Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

"Nincs több időnk!" - hálózatba tömörülve akarja kierőszakolni a nők pappá szentelését több "katolikus" nőszervezet

2019. november 05. 22:04 - Andre Lowoa

"Nekünk, nőknek, többé már nincs időnk várni. Együtt állunk ki és keményen dolgozunk azon, hogy az egyháznak legyen jövője - méghozzá életbarát és nőbarát!" - jelentette ki Chantal Götz, az "A Hit Hangjai" nevű szervezet képviselője azon a találkozón, amelyen több ország (névleg) katolikus nőszervezetei nemzetközi hálózatot alapítottak a nők pappá szentelésének kiharcolásáért.

Erre hívunk minden nőt: használjátok a pozitív erőtöket a változásért!
- tette hozzá.
A találkozóra a németországi Stuttgartban került sor, és azon német, svájci, osztrák, és lichtensteini szervezetek vettek részt. A szervezetek között volt a nemrég megalakult "Mária 2.0" mozgalom, a Svájci Katolikus Nőszövetség (SKF), és a Németországi Katolikus Nőszövetség (KFD) is.
A hálózat jelenleg a közösen képviselni kívánt pontok kidolgozásán fáradozik. A fő célt így foglalták össze: "leküzdeni az egyházon belüli akadályokat". Az alapvető témák közé az Egyház szentségi teológiájának és hivatali struktúrájának megreformálását, továbbá az új püspökök és egyházi tisztségviselők kiválasztási mechanizmusának nagyobb átláthatóságát választották be.
Az egyelőre még nevet nem viselő hálózat fő mozgatóerejét "A Hit Hangjai" szervezet adja. A német KFD ugyanakkor úgy látja, ők is jelentős hozzájárulást tudnak adni a nőmozgalomhoz:
Mint a KFD, mi több évtizedes tapasztalatot hozunk a gender-igazságos egyház melletti elkötelezettségünkkel, és reménnyel tekintünk a közös munka elé.
- nyilatkozta a KFD elnökhelyettesnője, Monika von Palubicki.
A "Mária 2.0" mozgalom képviselője, Maria Mesrian nagy elégedettségét fejezte ki a hálózat megalakulása kapcsán. Mint mondta, különösen a szerzetesnők és "A Hit Hangjai" szervezet részvétele nyerte el a tetszését.
Ez a német reformmozgalmunk követelései számára egy teljesen új szintet nyit meg.
- mondta Mesrian a német katolikus püspöki konferencia híroldalának, a katholisch.de-nek nyilatkozva. Mint Mesrian hozzátette: bátorító a számára, hogy több különböző országban élő nőknek is ugyanazok az igényei.
A legnagyobb célunk most az, hogy saját szinódusunk legyen, amin mi magunk gyűlhetünk össze.
- magyarázta Maria Mesrian.
Amint a katholisch.de tudósítója a beszámolója végén megjegyzi: a Rómában tartott pán-amazóniai szinódus által adott jelzések a nőhálózatnak adnak igazat abban, hogy meg kell keresni számukra a nekik megfelelő egyházszolgálati formát. A tudósító szerint a hálózat mostani megalakulása felgyorsíthatja a számukra kívánatos reformfolyamatok megvalósulását az Egyházban.
A pán-amazóniai szinódus záródokumentumába a püspök résztvevők támogatásával bekerült egy javaslat a diakonátus nők számára történő megnyitására is. Ferenc pápa az eredmény hatására még a zárószavazáson bejelentette, hogy újra összehívja a női diakonátust vizsgáló, 2016-ban létrehozott pápai bizottságot, és további tagokkal bővíti ki azt.
A bizottság tavaly lezárt munkája nem volt konklúzív, mivel a tagok nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy a női diakonátus létezett-e valaha is az Egyházban felszentelt szolgálatként. Igaz, ugyanezt a kérdést egy másik pápai bizottság már II. János Pál pápa idejében megvizsgálta. Ők az 5 éves munkájuk eredményeként 2002-ben kiadott jelentésükben kimondták, hogy női diakonátus felszentelt szolgálatként sohasem létezett az Egyházban. Ferenc pápa a saját, új bizottságának zárójelentését mostanáig nem adta ki.
komment
süti beállítások módosítása