Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az új kezdet bűnbánattal indul-Fejezd ki énekkel háládat az Úrnak-Hogyan lehet tartós változás az életedben?-Isten új szívet adhat neked- Jázmin és a bűzös borz-Köszönd meg, hogy válaszol az imáidra

2019. június 17. 10:40 - Andre Lowoa

Az új kezdet bűnbánattal indul


 "Vizsgáljuk meg útjainkat. Forduljunk vissza Istenhez. Emeljük fel szívünket és kezeinket a Mennyei Atyához, és mondjuk: 'Vétkeztünk és engedetlenek voltunk.'" (Jeremiás siralmai 3:40-42,  NLT fordítás, második kiadás)

Ahhoz, hogy az újrakezdés és a tiszta lelkiismeret ösvényére léphess, bűnbánatot kell tartanod. Először is nézd végig az életed minden egyes területét, és bánd meg a bűneidet.

Mit jelent a bűnbánat? Három dolgot:
Az első az, hogy vállalod a felelősséget a bűneidért. Második, hogy hátat fordítasz ezeknek a dolgoknak. A harmadik pedig az, hogy Istenhez és az ő kegyelméhez fordulsz.

 A Biblia ezt mondja: "Vizsgáljuk meg útjainkat. Forduljunk vissza Istenhez. Emeljük fel szívünket és kezeinket a Mennyei Atyához, és mondjuk: 'Vétkeztünk és engedetlenek voltunk.'" (Jeremiás siralmai 3:40-42, NLT ford., második kiadás)

 A bűnbánat nem azt jelenti, hogy megpróbáljuk megmagyarázni a bűneinket. Nem mondhatod valamire azt, hogy "nem volt nagy dolog." Igenis nagy dolog volt, különben nem emlékeznél rá. Nem mondhatod, hogy "már olyan régen történt", vagy hogy "ez csak egy szakasz volt az életemben, ami már elmúlt", sőt azt sem, hogy "mindenki ezt csinálja." Ez nem számít! Nem próbálhatod megmagyarázni vagy jelentéktelen dolognak beállítani a bűnt, nem kereshetsz kifogást arra, és nem hibáztatsz másokat miatta. Ez nem igazi bűnbánat.

 Fontos, hogy tudd: a gyógyulásod legnagyobb akadálya te magad vagy. Nem várhatsz Istenre; nem várhatsz senki másra. Isten meg akarja gyógyítani a problémás területet az életedben, de te akadályozod ebben.

 A Biblia azt mondja az 1János 1:8-ban: "Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság." (NIV ford.)

 Meg szeretnél szabadulni az életedben lévő romboló és rossz dolgoktól, szokásoktól? Ez csak akkor lehetséges, ha nem csapod be többé magad. Kezdd azzal, hogy kíméletlenül őszinte vagy, és hogy felismered, valami nincs rendben, bármennyire is szeretnéd megmagyarázni azt, vagy kifogást találni rá.

A bűnt be kell ismerned, meg kell vallanod Istennek, és ki kell takarítanod az életedből.

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is tudnál róla? Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem éreznél bűntudatot miatta? Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is lenne bűn?
  • Nem gondolod, hogy itt az ideje annak, hogy végre foglalkozz ezekkel a dolgokkal és kitakarítsd ezeket az életedből? Milyen lépéseket teszel ma azért, hogy megbánd a bűneidet?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél azután, hogy megbántad a bűneidet?




Fejezd ki énekkel háládat az Úrnak

"Énekeljetek hálát neki, énekeljetek dicséreteket az Istenünknek." (Zsoltárok 147,7 - LB fordítás)
Megtanulni hálát mondani Istennek azért, amit nekünk adott, keresztény életünknek egy nagyon fontos része. Te hogyan teszed az Istennek való hálaadást az életed részévé?
Az egyik legfontosabb módja ennek az, hogy énekelsz az Úrnak. A Biblia azt mondja: "Énekeljetek hálát neki, énekeljetek dicséreteket az Istenünknek." (Zsoltárok 147,7 - LB ford.). Semmi nem visz gyorsabban Isten jelenlétébe, mint az, hogy dicsőíted Őt. Még az sem számít, hogy van-e érzéked a zenéhez vagy az énekléshez. A Biblia arra ösztönöz minket, hogy "örömteli zajt hallassunk". Még a disznók is ezt teszik, amikor esznek. Ha a disznók tudnak örömteli zajt hallatni, mennyivel inkább tudsz te!
A kereszténység egy éneklő hit. Több dal szól Jézus Krisztusról, mint bármi vagy bárki másról, vagy mint a  szerelemről. Ezért kell, hogy egy helyi gyülekezet tagja legyél. Ez nem csak arról szól, hogy hetente meghallgatsz egy üzenetet a Bibliából. Legalább egyszer egy héten szükséged van arra, hogy dicséretekkel hálát adj Istennek és így fejezd ki az érzelmeidet Őiránta. Ha ez nincs meg, akkor a szíved összezsugorodik. Nem lehetsz egészséges keresztény, ha csak prédikációkat hallgatsz. Szükséged van az Igén keresztül hozzád érkező üzenetre is, és arra is, hogy énekkel, zenével kifejezd az Úr felé érzelmeidet.
Rájöttem, hogy akkor, amikor a legkevésbé van kedvem énekelni, akkor van rá leginkább szükségem. Amikor a szívem hideg, meg kell újulnom, helyre kell állnom és fel kell töltődnöm a hálaadó dicséreteken keresztül. Nagyon  mozgalmas és zsúfolt minden napom, de úgy érzem, hogy amikor dicséreteket hallgatok vagy énekelek az Úrnak, megújul a lelkem.
Kapcsold be te is a kedvenc dicsőítő dalaidat, vagy találj egy jó keresztény rádióadót, és énekelj az Úrnak. Köszönj meg Istennek mindent, amit adott neked, és "hallass örömteli zajt" az Úrnak.
Beszéljetek róla:
  • Melyek a kedvenc dicsőítő dalaid? Miért?
  • Mi tart vissza az énekléstől a személyes vagy a közösségi dicsőítő alkalmakkor?
  • Meséld el a tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy miközben Istennek dicséreteket énekeltél, jobb lett a kedved.





Hogyan lehet tartós változás az életedben?

 

„Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2a, NIV fordítás)

Hogyha azt szeretnéd, hogy tartós változás legyen az életedben, újra kell fókuszálnod az elmédet.

Teljesen meg kell változtatnod a gondolataid sémáit, hogy ne arra összpontosíts, amit nem akarsz, hanem arra, amire fókuszálni szeretnél. Mert bármi is az, amire összpontosítasz, arra felé tartasz.

A mai Igevers megmutatja a tervrajzot, ami szerint megváltoztathatjuk a gondolataink sémáját:

  • „Ne igazodjatok…” Milyen gyakran hagyjuk, hogy más emberek formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan légy, mint valaki más; Ő azt akarja, hogy az az ember légy, akivé Ő teremtett, hogy legyél. Szóval ne másolj, ne igazodj, ne próbálj olyan lenni, mint más.
  • „… többé…” Nagyon sok dolgot elkezdesz mások lemásolásával, de később szokásaiddá válnak.
  • „… e világ mintájához...” A minta mindazt jelenti, amit az életben megtanultál. Ha meg akarsz változni, meg kell változtasd az életed mintáját és sablonjait, amit eddig tanultál. Helyettesítened kell a régi, egészségtelen mintát az újjal, Krisztus életéhez hasonlatosan.
  • „…változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás ugyanaz a szó, amit a metamorfózisra is használunk, vagyis arra a folyamatra, amelyben a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy, Isten egy teljesen új emberré akar változtatni az értelmed megújulásával.

Hogyan történik ez? A Bibliában, az Efézus 4:22-24-ben azt olvassuk, hogy „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Ez azt jelenti, hogy lesz, amit el kell hagynod, és lesz, amit fel kell venned – és az elhagyás a felvevés előtt kell megtörténjen! Ugyanúgy, mint amikor ruhákat próbálunk egy üzletben: mielőtt felvehetnéd az újat, le kell vetned a régit!

El kell engedd a régi hozzáállásodat, magatartásodat, a régi gondolkodási mintákat, a régi képzeteket, amelyek szerint éltél, hogy fel tudd venni az új öltözetet, amit Isten készített neked.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent gyakorlatilag megújítani a gondolataidat?
  • Hogyan jellemeznéd azt az életmintát, ami alapján korábban éltél?
  • Mik azok a „régi cuccok”, amiket le kell vetned, hogy Isten meg tudja újítani az elmédet?

 





Isten új szívet adhat neked

 

„Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” Zsolt 51:12

Isten szava hozta létre a teremtett világot, és ő szólt hozzád már anyád méhében – ahogyan most is tud szólni, hogy rendet teremtsen kaotikus életedben.

Ez egy teremtéshez hasonló pillanat, amikor Isten megszólal az életed pusztaságában és sötétségében, hogy egy új kezdetet teremtsen számodra.

Isten képes a semmiből is létrehozni dolgokat. Képes egy törött, tisztátalan vagy sérült szívet éppé, tisztává és céltudatossá tenni. Isten tisztának szeretne látni téged, ezért aktívan munkálkodik azon, hogy új szívet teremtsen benned, és rendet tegyen az életedben.

A te dolgod annyi, hogy alárendeled magad Neki teljesen, elfogadod, hogy ő szuverén, megalázod magad előtte, és kéred az ő segítségét.

Uram! Kérünk, szóld a Te teremtő szavadat a mi szívükben és életünk körülményeire. Elismerjük, „amink csak van – gondolkodásunk, életünk, tisztaságunk és az újrakezdés lehetősége – Istentől van, Jézus Krisztus által” (1Kor 1:30 MSG fordítás)

Újítsd meg bennünk az erős lelket, hogy ne az események, a körülmények, vagy az érzéseink határozzák meg azt. Adj nekünk olyan életet, amelyet te magad formálsz a te Szentlelked által.

Beszéljünk róla:

Add Istennek a benned lévő káoszt. Engedd, hogy Isten szava új kezdetet teremtsen az életedben, új reményt és új erőt adjon neked.

Imádkozz: „Istenem, kezdj újat bennem, teremts rendet az én életemben.” (Zsolt 51:10 MSG fordítás)

 




Jázmin és a bűzös borz

 

"Tisztíts meg a bűneimtől, és tiszta leszek, moss meg, és fehérebb leszek mint a hó." (NLT: Zsoltárok 51:7) (angolról fordítva)


Jázmin az én gyönyörű és szeleburdi kutyusom (cockapoo fajta). Tudja, hogy nem szabad a régi csűr közelébe mennie ami a birtok szélén van, de meglátott egy fekete macskát, odarohant és kezdetét vette a játékos hajsza.

Szerencsétlenségére nem macska volt, hanem egy borz. Jázmin nagyon meglepődött amikor telibe találta egy bűzbomba. Olyan büdös volt, még a házba sem akartam bevinni, de bezártam őt a fürdőszobába, amíg ki nem találtam, hogy hogyan tudnám megtisztítani.

Az interneten számos házi megoldást találtam arra, hogy hogyan távolíthatnám el a borz orrfacsaró bűzét. A receptek olyan hozzávalókat tartalmaztak, mint paradicsomlé vagy hidrogén-peroxid és szódabikarbóna keveréke, és úgy emlékszem, hogy az egyik még étcsokoládét is tartalmazott. (Jó rendben, bevallom ezt csak kitaláltam. A csokoládét magamnak szántam.)

Ezek a keverékek, egy kicsit ugyan eltávolítottak a szagból, (könnyfakasztó, fokhagyma-szerű szag) de összességében a bűz még mindig ott volt. Ekkor már majdnem éjfél volt, ezért elővettem egy régi takarót, és leterítettem a fürdőszoba padlójára, és szegény Jázminnak ott kellet töltenie az éjszakát.

A rákövetkezendő reggelen elmentem egy kisállat kereskedésbe és találtam egy kiváló szageltávolítót, amellyel minden kellemetlen szagot el tudtam távolítani, így Jázmin újra csodálatosan tiszta illatú lett.

Az ok, amiért megosztom veletek ezt a történetet mert ez segít megvilágítani azt amit Jézus tett érted. Azt mondja a Biblia: "De Isten megmutatta, hogy hogyan is szeret bennünket, amikor még bűnösök voltunk, amikért Jézusnak meg kellet halnia."(Róma 5:8)

Jázmin tudta hogy tilos neki a csűr közelébe mennie, de megjelent a kísértés egy macska formájában (csak gondolta hogy az volt). A bűn mindig megtévesztő, és mindig többe kerül, mint azt gondolnánk. Jázmin úgy gondolta hogy szórakozik egy kicsit, s ehelyett végül a bűn bűze lepte el.

Még mindig szerettem Jázmint és azt akartam hogy jöjjön velem a házba, de nem engedtem neki hogy végigjárja a lakást addig amíg hordozta azt az iszonyatos szagot. Tisztításra volt szüksége, másképp az otthonomat is átitatta volna a szag.

Isten is így nézi a mi bűneinket. Nem engedhet be minket a mennybe amíg meg nem tisztulunk a bűneinktől, különben a bűneink ellepnék az egész teret. Jézus azért jött, hogy megtisztítson minket a bűneinktől, és az Ő áldozata fehérebbre mosott minket mint a hó (51. Zsoltár 7.verse) Amikor bevalljuk bűneinket Jézusnak önszántunkból és bizalommal, akkor magabiztosan léphetünk be Isten otthonába azzal a tudattal hogy fiaiként és lányaiként fogad majd minket.

Szánj időt ma a hálaadásra mert "megtisztultál Jézus Krisztus vére által. Isten adjon neked egyre több kegyelmet és békességet." NLT: 1Péter 1:2 (angolról fordítva)



Köszönd meg, hogy válaszol az imáidra

,,Ó uram, most már hallom a válaszod, és én imádlak" (Habakkuk 3:2a )
Ha akarod hallani Isten hangját, akkor imádd Őt. Más szóval, köszönd meg neki, hogy az életed része és hogy érdeklődik az életed részletei iránt is. Köszönd meg, hogy válaszol az imáidra. ,,Ó uram, most már hallom a válaszod, és én imádlak" ( Habakukk 3:2a ). Isten látomást vagy álmot ad neked. Isten akarja, hogy megtedd, most tehát adj hálát, mert válaszol az imáidra. Ez Isten imádásának egyik része.
Amit én akarok az az, hogy ne úgy lásd imáidat, mint egy monológot, hanem kezd el úgy látni, mint amelyek valóban: párbeszédként. Az imádság egy beszélgetés Istennel. Isten hallja az imádságod, és válaszol neked, amikor kérdezel tőle. Isten minden nap akar beszélgetni veled. Ha hűségesen fogsz beszélni Istenhez minden nap és egész nap, ez forradalmasítani fogja az életedet.
Nem fogod hallani Istent, amíg nem ismered Őt. Itt van három szint, ahogy megismerheted Istent: felismerés, ismeretség és barátság. Talán most még a felismerés szintjén vagy, tudod, hogy Isten ott van, de nem ismered Őt igazán. Vagy lehet, hogy az ismeretség szintjén vagy: egy kicsit ismered Istent, de nem ismered Őt nagyon jól.
Isten azt akarja, hogy a barátság szintjén legyetek. A barátod akar lenni és azt akarja, hogy a barátja legyél. Isten azt akarja, hogy beszélj hozzá minden időben.
Beszéljetek róla:Legyen ma ez az imádságod: "Kedves Istenem, lenyűgöz, hogy Te a barátodnak akarsz engem. Én valóban akarok beszélgetni veled. Segíts, hogy tudjak minden nap időt tölteni veled. Köszönöm, hogy törődsz az életem részleteivel is. Jézus, minden nap többet akarok tudni rólad, és szeretnék az útmutatásodtól függően cselekedni a munkámban, a családomban, a jövőmben, és az életem minden más területén. Hívlak, hogy vezesd az életem, Uram és Megváltóm, ahogy követlek és bízom benned. A Te nevedben imádkozom. Ámen."





komment
süti beállítások módosítása