Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A csodához vezető út nehéz terepen vezet keresztül-A csodák három feltétele-A csodák mindig váratlan forrásból érkeznek-A másoknak való megbocsátás négy lépése

2019. július 05. 10:12 - Andre Lowoa

A csodához vezető út nehéz terepen vezet keresztül


Ekkor így szólt Illéshez az Úr igéje: Kelj föl, és menj el a Szidónhoz tartozó Sareptába, és maradj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjék rólad. (1Kir 17:8-10, NCV fordítás)

Amikor rémült vagy és sebezhető, amikor nem tudod, merre menj, amikor nem tudod mennyi ideig fog tartani, és nem tudod, mi történik majd, amikor odaérsz, akkor te mit teszel?

Jusson eszedbe, hogy a csodához vezető út gyakran nehéz terepen vezet keresztül.

A Bibliában is találunk erre példát az 1Királyok 17:8-10-ben: "Ekkor így szólt Illéshez az Úr igéje: Kelj föl, és menj el a Szidónhoz tartozó Sareptába, és maradj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjék rólad." (NCV ford.)

Isten azt kérte Illéstől, hogy gyalogoljon 100 mérföldet aszály idején egy veszélyes területen, ahol mindenki tudta, ki ő, és mindezt akkor, amikor Ahab király vérdíjat tűzött ki a fejére. Amikor végül Illés megérkezett Sareptába, találkozott egy szegény özvegyasszonnyal, aki gondoskodott róla. De hogy tudta az özvegyasszony megóvni, megvédeni egy nagy pogány városban olyan emberektől, akik az életére törtek?

A csoda nem olyankor történik, amikor minden jól megy. A csoda akkor történik, amikor nehéz helyzetbe kerülünk. Illés nem mondta azt, hogy “Uram, a terveddel kapcsolatban három dolog nem jó. Először is, rossz irányba küldesz. Másodszor, rossz helyre küldesz. Harmadszor, alkalmatlan védelmezőt rendelsz hozzám.”

Illés egyszerűen csak engedelmeskedett.

Isten csodához vezető útja gyakran nehéz terepen vezet át, mert ez arra kényszerít bennünket, hogy Istentől függjünk.

Néhány példa erre:

  • Amikor Mózes a zsidókat kivezette a rabszolgaságból az Ígéret Földjére, akkor először át kellett kelniük a Vörös-tengeren.
  • Mielőtt Dávid megölte Góliátot, csatasorba kellett állnia.
  • Isten azt mondta Jósafátnak, hogy az énekeseket állítsa a sereg élére, és végül így győztek. Szerinted mennyi hite kellett, hogy legyen, hogy ezt vállalja?

A csodák sohasem a "komfortzónánkban" történnek, ahol minden szép és jó. Nincs szükséged csodákra, amikor minden jól megy. Csak akkor van szükséged csodákra, amikor olyan helyzetben vagy, hogy azt érzed, nincs tovább, amikor halálra vagy rémülve, amikor bizonytalan vagy, amikor ki vagy szolgáltatva és sebezhető vagy.

Vannak az életben most nehézségeid, például a pénzügyeid, az érzelmeid, a kapcsolataid területén, vagy esetleg valami fizikai nehézséggel küzdesz? Kissé ideges, feszült és bizonytalan vagy?  Gratulálok. Akkor a csodához vezető úton vagy!

Éppen úgy, ahogy Illéstől, Isten tőled is azt várja, hogy engedelmeskedj, hogy láthasd az út végén a csodát, amit cselekszik majd.

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amit Isten kér tőled, de te nehéznek érzed megtenni?
  • Mit szeretnél, hogy  Isten megtegyen az életedben? Hogyan nyilvánítottad ki már azt, hogy számítasz arra, hogy Ő csodát fog tenni az életedben?
  • Kik azok az emberek, akikre számíthatsz, amikor a hitedet megpróbálja Isten és nehézségeken mész keresztül?

 

A csodához vezető úton Isten gondoskodik


Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.’ ( Filippi 4:19, NIV fordítás)

Mit teszel akkor, amikor úgy érzed, hogy nem történik semmi, és csak hideg, sötétség és magány vesz körül, miközben arra vársz, hogy megtörténjen egy csoda az életedben? Lehet, hogy éppen veled történik mindez, vagy ismersz valakit, aki ilyen helyzetben van. Félsz és bizonytalan vagy, fogalmad sincs, merre vagy hová tartasz, vagy hogy milyen hosszú lesz az út, de érzed a nyomást.

Nem számít, hol tartasz éppen a csoda felé vezető úton, a következő néhány dologra érdemes emlékezned:

Istenen kívül nincs másra szükséged.

Nincs szükséged a kormányra, de még egy állásra sem. Ha Isten úgy látja jónak, a hollók által küldhet neked ételt, hogy így viselje gondodat. Illésre is így volt gondja, amikor kimerülten és kiégve a pusztában volt. (1Kir. 17:1-16)

Amikor és ahogyan Isten bezár számodra egy munkalehetőséget, ugyanolyan könnyen hozhat és adhat egy másikat. Ne a bankszámládban bízz, hanem Istenben.

Ahova Isten vezet, ott gondodat is viseli.

Miután Isten a hollókat küldte Illéshez, hogy enni adjanak neki, Isten egy veszélyes úttal bízza meg őt, hogy menjen Sereptába. Ott aszály volt, és nagyon kevés volt az élelem, de ennek ellenére Isten gondot viselt Illésre – ugyan nem olyan valakin keresztül, akinek tele volt a kamrája, hanem egy szegény de nagylelkű özvegyasszonyon keresztül (akit Isten megáldott, mert engedelmes volt). Amikor Isten azt mondja, hogy menj valahova, akkor indulj azonnal! Amikor Isten azt mondja, hogy tégy meg valamit, akkor tedd meg azt azonnal. Amikor Isten mutatja az irányt, akkor ő gondot fog viselni arról is, hogy hogyan juss oda.

Nap mint nap újra vesd a bizalmad Istenbe.

Miért? Mert a problémáink általában több napon át tartanak. Például, ha anyagi gondjaid vannak, azokkal is minden egyes nap meg kell küzdened. Tehát nap mint nap bíznunk kell Isten gondoskodásában.

A Biblia azt mondja: ‘Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.’ (Filippi 4:19, NIV ford.)

Isten ígéretei akkor működnek, ha engedelmes vagy.

Isten azt akarja, hogy tégy egy lépést, és aztán Ő megmutatja a következőt. Lehet, hogy nem tűnik logikusnak, de azt kell tenni, amit Isten mond, mert Isten útja mindig a legjobb. Minden hitpróbában Isten azt kéri, hogy te tedd meg az első hitbeli lépést.  A hit első lépése az, amikor megkéred Jézust, hogy irányítsa az életedet. Ha még sosem kérted Őt erre, akkor most mondd el ezt az imát:

‘Drága Istenem! Köszönöm, hogy szeretsz engem és hogy meg akarsz óvni attól, hogy más dolgoktól függjek Te helyetted. Bocsáss meg, hogy volt, amikor a munkámtól vagy más emberektől tettem magam függővé és nem Tőled. Köszönöm, hogy nem feledkeztél meg rólam. Uram, az előttem álló napok kissé félelemmel töltenek el, de már értem, hogy a csodához vezető út nehéz terepen visz át, hogy a csoda forrása nem várt helyről ered, és hogy nem magamnak kell megoldani ezt, hanem Benned kell bíznom.

Amikor szólsz, hogy mit tegyek, még ha nem is értem, akkor is meg fogom tenni, amit kérsz tőlem. Segíts emlékeznem arra, hogy rajtad kívül másra nincs szükségem, és hogy ahová vezetsz, ott gondomat viseled. Meg akarok tanulni nap mint nap bízni Benned. A Te útjaidon szeretnék járni, nem a saját utaimon. Téged akarlak követni. Kérlek, ments meg engem és jöjj az életembe. Megvallom azt az ígéreted, hogy ha bízom benned, gondomat fogod viselni és betöltöd minden szükségem. Jézus nevében mondtam ezt az imát. Ámen.’



A csodák három feltétele

 „Amikor Bétsaidába érkeztek, egy vakot vittek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. Ő pedig a vakot kézen fogva kivezette a faluból. (…) Azután Jézus ismét rátette a kezét, ő pedig körülnézett és meggyógyult, tisztán látott mindent.” (Márk 8: 22-23a, 25 NIV)
Isten életedre vonatkozó tervének megértésében kulcsfontosságú, hogy megtanuld az életedet Isten nézőpontjából szemlélni. A Biblia ezt írja Márk könyvében: „Amikor Bétsaidába érkeztek, egy vakot vittek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. Ő pedig a vakot kézen fogva kivezette a faluból. (…) Azután Jézus ismét rátette a kezét, ő pedig körülnézett és meggyógyult, tisztán látott mindent.”
Jézus arra használja ezt a történetet, hogy bemutassa nekünk azt a három dolgot, ami elengedhetetlen egy csodához. Ha éppen egy csodára volna szükséged, emlékezz erre a három dologra.
Csoda akkor történik, amikor valaki törődik.
A vak ember nem önállóan érkezett Jézus elé. Szüksége volt azokra a barátaira, akik eléggé törődtek vele ahhoz, hogy könyörögjenek Jézusnak az ő gyógyulásáért. Van erre egy szó: közbenjárás. A közbenjárás az, amikor Jézus elé viszel valakit, méghozzá nem önös érdekből, nem a saját szükséged miatt, hanem kizárólag miatta. Amikor valaki más szükségeiért imádkozol – ez a közbenjárás.
Csoda akkor történik, ha közel kerülünk Jézushoz.
Nem érinthet meg Jézus, ha távol vagy tőle.  A gyógyulás az életedben nem a vallás, vagy a vallási szabályok miatt történik meg, hanem a Krisztussal való élő kapcsolatod miatt. Minél inkább megismered Krisztus, annál inkább láthatóvá válik Isten munkája az életedben.
Csoda akkor történik, ha bízunk Jézus vezetésében.
Ha a vak ember nem hagyta volna, hogy Jézus kivezesse a faluból, a csoda soha nem történt volna meg. Képzeld el, hogy te vagy ez a vak ember. A barátaid elvisznek egy férfihoz, akiről semmit nem tudsz. Ez a férfi hirtelen megragadja a kezed és elvezet. Nem tudod ki ez, nem tudod hová visz, nem tudod meddig tart az út.
Néhányan közületek éppen így éreznek most. Elképzelésed sincsen, hogy mit akar tenni Isten az életeddel, hová visz, meddig fog ez az egész tartani. Tudod mit jelent ez? Csodára készít fel.
Ez a hit útja – amikor te nem látsz, csak Isten. Amit tenned kell: tarts ki! Lehet, hogy nem látsz, de bízz Jézusban. Tudja, hová vezet. Szeret téged, és Ő jobban ismer téged, mint te önmagad. Mindig az ő útja a legtökéletesebb.
Beszéljétek róla:
  • Ha éppen egy csodára vársz az életedben: mit várhat tőled Isten, ami közelebb visz hozzá?
  • Mit tanultál Istenről, és hogyan vezet téged a hit útján?
  • Van valaki az életedben, akinek csodára van szüksége? Hogyan járhatnál közben érte?


A csodák mindig váratlan forrásból érkeznek


Az én gondolataim egyáltalán nem olyanok, mint a ti gondolataitok, és az, ahogyan én cselekszem, messze túlmegy mindazon, amit el tudtok képzelni – ezt mondja az Úr. (Ézsaiás 55:8, NLT fordítás, második kiadás)

A legtöbbünknek vannak betöltendő szükségei az életben. És legtöbben meg is próbáljuk kitalálni, hogyan lehetne betölteni azokat. Talán azt mondod magadban, „esetleg Isten így teljesíthetné ezt a dolgot…”, „talán besegíthetnék Istennek ebben a dologban…” vagy „talán adhatok egy ötletet Istennek ezzel kapcsolatban...”

Megpróbálod befolyásolni Istent, de ez nem működik!

A csoda forrása nem ott van, ahol számítasz rá. Mindig egy nem várt módon vagy forrásból érkezik.

Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy fia fog születni és nagy nemzet atyja lesz. Ábrahám közel 100 éves volt, és egy kicsit nehéz volt elhinnie, amit Isten ígért.  Ezért Ábrahám a kezébe vette az ügyet: együtt hált egy olyan nővel, aki nem volt a felesége, majd fiuk született, aki az Izmáel nevet kapta. De Isten azt mondta: „Nem! Ő nem az, akit Én ígértem neked. Ez a te terved, és nem az enyém. Az én tervem az, hogy a feleségedtől, Sárától fog születni a gyermeked, mert csodát teszek, és idős kora ellenére is gyermeket fog szülni.”

Az, ahogyan te szeretnéd betölteni az életedben lévő szükségeket, nem mindig egyezik Isten tervével.  A te terved csak a második legjobb. Isten terve viszont mindig a legeslegjobb!

Ha megértenéd Istent, te magad lennél Isten. De nem vagy! Hadd adjak egy kis stresszoldót: ismételd el 10-szer ezt a mondatot: „ Isten az Úr, és nem én.” Az Ézsaiás 55:8 azt mondja, „ Az én gondolataim egyáltalán nem olyanok, mint a ti gondolataitok, és az, ahogyan én cselekszem, messze túlmegy mindazon, amit el tudtok képzelni – ezt mondja az Úr.” (NLT fordítás, második kiadás)

A csodák mindig váratlan utakon érkeznek. De ne aggódj, ne félj, és ne próbáld meg kitalálni mikor és hogyan érkezik.

Bízz Istenben, és mondd a következőt:  Nem tudom, Isten hogyan fogja megtenni, de meg fogja tenni.” Ha Isten azt mondja neked, hogy tegyél megy valamit, akkor tedd meg - még ha nem érted, akkor is. Még ha nem is érted, hogy miért abba az irányba kell menni vagy miért kell beszélned azzal az emberrel, akkor is csak engedelmeskedj Istennek, és tedd azt, amit Ő mond. És aztán készülj a csodára.

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amire a remélt csoda forrásaként tekintesz? Vagy egy ember az, akire így tekintesz?
  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy kimutasd, hogy hiszel abban, hogy Ő képes csodát tenni?
  • Mit mond Isten neked, amit nem értesz ugyan, de tudod, hogy engedelmeskedned kellene?



A másoknak való megbocsátás négy lépése

„Minden keserűség, düh, harag, veszekedés és rágalmazás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Legyetek egymáshoz kedvesek, könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Efézus 4:31-32 – NIV fordítás)

Sokan közülünk még mindig nem értik, mi a megbocsátás. Mindenféle téves elképzeléssel küszködünk arról, hogy mit is jelent megbocsátani másoknak. A tegnapi áhítatban említettem néhányat ezek közül. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember ismerné, milyen a valódi megbocsátás, sokkal többen akarnának élni vele ahelyett, hogy egészségkárosítóan a múlt sérelmeit hordozzák.

A Biblia egyértelműen, világosan hív, hogy bocsássunk meg egymásnak. Galata 6:1 azt mondja: „Testvéreim, ha valakit tetten érnek egy bűnben, ti, akik a Lélek által éltek, állítsátok helyre azt a személyt szelídséggel.” (NIV fordítás)

Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy bocsássunk meg egymásnak, lássuk, hogy milyen is az egészséges, bibliai megbocsátás? Az alábbiakban olvasható az a négylépéses folyamat, amelyen végig kell mennünk, amikor mások által okozott fájdalmat akarunk feldolgozni:

  1. Ismerjük fel, hogy senki sem tökéletes. Amikor utálunk valakit, hajlamosak vagyunk, hogy helytelenül ítéljük meg az illetőt. Ha tele vagyunk nehezteléssel, keserűséggel, sérelmekkel, akkor hajlamosak vagyunk elemberteleníteni azt, aki megbántott. Úgy tekintjük azt az embert, mint egy állatot.
    Pedig mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: „Nincs egyetlen ember sem a földön, aki mindig jót tesz, és sosem vétkezik.” (Prédikátor 7:20 – NLT fordítás)
  2. Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt szerezz. Ez a lelke a megbocsátásnak. A Biblia azt mondja: „Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ezt Istenre, mert Ő mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik.” (Róma 12:19 – TLB fordítás) Kívánod a megtorlást, de el kell kötelezned magad, hogy nem teszed. Ez nem igazságos, de egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit napról napra, sőt pillanatról pillanatra meg kell hoznod.
  3. Válaszolj a gonoszra jóval. Ebből tudod, hogy teljesen felmentettél valakit abból a gonoszságból, amit elkövetett ellened. Emberi mércével az szinte lehetetlen, hogy a gonoszra jóval válaszolj. Ehhez Isten segítségére van szükséged. Arra van szükséged, hogy Jézus szeretete teljesen feltöltsön. Miért? Mert Isten szeretete „nem rója fel a rosszat”. (ld. 1 Korinthus 13)
  4. Összpontosíts újra Isten életedre vonatkozó tervére. Hagyd abba, hogy a sebeidre, és arra az emberre nézel, aki azokat okozta. Helyette figyelj arra, hogy mi Isten terve az életeddel. Ez hatalmasabb bármilyen problémánál vagy fájdalomnál, amellyel most szembe kell nézz.
    Amíg a fókuszt azon a személyen tartod, aki megbántott, addig ő irányít téged. Valójában, a te felelősséged, hogy tovább lépj. Ha nem engeded el azt, aki megsértett, elkezdesz hasonlóvá válni hozzá.

Tehát, ne vesztegesd tovább az idődet sértettségben. Amennyiben valaki mélyen megbántott, menj végig ezen a négy lépésen, emelkedj felül az eseten, és életed hátralevő részében élj olyan életet, amelyre teremtve lettél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vissza tudsz emlékezni arra, amikor a gonoszra jóval válaszoltál? Mi lett a kimenetele ennek a helyzetnek?
  • A fent említett, egészséges bibliai megbocsátás négy eleme közül, melyik a legnehezebb számodra a gyakorlatban?
  • Mit gondolsz, miért vannak olyan sokan, akik inkább hordozzák a sérelmeiket ahelyett, hogy elengednék? Hogyan hat a keserűség valakire érzelmileg és fizikailag?

 


komment
süti beállítások módosítása