Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nem bízni Istenben: egyenes út a stresszhez-Nyisd ki a szemed-Szellemi növekedés: számolj le a régi szokásokkal!

2019. június 16. 10:40 - Andre Lowoa

 

Nem bízni Istenben: egyenes út a stresszhez

„Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.” (Zsoltárok 20:8, NIV fordítás)

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy miben – vagy kiben – bízol?

A társadalmunk afelé tart, hogy durván elutasítja a bizalmat, vagy legalábbis azt mondjuk, hogy ezt tesszük. Szkeptikusak vagyunk mindennel és mindenkivel szemben. Nem bízunk a kormányban. Az alkalmazottak nem bíznak a munkáltatóikban. A vásárlók nem bíznak az eladókban. Amikor leásol a mai bizalomválság mélyére, akkor azt találod, hogy a társadalmunk többsége igazságválságban van.

A bizalom és az igazság együtt járnak. Abban az emberben bízol, aki az igazat mondja neked, és nem bízol azokban, akikről nem gondolod, hogy meg fogják mondani az igazságot. Ha pedig nem hiszed, hogy létezik abszolút igazság, akkor képtelen vagy bárkiben is megbízni, hogy az igazat mondja.

A bizalom hiánya mérhetetlen stressz forrása az életben. Úgy születtünk, hogy bízzunk. Isten azzal a képességgel és vággyal alkotott minket, hogy magunknál valami nagyobban bízzunk, mert azt akarta, hogy kapcsolatban legyünk vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor kitalálsz valami mást, amiben bízol. Ez lehet egy diploma a falon, pénz a bankban, lehet a párod, a karriered, vagy egy hobbi. Az a vágy, hogy valami magadnál nagyobban bízz, nem új a Nap alatt. A Biblia írói pontosan felismerték ezt a saját kultúrájukban is. A Szentírás azt mondja a Zsoltárok 20:8-ban, hogy „Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.”

A Bibliának van egy szava arra, ha valamiben jobban bízunk, mint Istenben. Úgy nevezi ezt, hogy „bálvány”. Isten Igéje azt mondja, hogy saját érdekünkben tartsuk távol magunkat a bálványoktól: „Saját javatokra … ne vétkezzetek azzal, hogy bármilyen formában bálványokat készítsetek magatoknak.” (5Mózes 4:15b-16a, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi kísért azzal, hogy jobban bízz benne, mint Istenben?
  • Az Istenben való bizalom hiánya hogyan vezet stresszhez a te életedben?
  • Nézd az életed stresszes területeit. Mit mutatnak ezek az Istenben való bizalmadról? Hogyan változtathatod meg ezeket?



Nyisd ki a szemed

 

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

Isten Igéjének tanulmányozása megváltoztatja az életed, ha átülteted a gyakorlatba, amit tanulsz. Ez azonban azzal indul, hogy akarod-e tanulmányozni az Ő Szavát.

A Biblia mondja: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

Olyan sok minden van, amit Isten meg akar mutatni nekünk, de akarnunk kell belelátni az ö Szavába nyitott szemmel.

Tehát, hogyan tanulmányozhatjuk Isten Igéjét? A hatékony bibliatanulmányozásnak - mindegy, hogy milyen módszert használsz - öt része van. Ma megnézünk kettőt és hármat holnap.

1. A megfelelő kérdést tedd fel! Megtanulni a Bibliát tanulmányozni ugyanaz, mint megtanulni a jó kérdést feltenni a szövegből. Nincs behatárolva, hogy hány kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs behatárolva a Biblia bölcsessége és éles látása sem. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz. Ha kérdéseket teszel fel az olvasott szövegből, az segít túllátni a szövegen. Minden alkalommal, amikor Isten Igéjét tanulmányozod, újabb igazságokra bukkansz majd.

2. Írd le az észrevételeidet! Sose tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet, ha azt jobban szereted). Amikor megtalálod a választ egy kérdésedre, írd le mit tanultál! Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy bármit is leírnál, de nem tanulmányozhatod.

Dawson Trotman, aki a "Navigátor szolgálat" alapítója, mindig azt mondta: "A gondolatok kibontakoznak, amikor átjutnak a szájon és az ujjakon." Vagyis ha nem mondod ki és nem írod le, akkor nem is igazán gondoltad át. Még ha semmit sem látsz a versekben, akkor is írd le, hogy nem láttál semmit bennük! Maga az írás cselekvése is új gondolatokat nyit meg.



Beszéljünk róla:

* Vedd fontolóra a helyet, ahol minden nap Bibliát tanulmányozol! Mennyire segíti vagy gátolja a figyelmed?
* Mit gondolsz, mi a különbség a "jó" és "rossz" kérdések feltevése között a Bibliával kapcsolatban? Attól félsz, hogy "rossz" kérdést teszel fel?






Szellemi növekedés: számolj le a régi szokásokkal!

„Gyakorold ezeket a dolgokat. Szenteld életed ezeknek, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki számára.” (1Timóteus 4:15b GW)

 

Bár az újjászületésed pillanatában teljesen új természetet kaptál, továbbra is kísérnek régi szokásaid és gyakorlataid, amelyeket le kell cserélned.

Engedd el azokat a félelmeket, amelyek megakadályozzák növekedésed! Az igazság szabaddá tesz bennünket, de először gyakran érezhetjük magunkat szánalmasnak. Az attól való félelem, hogy mi is vár ránk ha őszintén szembenézünk gyengeségeinkkel a tagadás börtönébe zárhat. Csak akkor kezdhetünk el dolgozni ezeken, ha az Úr fedi fel hibáinkat és tévedéseinket. Ezért nem növekedhetünk alázatos és fogékony szellemiség nélkül.

Ne a hibáid köré építsd fel az önazonosságod! Gyakran mondogatjuk: „Ez vagyok én…” vagy „Én már csak ilyennek születtem.” Tudat alatt aggaszthat, hogy mi is marad belőlem, ha feladom a szokásaimat, a sérelmeimet? Ez a fajta félelem határozottan gátat szabhat a növekedésünknek.

Ahogyan tegnap is írtam: a jó szokások kialakításához időre van szükség. A személyiséged szokásaid összessége. Nem követelhetsz becsületességet mindaddig, míg szokásoddá nem válik az őszinteség. Az a férj, aki legtöbbször hűséges a feleségéhez, a legkevésbé sem az! A szokásaid meghatároznak.

Emlékezz: minden nap gyakorolnod kell azokat a szokásokat, amelyek hasonlatossá tesznek Krisztushoz. „Gyakorold ezeket a dolgokat. Szenteld életed ezeknek, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki számára.” (1Timóteus 4:15b GW) 

Beszéljetek róla

  • Milyen rossz szokás határozza meg a jellemed?
  • Hogyan mutathatod meg alázattal az Úrnak, hogy készen állsz szembenézni a gyengeségeiddel?
  • Mit kell megváltoztatnod az életedben – az időbeosztásodban, a kapcsolataidban, a szabadidődben – hogy jobb szokásokat alakíthass ki?



komment
süti beállítások módosítása