Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Meg tudod változtatni a gondolkodásodat-Ne próbáld megnyerni a vitákat-Ne vonakodj irgalmas lenni

2019. június 25. 10:54 - Andre Lowoa

Meg tudod változtatni a gondolkodásodat


„Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b, NCV fordítás).

A kísértés titka a következő: ne harcolj vele, csak koncentrálj valami másra. Aminek ellenállsz, az ragaszkodik hozzád.

Tudtad, hogy a Biblia egyszer sem mondja azt, hogy állj ellen a kísértésnek? Azt mondja, hogy állj ellen az ördögnek, az viszont teljesen más ügy. A kísértés feletti győzelem kulcsa nem az, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra gondolunk helyette.

Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg. A bűnért folyó csata mindig az elmében kezdődik, ezért mondja a Biblia Zsoltárok 119:6-ban: „A Te parancsaidon gondolkodom, ami megőriz attól, hogy bolondságot tegyek” (CEV fordítás). Miért? Azért, mert ha Isten igazságán gondolkodsz, akkor nem gondolsz a kevésbé fontos dolgokra.

Ez az élet minden egyes területére – a jóra és a rosszra is – igaz. Ha Isten szerint való dolgokra összpontosítasz, azokhoz fogsz vonzódni. Ha arra koncentrálsz, amiket a magazinokban és a filmekben látsz, akkor abba az irányba fogsz menni. Amire gondolsz, az ragadja meg a figyelmed. Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg.

Az a kulcs, hogy megváltoztatod a gondolkodásod.

A kísértés mindig egy előre kiszámítható mintát követ: figyelem, felgerjedés és cselekvés. Megragadja az elmédet, erre az beindul, te pedig aszerint cselekszel.

Tehát ne harcolj a kísértéssel, csak fordítsd a figyelmedet valami másra. „Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b NCV fordítás).

A helyzet az, hogy nem vagyunk túl jók abban, hogy minden gondolatot foglyul ejtsünk és Krisztushoz fordítsunk, mert ez rengeteg gyakorlást igényel. Nem mindig tudod irányítani a körülményeidet, vagy azt, ahogyan érzel. Azt viszont irányíthatod, hogy mire gondolsz. Ez a te döntésed. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, az megváltoztatja az érzéseidet, az pedig megváltoztatja majd, hogy miként fogsz cselekedni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen gondolatokkal töltöd az idődet? Merre kalandozik el az elméd, amikor nem gondolsz semmi konkrét dologra?
  • Milyen helyzetekben tudod, hogy az elméd olyan dolgokra összpontosít, amik bűnbe visznek téged?
  • Hogyan tudod gyakorolni magad abban, hogy az evilági dolgok helyett természetesebb legyen számodra Isten Igéjére és igazságaira gondolni?

 



Ne próbáld megnyerni a vitákat

 

"Könyörgöm nektek Jézus Krisztus nevében, hogy ne vitázzatok egymással. Legyen igazi egyetértés közöttetek, és akkor nem lesz szakadás a gyülekezetben. Arra szeretnélek rávenni titeket, hogy egyek legyetek, gondolkodásban és célokban is." (1.Korintus 1:10 - Angolból szabadon fordítva)


Ne próbáld megnyerni a vitákat!

Ehelyett tedd céloddá, hogy szeretni fogod azokat, akik nem értenek egyet veled. A szeretetért harcolj, ne a győzelemért. Jézus azt mondja, a szeretet mindig győzedelmeskedik; erről biztosított minket, amikor kijött a sírból.

Ha vitába kerülsz más hívőkkel, használd az alábbi bibliai vezérelveket, hogy megbirkózhass vele:

Az irgalom vezérelje válaszodat (Példabeszédek 3:3-6). A konfliktusoknál legtöbben azt mondjuk, mi csak azt akarjuk, ami helyes, de Isten felfogása nem az igazság érvényesítését célozza. Hanem a kegyelemről és irgalomról szól (Róma 5:8).

Engedd, hogy Isten döntse el, mi az igazság (2. Korintus 13:8). Az igazságot nem a ti gondolataitok és érzéseitek határozzák meg (1. János 4:1) vagy mások véleménye. Igazság az, amit Isten annak mond; Ő rendelkezik egyedül azzal a fennhatósággal, hogy bármely szituációt értelmezzen (2. Korintus 10:5). A Biblia azt mondja, hogy nem a magunk értelmezésében kellene bíznunk (Példabeszédek 3:5), ami jónak tűnik a számunkra, nagyon is meglehet, hogy rossz (Példabeszédek 14:12).

Keresd Isten jelenlétét (Máté 28:20). A Sátán azt akarja elhitetni velünk, hogy egyedül vagyunk a harcban. Kövesd a példáját a fiatal pásztorfiúnak, Dávidnak, aki hitte, hogy Isten ott van a harcban, és a csata Istené (1. Sámuel 17:47).

Keresd a konfliktus igazi forrását (Efézus 6:12). Isten Igéje szerint nem a másik emberrel harcolunk; a mi igazi ellenségünk a Sátán és az ő "láthatatlan, gonosz szellemi erői".

Rakd le az emberi fegyvereket (2. Korintus 10:4-5). Amikor a saját szükségeinket próbáljuk kielégíteni, Istentől függetlenül, akkor hajlamosak vagyunk azokat a fegyvereket használni, amelyeket Pál apostol a test fegyvereinek nevez. Ezek a következők: manipulálás, pletyka, rágalmazás, gúnyolódás, fenyegetőzés, vádaskodás, civakodás, csalás, és az elhallgatás. Ha ezeket használjuk, a "rosszal a rosszért" körforgásában fogjuk magunkat találni, és ez olyan, mintha a "bűz" segítségével harcba szállnánk egy bűzös borzzal - mindenki veszít!

Tanuld meg használni a szellemi fegyvereket (2. Korintus 10:4). A Biblia elmondja nekünk, hogy az ima egy nagy erejű szellemi fegyver. Miután felöltöttük Isten teljes fegyverzetét, az Ige azt mondja a számunkra: "imádkozzatok szellemben, minden alkalmat megragadva, minden fajta imádsággal és kéréssel" (Efézus 6:18 - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljünk róla:

Ha van egy konfliktusod egy másik hívővel, mit tehetnél ezzel kapcsolatban ma?



Ne vonakodj irgalmas lenni

 

„Most viszont inkább bocsássatok meg neki, és vigasztaljátok meg, hogy a túlságos nagy szomorúság valamiképpen meg ne eméssze az ilyet.” (2Korinthus 2,7. - egyszerű fordítás)

Mindannyiunknak szüksége van irgalomra, hiszen időnként botladozunk, elbukunk, és segítséget kérünk, hogy visszajussunk a helyes útra. Tudnunk kell irgalmat gyakorolni egymás felé, és tudnunk kell elfogadni azt, ha mi kapjuk.

Megbocsátás nélkül nem lesz közösséged – a keserűség és a neheztelés mindig le fogja rombolni a kapcsolataidat. Van, hogy szándékosan, és van, hogy akaratlanul megbántjuk egymást, de bármelyikről is legyen szó, jó adag irgalomra és kegyelemre van szükség ahhoz, hogy felépítsünk és fenntartsunk egy kapcsolatot.

A Biblia azt mondja erről: „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” (Kolossé 3,13. - egyszerű fordítás)

Isten felénk tanúsított irgalma motiváció ahhoz, hogy mi is irgalmat tanúsítsunk mások felé. Valahányszor valaki megbánt, döntést kell hoznod:

Megtorlásra, vagy a helyzet megoldására fogom használni az energiámat és az érzelmeimet?

Mindkettő egyszerre nem megy.

Sokan vonakodnak irgalmat gyakorolni, mert nem értik a különbséget a bizalom és a megbocsátás között. A megbocsátás annyit jelent, hogy elengeded a múltbeli sérelmeket. A bizalom olyasvalami, ami a jövőre vonatkozik.

A megbocsátásnak azonnal meg kell történni – akár kéri a másik, akár nem. A bizalmat viszont az idők során kell újra felépíteni.

A bizalom tehát függ a múltbeli eseményektől. Ha valaki újra és újra megbánt, Isten azt parancsolja, hogy bocsáss meg neki azonnal, de nem várja el, hogy rögtön meg is bízz benne. Sőt, Isten egyáltalán nem várja el, hogy engedd, hogy a továbbiakban is ugyanúgy megbántson és sebeket okozzon neked. Neki kell bebizonyítania idővel, hogy megváltozott.

A legjobb hely a bizalom helyreállítására egy kisebb támogató csoport, ahol bátorítást nyerhetsz, s ahol felelősséget is vállalnak egymásért a tagok.




komment
süti beállítások módosítása