Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A konfliktus megoldása: tedd a másikat az első helyre-Egy vezetés, ami segít a döntéseknél

2019. június 21. 10:46 - Andre Lowoa

A konfliktus megoldása: tedd a másikat az első helyre

 

"...és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt" (Fil. 2:4-5)


A konfliktus nem oldódik meg magától. Tudatosan foglalkozni kell vele. Csak rosszabb lesz, ha úgy hagyod, ahogy van. Ha rosszban vagy valakivel, vagy valakinek problémája van veled, vedd magadhoz a kezdeményezést, hogy megoldd a problémát.

Mikor kezdjünk hozzá? Azonnal. Az elnyújtott konfliktus csak rosszabbodik. Cselekedni kell, amilyen hamar csak lehet, mielőtt a baj elfekélyesedik és keserűségbe fordul. Nem figyelhetsz csak a saját álláspontodra vagy helyzetedre. Meg kell nézned a másik fél álláspontját is. Ez nagyon nehéz, mert nem természetes számunkra. Szándékos átállást igényel, amikor nem a saját igényeidre vagy tekintettel, hanem a másik igényeire koncentrálsz.

Ehhez Isten életedben végzett munkájára is szükség van.

Mikor megértjük, hogy honnan jön a másik, valószínűleg kevesebb konfliktusunk lesz vele.

Hogy tanulhatjuk meg a másikat megérteni? A hallgatással. Hallgass többet, mint amennyit beszélsz. Ez sem könnyű sokunk számára. Néhányan annyira izgatottan akarjuk kifejteni álláspontunkat, elmondani véleményünket, megvédeni magunkat, hogy még csak meg sem állunk, hogy meghallgassuk mit mond a másik, vagy hogy átgondoljuk az ő álláspontját.

Legjobban akkor hasonlítasz Krisztushoz, ha felteszed a kérdést: "Mire van szüksége a másiknak, és hogyan tudok ebben segíteni?" Mikor dühös vagy, magaddal foglalkozol. De amikor Krisztushoz hasonlóan vagy, képes vagy a másik érdekét nézini és nem csupán a sajátodat.

Az egyik leghatásosabb béketeremtő kijelentés, mikor így szólunk a másikhoz: "Sajnálom. Csak magamra gondoltam."

Beszéljetek róla

Van olyan konfliktus az életedben, amit hagytál elfekélyesedni? Ne várj még egy napot, még ma használd ki az időt és oldd meg.

Hogyan értékeled a 'hallgatási' készségedet? Igyekezz jó hallgatóvá válni.



Egy vezetés, ami segít a döntéseknél

 

"Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat." (Zsolt. 25:9)

A Biblia azt mondja, számos dolgot kell tennünk, hogy elnyerjük Isten vezetését, de a legelső ezek közül, hogy el kell ismernünk, hogy szükségünk van vezetésre.

A juhok természetüknél fogva hajlamosak letérni az ösvényről. Ézsaiás próféta ezt mondja:
"Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta." (Ézs.53:6)

Általában nem szeretnénk Istent vagy más valakit követni. Szeretnénk a saját utunkat járni. Nem szeretnénk beismerni, hogy szükségünk van iránymutatásra vagy vezetésre.

Egy másik tény a juhokról, hogy rossz a látásuk. Nem látnak messzire. Ezért is van szükségük pásztorra.

Isten olyannak teremtett, hogy nem láthatsz a jövőbe, akármennyire próbálkozol. Miért tette ezt Isten? Azért hogy Tőle függj.

A Példabeszédek 14:2 ezt mondja:
"Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet."
(Péld. 14:12)

Mindannyian hoztunk már döntéseket, amik az adott pillanatban jónak tűntek, aztán később kiderült róluk, hogy rossz döntések voltak.

Néhány ösvény zsákutcába visz, és az útról lesodorva találjuk magunkat. Ezért kell elismernünk, hogy "Istenem, segítségre van szükségem!"

komment
süti beállítások módosítása