Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Július – Szent Jakab hava vagy Oroszlán hó ~ Nyár hó

2021. július 31. 22:04 - Andre Lowoa

A hónap nevét a naptárreformot végrehajtó Julius Caesarról kapta, aki ebben a hónapban született.

Júliusban a Medárd-napon kezdődött monszunesőzés lassan megszűnik, száraz, tikkasztó hőség lesz úrrá a tájon. Ha esik is, nem tartós az eső. „Nyári eső hamar jő, hamar megy” – mondja Baranya népe. Ha e napon napkeltekor égi háború dúl, száraz idő lesz.

    „Júliusba arass, majd úgy lesz kenyered,
    A dologtól tehát ne kéméld tenyered,
    Mert a heveréssel kenyered nem nyered,
    Szélben koplalsz, ha a nyarat elhevered”

– köti lelkedre 1797-ben a 25 esztendős kalendárium. Muravidék, Bácska népe ezt röviden és velősen így foglalta össze: „Ha július nem főz, szeptember nem eszik.”

Aratási szokások és hiedelmek
Július az aratás hónapja. A kenyérgabona betakarításának sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani. A munkát fohászkodással, imádsággal, kalapemeléssel kezdték. Elszórt adatok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak az első kévének. Ebből a baromfinak adtak egészség- és termékenységvarázsló céllal. Betegségelhárító szerepe is volt. Az aratókat elsőként meglátogató gazdát megkötözték, és csak akkor engedték szabadon, ha borral vagy pénzzel kiváltotta magát. A legtöbb hagyomány azonban az aratás végéhez kapcsolódik. Egy kis darabon talpon hagyták a gabonát, hogy jövőre is biztosítva legyen a jó termés. Az utolsó kévéből készült az aratókoszorú. Általában a földesúrnak készítették, de az utolsó kalászokból egy kis csomót mindenki hazavitt. Az aratókoszorú különféle formájú és nagyságú lehetett: korona, csigaszerű, koszorú alakú. Az aratókoszorút a mestergerendára akasztották, és vetéskor a koszorúból kimorzsolt szemeket a vetőmag közé keverték. A magának arató család nem rendezett ünnepséget. Az aratóbálokat elsősorban az uradalmakban rendezték.


Július 2. – Sarlós Boldogasszony napja
Július 5. – Sarolta napja
Július 13. – Mérges Margit ~ Pisis Margit
Július 15. – Henrik napja
Július 20. – Illés napja
Július 21. – Dániel napja
Július 22. – Mária Magdolna napja
Július 25. – Jakab napja
Július 26. – Anna napja
Július 30. – Abdon napja

komment
süti beállítások módosítása