gmain.png"Bennszülött rítusok" alapján önálló ún. "amazóniai miserítus" létrehozásáról folytattak eszmecserét a meghívott püspökök a pán-amazóniai szinódus második napján - írja az argentin ValoresReligiosos híroldal szinódusi tudósítója. A hírt Ferenc pápa barátja és életrajzírója Austen Ivereigh, brit katolikus újságíró is megerősítette a Twitter oldalán.
Az új miserítus indítványozói a felvetést azzal indokolták, hogy az amazóniai térségnek nemcsak sajátos "környezeti ökoszisztémája", de sajátos "egyházi ökoszisztémája" is van.
Ugyanezen a napon a házas férfiak pappá szentelésének kérdése is előkerült. Erre a felvető indoklása szerint azért lenne szükség, hogy a krónikus paphiányban szenvedő területek lakói ne érezzék úgy, hogy az Egyházban vannak "elsőrangú katolikusok", akik könnyen áldozáshoz tudnak járulni, míg vannak "másodrangú katolikusok, akik arra vannak ítélve, hogy két éven át nélkülözzék az Élet Kenyerét".
Szó esett még a fiatalok részvételéről is "az átfogó ökológiáért folytatott küzdelemben", aminek felvetője a svéd Greta Thunberget emelte ki követendő példaként.
[Megj.: A Szentszék engedélyezte a tudósítóknak, hogy beszámoljanak a szinódusi megbeszéléseken elhangzottakról, de csak azzal a feltétellel, hogy nem közölhetik, hogy a felvetések és idézetek kitől hangzottak el. - KV szerk.]