voltam életem középpontjában. Amiben bízom, annak az alapját Isten vetette meg, ő tartja kezében. A kereszténység nem „magánügy” abban az értelemben, hogy a fenti igét sem elég magunkban forgatni, hanem tudatni kell a világgal. Egy atomjaira hulló, értékválságban lévő világgal. Nem hagyott el az Isten, mi se hagyjuk el őt – ez az egyedüli esélyünk és jövőnk.
(Kőháti Dóra)


Sok lelki erő fakad a kitartás közepette. Légy kitartó!

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 06:16

Életünk rendjéért...


A mai nap imádsága:

Istenem! Kérlek ne próbálj engem erőmön felül, s add hogy ne felejtkezzek meg Rólad egyetlen élethelyzetemben sem! Ámen
   

Tűzbe teszem és megtisztítom őket, ahogyan az ezüstöt tisztítják, megpróbálom őket, ahogyan az aranyat próbálják. Ő segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom őt.
Zakariás 13,9

"Mindenre van megoldás!" - biztatjuk magunkat és másokat is, amikor nem sikerülnek a dolgaink. Az illúzió, hogy minden szépen rendben működik, mindig csak egy darabig tart... Városunk igen híres órásmestre Zottl (cotli) bácsi mondta nekem egyszer: "Tudja, mindent karban kell tartani! Nyolcvan éves már bőven elmúltam, de nekem még mindig ugyanaz a biciklim, amit tizennégyéves koromban kaptam... de én szét is szedem minden ősszel, megtisztítom, beolajozom és zsírba teszem tavaszig... nincs is semmi baja!" Nos a dolgok valóban karbantartást igényelnek, mert minden múlandó. Elromlik a háztartási gép, meghibásodik az autó, olykor megbetegszünk. Minden élő és élettelen folyamatos igénybevételnek van kitéve, nincs kivétel!

Sokszor nem értjük: Tegnap még működött, az előbb még teljességgel funkcionált, most pedig csak bosszúságot okoz... Ki ne ismerné közülünk azt a nyomorúságos érzést, amikor a technika éppen akkor hagyott cserben minket, amikor leginkább szükségünk lett volna rá! Sokszor megtapasztaltuk talán azt is, hogy szükségünk lett volna támogatásra, segítségre, s nem kaptuk meg. Talán éppen az utasított vissza minket, akitől azt legkevésbé vártuk... Miért van mindez így?

Isten is ad próbákat - bőséggel. Egyik pillanatról a másikra lángok vesznek körbe minket, s égeti lelkünket a lelkiismeret tüze. Mi mit teszünk ilyenkor? Perlekedünk? Számonkérjük az Istenen, "Uram hát ezt érdemlem?"... Vagy alázattal felé fordulunk és beismerjük végességünket, tehetetlenségünket. Nehéz pillanatok ezek, de a hívő ember tudja, hogy nincs más alternatíva. Ha át akarjuk élni a megtisztulás, s az újrakezdés csodáját, akkor csak ezt a lépést választhatjuk. Csak ilyen krízis-pillanatokban derül ki, mi az érték, s mi nem, mi a szükséges, s mi nem... A megoldás végül is az Isten maga. Benne megnyugodva újra célt találunk. Csak ezután - ha kell századszor is - tudunk újra odafordulni feladatainkhoz, tudjuk felvállalni a magunk keresztjét vagy meghallgatni mások nyomorúságát. "Szétszedni, megtisztítani, összerakni!" - mondta Zottl bácsi... Az imádság "karbantartó munkáját" soha ne hanyagoljuk el, mert egyébként nem működnek életünk dolgai...

 
Életünk - szolgálatunk...A mai nap imádsága:

Uram! Te állítottál arra a helyre, ahol most is vagyok. Add, hogy ne kételkedjem szeretetedben, s higgyek szavadnak, amikor azt ígéred Igédben, hogy a Téged szeretőknek minden javukra van! Ámen

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.
Mt 11,28-29

"Fáradt vagyok!" - sóhajt fel pedagógus beszélgetőtársam, így nyár közepén. Hiába a tízhónapon át tartó napi 6-8órás zaj-, gyerekzsivaly-terhelést nem lehet egykönnyen 'kipihenni'. Fáradtságnál-több tekintetét végül én fogalmazom meg: "Nem fáradt vagy Te, hanem kimerült!" Nos, aki legalább negyedszázadot "lehúzott" a magyar közoktatásban - annak nem kell különösen ecsetelni miről is van szó: fáradtság és kimerültség nemcsak két külön fogalom, de alapvetően két különféle állapot is. Míg az egyik viszonylag gyorsan, pár nap alatt kipihenhető, eladdig a másik hosszú hónapokig elhúzódhat, jelentősen megterhelve az amúgy sem könnyű hétköznapokat.

Érdemes kiemelni: Jézus nem a fáradtakat, hanem a megfáradtakat hívogatja. Azokat, akik elfelejtették lelkük töltekezésének fontosságát, akiknek a sok-sok nyomorúság, igazságtalanság és fájdalom - nemcsak sajátjuk, hanem másoké is - sebesre marta lelküket. Ön-töltekezést sok-sok módszer, iskola, tanítás - no meg rossz prédikátor(!) - ígér, a hívő ember azonban tudja, igazán feltölteni, "mértéken felül, túlcsordulóan" egyedül csak az Isten képes.

Igen elgondolkodtató, hogy Jézus a megnyugvás ígéretével nemcsak magához hív, de ezt hozzáköti a kereszthordozáshoz. Félreértés ne essék, a kereszthordozás nem egyenlő a szenvedéssel! Keresztet nem az hordoz, aki nyakába vesz olyan igát is, amit nem kellett volna, de sorozatos életvezetési hibáinak következményeként "nyakába sózta" az élet... Keresztet az hordoz, aki a másikért, a közösségért szolgálatot végez. Azaz: szelíd bizonyságtevő életével tükrözi az Isten szeretetét.

Aki szolgálja az Istent, az maga is töltekezik, aki csak 'szolgáltat', az idővel kimerül. Sokat gondolkodtam - megfáradt embereket látva, ismerősökkel, rokonokkal, nemkülönben lendületüket vesztett lelkészekkel/papokkal őszintén beszélgetve -, vajon miért omlanak össze, roskadnak magukba a 'negyvenes-ötvenes' embertársaink? Egyszerű középideji válságról lenne szó csupán? Aztán rá kellett döbbennem, többről van itt szó: Töltekezni csak az tud, aki az élet Istentől rendelt normalitását éli! Aki 'abnormálisan' él, az bizony kiég... Hiába minden felkorbárcsolt érzés, nem segít semmiféle extra-kegyességbe csomagolt rajongás, a zártközösségű 'Krisztus-elgondolások' csak ideig-óráig jelentenek "öntöltekezést". Egyszer elfogy mindaz, ami emberi!

Ellenben, aki a "krisztusi norma" szerint él - vagyis békességben, de még a "port is lerázza sarujáról", ha békességét nem fogadják -, aki felismeri saját életében az Isten szeretetének hétköznapos közvetítését, aki látja, hogy kinek válhat a samaritánusává, mert nem a külső kényszer, hanem Isten-adta belső indulat készteti a jó megcselekvésére, az nem vész el, az megmarad az első szeretetben, sőt megerősödik, elmélyül abban.

Megnyugvást találni csak akkor tudunk, ha tudjuk és érezzük, hogy Isten gondviselő szeretete által élünk, s vagyunk, akik vagyunk. Megnyugodni az életben csak akkor leszünk képesek, ha tudjuk, hogy a helyünkön vagyunk, s azt csináljuk, amire elhívott minket az Isten. Ő ugyanis nemcsak arra hívott el minket, hogy 'jó keresztények' legyünk, hanem arra is, hogy kiváló mesteremberek, asztalosok és kertészek, repülőgép-szerelők és vegyészek, tanárok és papok, orvosok és Nobeldíjasok legyünk... azaz munkánkban is megnyilvánuljon az Isten szeretete, s hogy mi is szeretjük Istent. Hiába azonban minden szakmai siker, ha valaki hitvány férj vagy feleség, családapa vagy családanya, akkor hitványsága szak-emberségét és kikezdi. Felfedezni mindennapjainkban a ránkbízott feladatot, nem más, mint elhívásunk gyakorlása, s az Isten gondviselésére való rábólintás, mely mindig békességet hoz, megnyugvást teremt lelkünkben... A Mester ezért tanít/nevel minket 'életes' példázatokban, hétköznapiságban könnyen tettenérhető hasonlatokban!

 Mindazokért, akik küzdenek testben és lelekben, önmagukért és másokért.


A mai nap imádsága:

Uram, Istenem! Áldásodat ne vond meg tőlünk, adj békét testben és lélekben! Ámen.

"Az ÚR hűségét magasztalom..." Ézs 63,7a

"Ha nagyon akarod, sikerülni fog" - korunk ismerős szlogenje ez. Az akarás önmagában még kevés... a nagy akarásból folyományként adódik: a siker érdekében "add el magadd", azaz mutass többet, mint ami vagy. Manapság ezért felszínesek az emberi kapcsolatok. Rövid idejűek a "barátságok", mert hamar kiderül, valamilyen érdek fűzi csak össze a feleket. De gyorsan zátonyra fut férfi és nő kapcsolata is, hiszen ha valahol fontos, hogy az legyen valaki, ami valójában, akkor ez a két ember legmélyebb testi-lelki találkozásának keretet adó Istentől "rendelt intézmény": a házasság élestszövetsége...

Ahogyan az emberi kapcsolataink (ha hosszú távon akarjuk őket), úgy az Istennel való kapcsolatunk is csak az őszinteségen alapulhat. Azt adom, ami vagyok, s elfogadom, engedem, hogy azzá váljak, amivé az adott kapcsolat növelhet. Nem elégséges az intenzív cselekvés... kétségbeesés szélére sodródó fiatalember mondja a napokban: "Pörgök ezerrel, de halvány lövésem sincs mi lesz ebből az egészből!" ... Nem látja a közeli jövőt sem, nemhogy a távolit. Ha nincs (nagyobb)cél, nincs értelme a küzdelemnek, a munka, a mindennapok értelmetlenné válnak. A boldogság biztosítéka, a szép élet ígérete maga az Isten.

Isten könyörületes. Bármennyire is lehúz minket az anyagvilág, a vétkeink, a bűneink - Ő könyörületes, és felemel. Nincs annyira elrontott élet, amiből ne lenne kiút Vele együtt. Neki van hatalma egyedül arra, hogy rosszból is jót hozzon elő. Mi ez, ha nem az evangéliumok evangéliuma?

 Perspektívák...


A mai nap imádsága:

URam! Teremts békességet a szívemben, hogy harmóniában élhessek mindenkivel! Ámen
Nyomorúságomban az Urat hívtam segítségül.
Az Úr meghallgatott, tágas térre vitt engem.
Zsolt 118,5
Egy rövid élet is tele lehet hosszantartó szenvedésekkel... nem is gondoljuk, mi mindent kibír az ember! Amit más elviselhetetlen szenvedésnek lát, az egyeseknek a puszta lét garanciája. Így élnek sokan, gyógyszereken, fájdalomcsillapítókon, hogy elviseljék a testük kínjait. Ami azonban mindennél jobban tud fájni egy ember életében: az igazságtalanságok, a szeretetlenség, a gonoszság. A megtapasztalt nyomorúságban a legnehezebb: elhordozni a kínt, hogy sokszor változtatni sem tudunk az adott helyzeten...
A sok nehézség, fájdalom különösen is értékessé teszi számunkra a szabadságot, melyre valójában teremtettünk. Éppen ezért, ha valaki a másik ember szabadságát igazságtalanul korlátozza - direkt vagy indirekt módon -, Isten nyilvánvaló akarata ellen cselekszik. Szabadságot korlátozni nemcsak drótkerítéssel, ráccsal, s fizikai kényszerítéssel lehet. A szabadságot alaposan meg lehet nyirbálni félrevezetéssel, a jogtalanság jogosságként való feltüntetésével, a bizalom megvonásával. Ha valaki folyamatosan a "maga igazát hajtja", gyaníthatóan ezzel mások szabadságát határolja be. Az "én igazamnál" mindig több a "mi igazunk", de az Igazság - s ez általában csak később derül ki -, mindig az Istennél van.
Nem csoda tehát, ha egy rövidke emberöltő is elhozza a felismerést: szabadulni kellene a vétkek, mulasztások, bűnök (meg)kötözöttségéből arra a szabadságra, melyet az Isten készített el. Ez a szabadság - amivel oly sokszor nem élünk(!) - nem más, mint a szeretet szabadsága. Szabadon, kényszer nélkül, belülről fakadóan megtenni másokkal azt, amit szeretnénk, hogy velünk is tegyenek... Ezen a földi szabadságon túl azonban létezik egy olyan szabadság is, melyet próbálunk ugyan valahogyan 'megfoghatóvá' tenni, de Jézus példázatai/hasonlatai alapján sem sikerül teljes valóságában elképzelni: ez az Istennel való közösség szabadsága.
Isten és én... a vágyak nélküli nyugalom, az Isten ismerete, s a mindent elfedező szeretetben való békesség... Állapot ez, ami földi küzdelmeink során csak pillanatokban tudunk megérezni, reménységünk szerint azonban "odaát" valami ilyesminek lehetünk részesei. Eladdig azonban - mint oly sok minden más a szívünkben - csak kívánságokat szül újabb kívánságra, tovább nehezítve az egyébként sem egyszerű létünket. A hívő ember azonban tudja, hogy soha nincs egyedül - Isten tenyerén hordozza övéit - s ezért akkor sem esik kétségbe, ha földi életében csorbul az igazság, s az emberek akarata érvényesül az Isten rendje helyett...
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 05:48

Az imádság – csodálatos!

„…őbenne van bátorságunk és szabad utunk bizodalommal a benne való hit által.” (Efézus 3:12)

Egy bibliatanító írja: „Olvastam egy érdekes könyvet, amit egy hitetlen írt, aki megpróbálta »elintézni« a keresztyén hitet. Hitetlensége ellenére úgy találtam, hogy valamit igen jól látott meg az imádságra vonatkozóan. Ő úgy nevezte, hogy »a legelképzelhetetlenebb önhittség az emberiség történelmében«, és azzal érvelt, hogy ha a General Motorsnál dolgoznál alacsony beosztásban, és a főnökkel szeretnél találkozni, erre a legtávolabbi esélyed sem lenne... Gondold csak el! Mi lenne, ha egy állampolgár az Egyesült Államok elnökével próbálna beszélni? Elgondoltam, hogy megpróbálom felhívni, csak hogy lássam, mi történne. Valószínűleg valaki asszisztensének a titkárnőjével beszélnék, de nem valószínű, hogy az elnökkel… »Tehát« – mondja az én szkeptikus barátom a könyvében – »micsoda elképzelhetetlen beképzeltség azt feltételezni, hogy bármelyik pillanatban beszélhetünk az egész mindenség nagyfőnökével«. Valóban, az imádság gondolata hihetetlen önteltség lenne… ha nem lenne igaz. De az… és a kegyelmes Isten részéről a leghihetetlenebb leereszkedés. Valószínűleg soha nem beszélhetnél a világ magas pozíciót betöltő embereivel, de az univerzum legmagasabb helyén lévő személy – »az egész mindenség nagyfőnöke« – türelmesen vár, hogy meghallgassa, amit mondani akarsz. »Szabadon és félelem nélkül jöhetünk Istenhez… a Krisztusban való hit által« (Efézus 3:12 NCV). Szerinted ez nem csodálatos? Ma és minden napodon rendelkezel az imádság nagyszerű kiváltságával. Beszélhetsz a Főnökkel, elmondhatod neki aggodalmaidat és gondjaidat, megoszthatod vele győzelmeidet és örömeidet – és neki mindig van arra ideje, hogy meghallgasson.” Az imádság – csodálatos!

Dávid életének tanulsága

„Akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál.”(Róma 8:28)

Isten azt mondta: „Megtaláltam Dávidot, Isai fiát, a szívem szerint való férfit, aki teljesíti minden akaratomat” (ApCsel 13:22). Amikor Isten valakiről ilyet mond, akkor érdemes figyelni annak az embernek az életét. Dávid pásztorfiúként kezdte, és király lett belőle. Erre 0% volt az esély. A pásztorok annyira a társadalmi ranglétra legalján voltak, hogy nem is tanúskodhattak a bíróságokon, mert nem tartották szavahihetőnek őket. Mégis mind a mai napig széles körben olvassák a Dávid által írt zsoltárokat. Értsd meg ezt: ha behívod Istent az életedbe, ő eltörli a múltad adósságait, és újraírja a jövődet. De neked kell döntened amellett, amit Isten számodra választott! Érdekes különbség van Pál és Dávid között. Pál azelőtt élte az engedetlenség fejezeteit, mielőtt Krisztussal találkozott, és utána példás élete volt… Dávid harmincéves korára király lett, és negyvenévi uralkodása alatt megsemmisítő kudarcai voltak, beleértve a házasságtörést és a gyilkosságot is. Két fontos tanulság van ebben. 1) Ne siess az ítélkezéssel! Nincs vége, amíg Isten azt nem mondja, hogy vége! Dávid élete figyelmeztetés a vétkeseknek, feddés az önizgultnak, igazolása Isten igazságosságának, mely nem engedi, hogy mentesüljünk bűneink következménye alól, és bizonysága annak, hogy Isten szeretete sohasem mond le rólad. 2) Isten jót tud kihozni a rossznak tűnő helyzetből is. Fel tud használni mindent, amin keresztülmentél, és valami jót tud kihozni belőle – vagy a te javadra vagy mások javára. Összegzésül: „tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.”
Helyes motiváció

„Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet!” (Zsoltárok 139:23)

 tisztítsd meg szívem...

Két hibát szoktunk elkövetni imádságainkban.

1) Kudarcainkra összpontosítunk. Ezért kishitűen és félve imádkozunk (ld. 1János 3:21–22).

2) Nem vizsgáljuk meg az indítékainkat. A zsoltáros azt írta: „Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” (Zsoltárok 139:23–24). Vannak imádságok, melyekre Isten a saját érdekünkben nem válaszol – legalábbis nem most. Jerry Sittser lelkész írja: „Lehet, hogy az ügy, amiért imádkozol, jó, de benned valami még sincs rendjén: ez megnyilvánul büszkeségben, a győzelem miatti dicsekvésben, a vétkesek túl szigorú büntetésében… A keresztes hadjáratot viselő emberek számára a legnagyobb kockázat, hogy vakok lesznek saját hibáikra. Harcolnak a polgárjogokért, de másodrendű állampolgárként kezelik a portásokat, takarítókat. Védelmezik a szexualitásra vonatkozó bibliai alapelveket, de saját házastársuk iránt nem túl sok tiszteletet és kedvességet tanúsítanak. Isten ajándéka az, ha nem válaszol imáinkra – ezzel véd meg önmagunktól. Ha minden imakérésünket megadná, akkor visszaélnénk a hatalommal… arra használnánk az imát, hogy a világot a mi tetszésünk szerint megváltoztassuk, és az maga lenne a földi pokol. Mint az elkényeztetett gyerekek, akiknek túl sok játékuk és túl sok pénzük van, még többet akarunk. Győzelemért imádkozunk, de mások kárán… hatalomtól megrészegülve ártunk másoknak és felmagasztaljuk magunkat. Ézsaiás azt mondta: »még vár az Úr, hogy megkegyelmezhessen, még hallgat, hogy irgalmazhasson« (Ézsaiás 30:18). A meg nem válaszolt imák minket védenek… megtörnek, erősítenek és átformálnak. Azok a múltbeli imák, melyekre nem kaptunk választ, melyek miatt fájdalmat és kiábrándultságot érzünk, úgy hatnak, mint az ötvös tüze, kiégetik belőlünk a salakot, és felkészítenek a jövőbeli imameghallgatásokra.”

A lényeg: imádkozz helyes motivációkkal!

Lelki távolságtartás

„A nép tehát távolabbra állt, Mózes viszont közelebb ment a sötét felhőhöz, ahol az Isten volt.” (2Mózes 20:21)
Egyedül Mózes tudta, hogy milyen érzés Isten jelenlétében lenni, egyedül ő tudta, hogy milyen az Ő hangja, és hogy néz ki sugárzó dicsősége. Izráel fiai pedig szemmel láthatóan még örültek is annak, hogy ez így van. Azt mondták Mózesnek: „Mondd el te, hogy mit mondott Isten… de ne hagyd, hogy Isten közvetlenül hozzánk szóljon…” (2Mózes 20:19 KJV) Vajon mitől féltek, mit fog mondani Isten, amit annyira nem akartak hallani? Figyelj! Ha nem hajtottad végre Isten legutóbbi utasításait, nehezedre fog esni, hogy meghallgasd a következőt. János azt írja: „…És abból tudjuk meg, hogy ismerjük őt, ha megtartjuk az ő parancsolatait. Aki azt mondja: ismerem Istent, de nem tartja meg parancsolatait, az hazug, és nem az igazság szerint él, de aki engedelmeskedik Isten szavának… az szereti őt igazán. Ebből tudjuk meg, hogy őbenne vagyunk. Aki azt mondja, hogy őbenne van, annak magának is úgy kell élnie, ahogyan Jézus élt” (1János 2:3-6 NLT). Nos, elégedett vagy azzal, hogy csupán szemlélő légy, aki azt nézi, hogyan működik Isten mások életében, ahelyett, hogy elfogadnád a fegyelmezett életet, amit elvár ahhoz, hogy neked is személyes kapcsolatod legyen vele? Meg akarod kapni az ajándékait és el akarod nyerni a tetszését, de nem kérsz az elkötelezettségből, ami vele jár? Isten nem azt akarja, hogy a rajongásig szeresd a Bibliát, a gyülekezetet vagy az áldásait. Nem, Ő azt szeretné, hogy Belé légy szerelmes. Nem csupán egy randit szeretne, hanem egy menyasszonyt! Olyan valakit szeretne, aki ragaszkodni fog Hozzá akkor is, amikor nehéz dolgok jönnek. Kész vagy arra, hogy ma felhúzd ujjadra az elkötelezettség gyűrűjét?
Öregedni és bölcsebbé válni

„Tanítsd az idős férfiakat [és asszonyokat], hogy legyenek… mértékletesek.” (Titusz 2:2-3 NIV)

Dale Evans (Roy Rogers felesége) teljes szívéből szerette Jézust, és gondja volt rá, hogy ezt mindenki tudja Hollywoodban. Íme egyik imádsága:

„Uram, te jobban tudod, mint én magam, hogy öregszem, és idővel öreg leszek. Őrizz meg attól, hogy túl beszédes legyek; különösen attól a végzetes szokástól, hogy azt gondoljam, mindig és mindenről mondanom kell valamit. Szabadíts meg attól a késztetéstől, hogy megpróbáljam mindenki ügyét elrendezni. Őrizd meg az elmémet, hogy szabad legyen a részletek vég nélküli elbeszélésétől, és adj nekem szárnyakat, hogy a lényegre térjek. Kegyelmedet kérem, hogy meg tudjam hallgatni mások fájdalmainak történetét; de pecsételd le a számat, ha az én fájdalmaimról és szenvedéseimről van szó, mert azok növekednek, és egyre szívesebben emlegetem fel őket, ahogy telnek az évek. Nem jobb memóriát kérek, hanem növekvő alázatosságot és kevesebb magabiztosságot, főleg olyankor, ha úgy tűnik, hogy az én emlékezetem összeütközésbe kerül másokéval. Taníts meg arra, hogy előfordulhat, hogy tévedek. Hadd legyek mindig nagyon kedves. Nem feltétlenül akarok egy szent lenni; némelyikkel olyan nehéz együtt élni. De egy savanyú öregasszony (vagy öregember) az ördög munkájának megkoronázása. Tégy megfontolttá, de ne szeszélyessé, segítőkésszé, de ne parancsolgatóvá. Talán úgy tűnik, kár, hogy nem használom hatalmas bölcsességemet, de Te tudod, Uram, hogy szeretném, ha lenne néhány barátom a végén. Tehát kérlek, add meg nekem azt a képességet, hogy meglássam az áldásokat a váratlan próbákban, és a jóságot a nem egészen tökéletes emberekben. És adj kegyelmet, hogy úgy is szóljak hozzájuk. Krisztus nevében, ámen.
Támadhatatlan kapcsolat

 

„Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” (1Korinthus 10:12)

 

A legtöbb ember nem tervezi el előre, hogy házasságon kívüli viszonyt fog folytatni. Csak valahogy megtörténik, hogy összejönnek a nem megfelelő személlyel, amikor épp rossz lelkiállapotban vannak. A Biblia világosan figyelmeztet: „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” Ha azt gondolod, ez veled nem történhet meg – akkor a sátán célpontja vagy!
Hogyan lehet mégis támadhatatlan házasságod?

1) Beszélgess rendszeresen Istennel! Jézus azt mondta: „Ti tehát így imádkozzatok… mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma” (Máté 6:9–11). Az Istennel való napi kapcsolat felvértez a hűtlenség kísértése ellen. Jézus arra is figyelmeztetett, hogy együtt imádkozzunk. „Mi Atyánk… mindennapi kenyerünket… bocsásd meg vétkeinket” (Máté 6:9–12). Mindenhol többes számot használ, ezzel arra utal, hogy együtt imádkozó, szükségben lévő emberek vagyunk. Az együtt imádkozó házaspárok nehezen szakíthatók el egymástól.

2) Olvasd kitartóan Isten Igéjét! A házasságról szóló könyvekből sokat tanulhatsz, de egyedül a Bibliának – a házassághoz Istentől kapott használati utasításnak – van hatalma arra, hogy átformálja mindkettőtök életét. A közös bibliaolvasás megvilágosítja értelmeteket; felfedi és megtisztítja szívetek szándékait; védi a kapcsolatotokat.

3) Kommunikáljatok nyíltan egymással! Építsetek kapcsolatotok köré védvonalat, hogy a kísértés ne vethesse meg a lábát! Állítsatok fel ésszerű irányelveket a másik nemmel való viselkedés vonatkozásában! Legyetek nyíltak és őszinték egymással a társasági, munkahelyi és gyülekezeti ismeretségeitekkel kapcsolatban. Ha bármi is kényelmetlenül érinti házastársadat, azt vedd komolyan, és ha lehet, változtass rajta! Isten után ti vagytok egymás számára a legjobb védelem a bukás ellen. Ezért figyeljetek oda egymásra, tanuljatok egymástól, és szeressétek egymást!

Tiszta lelkiismeret

„Tartsd meg a hitedet és a jó lelkiismeretet…” (1Timóteus 1:19)
A lelkiismeretről szólva Pál ezt mondja: „… magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindenkor tiszta legyen Isten és az emberek előtt”. (ApCsel 24:16). Timóteusnak is megírja: „Tartsd meg a hitet és a jó lelkiismeretet, amelyet egyesek elvetettek, és ezért a hit dolgában hajótörést szenvedtek” (1Timóteus 1:29). Egyetlen kapitány sem azért indul el, hogy hajóját hajótörésbe vezesse. Ha azonban elalszik a kormánynál vagy leveszi tekintetét az iránytűről, végül mégis zátonyok között fogja végezni. A kérdés nem az: „Megúszhatom-e?” Nem, a kérdés az: „Hogy tudok ezzel együtt élni ezután? Nem fogom-e miatta elveszíteni biztonságérzetemet Isten előtt? Mit fog erről gondolni Isten? Ez a dolog akadályozni vagy előmozdítani fogja Isten áldásait az életemben?”
Valaki azt írta: „Együtt kell élnem önmagammal, ezért olyan akarok lenni, akit szívesen ismerek; azt akarom, hogy minden nap képes legyek szembenézni önmagammal. Nem akarok úgy megállni a lenyugvó napban, hogy gyűlölöm magam azokért a dolgokért, amiket tettem. Emelt fővel akarok járni, azt akarom, hogy megérdemeljem az emberek tiszteletét. Itt, ahol minden a hírnévért és a gazdagságért való küzdelemről szól, szeretném, ha képes lennék szeretni magamat. Nem akarom, hogy ha magamra nézek, tudjam, hogy csupán hencegés, blöff és üres ámítás vagyok. Önmagam elől sohasem tudom elrejteni magam, látom, amit mások sohasem fognak látni; tudom, amit mások talán sohasem fognak tudni; magamat nem tudom átejteni, ezért, bármi is történjék, szeretném megőrizni önbecsülésemet és tiszta lelkiismeretemet.”
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 00:38

94tudjatok_lanyok_530.jpg

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.21. 00:22

Drága szeretett leányom, van egy fontos Üzenetem a világ számára, beleértve azokat is, akik hisznek Bennem, azokat is, akik nem; azokat, akik talán nem hisznek Atyámban sem, valamint azokat, akik nem fogadják el, hogy minden dolog Tőlem származik.

Amikor a fenevad összeesküvést tervezett Ellenem, akkor ő a végidőkre egy ördögi tervet hozott létre, melynek az a célja, hogy a legnagyobb hazugsággal bolondítsa el a világot annak érdekében, hogy magával vihesse az embereket a Pokol tüzébe.

Tudnotok kell, hogy Én feltártam ezt a tervet a világ számára, de van még egy titok, mely fontos, hogy feltárásra kerüljön, hogy így megértsétek az Igazságot. Mint bármilyen csatában, az ellenség itt is meghatározza pozícióját, és ezt általában nagyon óvatosan tervezi meg, úgy, hogy ez titokban történjék, nehogy a célpont ismertté váljék az ellenségük területén.

Ebben, a lelkekért folytatott végső csatában a Sátán és serege felvette állását Isten két tanújával szemben. Ennek megszervezése több évbe került, de Isten gyermekeinek először azt kell tudniuk, hogy ki a két tanú, mielőtt megértenék, hogy hogyan lett a terv kidolgozva. *

Az ellenség felvette most állását Egyházamban. Ő úgy teszi ezt, akárcsak a Trójai falóban elrejtőzött ellenség. Az ellenség – és ne feledjétek, hogy sokan vannak és mindannyian a fenevadnak adóznak tisztelettel – gyökeret vert Közel-Keleten. A valódi cél Izrael, a második tanú otthona.

A két tanú: a Keresztények és Izrael Háza. A Kereszténység az első célpont, mert az Tőlem származik. Izrael a második célpont, mert Én Zsidónak születtem, és ez Isten választott népének országa – Jeruzsálem otthona.

Nem véletlen, hogy a Sátán mindkettőt el akarja pusztítani, mert gyűlöli őket és azáltal, hogy eltörli ezeknek minden nyomát, a legnagyobb nyilatkozatot teszi – hogy ő Isten fölött áll. Mennyire fog szenvedni Isten Nevében ez a két tanú! Nem fognak meghalni, de úgy fog tűnni, mintha minden élettől megfosztották volna őket.

A Szentségek lesznek az elsők, melyek megsemmisítésre kerülnek, aztán a Szentmise, majd a Biblia és Isten Szavának minden nyoma. Ez alatt az idő alatt sokan fognak harcolni azért, hogy hirdethessék Isten Igéjét. Ezen idők alatt, Kegyelmeim mindenhova kiáradnak a Szentlélek ereje által, hogy Isten ne legyen elfelejtve soha.

Az Antikrisztus

Az Antikrisztus nagyon rövid időn belül ismertté teszi magát, mint a béke embere, aki a legcéltudatosabb béketervet fogja létrehozni a Közel-Keleten.

Ők most készítik fel az Antikrisztust az ő nagyszerű fellépésére. Eközben az ördögi terv folytatódik az Én Nevemben történő hazugságok tanítása által, becsapván az ártatlanokat. Azoknak mondom közületek, akik nem fogják elfogadni az Igazságot: tudnotok kell, hogy ez az idő elérkezett. Ha ti most nem tudjátok elfogadni az Igazságot, és valóban szerettek Engem, akkor Én olyan Kegyelmeket fogok adni, hogy felismerjétek azt.


Oly sokan nem tudják felismerni ezt az oly gondosan palástolt gonosz tervet, de ami mégis kibontakozóban van a szemetek előtt, ahogyan az meg volt jövendölve. A Szentírás sohasem hazudik. Az Én Szavam az Igazság. Az Igazság a ti mentőköteletek az üdvösség felé. Ha elfogadjátok a hazugságokat, melyeket az Egyházamban azok adnak nektek, akik nem az Én Nevemben jönnek, akkor nagy sötétségbe fogtok zuhanni, és az a gonoszság, hogy az okkult gyakorlatokban – melyeket az Én Nevemben mutatnak be – részt kellene vennetek, fel fog falni benneteket – így el fogtok veszni Számomra.Amikor a hamis béke létrejön, nagyon hamar elkezdődnek a tervek a Zsidók megsemmisítésére. Miközben a fenevad vadul megtámadja Izraelt, a Hamis Próféta eltünteti Jelenlétemet és becsapja nemcsak a Katolikusokat, de minden Keresztényt és minden vallást is, annak érdekében, hogy a fenevadat az Egy Világvallás leple alatt bálványozzák.Amennyiben ez az Üzenet félelmet kelt a lelketekben, akkor tudnotok kell, hogy az Én szándékom az, hogy semmit se rejtsek el előletek, ami elpusztíthatna benneteket. Mindaz, ami fontos, hogy maradjatok hűségesek Tanításaimhoz, és imádkozzatok Védelmemért. Amikor teljesen átadjátok magatokat Nekem, Jézusotoknak és arra kértek Engem, hogy vezesselek titeket, akkor minden rendben lesz.

Védelmem szárnya alatt foglak tartani benneteket – mindazokat közületek, akik nem térnek el az Igazságtól.Jézusotok”
Olvass tovább: https://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/ok-most-keszitik-fel-az-antikrisztust-az-o-nagyszeru-fellepesere/—–
Római katolikus:
2018-07-2115. évközi hét szombat

 

OLVASMÁNY Mikeás próféta könyvéből
Isten megbünteti a kapzsi erőszakoskodókat.
Ezeknek nincs helyük az Úr közösségében.

Isten prófétája így figyelmezteti népét: „Jaj, azoknak, akik álnokságot és gaztetteket terveznek fekvőhelyükön, és kora reggel végrehajtják, mert van hozzá hatalmuk!
Megkívánják és elrabolják a mezőket, a házakat is elveszik, kihasználják az embert és házát, őt magát és birtokát.”
Azért ezt mondja az Úr: „Most én tervezek rosszat e nemzetség ellen, nem húzhatjátok ki belőle nyakatokat, és nem járhattok kevélyen, mert gonosz idő lesz az!
Azon a napon gúnydalt költenek, és siratóéneket mondanak rólatok, amely így szól:
»Végünk van, el kell vesznünk!
Népünk öröksége gazdát cserél!
Jaj, elveszik tőlünk, és bitorlók közt osztják szét mezeinket!«
Ezért nem is lesz senki, aki az Úr gyülekezetében kimérje neked osztályrészedet.”
Ez az Isten igéje.
Mik 2,1-5

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk! 12b. vers. – 7 b. tónus.
Előénekes: Uram, miért vagy olyan messze, * miért rejtőzöl el a nyomorúság válságos napjaiban?
Gyötri a a szegényt a kevély gonosz, * de belehull tervei tőrébe.
Hívek: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk!
E: A gonosz dicsekszik bűnös vágyaival, * a kapzsi önmagát magasztalja.
Elbizakodottságában a bűnös semmibe veszi az Urat: * „Nem kéri számon, hisz úgy sincsen Isten!”
H: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk!
E: Telve a szája átokkal, álnoksággal és csalárdsággal, * nyelve bajt okoz és nyomorúságot.
Leshelyén ül az utak mentén, * hogy titokban ártatlanok vérét ontsa.
H: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk!
E: Uram, te ezt látod, † te minden kínt és könnyet számon tartasz, * ezeket a te kezed utoléri.
Rád hagyatkozik az elhagyatott, * az árvának te vagy segítője.
H: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk!
Zsolt 9,22-23.24-25.28-29.35

ALLELUJA
Isten kiengesztelődött Krisztusban a bűnös világgal, * és ránk bízta a kiengesztelődés hirdetését. 2Kor 5,19 – 9. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus meghagyta azoknak, akiket meggyógyított, hogy róla mint Messiásról még ne beszéljenek.
A fél kezére béna ember szombat napon történt meggyógyítása után a farizeusok kivonultak a zsinagógából, és maguk között arról tanakodtak, hogyan okozhatnák Jézus vesztét. Jézus tudta ezt, ezért eltávozott onnét.
Sokan azonban utána mentek, és ő valamennyiüket meggyógyította, de megtiltotta nekik, hogy nyíltan beszéljenek róla. Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése:
„Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben kedvem telik.
Kiárasztom rá lelkemet, és ítéletet hirdet a nemzeteknek.
Nem vitatkozik, és nem kiabál; szavát sem hallják a tereken.
A megroppant nádszálat nem töri el, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki, míg csak győzelemre nem viszi az igazságot. Az ő nevében bíznak a nemzetek.”
Ezek az evangélium igéi.
Mt 12,14-21″

http://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2018-07-21


——
Görög katolikus:

Engedelmeskedjetek azoknak, akik hatalmat kaptak Istentől!

13 Szükséges, hogy mindenki engedelmeskedjen azoknak, akik a kormányzás munkáját végzik! Mert mindazok, akik valamilyen hatalmat gyakorolnak, Istentől kapták a hatalmukat. Igen, Isten az, aki az éppen kormányzó hatóságokat hatalommal ruházta fel. Így tehát ha valaki nem engedelmeskedik a hatóságoknak, akkor Isten rendelkezésével fordul szembe, és ítéletet von magára. A hatalmon lévők nem azért vannak, hogy azok féljenek tőlük, akik rendesen élnek és jó dolgokat tesznek. Féljenek azok, akik valami rosszat művelnek! Ha nem akarsz félni a hatóságoktól, akkor élj tisztességesen, tedd azt, ami jó — és dicséretet kapsz tőlük! 4 Mert ők valójában Isten szolgái a te érdekedben.

Ha pedig valami rosszat teszel, akkor joggal félhetsz tőlük, mert hatalmuk van arra, hogy megbüntessenek, és élni is fognak vele! Isten szolgái ők, hogy Isten haragja szerint álljanak bosszút azokon, akik valami gonosz dolgot tettek. Tehát szükséges, hogy engedelmeskedj nekik, nem csak a büntetéstől való félelem miatt, hanem a tiszta lelkiismeretért is.

Az adót is ezért fizetitek, hiszen a kormányzat hivatalnokai Isten szolgái mindenkinek a javára, és erre a szolgálatra szánják az idejüket. Adjátok meg tehát mindenkinek, amivel tartoztok: akinek adóval, annak fizessétek meg az adót, akinek a vámmal, annak a vámot! Akinek tisztelettel tartoztok, annak adjátok meg az illő tiszteletet! Akit megbecsülés illet, azt becsüljétek meg!

Szeretettel tartoztok egymásnak

Senkinek semmivel ne tartozzatok, csak a szeretettel — ezzel azonban mindannyian tartoztok egymásnak! Aki szereti embertársát, az eleget tett a Törvény követeléseinek. Miért mondom ezt? Mert a Törvény azt mondja: „Ne légy házasságtörő, ne gyilkolj, ne lopj, és ne kívánd, ami a másé!”[a] Mindezek, és az összes többi parancsolat összefoglalható ebben az egyben: „Úgy szeresd embertársadat,[b] mint saját magadat!”[c] 10 A szeretet nem tesz semmi olyat, amivel a másiknak ártana. Ezért a szeretet által töltjük be a Törvényt.”

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Romans+13%3A1-10&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

30 Aki nem az én oldalamon áll, az ellenem van. Aki nem velem együtt takarítja be gabonát, az szétszórja a termést.

31 Ezért figyelmeztetlek benneteket: az emberek mindenféle bűnös tettükre és Istent gyalázó beszédükre kaphatnak bűnbocsánatot. De van egy kivétel: aki a Szent Szellemet gyalázza, az nem nyer bocsánatot soha. 32 Még az is kaphat bűnbocsánatot, aki az Emberfia ellen beszél, de aki a Szent Szellem ellen szól, az sem ebben a korszakban, sem a következőben nem kaphat bocsánatot.

A kétfajta gyümölcs

33 Ha egy gyümölcsfát jónak ítéltek, akkor annak a gyümölcse is jó. Ha pedig a fát rossznak ítélitek, akkor annak a gyümölcse is rossz, mert a fát a gyümölcsei alapján lehet megítélni. 34 Ti, viperák, hogyan is mondhatnátok jó dolgokat, mikor romlottak vagytok! Mert azt mondja ki az ember, amivel tele van a szíve. 35 A jó ember jó dolgokat gyűjt össze a szívében, és azért mond és tesz jó dolgokat. A gonosz ember pedig gonosz dolgokat tartogat a szívében, és ezért mond és tesz gonoszságokat. 36 Figyelmeztetlek benneteket, hogy az ítélet napján minden meggondolatlanul kimondott kártékony szavatokról számot kell majd adnotok! 37 A saját szavaitok alapján fognak felmenteni vagy elítélni benneteket.””

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew+12%3A30-37&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS


—–
https://oca.org/readings/daily/2018/07/21
—–
http://www.gorogkatbuda.hu/naptar.html
—–
Tóra:

Bátorítsátok népemet!

40 „Vigasztaljátok népemet, bátorítsátok!
    — mondja Istenetek. —
Beszéljetek a szívére Jeruzsálemnek!
Hirdessétek neki,
    hogy szolgaságának ideje letelt,
    hogy vétkeit az Örökkévaló megbocsátotta,
kétszeresen megbüntette már összes bűnéért
    az Örökkévaló.”

Halljátok meg a kiáltónak szavát:
„Készítsetek utat az Örökkévalónak a pusztaságban!
    Egyengessétek Istenünk útját a kietlenben!
Töltsétek föl mind a völgyeket,
    a hegyek és dombok legyenek rónává,
ami tekervényes, legyen egyenessé,
    ami göröngyös, legyen simává!
Akkor megjelenik az Örökkévaló dicsősége,
    és minden halandó látni fogja,
kivétel nélkül mindannyian!”

    — az Örökkévaló maga mondta ezt.

Egy hang szólt hozzám:
„Hirdesd, jó hangosan!”
    Kérdeztem: „Mit mondjak?”
Ezt mondd: „Minden halandó olyan,
    mint a fű a pusztán!
Minden emberi dicsőség,
    mint a mező virága.
Csak rálehel az Örökkévaló,
    és megszárad a puszta füve,
    elhull virága.
Bizony, mint a fű,
    olyan a nép!
Elszárad a fű,
    elhull a virág,
de Istenünk szava
    örökké érvényes marad!”

Nézzétek, Istenetek jön!

….”

 

Mózes nem mehet be az Ígéret Földjére

23 Abban az időben így könyörögtem az Örökkévalónak: 24 Uram, Istenem! Éppen csak elkezdted megmutatni szolgádnak, milyen hatalmas vagy, és milyen csodálatosak tetteid! Nincs más isten rajtad kívül égen-földön, aki ilyen hatalmas dolgokat tehetne! Senki sincs hozzád mérhető! 25 Kérlek, engedd meg, hogy én is átkelhessek a Jordánon! Hadd lássam azt a szép és jó földet, a hegyvidéket, amely a túloldalon fekszik! Hadd lássam meg a Libanon hegyeit!

26 De az Örökkévaló annyira megharagudott rám miattatok, hogy nem hallgatta meg könyörgésemet, hanem így válaszolt: „Mózes, elég volt! Erről egy szót se többet! 27 Menj föl a Piszgá-hegy tetejére, és onnan nézd meg a földet minden irányban! A saját szemeddel láthatod, de oda nem mész be, s a Jordánon sem kelhetsz át. 28 Józsuét azonban biztasd, bátorítsd, és adj neki parancsokat, mert ő vezeti át a népet a Jordán túlsó oldalára. Az ő feladata lesz, hogy Izráel népét valóságosan is annak a földnek a birtokosává tegye, amelyet te csak látni fogsz.” ….”

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Deuteronomy+3%3A23-44&version=NRSVCE;NR2006;SCH2000;ERV-HU;BDS

—-

——
szerkesztői észrevétel:
11 Hiszen én jól tudom, mit tervezek a számotokra — mondja az Örökkévaló —, s ezek a tervek békességről és felvirágzásról szólnak, nem pedig nyomorúságról és bajról. Olyan jövőt szántam nektek, amelyben jót várhattok.”
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 18:42

Isten Szeretete leragyog majd mindazokra, akik arra kérik Atyámat, hogy állítsa meg az Antikrisztust abban, hogy szörnyű szenvedést okozzon az emberiségnek.

Olvass tovább: http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/isten-szeretete-leragyog-majd-mindazokra-akik-arra-kerik-atyamat-hogy-allitsa-meg-az-antikrisztust-abban-hogy-szornyu-szenvedest-okozzon-az-emberisegnek/

” ítéletet tartok Egyiptom minden istene fölött, én, az Úr.
Megadom az Úrnak, amit fogadtam, * egész népének színe előtt.
H: Veszem az üdvösség kelyhét, * és az Úr nevét hívom segítségül.
Zsolt 115,12-13.15-16bc.17-18
»Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!«, akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is.”

Ezek az evangélium igéi.
Mt 12,1-8″

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 17:53

"... boldog a ti szemetek, mert lát, és boldog a ti fületek, mert hall! Bizony, mondom nektek, sok próféta és igaz vágyott látni, amit ti láttok, – és nem látta; vágyott hallani, amit ti hallotok, – és nem hallotta.”
http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-07-21


Franciaorszag:
http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/a-masik-ket-politikai-vezeto-egyiket-akikrol-regebben-beszeltem-hamarosan-meg-fogjak-gyilkolni/ VÖ.:
http://hirorigo.net/mozgositas-franciaorszagban-polgarhaborura-keszul-az-orszag/?utm_content=buffer48375&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=bufferOROSZORSZÁG:
"A medve és a vörös sárkány háborút indítanak, amint az már meg volt jövendölve."
http://www.masodikeljovetel.hu/az-europai-orszagok-a-diktatura-aldozatai-lesznek-mely-rosszabb-lesz-mint-hitler-idejeben-volt/ ÉS "Ismételten mondom nektek, az ima, és abból egyre több, gyengíteni fogja a vadállat, a medve és a vörös sárkány hatalmát.
Ők csak nagyon rövid ideig fognak uralkodni. Mert azt követően el lesznek pusztítva."
http://www.masodikeljovetel.hu/2012-februar/ VÖ.:
http://www.hitradio.hu/hirek/putyin-alairta-az-evangelizaciot-betilto-torvenytKOREA:
http://hvg.hu/vilag/20160720_eszak_korea_eljatszott_egy_delkoreai_atomtamadastTörökország:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20160720-torokorszag-megtorlas-puccs-erdogan.html
Fatimai titok:
Miért Oroszország Mária Szeplőtelen Szívének való felajánlása jelenti a megoldást az Egyház aktuális válságának megoldásához?
http://www.katolikus-honlap.hu/0904/mahlmann.htm

Az egész emberiségre hatalmas fenyítés jön” (Fatimai titok)
http://www.katolikus-honlap.hu/1302/mt1618.htm
VÖ.:
http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/udvosseg-anyja-az-utolso-fatimai-titok-nem-lett-feltarva-annyira-remiszto-volt/

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 16:03

Harc: életre-halálra

 

„Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.” Efézus 6,12

Ahogyan azt már Rick pásztor is tanította, a harc, hogy új természetünk szerint tudjuk élni nagyon fontos, így meg kell tanulnunk harcolni a Lélek fegyvereivel, ha szabadon akarunk élni.

Isten rendelkezésünkre bocsátotta az igazságosság fegyvereit. Ezen fegyverek azonban azt kívánják, hogy vele dolgozzunk, és hagyatkozzunk rá amikor szembeszállunk az ellenséggel. A mi erősségünk őbenne van, hiszen a hit paradoxonja az, hogy ő erőssége a mi erőtlenségünkön keresztül nyilvánul meg.

Az a célunk, hogy mindent felhasználjunk, ami Isten nekünk adott: meg kell tanulnunk bánni a Lélek fegyvereivel; megtanulni melyek ezek, hogyan működnek és mikor kell őket használnunk.

A Lélek fegyverei között ilyenek szerepelnek mint: őszinteség, alázat, hitelesség, kegyelem, szeretet, imádság, engedelmesség, közösség, egészséges függés, Isten Igéje, és önmagunk alárendelése a Lélek vezetésének.

Ezzel szemben a test fegyverei a következők: indulatosság, manipuláció, káromlás, megszégyenítés, gyűlölet, büszkeség, alattomosság, rejtegetés, én-központúság, mentegetőzés, és az egészségtelen „nincs rád szükségem” magatartás.

A lelki harcban, amelynek mindannyian részesei vagyunk „nem állhatunk meg és feledkezhetünk meg róla néhány órára. Ez egy életünk végéig tartó élet-halál harc….” (Efézus 6,12 MSG fordítás)

Ez egy végzetes, brutális, véres és örök jelentőségű harc; ezért ebben a harcban Isten velünk, bennünk és értünk van.

 


Isten szeretete nagyobb a problémádnál

„Akkor az Úr lenyúlt értem a magasból és felemelt engem, kihúzott a mély vizekből.” (Zsoltárok 18:16, TEV fordítás)

Vannak olyan időszakok az életünkben, amikor azt gondoljuk „Most merülök el utoljára! El fogok süllyedni!” Nem számít, milyen mélységben vagy, Isten szeretete akkor is ott van. Ő ki tud húzni téged a legmélyebb vizekből.

Nem számít, milyen problémád van, Isten szeretete nagyobb annál. Lehet, hogy rettentően kétségbe vagy esve, nagy bajban, vagy éppen hatalmas stressz alatt vagy. Lehetnek nagy problémáid – lelki, fizikai vagy anyagi problémák.

Isten szeretete azonban még mindig nagyobb ezeknél.

Corrie ten Boom és Betsy ten Boom hívő keresztyének voltak, akik a második világháború alatt Hollandiában éltek. Az otthonukban zsidókat bujtattak, hogy megvédjék őket a náciktól. Amikor azok erre rájöttek, nem csak a rejtegetett zsidókat, hanem Corrie-t és Betsy-t is elvitték a koncentrációs táborba, ahol a háború hátralevő részében raboskodtak.

Miután egyik kegyetlenséget látták a másik után, Corrie azt mondta Betsynek: „Ez a hely a pokol egyik gödre!” Betsy ezt felelte: „Nincs olyan mély gödör, aminél Isten szeretete ne lenne nagyobb.”

Az elmúlt hónapokban lehet, hogy padlót fogtál. Lehet, hogy pénzügyileg magad alatt vagy és azt gondolod, hogy „Össze fogok roppanni!”, vagy érzelmileg vagy magad alatt, netán a házasságod romokban hever, vagy éppen egészségügyi gondjaid vannak. Frusztrált vagy és azt gondolod: „El fogok süllyedni”.

Hol van Isten, amikor padlót fogsz? Ő éppen ott van alattad. Ő a „te menedéked, az Ő örökkévaló karjai alulról tart téged” (5 Mózes 33:27a, NLT második kiadás).

Engedd, hogy az ő szerető karjaiba hullj. Engedd, hogy elkapjon és támogasson, amikor nincs máshova menned.

Beszéljetek róla:

 • Isten melyik ígéretében kell ma megnyugodnod?
 • Miközben Isten támogat téged, mit gondolsz, mi a te felelősséged?
 • Mit jelent „menedéknek” lenni?Jézus kegyelmet kínál, nem kárhoztat

 

"Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mert Krisztus Jézus által az élet Szellemének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől." (Róma 8:1-2, NIV fordítás)Nem számít, hogy mit tettél, Krisztusban nincs kárhoztatásod. Ő ott ül az Atya jobbján, és nem mint vádló, hanem mint védőügyvéd akarja neked adni az életét.

Mielőtt megszülettél volna, Isten már elkezdett munkálkodni azon, hogy téged visszahozzon az Ő jelenlétébe. Isten tudja, hogy egyedül nem tudod ezt az utat megtenni, ezért mikor még erőtlen, elhagyatott voltál, Krisztus meghalt érted. (Róma 5:6)

Jézus kegyelmet kínál, nem kárhoztatást. Azt mondja: „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot.” (Máté 9:13) Az a célja, hogy visszahozzon az Atyával való meghitt közösségbe, és nem azt akarja, hogy te hatalmas erőfeszítéseket tegyél azért, hogy bebizonyítsd, méltó vagy, hogy visszanyerd az Atya szeretetét.

Képzeld el, amint ezt mondja: „Ezek a dolgok, amiket felajánlasz, hogy megteszel, és az ígéretek, melyekkel a megbocsátást akarod elnyerni, olyan dolgok, amivel a bűntudatodat akarod legyőzni. Én ehelyett a megbocsátást és a kegyelmet ajándékként adom neked. Irgalmasságot akarok, nem olyan áldozatokat, amelyekkel azt reméled, hogy visszanyered a szeretetemet. Soha nem veszítetted el a szeretetemet!”

„A célom nem az, hogy elítéljelek, hanem hogy az én életem szabadon folyjon benned, amint a Szent Lélek közvetlenül az Atyához kapcsol.” (Róma 8:1-2, NIV fordítás, átfogalmazás a szerzőtől).

„Ezenkívül, nem is tudod lemosni az összes szennyet, bűnt magadról. Engedd, hogy én tegyem meg. Az én vérem hófehérre mos, és az én Szellemem közvetlenül a szívedben kezd élni.”

Krisztusban elrejtve nincs kárhoztatásunk, és „bizalommal járulhatunk a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (Zsidók 4:16)

Amikor úgy érzed, hogy a kárhoztatás bősz áradatként jön feléd, állj a Sziklára, aki ezt mondta: „Én többé nem kárhoztatlak. Menj el, és ezután ne vétkezz!” (János 8:11)

Beszéljünk róla:

* Te hogyan próbáltad meg elnyerni Isten elismerését, és milyen áldozatokat hoztál a bűntudatod miatt?
* Milyen lenne az életed, ha elfogadnád Isten kegyelmét, és ha úgy tekintenél Istenre mint védőügyvédre, és nem mint vádlóra? Hogyan változna meg az életed?

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 10:39

A hit, nem az érzések tetszenek Istennek

"Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" Jób 1:21
Amikor még lelkileg gyerek vagy, Isten az érzelmeid táplálja, gyakran olyan imákra is válaszol, melyek teljesen önzőek és éretlenek, mindezt azért, hogy tudd, Ő létezik. De amikor lelkileg növekedni kezdesz, szép lassan elválaszt ezektől a függőségektől.
Isten azt szeretné, ha éreznéd az Ő jelenlétét, viszont sokkal inkább szeretné azt, hogy bízz benne az érzések helyett. A hit tetszik igazán Istennek, nem az érzések.
A hitedet azok az élethelyzetek fogják leginkább növelni, amikor úgy érzed, hogy az életed darabokra hullik és azt hiszed, hogy Isten sehol sincs ilyenkor. Ez történt Jóbbal is, egyetlen nap alatt mindent elveszített: a családját, a vállalkozását, az egészségét, mindenét, amije volt. Viszont a legkilátástalanabb mégis az volt, hogy a Bibliában 37 fejezeten keresztül Isten semmit sem szólt.
Te tudod-e dicsőíteni Istent, amikor nem érted, hogy mi történik az életeddel és Isten is hallgat? Hogyan maradsz krízishelyzetben is kapcsolatban Vele kommunikáció nélkül? Hogyan tudod a szemeid akkor is Jézuson tartani, amikor azok könnyesek? Tedd azt, amit Jób tett: a földre esett és dicsérve mondta, hogy "Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" Jób 1:21
Mondd el Istennek őszintén, hogy mit érzel. Öntsd ki a szívedet Neki. Adj ki magadból minden érzést, ami benned van. Jób is ezt tette, amikor azt mondta, hogy "Nem is tartóztatom meg a számat, beszélni fogok szorongó lélekkel, panaszkodni fogok keserű szívvel." Jób 7:11
Felkiáltott, amikor Istent távol érezte: "mint amilyen ifjúkorom idején voltam, amikor Istennel közösségben élhettem sátramban." Jób 29:4
Isten képes kezelni az aggodalmaid, a haragod, a félelmed, a szomorúságod, a zavartságod és a kérdéseid is.

Beszéljetek róla:
 •  Írj körül egy helyzetet, amikor érezted Isten jelenlétét az életedben.
 •  Gondolkodj egy másik helyzetről, amikor szeretted volna érezni Isten jelenlétét, de nem sikerült. Megváltoztatta-e a reakciód Isten felé? Ha igen, miért?  A kedvesség hallgatással kezdődik

  „Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galáta 6:2 NLT fordítás)

  Ha mások szükségleteinek észrevétele látással kezdődik, akkor a sérüléseik észrevételéhez hallásra van szükséged. Meg kell tanulnod hallgatni! Minél jobban tudsz hallgatni, annál rokonszenvesebb leszel.

  Az nem elég, ha csak észreveszed valaki szükségleteit. Át is kell érezned a helyzetét. Együtt kell érezned a fájdalmával. A Biblia azt mondja a Lukács 10:33b-ben, amikor a jó samaritánus meglátta a kifosztott és megvert férfit az út túloldalán, „a szíve szánalommal volt tele” (GNT fordítás). Először a szemére volt szükség, hogy meglássa, majd a fülére és a szívére, majd együtt érzett a férfivel, akinek szüksége volt rá.

  Sokszor csak annyi szükséges a kedvességhez, hogy meghallgass másokat. Előfordul, hogy tanácsadással ellenkező hatást érsz el, mint kedvességgel. Joe Bayly írta a The View From a Hearse című könyvében: „Ültem, meggyötörten a gyásztól, és valaki odajött hozzám, és Istenről és a miért történt ez? kérdésről beszélt, és a síron túli reményről. Folyamatosan beszélt. Olyan dolgokat mondott, melyekről tudtam, hogy igazak. De nem volt rám hatással, kivéve, hogy azt kívántam, bárcsak elmenne. És végül megtette. Majd jött még valaki, aki leült mellém, de ő nem beszélt. Nem kérdezett tőlem semmit. Csak ült mellettem egy óráig, vagy még tovább, hallgatta, ha megszólaltam, tömören válaszolt, egyszerűen imádkozott, majd elment. Nagy hatással volt rám. Megnyugtatott engem. Utáltam látni, hogy elmegy.”

  A fülek segítenek növelni a szimpátiát. A hallgatás a kedvesség egyik formája.

  A szimpátiához két alapvető dolog szükséges: hogy megértsenek, és hogy jóváhagyják az érzelmeid. Amikor fájdalmat érzel, jó tudni, hogy nem vagy őrült, hogy normális, amit érzel, és hogy már mások is éreztek így.

  A Biblia azt mondja: „Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata 6:2 NLT fordítás).

  Mi Krisztus törvénye? Nagy parancsolatnak hívják: „Szeresd Istenedet teljes szívedből, és felebarátodat, mint magadat.” Neked jól esik, ha az emberek kedveskednek neked, mikor érzelmileg, fizikailag, vagy lelkileg sérült vagy? Persze. A Biblia azt mondja, ugyanezt tedd másokkal.

  Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Mit jelent aktívan hallgatni valakit?
  • Olykor miért nehézebb meghallgatni valakit, aki szenved, mint beszélni neki?
  • Hogyan tudsz szimpatizálni valakivel, aki olyasmin megy keresztül, amit te soha nem tapasztaltál?Az ajándékaid az egész gyülekezetet segítik

 

"A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait" 1 Kor. 2:14

Nem dolgozhatsz meg a lelki ajándékaidért és nem is érdemelheted ki őket - ezért hívják ajándéknak! Isten a kegyelmét fejezi ki feléd vele: "A kegyelem pedig mindegyikünknek a Krisztus ajándékának mértéke szerint adatott" Ef. 4:7

Sem nem választhatod ki, hogy melyik ajándékokat szeretnéd. Pál leírja, hogy ezt Isten határozza meg, "De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja." 1 Kor. 12:11

Mivel Isten szereti a változatosságot, és azt akarja, hogy különlegesek legyünk, ezért nem ugyanazt az ajándékot adja mindenkinek, és senkinek nem adja meg az összes ajándékot. Ha neked meglenne minden ajándék, akkor nem lenne szükséged senki másra, és ez ellent mondana Isten egyik céljának - hogy megtanítson minket egymástól függeni.

A lelki ajándékaid nem azért kaptad, hogy a te, hanem, hogy mások javára legyen. Mások pedig azért kapták az ajándékaikat, hogy a te javadra legyenek. A Biblia mondja: "A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele" 1 Kor. 12:7

Mikor mindannyian használjuk az ajándékainkat, az mindenkinek a javára van. Ha mások nem használják az ajándékaikat, azzal téged fosztanak meg áldásoktól, s, ha te nem használod az ajándékaidat, akkor te fosztasz meg másokat. Ezért akarja Isten, hogy felfedezzük és kifejlesszük a lelki ajándékainkat.

 
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 10:38

Skócia, 1991. március 9.

McGinnity atyával beszélgettem arról, hogy vajon melyik ima tetszik legjobban az Úrnak? Arra jutottunk, hogy legjobb a csendes szemlélõdés.

Uram?

Én vagyok. Tanulj tõlem! Én vagyok támaszod és erõd. Igen, Vassulám, valóban a csend a leghatékonyabb imádság. Találkozz velem az én csendemben! Engedd, hogy lelked hozzám jöjjön és elmerüljön bennem, az én csendemben! Engedd, hogy elárasszalak, gyermekem! Engedd, hogy Szeretetembe takarjam lelkedet! Nyílj meg felém! Engedd, hogy Istened elárassza birtokát! E birtok tulajdonosa Én vagyok. Engedd, hogy Én vagyok szabadon növekedjék! Engedd, hogy Én vagyok megsokasítsa benned erényeit! Ne félj tõlem gyermekem, ha háttérbe szorítalak! Én vagyok azért van itt, hogy õrködjön birtoka felett, és felragyogjon benned. Engedd meg lélek, hogy körülvegyelek gyengédségemmel! Szépségem meg fog rendíteni téged. Ne tekints ruhátlanságodra, lélek, és ne utasíts vissza! Jöjj hozzám a csendességben úgy, amilyen vagy! Hagyatkozz rám a csendességben, és élni fogsz.
Légy áldott! Légy áldott, lélek! Ne engedd, hogy bármi vetélytársammá legyen!

Uram, ne engedd, hogy bármi vetélytársaddá legyen!

Böjtölj ezért péntekenként, ezzel tartozol most nekem. Jöjj! Felhagytam pénteki böjtömmel programjaim és utazásaim miatt. Rájöttem azonban, hogy utazásaim ellenére is könnyen meg tudom tartani a böjtöt, csak lustaságból és gyengeségbõl akartam, hogy “könnyebb” legyen nekem.

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 08:50

 

 • Minden hónap első péntekén:
 • 14.00 órai indulással keresztutat járunk a III. kerületi kiscelli dombon lévő kétszáz éves kálvárián. Az első stáció helye: a volt Trinitárius templom  (Kiscelli Múzeum) előtt.

A keresztúton a teremtett világ ellen elkövetett bűneinkért engesztelünk.

 • : a III. kerületi Bécsi útról a Szent Margit Kórház mellett a Kiscelli utcán felfelé kb.15-20 perces sétával. Villamos megálló: Szent Margit kórház.

Befejezés az 5 alakos Golgota szoborcsoportnál, ahonnan az alatta elhelyezkedő Szent Vérkápolnához vonulnak a résztvevők.

 • órakor az Irgalmasság rózsafüzérét mondjuk a 200 éves Szent Vér kápolnában
 • -kor Szentmise (két szín alatti szentáldozással)
 • -kor Szent Vér litánia (a nigériai Barnabás szövegével)

A Máris Rádió a teljes programot élőben közvetíti.

 • : a III. kerületi Bécsi útról a Doberdó úton keresztül (amelynek utolsó emelkedő szakasza erdei út) 15-20 perces sétával. Villamos megálló: Katinyi mártírok parkja.
 • Minden hónap harmadik péntekén:
 • 12.00 órától17.00 óráig fél napos engesztelő Szentségimádás a Szent Vér kápolnában (nigéria Barnabás imáival)
 • : a Bécsi útról a Szent Margit Kórház mellett a Kiscelli utcán felfelé kb.15-20 perces sétával. Villamos megálló: Szent Margit kórház.
 • 17:00-től 18-ig a Szentségimádás a Szentháromság plébánia templomban folytatódik

Megközelítés: Vörösvári út 110. Villamos megálló: Rendelőintézet

 

Programjaink illeszkednek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületeihez is.

Elérhetőségeink: Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság plébánia, telefon: 06(1)952-0090, 06(20)240-9190, 06(20)325-708. email: bthf38@gmail.com

 

Szeretettel várjuk az engesztelőket és a Szent Vér tisztelőit

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 08:22

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 07:34

Elfogadásért...

A mai nap imádsága:
Uram, Istenem! Te látod, hogy milyen könnyen a világ hatása alá kerülök, s elfogadom igazságnak azt, ami szépre kerekített, s csillogó. Kérlek adj nekem bölcs szívet, hogy észrevegyem akaratodat életem mindennapos dolgaiban, s úgy cselekedjek, hogy az testem, s lelkem üdvére váljon! Ámen"Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony mondom néktek megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg fejedet, és mosd meg arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked."
Mt 18,3

Amióta világ a világ, a böjt mindig vallásos cselekedet volt, minden kultúrában. Napjainkra az ész átírta ezt is, s meghirdette a "harcot" a kalóriák ellen... Nos, hogy hányan buknak el ezekben a kínnal, s keservvel vívott csatákban azt láthatjuk szűk környezetünkben, de talán tapasztalhatjuk magunkon is! 2:3-as meccsek ezek - 2kg le, 3 kg fel... Hol a hiba? Nem elég a jó szándék? A szándék mindig a legfontosabb, kérdés csak az, hogy ki támogatja azt, mert egyedül nem megy. (Érdekes, s igaz: Az "egyedül nem megy" igazságát csak a kereszténység meri felvállalni...)

A böjt vallásos cselekdet, amelynek célja nem a testsúly csökkentése, hanem közelebb kerülés az Istenhez. A böjt hamis gyakorlata az, amit a reklámokban látunk, hogy ti. azok, akik az adott metódust(sportszer vagy táplálék) választják, darázsderekúak, s atlétatermetűek lesznek, s mindenki csodálni fogja őket. S, ki ne kívánná ezt, hogy ő legyen a központ, mások csodálatának tárgya? Először is: A böjtöt nem másokért, hanem magunkért tesszük, s nem is a testünkért, hanem a lelkünkért. Másodszor: a böjt valójában nem lemondás(negatívum), hanem felajánlás(pozitívum). Az eltorzult, "csakazértis" arc mindent elárul. Ilyenkor nem energiát nyer az ember, hanem erőt veszít. Jézus azt, mondja "kend meg fejedet, és mosd meg arcodat" , azaz ünnepelj! Érdekes módon, ha ünnepelünk, ha éppen jót teszünk másokkal (ajándékozunk), akkor nem hiányzik a zsíroskenyér. Csak akkor kerülünk a kísértés örvényébe, ha beszűkítjük a világot, s önmagunkat tesszük meg a legfontosabbnak... Isten azonban úgy alkotta meg a világot, hogy akkor kapjuk a "jutalmat", ha megtartjuk az Ő törvényeit. (A törvény betöltése a szeretet!) Ha valaki a törvény szerint szolgál embertársainak, akkor fut, szalad, mozog, teszi a dolgát, s lám: egyenletesen kopik minden szerve. Ha valaki kerüli a teljességet, vagy annak megélését egysíkúvá teszi - evés vagy ivás -, akkor egyenlőtlenül kopnak szervei, s csak idő kérdése mikor borul fel életének testi és lelki egyensúlya.

A nagy igazság: Isten megfizet - mindenért. Nem azonnal, nem látványosan, de megfizet. Az istentelenségben felnőtt generáció megérdemelt "fizetsége", hogy a következő generáció még istentelenebb lesz... Így válik súlyos bűnné a közömbösség/tolerancia imádott semlegessége is. Azok a társdalmak, ahol nem a közösség érdeke a legfontosabb, hanem az egyéné, azok meghasonlanak. Így hasonlik meg a keresztény Európa is... Ez nem borúlátó feltevés, hanem szomorú tény: pusztulunk, az Isten legyen nekünk irgalmas!


Hívő élet...


A mai nap imádsága:

Uram! Te nemcsak életre hívtál, de a Téged dicsérő életre is elhívtál. Adj nekem Uram bölcsességet, s erőt, hogy akaratod szerint élhessek jónak és szépnek teremtett világodban, s evangéliumi örömmel szolgálhassak másokat! ÁmenA mai napi cél-imádságunk:
Istenem, segítsd meg azt a testvérünket, akit ma műtenek! Adj neki lelki erőt a szenvedések elviseléséhez, s ajándékozd meg őt Erőddel, hogy meggyógyulhasson! Ámen

Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért. Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek; ellenben amire eljutottunk, aszerint járjunk.
Fil 3,13-16

Nem vagyunk tökéletesek... s érdekes módon konfliktusaink jelentős része abból fakad, hogy a tökéletesség utáni vágyunk ütközik a valósággal. Szeretünk nagyívű álmokban fürödni, de legvégül az élet realitása térdre kényszerít minket. Hiába a szép cél, a nagy elhatározás, a magunkat is buzdító szép szavak áradata, s a megfeszített akarat - a valós lehetőségek, a tényleges körülmények végül gátat szabnak a megvalósulásnak.

Saul-Pál, akit a zsidó vallási hagyományok a törvényszabta perfekcionista életre neveltek - sőt maga is erre nevelődött ifjúként a híres Gamáliel rabbi iskolájában -, jól tudja, többször be-, és elismeri, hogy nem tökéletes, mert megtapasztalta: senki nem lehet tökéletes a törvény által. A törvény ugyan jó, de az mindig csak követi az életet, egy meglévő jó szokásrendet foglal törvényi keretekbe. Az új kihívásoknak rögtön megfelelni pedig csak akkor lehet, ha a szívünkben-lelkünkben mindig jelen van az Isten szeretete, mely irányítja gondolatainkat, s így jóakarattal nemcsak helyeset, őszintén jót és igazat szólunk, de jobbító bölcset is... Ezért írja itt a pogányok apostola: "nem gondolom magamról, hogy már elértem" - azaz senki nem perfekt.

Ugyanakkor az életre, a mindennapok küzdelmeire Pálnak stratégiája van, ezért mondja: "ami mögöttem van azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé" Ebben a mondatban minden szó hangsúlyos! Ami múlt, azt el kell felejteni, mert a múlt az nemcsak nagyon tud fájni, de sokszor meg is kötözi a jelent. Hátrahagyni a múltat azonban csak Istennel együtt lehetséges. Isten az, aki fájó emlékeink éles köveit "kegyelmének habarcsával" körbefogva beépítheti életünk vastag falaiba, hogy azok épüljönek az Istentől rendelt Alapon, tartsanak, s végül a lélek templomává formálódjanak... Isten szava a bűnökkel terhelt, szétfolyó múltunkat végül stabil, terhelhető, hasznos kővé alakítja át - így építhetünk a negatív tapasztalásainkra is.

"Amire eljutottunk, aszerint járunk" - azaz aszerint élünk. Isten igazságainak átfogó felismerése nem történik meg egyik pillanatról a másikra. Ahogyan az életet sem kapjuk készen: először csak várjuk, majd megfogan, s elindul fejlődésének sajátos útján, ugyanígy van ez hívő életben is. Bizony komoly időbe telik, míg az elvetett mag (Isten szava) kibújik életünk földjéből, láthatóvá válik, növekszik, s majd sok-sok idő után fává is terebélyesedik és végül gyümölcsöt is terem... Amit azonban igazságként megtapasztaltunk, azt jó szívvel tovább adhatjuk! Ezáltal ugyanis mások is okulhatnak/épülhetnek/növekedhetnek és szavaink, életpéldánk láttán talán még erőt is meríthetnek, ha a nagy futásban (élet) meglankadtak volna...

 Hűséges emberekért.


A mai nap imádsága:

Uram, Istenem! Taníts engem utaidra... hogy megmaradhassak a hűségben. Ámen.

Te vagy a látás Istene. 1 Móz 16,13a

Soha annyira nem volt szüksége a világnak hűséges emberekre, mint manapság. Hűség és hűség között azért van különbség. A német katonák szíjcsatján ez a felirat volt olvasható: Meine Ehre heißt Treue. (Becsületem a hűség.) A világ "hűséget" lát a fanatizmusban, a behódolásban is, jóllehet a hűség isteni fogalom. Sokszor megcsodálom az állatokat, melyek "életreszólóan" választanak maguknak társat... az állatvilágban, a monogamitás nem mindig előnyös, hiszen a túlélésért vívott küzdelemben a legjobb DNS átörökítése a cél, hogy fennmaradjon a faj... az embervilágban még ezt sem lehet felhozni a hűtlenek mentségére.

A hűségnek nemcsak szexuális vetülete van, hiszen a hűség megnyilvánul hitben, életfelfogásban(elvekben). Hűtlen csak egyszer kell hogy legyen valaki... attól a pillanattól áruló. Érdekes szó: áru+ló. A ló a birtoklás megtestesítője a szimbolikában, ugyanakkor a ló a szabadság - az erővel teljes - képi jelentést is hordozza. Valaki tehát valamiért(áru) felááldozza lovát (a szabadságát). A testiségért(a megfoghatóért) feláldozza a lelkiséget, azaz áruló. Nos, aki elárulta hitét, elveit, barátját, szerelmét... az Istent - az elveszett ember. Nincs mentsége önmaga előtt. (Luther: lelkiismeret tüze!)

Hűségben megmaradni egyféleképpen lehet. Keresek egy erősebb szövetségest. Aki megvéd erőtlen pillanataimban. (Ha Ő velünk, ki ellenünk?) Ezért magasztalja a hívő ember Istenét, mert az Isten megtartja övéit hűségükben. Ez az igazi méltóság, istenfiúságos lét, az az állapot, amire mindenki törekszik, még akkor is, ha nem tudja, hogy ő tkp. ezt akarja. Az ÚR hűsége a garancia életünk szépségére, teljességére. Önámítás, ha bizakodunk hitünkben, reménységünkben vagy szeretetünkben. Minden elmúlik, egyedül Isten marad... s ha hiszük Őt, mi is megmaradunk Őbenne.

 
Kapcsolataink...


A mai nap imádsága:

URam! Köszönöm Neked emberi kapcsolataimat! Add, hogy tartalmasan élhessem meg azokat, s kegyelmed révén épüljön és növekedjen a szeretet közöttünk! Ámen
Jézus mondja: "Aki az Isten akaratát cselekszi, az az én fivérem, nővérem és az én anyám."
Mk 3,35
"Barátainkat megválogathatjuk, családunkat nem" - tartja a közmondás. Így igaz, ahogyan az is, hogy a családon belüli viták igen megkeserítik az emberek életét, sőt nemegyszer erőszakba csapnak át az indulatok. A "családon belüli erőszak" jogi kategória, az más kérdés, hogy a jog ereje csak akkor érvényesülhet, ha a sértett tisztában van a jogával, s azt megfelelő úton érvényesíteni is tudja. Sokszor azért nem kerülnek napvilágra súlyos bűnök, bántalmazások, mert generációkon átívelő "tradícióról" van szó: "Apám engem is vert, mégis rendes ember lett belőlem, nem árt annak a gyereknek néhány pofon!"... Ha pedagógiai célzattal elcsattanó gesztusértékű atyai füles nem is árt, a súlyos bántalmazások nem ebbe a kategóriába tartoznak. Mai társadalmunk általános közbiztonsága, a közerkölcsök azért olyanok, amilyenek, mert a családapák és családanyák "felfogása" emberről, Istenről, életről és világról olyan volt, amilyen... Hitvány szociális közeg, többnyire hitvány embereket formál. Kivételek persze vannak, de azért nem minden dudván nő lótuszvirág!
A család, ahol minden más, mint odakint a világban - tulajdonképpen egy érdekcsoportnak tekinthető, de a családi kötelékeknél is van erősebb: ez az őszinte, tiszta szeretet. Ez adja alapját a tartalmas kapcsolatoknak, legyen az barátság vagy éppen szerelem. Az őszinte barátság és a szerelem azért annyira szép, s emelő, mert önkéntes. A hitélet is akkor szép, s emelő, ha önkéntes döntésen alapul. Sok keresztény családban érvként hangzik el a megfáradt (hit)élet ellenében: "Ezt nem teheted, hiszen mit szólnak majd hozzá a többiek?" vagy "A mi társadalmi helyzetünkben ezt nem engedhetjük meg magunknak!" Élni az életet lehet "csakazértis"-alapon, de az ilyen élet nem a saját életünk, hanem valaki másé...
Vannak élethelyzetek, amikor kiderül, hogy a másik emberrel "egy lélekcsoport" vagyunk. Ez nemcsak azt jelenti, hogy szeretjük egymás társaságát, hanem elsősorban azt: félszavakból is megértjük egymást. Mert azonos az értékrendünk, hasonló a gondolkodásunk, s nyilvánvaló hogy mindkettőnk embersége egy irányba mutat. Jézus azokat mondja "rokonainak", akik cselekszik az Isten akaratát, s ezzel a kijelentéssel azt deklarálja, hogy az igazi összekötő kapocs nemcsak ember és ember, de Isten és ember között is az, ha az ember is az Élet szolgálatában áll, ahogyan az Isten sem szűnik meg "szolgálni", hiszen gondviselésével fenntartja ezt a világot.
Isten családba rendelt minket, nemcsak földibe, de mennyeibe is! Ez utóbbi erősebb elkötelezettség, mint az előbbi, mert ott nem ember, hanem az AtyaIsten a "családfő". Isten családjában viszont nem a hierarchia a fontos, hanem Isten jelenvalósága, mert ha Ő jelen van, akkor teljes a lét - akár itt, akár ott vagyunk...

 
Örökélet...


A mai nap imádsága:

Istenem! Nem értem elmúlásomat, mégkevésbé létem miértjét. Add, hogy bölcsüljek Lelked által, s megnyugvást találjak Tebenned, lázadó lelkemnek! ÁmenÉs ezt mondta nekem: "Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz.
Jel 21,6-7

"Hiszem a test feltámadását. Másképp nem is hinnék. Hiszem, hogy a szellem által ezerszer megalázott test, az anyag, megkapja majd azt a méltóságot, ami megilleti. Az időkön túl, minden földi tülekedés végső elsimításakor, amikor a szolgák a Szolgák Szolgájától elveszik jutalmukat. És mindannyiunk néma rabszolgája, az anyag, elsőként részesül majd a kitüntetésben. És dicsősége talán nem is lesz egyéb, mint az, hogy kivétel nélkül mindenki megpillantja, és mindenkor látja kimondhatatlan szépségét, mesterkéletlen, játékos eleganciáját. Ebben hiszek, mert a test feltámadásában hiszem látásunk feltámadását is.     

Hiszem, hogy rányílik majd szemünk az Ige által teremtett anyagba kezdettől elrejtett vigasztalásra.  Hiszem, hogy a teremtés Őrizője megőriz mindent, ami a keze nyomát őrzi, s amiben valaha is a kedvét lelte. Ezért hiszem, hogy megmaradnak a fák - mint fák, a kutyák - mint kutyák, a gyerekek - mint gyerekek. Minden, ami a teremtő Ige gyönyörűségében született a múlandóságra. Az Ige nem múlik el. Ezért marad meg minden, ami az Igétől született. Megmarad, mert újjászületik. Megfürödnek, de önmaguk maradnak. Fehér ruhába öltöznek, és ragyognak majd ámuló szemeink előtt. Hiszem, hogy a kutyák és a tehenek szemének szomorú barnája lesimíttatik, hogy öröm költözzék a tekintetükbe. Hiszem, hogy szavak nélküli szolgálatuk jutalmául elnyerik ők is azt a könnyű derűt, ami a Történet végén áthatja a mi Urunk és egyetlen, egyetlen boldog reményünk, a feltámadott Krisztus alakját.

Hiszek a test megdicsőülésében. Hogy - mint elvásott ruhát - levetheti majd fájdalmait és erőtelenségeit. Hiszem, hogy a csonka-bonkák, a kéz - és lábnélküliek angol keringőt járnak majd az új teremtés örökre maradandó rétein. És a fűszálak ragyogva egyenesednek fel könnyű lábuk után.  Hiszem, hogy az időnap előtt elpusztultaknak és elpusztítottaknak megadatik mindaz, amiben részük itt nem lehetett. Feltámadott és megdicsőült testük örök jelenében egyszerre élhetik meg a gyermekkor bizalmát - félelmek nélkül; a kamaszkor szabadságát - kíméletlenség nélkül; a felnőttkor munkálkodását - a birtoklás vágya nélkül; az öregkor tűnődését - szomorúság nélkül.

Hiszem, hogy megdicsőült testünkben őrizni fogjuk mi is ráncainkat és sebeinket, ahogyan Krisztus felmagasztalt teste is őrzi a szögek helyét. Úgy fogjuk majd hordani ezeket, mint egy öreg papucsot, amely egyre inkább hozzánk tartozik. Ahogyan a Megváltó viseli örökre szabadításunk emlékeit, úgy hordhatjuk majd mi is szabadulásunk emlékeit. 

Hiszek a boldog tülekedésben, amelyben csak mosolygunk a régi kérdésünkön: 'de hogyan férünk majd el annyian?' Hiszek a végidők terített asztalában, ahol senki sem kérdezi a szomszédját: 'te hogy kerülsz ide?' És hiszem, hogy az asztal gyertyáinak fényében már semmit sem kell kérdeznünk, és minden imádság beszélgetéssé változik majd át. Hiszem, hogy egyszer majd 'fölzúgnak a hamuszín egek, hajnalfele a ravensbrücki fák. És megérzik a fényt a gyökerek. És szél támad. És fölzeng a világ...  Hiszem a test feltámadását."

 
Szolgálat...


A mai nap imádsága:
URam! Add, hogy örömmel szolgálhassak! Ámen

Péter így szólt: "Az én lábamat nem mosod meg soha." Jézus így válaszolt neki: "Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám."
Jn 13,8

A lábmosás aktusa nyilvánvalóan túlmutat önmagán. Jézus a tanítványaival együtt töltött utolsó órákban megmossa lábukat, s szerzi az úrvacsorát. Ünneprontásnak is vehetnénk, hiszen amikor ilyen emelkedett dolgok történnek, mint a páska-vacsora megülése, talán mégse illene lábmosással tölteni a drága időt... Jézus cselekedete azonban kinyilvánítja, ég és föld összetartoznak, sőt találkoznak a szolgálatban. Igazi szolgálat mindig az, amikor nemcsak a test, de a lélek is kap! A keresztények mai szolgálata is akkor eredményes, ha elsősorban nem a szociális ellátórendszer hiányosságait akarja pótolni, alázatosan eltakarítva a társadalmi igazságtalanságokból fakadó szemetet, hanem caritatív akciójával inkább alternatívát mutat, hogy ti. lehet másképpen is, s nem kellene ennek így lennie, ahogyan van...

Az Isten akarata tehát az, hogy a földi dolgaink az "égi minta" szerint történjenek. Amiben tehát az "isteni" és az "emberi" találkozik, az a szolgálat. Nem a kiszolgálás, a "service" - ezt a mai szolgáltatói világban különösképpen ki kell hangsúlyozni(!) -, hanem a szolgálat, azaz az elhívás-szerinti munka. A munka tehát akkor igazán munka, s Isten szerinti, ha az magában foglalja az alkotás szépségét (így lehet alkotás egy rántotta elkészítése is vagy - Lutherünk után-, az udvar felseprése is) mely kiteljesedést hoz szolgálónak éppenúgy, mint annak, akinek szolgálnak. S mire van elhívásunk? Arra, amire talentumot kaptunk! Aki kettőt kapot, az ne akarjon öt-talentumosként tündökölni, s ne szomorkodjék, hogy "csak" négyet, hármat vagy kettőt kapott, s ne ássa el, mint aki csak egyet kapott, hiszen az egyet sem elásásra kaptuk... Még az egy talentum is teljességbe emel!

Aki tehát szolgál, az nemcsak isteni akaratot teljesít, nemcsak közösséget épít/erősít szolgálatával, de egyben misztikusan átéli a találkozást Teremtő Istenével. A következetes, szolgáló élet öröme tartós, s akkor is érezzük felemelő erejét, amikor néha hullámvölgybe kerülünk. Ez a krisztuskövető "kicsik" nagy tudása: a jó hír. Az evangélium (eüangelion=jó hír) mindig akkor válik örömhírré, ha valaki nemcsak hallgatja, de meg is cselekszi azt! Betölteni tehát az élet isteni törvényét csak egyféleképpen lehet: ha szeretünk. Folyamatosan, megújulva szeretni azonban csak az tud, akit az Isten is szeret! S mivel a szeretethez az önkéntesség is szükséges - el kell hogy fogadják a 'felajánlott' szeretetet -, ezért a JóIsten is szabad döntésünkre bízza, fogadjuk-e vagy elvetjük az Ő gondviselő szeretetét?
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 05:49

"Ha tudnátok, hogy mennyire szeretlek titeket, örömötökben sírnátok"

 
2018.07.30-08.07.  28 ezer Ft és 150 Euró  Bartók Katalin 06-30-820-8223  Félpanziós ellátás, az utazás tartalmazza a biztosítást. Perlaki György atya lelki vezetésével szervezzük zarándoklatunkat Medjugorjéba. 2018-as Mladifest programjain kívül KRK sziget, Krizevác- a kereszt hegyén keresztút, Podbrdo- a jelenések dombja, elmélkedés a rózsafüzér titkairól, Cenacolo, Kravica vízesés felkeresése és fürdőzés a tengerben.  
2018.07.30-08.07.  20 ezer Ft és 90 Euró  Finta Gábor +36 1 256-8947; +36 70 778-0314  30. Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál, Budapestről induló zarándoklat, az ár tartalmazza az utazást, és 6 éjszaka szállást reggelivel. 
2018.07.31-08.07  17 ezer Ft (30 év alattiaknak 15 ezer Ft és 100 Euró  Kemenes Gábor atya   29. Ifjúsági imatalálkozó Medjugorjéban - Mladifest 2018. augusztus 1-6. A találkozóra zarándoklatot szervezünk. Indulás július 31-én este, haza-érkezés augusztus 7-én délelőtt. Várható kedvezményes útiköltség a fiataloknak 15.000 Ft + 100 Euro szállás- és étkezési költség, amit mindenki a helyszínén fizet. Jelentkezni 2018. június 25-ig Kemenes Gábor 1393 Budapest, Pf. 317. címre feladott 4.000 Ft előleg befizetésével lehet. Az utalványon olvashatóan szerepeljen a jelentkező neve és lakcíme, a Közleményben pedig e-mail címe, telefonszáma, útiokmányának száma, születési dátuma és az, hogy ha lehet, akkor kivel szeretne egy buszon utazni. A csoportos utasbiztosítást igénylők számára az előleg összege 6.000 Ft. Egy csekken több előleg is befizethető. Ez a lelkigyakorlat fiataloknak szól, ezért a részvétel felső korhatára 30 év. A 30 éven felüli jelentkezők számára az útiköltség nem kedvezményes, ők 17.000 Ft-ot fizetnek. Kérünk minden érdeklődőt, hogy a zarándoklatra időben és megfontoltan jelentkezzen. A szállás- és buszfoglalás miatt nagyon fontos a határidő pontos betartása! Szeretettel kérjük, hogy aki teheti, támogassa azokat a fiatalokat, akik anyagi okok miatt egyébként nem tudnának részt venni a találkozón. Az adományozók a Közlemény rovatban jelezzék, hogy erre a célra szánják a küldött pénzt. Bármilyen csekély összegű adományt hálásan köszönünk! 
2018.07.31-08.07.  265 Euró (Magyarországi csatlakozás esetén 225 Euró)  Ambrus Mária Magdolna (+4)074-663-0802 travel.magda@yahoo.com  Csíkszeredából induló zarándoklat, csatlakozási lehetőség az útvonalon, Magyarországon Baján tranzitszállás, nappali utazás. Félpanziós ellátás. Lelkivezető: Bálint István segédlelkész  
2018.08.10-17.  16 ezer Ft és 140 Euró  Gruberné Berta Erika 72/255-821 +36/30/450-4577 bertaerika48@gmail.com  Pécsről induló zarándoklat, félpanziós ellátás, az ár nem tartalmazza a biztosítást 
2018.09.29-10.05.  250 Euró (Magyaroszági csatlakozás esetén 200 Euró)  Ambrus Mária Magdolna (+4)074-663-0802 travel.magda@yahoo.com  Csíkszeredából induló zarándoklat, csatlakozási lehetőség az útvonalon, Magyarországon Baján tranzitszállás, nappali utazás. Félpanziós ellátás. Lelkivezető: Bálint István segédlelkész  
2018. november 7- 10.  Regisztrációs díj: 40 EUR/házaspár + szállás félpanzióval: 60 EUR/fő/3 éj (20 EUR/fő/éj)   Tóth Zsuzsanna tzsuzsus@freemail.hu; 30-732-7701   A HÁZASPÁROK 19. NEMZETKÖZI LELKIGYAKORLATA A lelkigyakorlat témája: Isten igéjéből élni "Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat" (Lk 24,45) a Szűzanya iskolájában Az utazás a résztvevők számától és az indulás helyszínétől (település) függően, előzetes egyeztetés alapján személyautóval történik. A regisztrációs díj és a szállás euróban a helyszínen fizetendő. 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 05:10

A GYÖNGÉK IMÁJA

Jó Uram, aki egyként letekintesz
bogárra, hegyre, völgyre,
virágra, főre, szétmáló göröngyre, -
Te tudod jól, hogy nem vagyok gonosz,
csak nagyon-nagyon gyönge.

Mert pókháló és köd a szív,
selyemszőttes az álom,
pehelykönnyű és szinte-szinte semmi,
s én erőtlen kezem
még azt sem tudja Hozzádig emelni.

De azért vágyaim ne dobáld a sárba,
ami az Óceánnak legdrágább,
legkönnyesebb gyöngye!
Hiszen tudod, hogy nem vagyok gonosz,
csak gyönge, nagyon gyönge.

Dsida Jenő


A hívő élet középpontja nem a templom, hanem az otthon. (Stanley)


A megbocsátás a talaj, amelybe az Úr beleplántálta érzelmi gyógyulásunkat és képességünket, hogy újból szeressünk. (John Nieder és Thomas M. Thompson)„A nyomorultak és a szegények vizet keresnek, de nincs, nyelvük kiszárad a szomjúságtól. De én, az Úr, meghallgatom őket.” (Ézs 41,17)

A második világháború alatt a budai Várhegy mélyén sziklakórház működött. Áramfejlesztője volt, ám a vízutánpótlás az ostrom alatt akadozott. Sokan szomjan haltak, vagy a víz hiányában elmaradt műtétek, elfertőződött sebek miatt vesztették életüket. A test szomjúságával ellentétben a lélek szomjan halására ritkán gondolunk. Előbbitől félünk, teszünk ellene, utóbbival – hogy tiszta, szent, isteni szót, lelket felemelő igét kapjunk nap mint nap, s abból épülve éljünk egészséges lelki életet – törődünk-e? Nem kellene kitárni lelkünk kiszáradt tájait Isten életet fakasztó vizének?
(Kőháti Dorottya)


A Tábor magaslata lehet a betegszoba, a halálos ágy és az elhagyott országút is. Ahol ugyanis Krisztus az Ő dicsőségét egy lélek előtt kiváltképpen kijelenti, ott van a Tábor magaslata. (Kroeker)Amikor meglátta, hogy Péter és János be akar menni a templomba, alamizsnát kért tőlük. Péter pedig Jánossal együtt rátekintett, és azt mondta: "Nézz ránk!" Ő felnézett rájuk, remélve, hogy kap tőlük valamit. Péter ekkor így szólt hozzá: "Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében, kelj fel, és járj!" (ApCsel 3:3-6)

A templomba igyekvő tanítványokról nem tudjuk, hogy milyen messze laktak Isten házától és mi mindent láttak útközben, de a templom közvetlen közelében ott volt a nyomorúság. Ez az ő esetükben egy kolduló, születése óta sánta férfi képében jelent meg.
Igazából a nyomorúság mindenütt jelen van. Nemcsak a templomon kívül, hanem azon belül is, ha már bent vagyunk. Hiszen minden templomba járó ember hordoz nyomorúságokat. Vegyük észre és vigyük az Úr elé a nyomorúságot hordozó embereket! Vegyük észre ne csak a saját magunk, hanem mások nyomorúságát is!
Péter és János elmehetett volna a kolduló sánta mellett azzal a gondolattal, hogy van nekem bajom elég, minek magamra venni még más baját, de nem így tettek.

Egyre több nyomorúság van e világon, és nekünk, hívő embereknek vigyáznunk kell, hogy ne legyünk érzéketlenek, közömbösek. Könnyű ugyanis elfordítani tekintetünket, de Jézus a felelősség vállalására bíztat bennünket. Átérezzük ezt egy-egy élethelyzetben?Az istenfélő emberek első és legfontosabb feladata a türelem gyakorlása. (Steven Saylor)


Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.

Teréz anya


Emberek vagyunk, gyengék vagyunk, sokszor elesünk. Jó, ha ilyenkor ahelyett, hogy bukásunk végett nagyon elcsüggednénk és kedvünket vesztenénk, inkább bűnbánatot tartanánk, imádkoznánk és valami jót is tennénk elégtételül. De mindezt alázatos lelkületben, mert mi nem érdemelhetjük ki Isten megbocsátását, az nem a mi érdemeinktől függ, Ő azt ingyenesen adja nekünk Jézus Krisztus megváltása által. A mi válaszunk tehát elsősorban hálából szülessen, hogy Isten ismét irgalmas hozzám és felemel engem, mert feltétel nélkül szeret.

Add Jézusom, hogy sose a csüggedés és az elkeseredés, hanem a Te irgalmas Szíved győzzön szívünkben, hogy az általad kiengesztelődött szív talajából a Te szereteted virága nyílhasson ki bennünk!


„Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” (Ef 5,17)

De mi is velünk az Úr akarata? Ha a Tízparancsolat alapján megvizsgáljuk életünket, ha titkolt és nem titkolt dolgainkat Isten igéjének fényébe állítjuk, törvényével lemérjük – akkor elveszettek vagyunk. Büntetésre és halálra méltók. Ha megítél, nincs mentségünk: nincs senki sem, aki megállhatna előtte. Mégis minden reggel azzal kelhetünk fel, és kezdhetünk új napot, hogy van mentség – bár nem a mi igaz tetteinkért. Jézus Krisztus véréért van bocsánat. A törvény nem elavult, ósdi parancsolat: ma is érvényes, de az evangélium erőteljesen szól, és értünk hangzik! Térjünk meg hozzá ma és újra és újra, adjunk hálát azért, hogy az ítélő Isten, a megváltó és megszentelő Isten magához ölel.
(Kőháti Dóra)


Fecsegők ellen ne küzdj szavakkal: mindenkinek megadatott a beszéd, a lélek bölcsessége keveseknek. (Cato)


Istenem, aki irgalmas vagy a nyomorulthoz, bocsáss meg nekem, egy bűnösnek, adj életet egy halottnak, megigazulást egy gonosznak, kegyelmed kenetét egy megkeményedett szívnek. Végtelenül kegyes Isten, hívj vissza engem, egy szökevényt, vonzz magadhoz egy lázadót, emelj föl egy elesettet, támogasd a lábon állót, vezesd az úton haladót!

Aquinói Szent Tamás


„Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad!” (Ézs 49,15)

Mindig különös érzés fogott el ezt az igét olvasva. Hozzám hasonlóan talán minden édesanya elgondolkodik azon, hogy vajon el, illetve meg tudna-e feledkezni gyermekéről. Ha távol vagyunk is tőlük, ha sok elfoglaltságunk miatt viszonylag kevés időt töltünk is velük, gondolatainkban, szívünkben, sőt imádságainkban is ott vannak gyermekeink. Hatalmas öröm tehát azt tudni, hogy Isten mennyivel inkább nem feledkezik meg rólunk, szeretteinkről, gyülekezetünkről, országunkról.
(Tamásy Tamásné)...nem kell gondolkoznod azon, helyesen cselekszel-e. Ha helyesen cselekszel, tudni fogod.

Maya Angelou


„Péter így szólt: „Az én lábamat nem mosod meg soha.” Jézus így válaszolt neki: „Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám.”” (Jn 13,8)

Aki úgy fürdet meg, hogy a lábamat is megmossa, még akkor is, ha az csúnya, piszkos, poros, ormótlan: azzal intim közösségbe kerülök, ismeri a hibáimat, a gyengeségeimet, a testem-lelkem. Ez bizony nem „cicamosdás”… Jézus nem éri be a formális kapcsolattal. Egészen a közelembe jön, a lábamig lehajol. Csak az első percekben tűnik ez megszégyenítőnek, zavarba ejtőnek, de aztán csodálatos védettséget, oltalmat élhetek át a közelségében.
(Balogh Éva)


"Szeretném, ha jobbra fordulna annak az embernek a sorsa, de én nem tudok segíteni." - Valóban nem tudok segíteni? Mindig van mód, hogy segítsünk a másikon, ha néha máshogy nem is, az érte elmondott fohászt Isten meghallgatja.


Tudatában vagy annak, hogy holnap, ha meghalnál, a közösség, amelynek dolgozol, könnyedén, egyik napról a másikra képes más valakivel helyettesíteni Téged. A család azonban, amelyet elhanyagolsz, többé-kevésbé érezné hiányodat mindig a további életében. Soha nem felejtenének el, ellentétben a munkahelyeden ahol 5 év múlva már azt se tudnák szemüveges voltál, vagy sem, túlóráztál ezerrel vagy sem.... És mégis egyre jobban és jobban belemerülünk a munkánkba ahelyett, hogy a családunknak szentelnénk több időt...


Szerző: Andre Lowoa  2018.07.20. 03:48