Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gondolkodj másképpen a haragról!-Ha komolyan gondoljuk a változást...-Isten ereje által egészségesebb életet élhetsz-Isten megérti, hogy nem tudsz egyik napról a másikra változni

2019. június 16. 10:39 - Andre Lowoa






Gondolkodj másképpen a haragról!

 

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával” (angol TEV-fordításban: Ne igazodjatok e világ elvárásaihoz/mércéihez, hanem hagyjátok, hogy Isten belül átváltoztasson az elméd teljes megváltozása/megváltoztatása által.) (Róm 12:2a)



Tetteinket nagymértékben az érzéseink irányítják. Az érzésvilágunkat viszont a gondolkozásunk határozza meg. Ezért minden magatartásbeli változásnak előfeltétele a másféle gondolkodásmód. Ha valóban célunk megszabadulni rossz haragkezelési szokásainktól (duzzogás, robbanékonyság, kritizálás stb.), a változást az értelem megújulásával kell elkezdenünk.

Gary Smalley azt tanácsolja, hogy tegyünk fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket: "Élvezem, amikor mérges vagyok?" "Segít célom elérésében a harag?" "Van hatékonyabb módja annak, hogy elérjem ezt a célt?" "Mennyiben lennék én más?"

Írd le a válaszaidat egy magadnak címzett levél formájában – javasolja Smalley – és hetente olvasd fel hangosan hat hónapon át – vagyis 24-szer. Keress rá módot, hogy valaki más is fültanúja legyen ennek! Úgy tűnhet először, hogy túl nagy erőfeszítést kell tenni ezért, de hát mennyire komoly az elhatározásod, hogy a haragkezelés káros berögződöttségeit végre le fogod győzni? Tényleg szeretnél uralkodni az indulatosságodon?

Én még azt is fontosnak tartom, hogy ebben a levélben idézz a Bibliából is. Mert ahogy Isten Igéje átjárja a gondolataidat, az elméd megújul, és megváltozol. Az értelem megújulása változtatja meg az embert.

Az igazság az, hogy a dühös emberek bizonytalan emberek. Minél inkább bizonytalan valaki, annál több dologtól „kiakad.” Ha bizonytalannak érzem magam, idegesebb és ingerlékenyebb vagyok.

De a helyzet a következő: amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, hogy Krisztusban biztonságban vagy, és hogy Isten számára milyen fontos vagy , akkor kevésbé valószínű, hogy ingerlékeny leszel.

Beszéljünk róla!

Olvasd el az Efézusiakhoz írt levél 1. és a Róma levél 8. fejezetét. Ezek „méregtelenítő” bibliai részek, mert arra irányítják rá a figyelmünket, hogy milyen mély az Isten szeretete irántunk, és hogy milyen nagy biztonságban vagyunk Őbenne.



Ha komolyan gondoljuk a változást...

 

„Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” Préd 4:12 (Újfordítású Biblia)

Ne kövessük el azt a hibát, hogy még mielőtt Isten segítségét kérnénk, mi próbáljuk meg ráncba szedni bűnös életünket. Ez olyan, mintha magunkat próbálnánk meggyógyítani, mielőtt elmennénk az orvoshoz. Járuljunk először Istenhez és kérjük az Ő segítségét harcainkban.

Ne feledjük: Jézus ad elég erőt életünk megváltoztatásához.

Ő, azonban, az következő két dolgot is használja átformálásunk elősegítésében:

Kerüljük a kísértést. Ez puszta józanész kérdése. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, ahol kísértés érhet bennünket. Ha valakinek alkohol problémája van, ne menjen kocsmába. Ha fogyni akarunk, ne pakoljuk tele hűtőt jégkrémmel. Tegyünk meg minden szükségeset, hogy elkerülhessük a kísértést.

Legyünk elszámoltathatóak. Találjunk valakit, aki nyomon követi az életünket, imádkozik értünk és bátorít minket azokon a területeken, ahol az önuralmunk fejlesztésére van szükség. Prédikátor 4:12 ezt mondja: „Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar”.

Ha komolyan gondoljuk a változást, találjunk egy hívő barátot, akinek elmondhatjuk, hogy „Figyelj! Ez a gondom. Megvallottam Istennek. Kértem a megbocsájtását, és most a te segítségedet is kérem. Lennél a segítőtársam, akit felhívhatok, ha támogatásra vagy bátorításra van szükségem?”

Úgy gondolom Isten feltett szándéka, hogy gyülekezeteink megteljenek ilyen baráti kapcsolatokkal, ahol a felek elszámolhathatóak egymás felé, segítik egymást, és bátorítják egymást az Úrban.

Ha van valaki, aki felé elszámolással tartozunk, az komoly dolog és nehéz, de megéri.






Isten ereje által egészségesebb életet élhetsz

„Ahogy a mi Urunkat feltámasztotta a halálból, Isten az Ő ereje által majd minket is új életre kelt az enyészetből” (1 Korinthus 6:14, NLT fordítás).

Istennél soha semmi nem mehet veszendőbe. Isten nem pazarolja el a környezetünkben fellelhető természetes víz- és energiakészleteket, hanem sokféle módon újrahasznosítja azokat. Istennél a fájdalom sem hiábavaló. Ha fájdalmadat neki adod, azt az Úr majd arra használja, hogy segítsen vele másokon.

Isten volt a legelső és legjobb újrahasznosító.

Nem kivétel ez alól a tested sem. Istennél a tested sem fog kárba veszni, ha majd egyszer meghalsz. Az ő terve, hogy új életre kelti azt az örökkévalóság számára. Jelenleg tested 1.0 állapotában élsz, de a mennyben a 2.0 szintre fogsz lépni.

A Biblia így fogalmaz: „Ahogy a mi Urunkat feltámasztotta a halálból, Isten az Ő ereje által majd minket is új életre kelt az enyészetből” (1 Korinthus 6:14, NLT fordítás). A tested annyira fontos Istennek, hogy ő azt új életre fogja kelteni.

A Biblia azt a kifejezést használja, hogy Isten a testedet „az Ő ereje által” fogja feltámasztani. Isten ugyanazt az erőt fogja használni, amivel Jézust is visszahozta a halálból, amikor egy nap a te testedet kelti majd új életre a halálból. 

Ha Isten ezt meg tudja tenni, akkor képzeld el, mi mindenre képes még a te egészséges életre igyekvő kalandtúrád alatt. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor már kipróbáltad az egyéb módszereket. Tudatában vagy, hogy az akaraterő sohasem működik. Isten ereje azonban mindig. Pusztán akaraterődre támaszkodva idővel belefáradsz, és abbahagyod a fogyókúrát, feladod az edzéstervet. Mindvégig, míg saját akaraterődből próbálsz fogyókúrázni, megpróbálod magad erre rákényszeríteni.

A nagy elhatározások azonban nem működnek, ahogyan az sem, ha elszántságod fokát hatványozod. Hogy egészséges légy, többre van szükséged puszta akaraterőnél.

Az egészség eléréséhez akaraterőt használni olyan, mint ha megpróbálnánk egy hajót a robotpilótára beállított iránytól eltérően kormányozni. Rövid ideig talán működhet. Lehetséges, hogy erőből el tudod fordítani a kormányt egyik vagy másik irányba, hogy akaratodnak megfelelően módosítsd a haladási irányt. Ám az erőd nem fog örökké tartani, így ez csak rövid távú helyzetváltoztatás lehet.

Megbízni abban, hogy Isten halálból feltámasztani képes ereje életet átformáló  változásokat visz véghez – mint amilyen az egészséges életmódra való áttérés is – olyan, mint „eltéríteni” a robotpilótát. A robotpilótádat Isten Igéjéhez igazítva kell „beprogramoznod”. Amikor ez megtörténik, Isten beavatkozik az életedbe és formálni kezdi azt, és segít, hogy egészséges szokásokat tudj kialakítani.

Szükséged van Isten segítségére. Szükséged van az erőre, amely feltámasztotta Jézus testét a halálból, hogy segítségedre legyen a testi egészségedet érintő életmódbeli változtatások megvalósításában.

Megbízol Istenben, hogy egészséges életvitelhez segít? Kérd a segítségét! Ő az Egyetlen, akinek hatalmában áll ezt megtenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mesélj egy esetet, amikor saját erődből próbáltál egészséges életet élni.
  • Mit szeretnél változtatni az életeden, hogy egészségesebb életet élhess az idei esztendőben?
  • Milyen lenne az, ha megbíznál Istenben és az Ő hatalmának rendelnéd alá magad, miközben egy egészséges életmód kialakításán munkálkodsz?






Isten megérti, hogy nem tudsz egyik napról a másikra változni

 

"Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." (Efézus 4:24, NLT fordítás, második kiadás).

Amikor Isten el akarja tüntetni az életedből a hibáidat és hiányosságaidat, nem csettint egyet, hogy ez azonnal megtörténjen, hanem lépésről lépésre teszi ezt. Amikor Isten egy gombát akar kinöveszteni a földből, 6 órát vesz igénybe. Amikor viszont tölgyet teremt, az 60 év.

Te mi akarsz lenni, gomba vagy tölgy?

A Szentlélek olyan változásokat hoz az életedbe, amik messze felülmúlják minden elképzelésedet, de ez nem fog egyik napról a másikra történni. Amikor a Saddleback gyülekezetben a "Végzet évtizede" programot csináltuk, azért imádkoztam, hogy a Szentlélek és Isten Igéjének munkája által, és a gyülekezeti kis csoportok támogatásával a gyülekezetünk érettebb, krisztusibb legyen, és közelebb legyen a céljához 10 év múlva. Ez az imám rád nézve is, hogy tíz év múlva érettebb legyél lelkileg, olyan aki jobban hasonlít Krisztusra, és betölti az Istentől kapott célját.

Azt akarom, hogy erősebb legyél érzelmileg, fizikailag, lelkileg, anyagilag, de ehhez tudatosnak kell lenned. A Biblia azt mondja: "Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." (Efézus 4:24, NLT fordítás, második kiadás).

Így kell egyre jobban Krisztusra hasonlítani. Elhagyjuk a régi dolgokat és szokásokat, amik távol tartanak attól, hogy megismerjük Krisztust, és olyanná váljunk mint Ő, és felvesszük az új énünket a Szentlélek segítségével. Hagyjuk, hogy Isten munkálkodjon bennünk – bármeddig is tartson ez.

"Ahogy Isten Lelke munkálkodik bennünk, egyre inkább olyanok leszünk, mint Ő." (2Kor 3:18 TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos, hogy legyenek céljaid?
  • Mik a céljaid az elkövetkező 10 évre?
  • Hogyan akarod, hogy Isten munkálkodjon az életedben? Imádkozz, és kérd, hogy segítsen Benne bízni, amíg Ő lépésről lépésre beteljesíti célját az életedben.

 




komment
süti beállítások módosítása