Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gondold végig, mit eszel!-Gondolkodj, mielőtt a harag beszél belőled-Három dolog, amit jó elkerülni harag esetén-Hogyan segítsünk másnak reményt és gyógyulást találni?-Ismerkedj meg jobban Istennel

2019. június 21. 10:47 - Andre Lowoa



Gondold végig, mit eszel!

„Tegyél próbára bennünket!" – kérte az őrt. „Hozass nekünk tíz napon keresztül minden étkezésre zöldségféléket és vizet! Azután hasonlíts össze bennünket azokkal a fiatalokkal, akik a királyi udvar ételeit eszik, és a kinézetünk alapján hozz döntést!" Az őr beleegyezett és megengedte nekik a tíznapos próbát. Amikor ez letelt, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak, mint azok, akik a királyi udvar ételeit kapták." (Dániel 1:12-15, GNT fordítás)

Amikor Dániel eldöntötte, hogy nem szennyezi be magát Nebukadneccár király udvarának ételeivel, felvetett egy másik lehetőséget az őrnek: „Tegyél próbára bennünket!" – kérte. „Hozass nekünk tíz napon keresztül minden étkezésre zöldségféléket és vizet! Azután hasonlíts össze bennünket azokkal a fiatalokkal, akik a királyi udvar ételeit eszik, és a kinézetünk alapján hozz döntést!" Az őr beleegyezett és megengedte a tíznapos próbát. Amikor ez letelt, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak, mint azok, akik a királyi udvar ételeit kapták." (Dániel 1:12-15, GNT fordítás).

Dániel nem evett össze-vissza és nem fogadott el bármit, amit elé tettek. Megfontolt volt a táplálkozásával kapcsolatban.

Amikor józanul gondolkodsz arról, amit megeszel, akkor Isten megadja az erőt, hogy folyamatosan jó döntéseket hozz. A józan gondolkodás önuralomhoz vezet. 

Ha előre tervezel, akkor el tudod kerülni, hogy vészhelyzetbe kerülj (amikor nagyon megéhezel, de éppen nincs nálad ennivaló). Elérheted, hogy a főétkezésed és az uzsonnád, amit előre bepakolsz magadnak, mindig egészséges legyen – így nem fogsz a zsíros, gyorséttermi ebéd után azonnal kidőlni délután.  

Ehelyett, a lehető legjobb formában leszel, tele energiával és kész bármit megtenni, amire Isten elhív.

A megfontoltság, a józan gondolkodás és az önuralom gyakorolása segíteni fog elérni az egészségeddel kapcsolatos céljaidat, és abban is segít, hogy jól tudd Istent szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Sorolj fel három olyan lépést, amit meg tudnál tenni, hogy jobban átgondold és előkészítsd az étkezéseid és ne forduljon elő vészhelyzet (amikor nagyon megéhezel, de nincs nálad ennivaló)? 
  • Melyik napszakban vagy leginkább hajlamos ilyen helyzetbe kerülni? Hogyan tudsz felkészülni ezekre az időszakokra, amikor sebezhetőbb vagy?
  • Milyen változásokat veszel észre magadon, amikor odafigyelsz arra, hogy mit eszel?




Gondolkodj, mielőtt a harag beszél belőled

“Az ostoba emberek nyíltan kifejezik haragjukat, de az értelmesek türelmesek és visszatartják azt.” (Példabeszédek 29:11, GNT fordítás)

 

 

 

A düh számos embernek okoz problémát manapság. Ma egyszerűen nem tudjuk kezelni a haragot. A Biblia egyik legegyszerűbb és legmélyebb leírása a haragról a Példabeszédek 29:11-ben olvasható: “Az ostoba emberek nyíltan kifejezik haragjukat, de az értelmesek türelmesek és visszatartják azt.” (GNT fordítás).

Gondolkodj, mielőtt beszélsz. A várakozás nagyon jó ellenszere a haragnak. De nem kell a végtelenségig várni. Ha van egy probléma, amivel foglalkoznod kell, akkor tedd meg. Ha a haragot túl hosszú ideig magadban tartod, az keserűséghez vezet, és ez rosszabb még a haragnál is. A harag nem mindig bűn. A keserűség azonban az.

Ha megfontolás nélkül reagálsz, akkor hajlamos vagy haraggal válaszolni. Ha vársz azzal, hogy kimondj valamit az éppen aktuális konfliktushelyzetben, akkor sokkal józanabbul és higgadtabban fogod tudni kezelni azt később. Minél tovább tudsz uralkodni magadon, annál jobb lesz a reakciód. Adj időt magadnak a gondolkodásra.

Amikor felmerül egy konfliktus, adj magadnak egy kis időt, hogy gondolkozz, és tedd fel magadnak ezt az öt kérdést:

  1. Igaz, amit mondani akarok?
  2. Hasznos, vagy csak meg fogja bántani a másik embert?
  3. Építő vagy romboló hatású?
  4. Szükséges, hogy mondjam? Ha nem szükséges, akkor miért akarom mondani?
  5. Kedves az, amit mondani akarok?

GONDOLKOZZ, mielőtt beszélsz vagy valamire reagálsz. Ha így teszel, mindig le fog csillapodni a haragod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza egy nemrégiben történt vitára. Segített volna, ha több időt adsz magadnak és nem azonnal reagálsz?
  • A fent felsorolt öt dolog közül melyik az, amelyik nagy valószínűséggel segít neked, ha mérges vagy?
  • Amikor dühös vagy, mi okozza a legnagyobb kihívást neked azzal kapcsolatban, hogy több időt adj magadnak, mielőtt válaszolsz?





Három dolog, amit jó elkerülni harag esetén

„Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás)

a_nap_ne_menjen_le_a_ti_haragotokkal.jpg

Időnként mindnyájunkat elfog a düh, amelyet bár különböző módon kezelünk, teljesen egyikünk sem szabadulhat ettől az érzéstől. Azonban az, hogy mérgesek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy vétkezünk is.

A Biblia azt mondja: „Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás). Pál ebben a részben arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne engedjük, hogy a harag bűnbe taszítson bennünket. Ez azt jelenti, hogy a harag nem feltétlenül bűn, vagyis az igazat megvallva, kezelhetjük helyesen és helytelenül.

Sajnos a legtöbbünk úgy nyilvánul meg, hogy ezzel leginkább eltávolodunk a célunktól ahelyett, hogy közelebb kerülnénk hozzá.

Íme, három dolog, amit jó elkerülni harag esetén:

Ne fojtsd el a haragodat! Ne halmozd fel magadban! A nem megfelelő módon kinyilvánított és elfojtott harag olyan, mintha felráznál egy szénsavas üdítőt, ami egyszer csak kirobban. Végül majd kihat a testedre is. Az orvosok szerint számos fizikai betegség gyakran az elfojtott haragra vezethető vissza.

Ne nyomd el a haragod! Ha ezt teszed, olyan, mintha egyszerűen csak tagadnád, hogy ott van. Ha gyakran letagadod, hogy haragszol, depressziós leszel. Tanácsadóként való működésem során sok embertől hallottam azt, hogy depressziósak, pedig valójában csak dühösek voltak. Ők csak nem gondolták, hogy egy keresztény egyáltalán dühös lehet, ezért magukba fojtották haragjukat. A harag tagadása bűn, amelyet hazugságnak hívunk.

Ne fejezd ki helytelen módon a haragodat! A harag kifejezésének számtalan nem megfelelő módja létezik. Duzzogunk, gúnyos megjegyzést teszünk, manipulálunk vagy más ostoba módon viselkedünk (leittasodunk, kétes ügyletekbe keveredünk, stb.). Azonban ezek egyike sem visz közelebb a várt eredményekhez.

Tehát mit kellene tennünk a haragunkkal?

Valld be! Nem csak azt ismered el, hogy dühös vagy, hanem annak okát is megvallod. Elmondod Istennek – és annak is, akire haragszol -, hogy frusztráltan vagy fenyegetve érzed magad. Minél őszintébb vagy a kapcsolataidban, annál könnyebben jutsz el a haragot kiváltó okok gyökeréhez.

A haragoddal kapcsolatban azonban van jó hír is: lehet, hogy egy olyan helyen nőttél fel, ahol a haragot folyton nem megfelelő módon kezelték. A helytelenül kezelt düh tanulható, de le lehet szokni róla. Meg tudsz változni, nem kell ugyanolyannak maradnod!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan kezelte a haragot a családod gyerekkorodban?
  • A fent említett nem megfelelő módok közül te hogyan fejezed ki a haragod? Hogyan vélekedik erről a családod?
  • Milyen harag van most benned? Szerinted Isten mit akar, hogyan kezeld?




Hogyan segítsünk másnak reményt és gyógyulást találni? 

Ezért ő (Jézus) teljesen meg tudja menteni azokat, akik rajta keresztül Istenhez mennek, mert ő mindig él, hogy esedezzen értünk. (Zsidók 7:25, NIV fordítás)

Senki nem esik kívül Jézus hatókörén. Hiszem, hogy a kis csoportok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az úgynevezett "reménytelen" emberek meggyógyuljanak. A kis csoportokban azt szeretem, hogy imádkozhatunk a "reménytelen esetekért." Amikor nem hit, hanem kétely van bennünk, mások hitére támaszkodhatunk. 

A Lukács evangéliuma 5. részében néhány férfi egy béna barátját viszi Jézushoz. Ez egy jó példa arra, hogy egy kis csoport hogyan vihet egy szükségben lévő, gyógyulásra szoruló embert Jézus lábaihoz. A történet alapján a kis csoporttal kapcsolatban hét jellemző dolgot figyelhetünk meg. Ezek közül az első három a következő:

Törődést és részvétet mutattak. Ez az ember azért gyógyulhatott meg, mert a barátai törődtek vele. Mindennek az alapja az, hogy törődünk azokkal, akiknek valami fáj vagy valami problémája van (a Róma levél 15, 2 is erre utal). Isten azért tudta ezeket a férfiakat használni, mert érzékenyek voltak egy társuk szükségletére. És minket is akkor fog tudni használni, ha nem a saját dolgainkkal leszünk elfoglalva, hanem elkezdünk többet törődni azzal, hogy másoknak mire van szüksége. 

Volt hitük. Ezek az emberek hitték, hogy Isten meg tudja gyógyítani a barátjukat. Vessünk egy pillantást a Lukács 5:20-ra: "Amikor Jézus látta az ő hitüket, ezt mondta: Barátom, meg vannak bocsájtva a bűneid." (NIV) Nem a béna ember saját hite volt az, ami miatt meggyógyult, hanem a barátai hite miatt. Hány olyan embert ismersz, aki annyira bénult, hogy nem tud hinni Istenben? Ilyenkor kell nekünk hinni helyettük is. 

Cselekedtek. Ezek az emberek nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem cselekedtek is. Nem elég csak imádkozni azért, aki valamilyen problémával küzd és akinek még nincsenek eltörölve a bűnei. Cselekednünk is kell. Jézus ezt mondja a Lukács 14:23-ban: "Menjetek ki az utakra és túl a kerítéseken, és hívjatok mindenkit, akivel találkoztok, hogy jöjjön, és teljék meg a házam." Rengeteg példa van a Bibliában arra, hogy az emberek Jézushoz visznek másokat. És nekünk is ezt kell tennünk.

 Beszéljetek róla:

  • Honnan lehet felismerni a reménytelenséget?
  • Hiszed, hogy senki nem eshet kívül Jézus hatókörén? Ha igen, akkor mit szándékozol tenni, hogy a "reménytelen" embereket Jézushoz hozd?
  • Melyik barátodért imádkozol azok közül, akik problémával küzdenek? Mi az, amit tehetsz érte, és hogy tudnád elősegíteni az ő gyógyulását?



„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha nem adjuk fel.” (Galata 6:9, NIV fordítás)

Érezted már valakivel kapcsolatban, hogy "reménytelen eset", és hogy sohasem fog megtérni Krisztushoz? Lehet, hogy ez a valaki egy alkoholista rokon, egy drogfüggő szülő, vagy egy másokra ráakaszkodó szomszéd – valaki, akit egy sérülés, csalódás, egy szokás, egy függőség távol tart attól, hogy megismerje Istent.

Jézus azonban mindenkit el tud érni!

Tegnap arról beszéltem, hogy mennyire fontos szerepe van a kis csoportnak abban, hogy a mások által „reménytelennek” tartott embereknek gyógyulást szerezzen. A Lukács 5-ben leírt történetből – amikor néhány férfi béna barátját viszi Jézushoz, hogy az meggyógyuljon – már megtudtunk három jellemző dolgot erről a csoportról. Ma megnézünk további négyet:

Kitartóak voltak. Mindannyian elkedvetlenedünk néha, amikor a családunkat, a barátainkat és az ismerőseinket már hosszabb ideje próbáljuk elérni  az evangéliummal. Azonban nem szabad feladnunk! A barátok a Lukács 5-ben nem engedték, hogy a felmerülő nehézségek elkedvetlenítsék őket. Nem számított nekik, hogy egy nagy sokaság választotta el őket Jézustól. A Galata 6:9 azt mondja: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”

Újszerű megközelítést alkalmaztak. A barátok a történetben mertek valami újat tenni. Meglehetősen újszerű megközelítés felmenni a tetőre és azt kibontva juttatni el valakit Jézushoz. Képzeld csak el, hogy mekkora zűrzavart és rendetlenséget csináltak! De a szolgálat ezzel jár, mivel emberekkel kapcsolatos. Az olyan kis csoportok, amelyek nem hajlandók kitörni a megszokásból és "zűrzavart" csinálni, nem válhatnak a gyógyulás eszközeivé.

Együttműködtek. Nyilvánvaló, hogy ezeknek az embereknek együtt kellett dolgozniuk, hogy a barátjukat Jézushoz vihessék. Ez túl nagy feladat lett volna egy ember számára. Ugyanez a helyzet a kis csoportok esetén is. Az emberek sokkal hamarabb Krisztusra találnak, ha ezt egy támogató kis csoportban tehetik. Egy támogató közösség nagyon erős bizonyság Istennek.

Áldozatot hoztak. Belegondoltál már valaha abba, hogy ebben a történetben vajon ki fizette ki a tetőben okozott kárt? Én úgy gondolom, hogy a béna férfi barátai. Nem csupán szétverték, aztán hagyták, hogy valaki más majd helyrehozza. Legyen az idő, pénz, erőfeszítés vagy bármi más, mindig van ára annak, hogy valakit Krisztushoz vezess. A Lukács 16:9 ezt mondja: „Használjátok a világi erőforrásaitokat arra, hogy másokon segítsetek és barátokat szerezzetek. Így amikor a földi vagyonotok már nincs, ők üdvözölni fognak majd titeket az örökkévaló otthonban” (NLT fordítás). A kis csoportoknak hajlandónak kell lenniük arra, hogy áldozatokat hozzanak, hogy a gyógyítás eszközei lehessenek a világban.

Beszéljetek róla:

  • Mesélj arról, amikor a szolgálatod kicsit "zűrzavarossá" vált, és fel akartad adni.
  • Milyen módjai vannak, hogy a kis csoportok tagjai bátoríthassák egymást, amikor a nehézségek elkedvtelenítik őket?
  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek bizonyságot tettél már, vagy akikért imádkoztál Istenhez, hogy mentse meg őket? Hogyan tudnak a kis csoportok segíteni neked abban, hogy bizonyság legyél ezeknek a barátaidnak?




Ismerkedj meg jobban Istennel

"Mert az én határozott célom az, hogy folyamatosan mélyebben és bensőségesebben megismerjem őt és még erősebben és tisztábban felfogjam, felismerjem és megértsem a személyiségének csodáit. (Filippi 3:10 AMP ford. )
Istennel való kapcsolatra lettél teremtve és ha azt gondolod, hogy örömteli életet élhetsz anélkül hogy Őt jobban megismernéd: becsapod magadat. A boldogságot abban találod ha Istent napról napra egy picit jobban megismered. Pál felfedezte ezt. Azt mondja a Filippi 3:10-ben: "Mert az én határozott célom az, hogy folyamatosan mélyebben és bensőségesebben megismerjem őt és még erősebben és tisztábban felfogjam, felismerjem és megértsem a személyiségének csodáit. (Filippi 3:10 AMP ford. )
Különbség tudni valakiről vagy ismerni valakit. Többet tudok Justin Bieber-ről és Kim Kardashian-ról mint amennyit szeretnék de nem igazán ismerem őket. Ismerem a feleségemet, ismerem a gyermekeimet, mert időt töltök velük. Kapcsolatban vagyok velük. Pál mély és belsőséges kapcsolatra tett szert Istennel, mert kapcsolata volt vele és vette a fáradságot valamint az időt hogy jobban megismerje őt.
Nem véletlenül ismerjük meg Istent: ez egy elhatározott cél. Olyan dolog, amivel kapcsolatban neked kell tenni valamit. Be kell fektetned az idődet. Sokszor azonban túlságosan elfoglaltak leszünk és az elfoglaltság tönkreteszi a kapcsolatainkat. Tönkreteszi a kapcsolatodat a családoddal és tönkreteszi a kapcsolatodat Istennel is.
Ahhoz hogy megismerd Jézust, időt kell tölteni vele. Ha időt szeretnél tölteni vele, időt kell késziteni neki. Próbálj elkülöníteni tíz-tizenöt percet Istenre figyelve a reggelekben, ügyelve rá hogy te és az elméd ne legyen elfoglalt. Csak légy csendben és ez meghozza a világodban a változást.
Beszéljetek róla
  • mi az amit minden nap legalább 15 percig csinálsz ami fontosabb mint az Isten eltöltött idő?
  • miként kell az időbeosztásodon változtatni hogy időt tudj tölteni Istennel?
  • mik azok a figyelemelterelések melyek megakadályozzák hogy Istennel időt Tölts?

 





komment
süti beállítások módosítása