Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A boldogság feltétele az elengedés-A döntéseid irányítják a naptárod-A helytelenül kezelt harag ára-A kereszt szabadsága-Az alvás Isten ajándéka

2019. június 23. 10:48 - Andre Lowoa

A boldogság feltétele az elengedés

Testvérek, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban. Filippi 3:13-14
A boldogsághoz tudnod kell elengedni és meg kell tanulnod felejteni. Az aggódás nem változtat semmit a múlton, szóval felejtsd el, amin nem tudsz változtatni, és koncentrálj a jövőre.
A Filippi 3:13-14 azt mondja: Testvérek, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.
Az erőd véges. Ezért fáradsz el. Ezért merülsz ki.
Mivel csak véges mennyiségű energiád van, nagyon ajánlom, hogy egy cseppjét se a múltra pazarold. Minden nap arra költsd az erődet, ami az előtted lévő úton vár.
Ez a szokás annyira fontos a boldogsághoz, hogy van három csapda, amiről tudnod kell:
A megbánás csapdája. El kell engedned azokat a dolgokat, amiket megbántál. Vannak dolgok, amikről azt kívánom, hogy bárcsak máshogy csináltam volna az életben? Természetesen. De nem rágódhatok rajtuk, mert nem tudom megváltoztatni őket. Ne vesztegess érzelmeket bánkódásra.
A neheztelés csapdája. A haragodhoz való ragaszkodás csak téged bánt. Engedd el! A saját érdekedben meg kell tanulnod megbocsátani. Megérdemlik? Nem. De te megérdemled a megbocsátást Istentől? Nem. Akik megbocsátanak, megbocsátatnak.
A szokás csapdája. Minden folyamatosan változik, és ezt nem tudod megállítani. Neked kell eldöntened, hogy ellenállsz és elutasítod a változásokat, vagy boldog leszel. A boldogság választás kérdése.
Az, hogy hogy kezeled a változásokat az életben felfedi a lelki érettségedet. Amikor az örökkévalósághoz vagy láncolva, és az vezet, körülötted minden változhat, és választhatod a boldogságot.
Beszéljetek róla:
  • Mi az a dolog a múltadban, amit el kell engedned ahhoz, hogy a jövődre tudj koncentrálni?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz az embereknek megválni a szokásaiktól?
  • Mit fed fel a változáshoz való hozzáállásod a lelki érettségedről?


A döntéseid irányítják a naptárod

,,Mindannyian felelősek vagyunk a saját magatartásunkért.” (Galata 6:5)

A választásaid sokkal lényegesebbek, mint a körülményeid. Talán nem tetszik, hogy milyen bonyolult lett mostanában az életed. De néhány kivételes alkalomtól eltekintve, senki sem kényszerít arra, hogy az életed bonyolult legyen.

Megvan rá a hatalmad, hogy leegyszerűsítsd. Sőt, az igazság az, hogy Isten azt várja el tőlünk, hogy vállaljunk felelősséget az életünkért, és gondosan válasszuk meg, hogy mivel töltjük az időnket.

Pontosan annyi időd van, ami ahhoz elég, hogy Isten akaratát véghez vidd amíg itt élsz a földön. Pontosan annyi időt kaptál, hogy betöltsd a célod. Amikor többet akarsz tenni, mint ami Isten tervében szerepel, akkor természetes, hogy állandóan kifutsz az időből, és feszült vagy az időbeosztásod miatt.

Szabadulj fel a stressz alól, és töltsön el elégedettség érzéssel, hogy csak azokat a dolgokat teszed, amelyekre Isten teremtett.

Beszéljetek róla

  • Készíts egy listát azokról a tevékenységekről és kötelezettségekről, amelyek stresszt váltanak ki belőled. Kérd Istent, hogy segítsen abban, hogy meg tudd állapítani, melyek azok a dolgok az időbeosztásodban, amelyeket Isten nem akarja, hogy csinálj.
  • Szerinted Isten mit szeretne, hogy mire fordítsd az idődet és az energiádat?
  • Milyen döntést kell hoznod, hogy arra tudj koncentrálni, ami Isten terve a számodra?



A helytelenül kezelt harag ára

"Zűrös vagyok. Semmi vagyok, semmim sincs; kezdj velem valamit. Te (Istenem) megteheted, neked megvannak az eszközeid" (Zsoltárok 40:17 The Message fordítás)


A haragnak ára van. Mikor felismered ezt az igazságot, inkább megfékezed a dühödet. A Biblia elmondja nekünk: "Az indulatos ember...mindenféle bajba keveredik" (Példabeszédek 29:22 TLB fordítás) A legtöbbünk már látott valakit valami nagy butaságot csinálni haragtól vezérelten.

A Biblia nagyon konkrétan beszél a harag áráról. Ezt mondja:

  • Vitákat gerjeszt (Példabeszédek 15:18)
  • Hibákhoz vezet (Példabeszédek 14:29)
  • Bolond dolgokra vesz rá (Példabeszédek 14:17)

Valószínűleg már szembesültél a haragod, vagy mások haragjának eredményeivel. A Biblia tisztán fogalmaz a helytelenül kifejezett harag végső következményével kapcsolatban: A Példabeszédek 11:29 azt mondja, "A bolondnak, aki haragra és neheztelésre ingerli családját, végül semmi érdemlegese nem marad."

Gondolj arra, milyen befolyással van a harag a családodra. Szülőként gyakran kísért minket, hogy használjuk a haragot gyermekeink motiválására. Ez rövid távon működik. Mikor dühös leszel, azzal Isten tiszteletét (és a te tiszteletedet) erőlteted a gyerekeidre. A gyerekeid talán rövid távon engedelmességet mutatnak, de hosszú távon veszíteni fogsz.

A helytelenül kezelt harag végső eredménye az elhidegülés. Pontosan azokat az embereket idegeníted el magadtól, akiket a legjobban szeretsz. Végül még több haragot kapsz vissza, majd érzéketlenséget. Senki nem akar körülötted lenni.

Az az igazság, hogy ha elveszted a fejed, mindig veszítesz. Elvesztheted a becsületedet, a munkádat, a gyermekeidet, a férjed vagy feleséged szerelmét, ha nem tudod megfékezni a haragod.

Ez sosem ér ennyit.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen példáit láttad már a harag okozta elidegenedésnek más emberek életében?
  • Ha néha helytelen módon mutattad ki a haragodat, mi lett ezeknek az ára az életedben?
  • Mi az a gyakorlati módszer, amivel úgy tudod kezelni a haragod, hogy ne okozzon fájdalmat neked vagy a körülötted levő embereknek?



A kereszt szabadsága


„Tudjuk, hogy a régi életünk Krisztussal együtt meghalt a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk.” (Róma 6:6a, NCV fordítás)

A Róma 6:6 szerint „tudjuk, hogy a régi életünk Krisztussal együtt meghalt a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk.” Mit jelent az, hogy „a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk”? Azt, hogy természetünkből adódóan hajlamosak vagyunk rossz dolgokat tenni.

Amikor megbántasz, a természetes reakcióm azt diktálja, hogy én is megbántsalak. Amikor rosszat mondasz rólam, a természetes reakcióm az, hogy én is rosszat mondjak rólad, magamban tartsam a sérelmet, és soha ne bocsássak meg. Minden, amire természetes hajlamaim ösztönöznek, csak ront a helyzeten.

De el tudjuk szakítani ezeket a kötelékeket: a keserűség, a bűntudat, a neheztelés és az aggodalom kötelékeit. Dönthetünk úgy, hogy nem leszünk a múltunk és a fájó emlékeink rabszolgái. Eldönthetjük, hogy megbocsátunk.

Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést. Igazán meg akarsz gyógyulni a megbántottságból? Igazán el akarod engedni a sérelmed? Vagy továbbra is ragaszkodni akarsz hozzá, hogy idővel keserű, öreg és zsémbes ember legyen belőled?

Mennyire gondolod komolyan, hogy meg akarsz szabadulni ettől a fájdalomtól? Belefáradtál már a hordozásába? „Ezerszer lejátszottam magamban. Minden alkalommal fájdalmat érzek, amikor arra gondolok, amit az apám tett – vagy, amit a testvérem, az anyám vagy a férjem tett. Minden alkalommal fáj, amikor rágondolok."    

A keresztnek van hatalma arra, hogy megszabadítson Téged a haragtól, a bánattól és a nehezteléstől. Nincs más mód rá, hogy elengedd ezeket az erőteljes érzéseket, amelyek lenyomnak, csak a kereszt. Jézus a keresztfán megtörte a bűn, a halál és a kötelékek hatalmát az életed felett.

Szeretném, ha arra az emberre gondolnál, akinek meg kell bocsátanod. Arra a személyre, akinek a sértése elültette a keserűség magjait benned. Szeretném, ha elmondanád most ezt az imát:

"Atyám, egyedül Te tudod, hogy mennyire megbántott ez az ember. Egy másodperccel sem szeretném tovább hordozni a fájdalmat. Nem akarok keserű emberré válni. De szükségem van a kegyelmedre és a kereszt hatalmára, hogy el tudjam engedni a fájdalmamat és meg tudjak bocsátani azoknak, akik megbántottak. Ez a fordulópont. Először arra van szükségem, hogy megtapasztaljam a megbocsátásodat. Tudsz minden alkalomról, amikor megbántottam másokat, és nagyon sajnálom, hogy vétkeztem. Jézus, köszönöm, hogy meghaltál értem! Elfogadom a kegyelmedet és a megbocsátásodat, amire naponta szükségem van. Most Hozzád fordulok, és úgy döntök, hogy megbocsátok, ahogy Te is megbocsátottál nekem. Akárhányszor visszajönnek az emlékek, újra megbocsátok, amíg a fájdalom teljesen eltűnik. Gyógyítsd meg a szívemet a kegyelmeddel! Jézus nevében. Ámen."    



Az alvás Isten ajándéka

,,Akit az Úr szeret, annak pihenést ad.” (Zsoltárok 127:2b, NLT fordítás)

A nap folyamán és amikor alszol a Mennyei Atyád szeretettel figyel és vigyáz rád. Az alvás Isten ajándéka, és ahhoz, hogy el tudd fogadni ezt az ajándékot, bíznod kell Istenben. Amikor alszol, Isten helyreállítja a tested és megújítja az energiád.

A túl sok evésnek például egy kevéssé köztudott kiváltó oka az alváshiány. Amikor túl fáradtak vagyunk, gyakran próbáljuk pótolni az energiánkat koffeinnel, cukorral vagy szénhidráttal, amitől végül még fáradtabbak leszünk, mint voltunk azelőtt.

Ha bízol Istenben és előtérbe helyezed, hogy eleget aludj, épülni fog a hited. Miért szükséges hit az alváshoz? Mert hajlamosak vagyunk túlterhelni magunkat és azt gondolni, hogy nem tehetjük meg, hogy időt szakítsunk  elegendő alvásra.

Jézus is pihent, és soha nem volt bűntudata emiatt. Még Isten is megpihent a teremtés után. Kik vagyunk mi, hogy azt gondoljuk, túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy pihenjünk? Jézus azt mondja: ,,Jöjjetek hozzám mindannyian, akik fáradtak és leterheltek vagytok, és én pihenést adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok a lelketeknek.” (Máté 11:28-29 NIV ford.)

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Ha megajándékozod magad egy jó és pihentető éjszakai alvással, akkor az hogyan segíthet elérni az egészséges életmóddal kapcsolatos céljaidat?
  • Jézus azt mondja: ,,Jöjjetek hozzám mindannyian, akik fáradtak és leterheltek vagytok, és én pihenést adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok a lelketeknek.” (Máté 11:28-29, NIV ford.) Mit érzel a szívedben akkor, amikor azt olvasod, hogy Jézus pihenésre hív téged?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban és a fontossági sorrendeden, hogy többet tudj pihenni?




komment
süti beállítások módosítása