Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hálaadó ima ereje-Amikor bálványokat állítasz, olyanná válsz mint ők-Bízhatod-e magad Istenre?-Életedet a gondolataid formálják

2019. június 18. 10:41 - Andre Lowoa

A hálaadó ima ereje

"Semmiért ne aggódjatok, inkább mindenért imádkozzatok. Mondjátok el Istennek, hogy mire van szükségetek, és adjatok Neki hálát mindenért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét." Filippi 4,6-7 (NLT fordítás)
A Filippi 4,6-7-ben találhatjuk a Biblia egyik legnehezebben betartható tanácsát: "Semmiért ne aggódjatok, inkább mindenért imádkozzatok. Mondjátok el Istennek, hogy mire van szükségetek, és adjatok Neki hálát mindenért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét." (NLT ford.)
Nem könnyű abbahagyni a mindennapi élet dolgaiért való aggódást, de a vers következő részében erre is találunk segítséget: "Mindenért imádkozzatok..., és adjatok Neki hálát mindenért, amit tett." A hálaadó imák békét adnak. Amikor aggódni kezdesz, imádkozz.
Azok, akik maguk is szülők, könnyen meg tudják érteni, hogy milyen ereje van a hálaadó imáknak. A legtöbb szülő nem örülne annak, ha gyermekei állandó jelleggel csak kérnének, anélkül, hogy egyszer is megköszönnék, amit kaptak. Isten is így gondolja. Azt szeretné, hogy kérjünk Tőle bármit, amire szükségünk van. Csak az Új Szövetségben 20 helyen olvashatjuk azt a felhívást, hogy kérjük Tőle. Azonban Ő azt szeretné, ha hálával kérnénk.
A Biblia arra buzdít, hogy legyünk konkrétak imáinkban és dicséreteinkben is. Isten azt szeretné, ha egy egyszerű "mindent köszönök" helyett, elmondanánk neki, miért vagyunk hálásak. Amikor azt mondom a feleségemnek, hogy "olyan hálás vagyok érted", arra kér, hogy legyek konkrétabb. Szereti hallani, hogy mi az, amit értékelek benne, és miért vagyok hálás érte. Isten is ilyen. Ezért amikor imádkozol, mondd el Neki, hogy miért vagy hálás. Az ima az egyik legfontosabb módja annak, hogy kifejezzük a köszönetünket Istennek.
Istennek előre is köszönetet mondhatunk bizonyos dolgokért - ilyenkor egy nagy hitlépést teszünk. Amikor akkora hitünk van, hogy előre megköszönünk dolgokat Istennek, igazi csodákat tapasztalhatunk meg. Minél hálásabbak vagyunk, Isten annál jobban tud munkálkodni az életünkben. A Bibliában az áll, hogy "Isten az ő népének dicséretei között lakozik" (Zsolt 22:4). A hálaadásaink az Ő erejét hozzák be az életünkbe.
Te miért vagy hálás?
 Beszéljetek róla:
  • Mit gondolsz, miért olyan fontos a hála a szellemi életünkben?
  • Tölts némi időt imában azzal, hogy megköszönsz Istennek bizonyos dolgokat. Amennyire csak tudsz, légy konkrét.
  • Szerinted milyen módon fog Isten téged megáldani a jövőben? Köszönd meg Istennek ezeket előre.



Amikor bálványokat állítasz, olyanná válsz mint ők

„Akik bálványokat állítanak, olyanná válnak mint ők. Épp úgy, mint azok, akik hisznek bennük." (Zsoltárok 115:8., GW fordítás)

A tegnapi áhítatban említettem, hogy mindenki hisz valamiben. Még a jó dolgokat is – mint a házasságunk, családunk, szolgálatunk a gyülekezetben – képesek vagyunk bálványokká alakítani.

Azonban ha Istenen kívül másba vetjük bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy akivel vagyunk, vagy amit teszünk teszi teljessé az életünket, akkor nagy csalódást fogunk végül okozni magunknak. A Biblia emlékeztet minket Jeremiáson keresztül: „Akik bálványokat állítanak, kiábrándulnak." (Jeremiás 10:14., GNT fordítás).

Mi viszont folyton ezt csináljuk a karrierünkkel, kapcsolatainkkal, bankszámlánkkal. Úgy teszünk, mintha ezek az általunk létrehozott dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük, csak a bukás felé irányítjuk magunkat. A Biblia azt mondja: „A szegény, becsapott bolond... olyanban bízik, ami egyáltalán nem segíthet rajta. Mégsem képes választ találni arra, hogy 'Ez a bálvány, amit a kezemben tartok, hamis?'" (Ézsaiás 44:20., NLT fordítás).

Bizony, ezek a bálványok hamisak. Sajnos a bálványok nem csak csalódást okoznak, hanem meg is kötöznek.

A Biblia azt mondja: „Akik bálványokat állítanak, olyanná válnak mint ők. Épp úgy, mint azok, akik hisznek bennük." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás). Bármit is tarts a legtöbbre az életedben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt becsülöd, anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket helyezed előtérbe, hedonista leszel. Ha a munkát értékeled, akkor pragmatikussá válsz. Ha mindezek elé helyezed Jézust, akkor keresztény leszel.

Ha tehát tönkretesz minket az, hogy bármi mást Jézus elé helyezzünk, akkor mégis miért csináljuk?

Olyan istent akarunk, akit irányíthatunk, képesek lehetünk vezetni. Ha a pénz az istenünk, úgy érezzük, hogy nálunk van a kormány. Ha más emberek az isteneink, irányíthatjuk őket. Ettől jobban érezzük magunkat.

Istent viszont nem kontrollálhatjuk. Ő azt mondja: „Ne szoríts vissza! Ne próbálj az életstílusodhoz alakítani! Ne próbálj irányítani!"

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan veszed észre, ha valaki bálványokat állít az életében, amik ráadásul uralkodnak is rajta?
  • Hogyan válhatnak még az egészséges dolgok is az életünk uraivá?
  • Mi kell ahhoz, hogy ki tudd adni a kezedből az irányítást és ne legyen bálvány az életedben?




Bízhatod-e magad Istenre?

“Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3:5-6)

Istenre nem merjük teljes egészében rábízni magunkat, és ennek legtöbbünknél az az oka, hogy nem ismerjük őt eléggé. Általában azokban, akiket nem ismerünk, nem bízunk meg. Hasonlóan vagyunk Istennel is. Ő azonban azt szeretné, ha a maga valójában ismernénk, nem egy hamis, eltorzított változatát, ami közhelyként vesz körül és árad a médiából.

Sokféle hiedelem alakult ki, milyen is Isten, ezek azonban tévhitek, nem igazak.

Például sokan hiszik, hogy Isten egy "Űrzsaru". Egy nagy, kellemetlen rendőr az égben, aki mindig azt figyeli, mikor szegjük meg a szabályt.

Mások "Égi Mikulás"-nak hiszik. Azt gondolják, ő azért van, hogy ajándékokat osztogasson. Mosolyog és bólogat, és sosem törődik azzal, ha virgácsot érdemlünk.

Vagy úgy gondoljuk, ő az "Öreg Nagyapó", aki bár nagyon öreg, nem nagyon különbözik tőlünk, és megvannak a saját hibái. A lényeges, fontos kérdésekre pedig sosincs valódi válasza.

Vannak, akik úgy gondolják, Ő az Erő. Ahogy a népszerű Star Wars sci-fi sorozatban, Isten egy személytelenül létező erő, amit akaratunk szerint tudunk irányítani, hajlítani.

Amennyiben Isten olyan lenne, amilyennek ezek a tévhiteknek mondják, én sem bíznék benne. Ő azonban nem ilyen. A Biblia egy teljesen más képet rajzol Isten jelleméről. A világmindenségben csak Isten képes befolyásolni a körülötted lévő világot, ezért Ő az egyedüli, aki méltó a bizalmadra. A Biblia szerint: „Isten megsegít engem, az Úr megtartja életemet.” (Zsolt 54:6.)

Istennek megvan a hatalma (és szándéka), hogy megtartson és megsegítsen bármikor és bárhol az életed útján. A legjobbat szeretné adni neked az életedben, és Ő tud gondoskodni arról, hogy elérd a célodat. Ő a világmindenség ura és teremtője. Minden a rendelkezésére áll és mozgósítani tud mindent a javadra, ha követed őt. A lényeg, hogy higgyél benne. A Biblia azt mondja: “Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3:5-6) 

Bízhatsz teljes valóddal Istenben, mert ő képes arra, hogy cselekedeteiden keresztül révbe juttasson. Ez nem azt jelenti, hogy minden pénzt, hírnevet, hatalmat megkapsz, amire vágysz, hanem ahhoz segít hozzá, hogy azt vidd véghez, amire elhívott ebben az életben. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Családodban, barátaid között melyik a leggyakoribb tévhit Istenről? És a társadalomban?
  • Hogyan változhatna meg valakinek az élete, ha helyes ismerete volna Istenről?
  • Életed milyen területén kellene, hogy jobban bízzál Istenben?



Életedet a gondolataid formálják

„Vigyázz, hogyan gondolkodsz! Az életedet a gondolataid formálják!” (Péld 4:23, TEV fordítás)

 

Istent sokkal jobban érdekli az, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódodat, mint hogy a körülményeid.

Azt várjuk Istentől, hogy elvegye a problémáinkat, fájdalmainkat, szomorúságunkat, szenvedéseinket és betegségeinket. De Isten elsősorban rajtunk akar dolgozni, mert az átformálódás nem fog megtörténni mindaddig, amíg a gondolkodásmódunk meg nem újul, amíg a gondolataink el nem kezdenek megváltozni.

Miért ennyire fontos, hogy megtanuljuk irányítani a gondolkodásunkat? Engedd meg, hogy három okot is adjak rá.

Irányítsd a gondolataidat, mert a gondolataid irányítják az életedet. A Péld 4:23 azt írja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz! Az életedet a gondolataid formálják!” (TEV fordítás). Gondolataidnak hatalmas képessége van arra, hogy átformálják az életedet jó vagy rossz irányba. Például, lehet, hogy elfogadtál gyermekkorodban olyan gondolatokat, amelyeket rólad mondtak: „Semmirekellő vagy! Nem számítasz!”. Ha elfogadtad ezt a gondolatot, még ha rossz gondolat is, alakította az életedet.

Irányítsd a gondolataidat, mert az elme a bűn csatatere. Minden kísértés az elmédben történik. Pál a Római levél 7:22-23-ban ezt mondja: „Szeretem Isten akaratát követni az új természetemmel, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. Az elmémben Isten engedelmes szolgája akarok lenni, mégis a bűn rabságában találom magam.” (TLB fordítás).

Az egyik ok, amiért mentálisan elfáradsz, hogy a nap 24 órájába csata van az elmédben. Ez elgyengít, mert ez egy kemény csata, és azért kemény csata, mert az elméd a legnagyobb vagyonod. A Sátán igényt tart a legnagyobb vagyonodra!

Irányítsd a gondolataidat, mert ez a kulcs a békéhez és a boldogsághoz. Az irányítatlan elme feszültséghez vezet, az irányított elme viszont nyugalomhoz vezet. Az irányítatlan elme konfliktusokhoz vezet, míg az irányított elme a magabiztossághoz. Az irányítatlan elme stresszessé tesz. Amikor nem próbálod meg irányítani és kézben tartani a gondolataidat, hatalmas mennyiségű stressz kerül az életedbe. De az irányított elme kitartáshoz, biztonsághoz és békességhez vezet.

„Ha a bűnös természet vezeti az elméteket, az halálhoz vezet, de ha a Lélek irányítja a gondolataitokat, élet és békesség lesz.” (Róma 8:6, NLT fordítás, második kiadás).

Beszéljetek róla:

  • Milyen Istennek tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet? Milyen Istennek nem tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet?
  • Hogyan tudod a gyakorlatban irányítani a gondolataidat?
  • Milyen szerepet játszik az Ige a gondolataid irányításában?






komment
süti beállítások módosítása