Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor kísértésbe esel, Isten segíteni akar-Fogadd el és ápold a testedet is!-Isten a saját képére alkotott téged

2019. június 24. 10:49 - Andre Lowoa



Amikor kísértésbe esel, Isten segíteni akar


"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged, és te dicsőítesz engem." Zsoltárok 50:15

A Biblia azt mondja, Isten kész segíteni nekünk. Arra biztat, hogy így imádkozzunk: "Ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól." Ez a megszabadítás imája. Kérd Istent, hogy segítsen!

A megszabadítás imája gyakran csak egy szóból áll: "segítség!" Nem kell úgy kezdeni, hogy: "Kegyelmes Mennyei Atyánk…" Nem. Amikor szabadításért futsz Istenhez, elég egy ultrarövid ima: "Segíts! A rokonom nem viselkedik szépen velem, és ma találkozunk. Nem kedvelem őt. Ó, Istenem! Segítened kell! Nem tudok keresztyén lenni, amikor ez az ember a közelemben van. Igazán szükségem van a segítségedre, mert a saját erőmből legszívesebben felképelném!"

A Biblia tele van olyan emberekkel, akik szabadításért imádkoztak. Dávid, Dániel, Péter, Pál. Isten segítségére van mindazoknak, akik kérik, és hívják Őt.

Miért várhatom, hogy Isten segíteni fog, amikor szabadításért imádkozom? Azért, mert megígérte. "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem." (Zsoltárok 50:15) Isten azt mondja, nem kell bő lére eresztened az imát, elég, ha annyit mondasz: "Segíts! Süllyedek! Vészhelyzet van! Istenem, olyan dologgal kell szembenéznem, amihez nem elég az akaraterőm."

Isten együttérez veled és a helyzeteddel. Mindenről tud, ami veled történik. Tudja, hogy azok az emberek mennyire zavarnak téged. Tud a kísértésekről. Nézd csak meg ezt a verset: ‘"Jézus megérti gyengeségeinket, hiszen ő is ki volt téve azoknak a kísértéseknek, amelyek az embereket érik. Mindenféle próbán győzelmesen ment keresztül, és sohasem vétkezett. Tehát bátran és bizalommal lépjünk oda az Atya-Isten kegyelmének Trónjához! Nála bőségesen megtaláljuk mindazt a megbocsátást, segítséget és kedvességet, amire éppen szükségünk van, s mindezt a legalkalmasabb időben." (Zsidók 4: 15-16 GNT fordítás)

Vedd csak észre, hogy az áll itt: Jézus megérti. Miért együttérző? Azért, mert ugyanezen a kísértésen ment keresztül.

Lehet, hogy azt mondod: "Na, várjunk csak; azt mondod, hogy Jézusnak a harag és az önsajnálat is kísértést jelentett?" Igen. A Biblia azt mondja, hogy mindenféle próbán és mindenben megkísértetett, ahogy mi is; de ennek ellenére mégsem vétkezett. Ez a különbség. Ő soha nem adta fel. Megvolt a szabadsága arra, hogy válasszon. 

De a legnagyszerűbb tény, hogy soha nem vétkezett. Mit jelent ez? Azt, hogy segíteni tud neked, hogy legyőzd a kísértést. A Biblia azt mondja: "Gyere bátran Istenhez, és mondd, hogy segítségre van szükséged."

Isten nem mérges rád, és nem fog leszidni, amikor kísértésbe esel, hanem azt mondja: "Itt vagyok, hogy segítsek!"

Beszéljetek róla:

  • Hogyan imádkozol, mikor megérted, hogy Isten segíteni akar a kísértéseidben?
  • Emlékezz vissza egy időszakra, amikor szabadításért imádkoztál. Isten hogyan válaszolt?
  • Jézus is kísértésbe esett, de soha nem vétkezett. Hogyan erősít ez téged abban, hogy ő segíteni tud a kísértésekben?




Fogadd el és ápold a testedet is!

“Te alkottad egész valómat; te formáltál anyám testében. Dicsőítelek, mert bámulatosan és csodálatosan alkottál meg engem. Amit tettél, az csodálatos. Ezt nagyon jól tudom.” (Zsoltárok 139:13-14, NCV fordítás)

Isten bámulatosan és csodálatosan alkotott meg Téged! A Zsoltárok 139:13-14 azt mondja, “Te alkottad egész valómat; te formáltál anyám testében. Dicsőítelek, mert bámulatosan és csodálatosan alkottál meg engem. Amit tettél, az csodálatos. Ezt nagyon jól tudom.” (NCV ford.)

Isten szemében te egy művészi alkotás vagy. Ő nem kritikusan tekint rád, hanem nagy szeretettel. A testünk az Ő keze munkája.

Ha tudjuk ezt az igazságot, akkor mi a helyes hozzáállás a testünkhöz? Az, hogy elfogadjuk és ápoljuk.

A testünk fitten és jó formában tartása a szellemi és lelki életünkhöz is szorosan kapcsolódik. Isten alkotta a tested, Jézus meghalt érte, és a Szent Lélek lakik benne. A tested Krisztushoz kapcsolódik és egy napon feltámad majd. Egy nap Isten felelősségre von, hogyan viseltél gondot a testedről.

De Ő nem hagy magadra ezzel. Ő veled van minden egyes lépésednél, amit a fitt és egészséges élet felé vezető úton teszel.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten adta neked azt a testet, amelyre szükséged van ahhoz, hogy a célodat és küldetésedet beteljesítsd itt a Földön. Ha erre gondolsz, akkor az hogyan változtatja meg azt, ahogy a testedet látod?
  • Ha nem fogadod el a testedet, akkor azzal azt mondod Istennek, “Istenem, hibáztál!” Mit kellene inkább mondanod a testeddel kapcsolatban Istennek?
  • Mik azok az erősségeid, amiket Istentől kaptál? Mit tudsz tenni ezekkel Isten dicsőségére?







Isten a saját képére alkotott téged

 

„Hiszen ezeket az embereket Isten már a világ teremtése előtt ismerte. Sőt, külön is választotta őket, hogy a Fiához hasonlóvá váljanak. (…) Azt tervezte, hogy ezek az emberek a Fiához hasonlítsanak…” Róma 8:29-30 (Egyszerű fordítás)

Isten terve a kezdetektől fogva az volt, hogy olyanná alkosson meg téged, mint amilyen a Fia, Jézus. Ezt a szándékát már a teremtéskor kinyilvánította: „Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá” (1Móz. 1:26).

Az egész teremtett világban csak az embereket alkotta Isten a saját képére. Ez hatalmas kiváltság a számunkra, és méltóságot ad. Ugyan nem vagyunk tisztában mindazzal, amit ez a mondat jelent, viszont néhány szempontból megérhetjük, hogy mi mindent takar:
Ahogyan Isten, mi is szellemi lények vagyunk – a szellemünk halhatatlan és tovább fog élni, mint a földi testünk.
Értelmes lények vagyunk – képesek vagyunk gondolatokat alkotni, következtetéseket levonni és problémákat megoldani.
Kapcsolatokat alakítunk ki – képesek vagyunk igazi szeretetet adni és kapni.
Erkölcsi ítélőképességgel rendelkezünk – képesek vagyunk megkülönböztetni a rosszat a jótól, ez tesz minket felelősségre vonhatóvá Isten előtt.

Viszont ez a hasonlóság nem teljes, a bűn tönkretette és eltorzította. Ezért Isten Jézust azzal a feladattal küldte el, hogy állítsa helyre azt a tökéletes képmást, amit mi elveszítettünk.

Vajon hogyan néz ki Isten „képmása”, az ami „hozzá hasonló”? Pontosan olyan, mint Jézus Krisztus! A Biblia ugyanis azt írja, hogy Jézus „Isten képmása”, „a láthatatlan Isten képe”, „Isten lényének képmása” (2Kor. 4:4; Kol. 1:15; Zsid 1:3).

Gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy „az apjára ütött”, amikor családtagok közös vonásaira utalunk. Jól esik, amikor az emberek meglátják a gyermekeimben, hogy miben hasonlítanak rám. Így Isten is azt szeretné, hogy a gyermekei rá hasonlítsanak, rendelkezzenek az ő vonásaival. A Biblia szavai szerint: „fel kell öltözzétek az ’új embert’, akit Isten úgy teremtett, hogy hozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen” (Ef. 4:24, Egyszerű fordítás).

 




komment
süti beállítások módosítása