Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha változni akarsz, nézz szembe az igazsággal-Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon-Isten megtör, aztán megsokszoroz

2019. június 15. 10:38 - Andre Lowoa



Ha változni akarsz, nézz szembe az igazsággal

"Hallottatok Jézusról és tanultatok az igazságról, mely tőle származik." (Efézus 4:21., NLT fordítás)

A személyes változás titka nem az akaraterőben rejlik. A titok, hogy ismerni kell az igazságot és szembe kell nézni vele. Ismerned kell és szembe kell nézned az igazsággal saját magaddal és a természeteddel kapcsolatban, ha változni akarsz.

Addig semmi nem változik az életedben, amíg meg nem ismered az igazságot a gyengeségeiddel, a kapcsolataiddal, a sikereiddel, bukásaiddal, a múltaddal és jövőddel kapcsolatban, aztán szembe kell nézned velük.

Semmi sem változik, amíg ezt nem teszed meg. Az igazságot pedig Jézus Krisztusban találod.

Miért van szükségünk arra, hogy először megtanuljuk az igazságot, még azelőtt, hogy bármi is változna az életünkben? Íme, ezért: Minden önpusztító szokás mögött egy hazugság áll, amit elhiszünk. Ha kétségeid vannak, az azért van, mert elhittél néhány hazugságot: "elkölthetem és megúszom" vagy "úgyis mindig vissza tudom fizetni." Lehetséges, hogy túlbecsülöd mennyit fogsz keresni, vagy elhiszel egy hazugságot, miszerint nagyobb házra van szükséged.

De tényleg így van? Biztos vagy benne, hogy ez az igazság? Be is tudod bizonyítani? Teljesen biztos vagy benne, hogy amit az anyagi helyzetedről állítasz, az igaz?

Mi a helyzet a kapcsolataiddal? Mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amiket saját magadról állítasz? Igaz, amit a múltadról vagy néhány eseményről gondolsz? Ugyanezt mondja róla Isten is?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Ez az az igazság, ami megszabadít. Pál apostol azt mondja, "Hallottatok Jézusról és tanultatok az igazságról, mely tőle származik" (Efézus 4:21., NLT fordítás). Ki az igazság? Jézus az, és mivel ő maga az igazság, ezért ő mindig az igazat mondja neked. Az ő szava igaz. A Biblia az ő Szava, ez pedig azt jelenti, hogy a Biblia az igazság. (2. Timóteus 3:16-17.)

Amit a TV-ben látsz vagy a könyvekben olvasol, nem mindig segítenek, hiszen nem mindig az igazságot foglalják magukba. Ezt már megtanultad? Amit viszont Isten mond neked, az mindig igaz lesz. Isten Szava megmutatja neked, hogyan térj vissza ahhoz az élethez, amit ő rendelt el számodra, majd pedig megmutatja, hogyan maradj ezen az úton.

Ezért olyan fontos, hogy naponta tarts csendességet, amikor Isten Szavával foglalkozol. Semmi sem változik, amíg nem kerül a szívedbe az igazság. Amíg hazugságokra, félreértésekre, csalásra és féligazságokra alapozod az életed, nem fogsz megváltozni. Azonban amint szembenézel az igazsággal és válaszolsz az igazságra, elkezded majd meglátni a változásokat az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Szántál már valaha arra időt, hogy a gyengeségeiden elmélkedj és azokért imádkozz? Miért fontos, hogy ezt megtedd?
  • Miért bízhatsz abban, hogy a Biblia Isten Szava?
  • Min kellene változtatnod a napod ütemezésében és a prioritási sorrended felállításában, hogy minden nap időt tudj szánni Isten Szavára?





Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon

"Engedjétek, hogy a Szellem megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat." (Efézus 4:23, NLT fordítás)

6a00d8341c500653ef0133f11999f6970b.jpg


A változáshoz újfajta gondolkodásra van szükség. Ahhoz, hogy változzunk, meg kell ismernünk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, de azt is meg kell változtatnunk, ahogyan gondolkozunk.

A gondolkozásod meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogy érzel meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha változtatni akarsz azon, ahogy cselekszel, azzal kell kezdened, hogy változtatsz azon, ahogy gondolkozol. Emellett, ha változtatni akarsz azon, ahogyan érzel, a gondolkodásmódoddal kell kezdened.

Például, mondhatod azt: "Jobban kell szeretnem a férjemet.", de ez így nem fog működni. Az érzést nem lehet magunkra erőszakolni. Azon kell változtatnod, ahogyan a férjedről, gyerekeidről, feleségedről gondolkodsz. Ez majd változtat azon, ahogyan érzel, ami pedig majd változást hoz a cselekedeteidben. "Engedjétek, hogy a Szellem megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Efézus 4:23, NLT fordítás).

A bűn elleni harc, a harc, hogy megbirkózz azokkal a hibákkal az életedben, amiket nem szeretsz, az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy az érzéseidben, a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kell kezdened.

Az elméd megújítása rokonságban áll a "megbánás" szóval. Tudom, hogy a megbánás egy csúnya szó sok ember számára. Azt hiszik, hogy valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarnak tenni, valami fájdalmasat. Egy olyan srácra gondolnak, aki az utcasarkon áll egy táblával, ami azt mondja: "Tanúsítsatok megbánást! A világ vége közeledik!"

A megbánásnak nincs köze a viselkedésedhez. Ez az elméd megváltozásáról szól, és arról, hogy megtanulsz másként gondolkodni. "Megbánni" egyszerűen csak azt jelenti, hogy egy elmebeli megfordulást teszel.

A bűntudattól a megbocsátás felé. A frusztrációtól a szabadság felé, a sötétségből a világosság felé, az utálatból és keserűségből a szeretet felé.

Lehet, hogy abban is változnod kell, ahogyan Istenre gondolsz. Ő nem mérges rád; miattad mérges! Mélyen vétkes vagy, de mélyen szeretett is.

Kezd az elméddel, és változtass azon, ahogyan gondolkozol a kapcsolataidról, a gazdaságról, a világról, a múltadról, a jelenedről, és a jövődről. Ha változtatsz azon, ahogy gondolkozol, az hatással lesz az érzéseidre és a viselkedésedre.

Beszéljetek róla

  • Honnan veheted az erőt, hogy változtass olyan dolgokon, amiken változtatni egyedül nem vagy képes?
  • Szerinted miért kell megbánás az elméd megújulásához?
  • Hogyan kell változtatnod azon, ahogyan a legfontosabb kapcsolataidról gondolkozol?




Isten megtör, aztán megsokszoroz


 

  „Dobd a kenyered a vízre, sok nap múlva megtalálod majd.” (Prédikátor 11:1, RSV fordítás)

 Bármit is adsz Istennek, ő megsokszorozza azt.

 Ha a képességedet adod neki, akkor a képességeidet fogja megsokszorozni. Ha az energiádat, akkor az energiádat. Ha az idődet adod neki, akkor az idődet, ha a pénzedet, akkor a pénzedet. És a kapcsolataidra is igaz ugyanez. Bármit is adsz Istennek, Ő azt megsokszorozva adja vissza neked.

 A Prédikátor 11:1 azt mondja: „ Dobd a kenyered a vízre, sok nap múlva megtalálod majd” (RSV fordítás).

 Van egy csoda a Bibliában, amit Jézus azért tett, hogy ezt az igazságot megtanítsa. Ötezer ember követte Jézust a sivatagba. Egész nap tanította őket, és a nap végére megéheztek. A tanítványok azt kérték Jézustól, hogy küldje el őket. Ehelyett Ő azt mondta nekik, hogy ők adjanak enni a sok embernek. Egészen biztos vagyok benne, hogy még a lélegzetük is elakadt, amikor ezt meghallották. Mit csinált itt Jézus? Próbára tette a hitüket. Azt akarta látni, hogy vajon hozzá fordulnak-e majd azért, hogy megkapják, ami az ötezer ember megetetéséhez szükséges.

 A hatalmas tömegben volt egy fiú, aki hozott magával egy kis elemózsiás csomagot ebédre, öt kis kenyeret és két szárított halat. Odahozta Jézushoz az ebédjét és azt mondta: „Uram, ezeket neked adom, használd.”

 Jézus fogta a kenyereket, imádkozott, aztán megtörte, megáldotta és megsokasította azokat. Tört a kenyérből és elkezdte megetetni az embereket. 5000 ember evett akkor! Ennek a csodának 5000 szemtanúja volt.

Ez a kis ebédcsomag nemcsak hogy elég volt 5000 ember megetetéséhez, még maradt is 12 kosárra való hal és kenyér.

 Isten mindig többet ad neked, mint amennyire szükséged lenne.  Ő többet ad, mint amennyire számítasz vagy mint amennyit el tudsz képzelni. Elvette, amit a fiú adott neki,  megtörte, megáldotta és használta.

 Ezt teszi Isten a te életedben is. A legnehezebb rész az, amikor megtör bennünket. De amikor Isten megtör téged, utána meg is áld. Megáld, és arra használ, hogy másokat is megáldjon rajtad keresztül.

 Beszéljetek róla:

  •     Mit vagy ma hajlandó odaadni Istennek?
  •     Miért fontos az, hogy átadd magad Istennek, hogy Ő aztán megtörjön téged?
  •     Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy milyen hozzáállással adj neki?

 

komment
süti beállítások módosítása