Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szilárdan álljatok ellen az elbátortalanodásnak-Talán több nyelvet beszélsz, mint gondolod-Te nem Isten vagy – ezért ne viselkedj úgy, mintha te lennél!-Tedd Istent az első helyre, ha az Ő áldását szeretnéd

2019. június 27. 10:57 - Andre Lowoa

 



Szilárdan álljatok ellen az elbátortalanodásnak

 

"Állhatatosságra van szükségetek, hogy miután az Isten akaratát megtettétek, elnyerjétek az ígéretet. Mert még csak egy kicsiny ennyi-annyi, s az eljövendő itt lesz, és nem késik."(Zsid. 10:36-37, Csia)

Ha elvesztetted a reménységedet, mert Isten késlekedni látszik imádságod meghallgatásában, értesd meg a szíveddel: A késleltetés NEM elutasítás Istennél. Pusztán az, hogy az ígéret vagy a csoda még nem vált kézzel foghatóvá az életedben, nem jelenti azt, hogy Isten nem fog válaszolni, hogy megfeledkezett volna rólad, vagy hogy ne viselne gondot rád. Egyszerűen csak azt jelenti: „Még nem!”

Egy szellemileg érett hívő tud különbséget tenni a „Nem” és a „Még nem” között, a visszautasítás és késleltetés között. Az Ige állítja: „az eljövendő itt lesz és nem késik.”

Isten késleltetése lehet, hogy a türelmedet próbálja meg, hiszen bárki tud türelmes lenni egyszer. És bárki tud türelmes lenni kétszer is. És majdnem mindenki képes a türelemre háromszor is. Ezért hát Isten megmér bennünket a türelem terén nap, mint nap.

Hogy miért? Esetleg azért, hogy lássa, milyen türelmes vagy már?

Nem. Ő ezt azért teszi, hogy TE meglásd , milyen türelmes - alkalom adtán pedig éppen türelmetlen - is vagy valójában. Így te is tudni fogod, mi rejtőzik a szívedben, és képes leszel felismerni, mennyire vagy elkötelezett. Isten úgy tesz próbára, hogy tudhatod, hűséges és igaz Ő, mégha késik is a hőn áhított válasszal.

Ha belefáradtál a várakozásba, emlékeztesd magad, hogy Isten éppen türelemre tanít, amikor megvárakoztat téged. Kérd Őt, hogy fordítsa reményvesztettségedet türelemmé.

Talán éppen most komoly nehézségeken mész keresztül és úgy érzed, vége a világnak. Kimerültél, mert az előtted álló feladat teljességgel lehetetlennek, észszerűtlennek, kilátástalannak vagy egyenesen igazságtalannak látszik.

Talán elviselhetetlennek tűnik és a bensődben azt kiáltod: „Uram, nem bírom tovább! Egyszerűen nem megy. Képtelen vagyok rá.”

De képes vagy rá!

Képes vagy kitartani, mert Istened van veled. Ő tesz képessé, hogy elkötelezetten folytasd, amit elkezdtél. Ne feledd, csak akkor veszíthetsz, ha feladod a küzdelmet.

Ezért hát ne add fel! Állj ellen a reménytelenségnek és fusd meg az előtted álló pályát, amit az Úr, az élő Isten jelölt ki számodra!





Talán több nyelvet beszélsz, mint gondolod

 

"Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak." Apcsel. 2:4



Isten hatalmas csodát mutatott be a korai gyülekezetben. A Biblia ezt írja az apostolokról Pünkösd napján: "Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. (Apcsel. 2:4) Isten felhatalmazta az apostolokat, hogy más nyelveken beszéljenek az evangélium terjedésének érdekében.

Ez nem egy olyan csoda, amire nekünk a mai világban szükségünk van. Az Egyház a világ minden nyelvét beszéli. Több nyelvet beszélünk, mint az Egyesült Nemzetek. De ebben az igerészben egy mélyebb igazság van. Az Egyház születésétől fogva Isten azt várja tőlünk, hogy az evangéliumot sokféle nyelven és sok csatornán keresztül osszuk meg. Talán ezt még nem fedezted fel, de több nyelvet is ismersz. Még ha nincsenek is különböző szótáraid vagy nem beszéled úgy a nyelvtant, alapszinten mégis beszéled ezeket a nyelveket. Például, ha egy óvodás anyukája vagy, akkor úgy beszélhetsz más anyukákkal, ahogy senki más. Ha kedveled a baseballt, akkor úgy tudsz beszélni más baseball drukkerekkel, ahogy más nem. Ha mérnök vagy, akkor megértesz más mérnököket.

Az evangélium mindenki számára van. Minden kommunikációs csatornát használnunk kell, ami rendelkezésünkre áll, hogy megosszuk azokkal, akiknek hallaniuk kell. A beszélt nyelvek alatt nem csupán a szótárak által kódolt nyelveket értjük. Bármilyen érdeklődésed egy eszköz lehet az evangélium számára. Minden közös vonás a barátoddal egy lehetőség lehet számodra arra, hogy Jézusról beszélj neki.

Az érdeklődési körödről és a tapasztalataidról talán sohasem gondolkodtál úgy, hogy az evangélium megosztására használd. Pünkösd napján Isten minden nyelven terjesztette a jóhírt a jelenlévők között. Ő ma is minden nyelvet használni akar, amely az Egyház rendelkezésére áll.



Te nem Isten vagy – ezért ne viselkedj úgy, mintha te lennél!

„Csak ha valaki olyan ostoba, hogy még a hazafele vezető utat sem találja meg, tudja kifárasztani magát a munkával.” (Prédikátor 10:15, GNT fordítás)

Te nem vagy Isten. Nem tudod mindenre a választ. Nem tudsz megtenni mindent. Ha azzal küszködsz, hogy egyensúlyt teremts az életedben, ez az egy felismerés mindent meg tud változtatni!

A Biblia azt mondja: „Csak ha valaki olyan ostoba, hogy még a hazafele vezető utat sem találja meg, tudja kifárasztani magát a munkával.” (Prédikátor 10:15, GNT fordítás).

Egyszerűen ostobaság, hogy kimerítsd magad munkával. Amikor túlhajszolod magad, akkor istenesdit játszol. Azt képzeled, hogy minden tőled függ, hogy a világ összedől, ha te nem tartod forgásban. Ez egyszerűen nem igaz! Nem vagy a világmindenség vezérigazgatója, visszaléphetsz te is. A világ nem fog szétesni. Isten mindent a kezében tart.

Sokszor az egyik ok, amiért így viselkedünk, hogy meg akarunk felelni mindenkinek. Tanuld meg ma ezt a leckét: Nem felelhetsz meg mindenkinek! Még Isten sem tud mindenkinek megfelelni, hiszen egyik esőt kér, a másik napsütésre vágyik. Csak egy ostoba akarna olyant tenni, amit még Isten sem tehet meg.

Amikor mások elvárásai szerint élünk, magunkra halmozunk egy rakás „kellenét". Azt mondjuk magunknak, hogy „Több órát kellene dolgozzak!", „El kellene menjek erre a szemináriumra!", vagy „Önkéntesnek kellene jelentkezzek erre a feladatra!" De ismerd fel azt, hogy senki sem tart fegyvert a fejedhez: a túlhajszolás a te döntésed! Te döntöd el, hogy bevállalod-e a pluszmunkát, vagy sem. Azután pedig vállalod a következményeit annak a döntésnek, amit meghoztál.

Amikor megtagadod az ember voltodat, és mindent meg akarsz tenni, akkor megcsorbítod Isten dicsőségét. A Biblia emlékeztet minket a 2Kor 4:7-ben: „Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak." Pál emlékeztet minket, hogy emberi lények vagyunk. Gyarlóak és törékenyek vagyunk. A cserépedények könnyen eltörnek. Ha leejted őket, megrepednek. A cserépedényeket csak megfelelően és figyelmesen lehet megfogni, másképp megsemmisülnek.

A jó hír az, hogy a mi gyarlóságunkon túlragyog Isten ereje és dicsősége. Az emberi voltod nem olyasmi, amit el kellene rejtened. Inkább ünnepeljük Isten hatalmát a mi korlátozottságunk által!

Tehát valld be: ember vagy. Hála Istennek ezért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi csábít arra, hogy túlhajszold és túlvállald magad a munkában?
  • Mit gondolsz erről: „Megcsorbítod Isten dicsőségét, amikor mindent magad akarsz elvégezni"?
  • Hogyan vezethet a túl sok munka a rossz munkamorálhoz?



Tedd Istent az első helyre, ha az Ő áldását szeretnéd


"Úgy kellene, hogy éljetek, hogy az életetek bizonyítéka legyen annak, hogy ahhoz az Istenhez tartoztok, aki hív benneteket az Ő királyságába és dicsőségébe". (1 Thesszalonika 2:12, GW fordítás)

godfirst.png

Isten királysága a jelenben létező valóság. Hozzátartozik mindaz, amit ebben a pillanatban készülünk tenni a földön. Isten ereje a jelenlévő erőforrás. Az az energia, amelynek segítségével képes vagy megcselekedni mindazt, amit az Úr vár tőled, ha odaszántad magad az Ő akaratának. 

Isten dicsősége az ok. Nem a valóság, vagy az eszköz. Ez most az oka mindennek. Minden Isten dicsőségéért van. 

A Róma 11:36-ban úgy olvassuk, hogy "Minden tőle ered, minden az Ő ereje által lett létezésre hívva, és az Ő dicsőségét szolgálja."  (NLT fordítás)

Sokszor beszélek olyan emberekkel, akik azt mondogatják, hogy "Rengeteg mindenem van, és mégis úgy érzem, hogy hiányzik valami. Nagyszerű családom van. Jó munkám van. Szuper gyermekeim vannak. Sok jó barátom van. Egy jó közösségnek lehetek tagja. Miért érzem mégis, hogy nem vagyok teljes?" Azért, mert többre teremtett Isten! Többre teremtett Isten a túlélésnél. Mindaddig, míg nem élsz az Úr Királyságában, az Ő ereje által és az Ő dicsőségére, nem találhatsz rá a beteljesedésre. 

Hogyan élsz teljes életet - azt a fajtát, amelyet Isten szánt neked? 

A mai igénk is ezt mondja: "Úgy éljetek, hogy az életetek bizonyítéka legyen annak, hogy ahhoz az Istenhez tartoztok, aki hív benneteket az Ő királyságába és dicsőségébe" (1 Thesszalonika 2:12, GW fordítás)

Mit is jelent az Úr Királyságában létezni? Azt jelenti, hogy Isten tennivalói a te tennivalóid lesznek. Isten akaratát teszed a saját akaratoddá is. Azzal foglalkozol, amivel az Úr is foglalkozik. Mindenben, amiben áldásra számítasz, Istent kell első helyre tenned. 

Mit jelent Istent első helyre tenni? Vegyünk sorra 5 dolgot, amely segít ebben: 

Pénzügyek - Ha azt szeretnéd, hogy az Úr megáldja a pénzügyeidet, még válság idején is, tizedet kell fizetned. Sajnálom, nincs más lehetőség.

Érdeklődési kör - Tedd Istent az első helyre a hobbijaiddal, karriereddel kapcsolatban és akkor is, amikor pihensz. Istené legyen az első hely minden döntésedben. 

Kapcsolatok - Legyen Ő a legelső a családodban, a házasságodban, a barátságaidban. 

Időbeosztás - Minden napod első momentuma az Istenhez fordulás legyen. Ahogy felébredsz, és az ágyad szélére ülsz, mondd ezt: "Istenem, ha mást nem is teszek ma, szeretnélek jobban megismerni és szeretni."

Problémák - Istenhez kell először fordulnod, ha van valamilyen gondod. Az imádság soha nem az utolsó a teendőid között. 

Beszéljetek róla

  • Min kell változtatnod, hogy Isten kerüljön az első helyre az üzleti ügyeidben, a kapcsolataidban, a beosztásodban? 
  • Hogyan reagálsz, ha bajba kerülsz? 
  • Hogyan fejlesztheted az imádkozási szokásaidat? 




komment
süti beállítások módosítása