Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Szentlélek megtanít az új természetünk szerint élni-Imalépések: Az önmarcangolástól a bizakodásig-Isten a te oldaladon áll- Isten megoldása a magányra-Isten számára semmi sem túl nagy-Jézus mindent kifizetett-Krisztus Testének szüksége van rád

2019. június 06. 10:21 - Andre Lowoa

A Szentlélek megtanít az új természetünk szerint élni

 

„Ő azonban letagadta, ezt mondva: ’Asszony, nem ismerem őt!’” (Lk 22,57)

Kész volt börtönbe menni – sőt még meghalni is – Jézussal. Ezt mind Péter mondta.

De Jézus tudta az igazságot, hogy ebben a néhány sötét órában, Péter meg fogja majd tagadni őt. „Mondom neked Péter: nem szólal meg a kakas ma, amíg háromszor le nem tagadod, hogy ismersz engem.” (Lk 22,34). És pontosan abban a pillanatban mondta ki Péter harmadszor is: „Ember, nem tudom, mit beszélsz!” (Lk 22,60), amikor a kakas megszólalt.

Jézus – láncokba verve – felnézett és egyenesen rátekintett a barátjára, és ezen az éjszakán már másodszor érezte egy barát árulásának tövisét. De ez alkalommal nem harminc ezüstpénzért adták el; most csupán a névtelenség volt az árulás ára.

Azután Péter kiment és keserves sírásra fakadt. (Lk 22,62)

Sírt, mert átadta magát a félelemnek, amikor a hite kellett volna, hogy vezesse. Ahogyan téged és engem is, úgy Pétert is a túlélési ösztöne vezette.

Fájdalmában nem értette meg, amit Jézus az utolsó vacsoránál mondott el, amikor még együtt voltak. Jézus azt mondta, hogy neki el kell mennie, de eljön majd a Pártfogó (Jn 16,7). Akik szeretik Jézust, azoknak az életében az Istentől küldött Szentlélek szállást vesz, és folyamatos kapcsolatot alakít ki a Teremtő és a teremtmény között.

A Szentlélek azért jön, hogy tanítson és vezessen, és megtanítson az új természetünk szerint élni. Továbbra is követhetünk el hibákat, visszaeshetünk bűnös gondolatokba és cselekedetekbe – amelyeket Corrie Ten Boom a múlt visszhangjainak nevez.

De már a jelenben és a jövőben egyaránt mi mindannyian „választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket” (1Péter 2,9)

Péter ezen szavai évekkel azután az éjszaka után íródtak, amelyen azt hitte, hogy tönkretette az egész életét, mind itt a földi, mind az örök életre nézve.

 

Imalépések: Az önmarcangolástól a bizakodásig

 

"Hiszen minden ember vétkezett, és emiatt nem méltó arra, hogy Isten dicsőségében részesüljön. Isten azonban kegyelemből teszi a maga számára elfogadhatóvá az embert. Ez az Isten ajándéka, amit Jézus Krisztusban kaphatunk meg." (Róma 3,23-24. Egyszerű fordítás)

Az elmúlt néhány napban azt tanulmányoztuk, milyen biblikus úton lehet eljutni az önmarcangolástól az Istennek tetsző bizakodásig. Úgy gondolom, ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az életünkre nézve gyógyító erejű döntéseket tudjunk hozni. Ezért ma egy imában szeretnélek vezetni téged.

Talán egészen mostanáig önmarcangolásban éltél a bűntudat, a magaddal szemben támasztott irreális elvárások, vagy mindkettő miatt. A Biblia erre azt mondja: "Hiszen minden ember vétkezett, és emiatt nem méltó arra, hogy Isten dicsőségében részesüljön. Isten azonban kegyelemből teszi a maga számára elfogadhatóvá az embert. Ez az Isten ajándéka, amit Jézus Krisztusban kaphatunk meg." (Róma 3,23-24.)

Szeretnéd, ha lehullanának rólad ezek a terhek?

Akkor imádkozz velem: "Jézus Krisztus, kérlek, bocsáss meg nekem azokért a dolgokért, amik nem voltak helyénvalók az életemben. Kérlek, segíts megbocsátanom saját magamnak, és egyenesen, bizakodva előre nézni ahelyett, hogy szégyenkezve, lehajtott fejjel járjak. Amikor eszembe jutnak a korábbi bukásaim, kérlek, segíts, hogy ne visszajöjjek hozzád megbocsátásért könyörögni, hanem emlékezzek, hogy már megbocsátottál. Mindig, mikor ez az emlék visszajön, a bűntudat helyett szeretnék, Uram, hálát érezni irántad. Amikor újra eszembe jut ez az emlék, indítson dicsőítésre, és arra, hogy azt kiáltsam: 'Milyen hatalmas Isten vagy! Megbocsátottál! A te kegyelmed trófeája vagyok.'"

"Uram, kérlek, segíts megnyugodni a te kegyelmedben, és megérteni, hogy te nem tökéletességet vársz el tőlem. Szeretném letenni a bűntudat igáját, és fölvenni a kegyelemét. Segíts, hogy meg tudjam szüntetni a negatív hozzáállást az életemben. Most már tudom, hogy amikor önmagamat vádolom, azzal a te döntésedet vonom kétségbe, hiszen te teremtettél olyannak, amilyen vagyok, ahogy kinézek, amilyen képességekkel és tehetséggel bírok vagy nem bírok. Azért teremtettél, hogy önmagam legyek."

"Kérlek, segíts a gondolataimat a pozitív dolgokra irányítani, és mindennap olvasni Bibliát, memorizálni belőle, elmélyedni benne. Istenem, segíts úgy döntenem, hogy ne akarjak mindenkinek megfelelni. Tudom, hogy lehetetlen, és csak frusztrációt hoz az életembe. Add, hogy tudjak helyette arra figyelni, hogyan teljesíthetem a te akaratodat. Segíts engedelmeskednem azokban a dolgokban, amikben te kérted."

"Köszönöm, Atyám, hogy a te kegyelmed által kiléphetünk az állandó bűntudat és az irreális elvárások mókuskerekéből – azokból a dolgokból, amik egyre többet és többet követelnek tőlünk. Add, hogy meg tudjunk nyugodni és azokat a dolgokat elvégezni, amik igazán számítanak. Jézus nevében könyörgöm. Ámen."



Isten a te oldaladon áll

"Mert Isten dolgozik bennetek, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azokat a dolgokat tegyétek, melyek neki tetszőek." (Filippi 2:13 - NLT fordítás)
Nem számít, hogy jövő héten mivel állsz szemben, nem kell azzal egyedül megbirkóznod. Isten veled van, benned van, és érted van.
Filippi 2:13-ban ezt olvassuk: "Mert Isten dolgozik bennetek, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azokat a dolgokat tegyétek, melyek neki tetszőek." (NLT fordítás)
"Isten dolgozik benned". A "dolgozik" szó görög megfelelője az energos szó, melyből az "energia" szavunk ered. Isten az energia működtetője az életedben. Nem csak akaraterővel működsz. Nem csak a saját erődből élsz. Isten azt mondja, hogy ő biztosítja az erőt, amire szükséged van, bármivel is kell szembenézned.
Isten nem csupán benned van, hanem veled is van. A Biblia azt mondja: "Nem hagylak titeket árván, eljövök értetek,  azon a napon megtudjátok, hogy én az Atyában élek, ti bennem éltek, én pedig bennetek." (János 14:18, 20 - NIV fordítás). Ez aztán az ígéret! A Biblia azt mondja, hogy Krisztus benned van; a Biblia azt mondja, hogy el vagy rejtve Krisztussal Istenben; és a Biblia azt mondja, hogy el vagy pecsételve a Szentlélek által. A gonosz számára ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy hozzád férkőzhessen, át kell jutnia a Szentháromságon! Ez egy nagyszerű védelem valamint egy nagyon jó féleleműző.
Isten nem csupán veled és benned van; Isten érted is van. Róma 3:31-ben ezt olvassuk: "Ha Isten értünk van, senki sem győzhet minket le!" (NCV fordítás)
Amikor egy pásztor vezeti a bárányokat, mindig vannak őrző kutyák mögöttük, noszogatják a bárányokat, hogy a megfelelő irányba folytassák az útjukat.
A Biblia azt mondja, hogy a te életed őrző kutyái a jóság, és az irgalom. Isten megadja neked azokat a dolgokat, melyeket nem érdemelsz meg - ez az Ő jósága. Azokat a dolgokat viszont, melyeket megérdemelnél, nem rója rád - ez az Ő irgalma.
Szoktad érezni Isten mosolyát az életedben? Ha nem, akkor nem is igazán ismered Istent. Néhányan azt hiszik, hogy Isten olyan, mint egy haragos szülő, aki mindig mérges rájuk. Nem. Isten érted van!
Ha szeretnél boldog lenni, kezd a reggeleidet azzal, hogy "Istenem, köszönöm, hogy ma velem leszel, hogy bennem leszel, és értem leszel."
Ugye milyen nagyszerű hír? Ha Isten veled van, Isten benned van, és Isten érted van, miért is érzed magad depressziósnak?
Beszéljetek róla
  • Mit gondolsz, Isten miként szeretné, hogy erejéhez, mely neked is rendelkezesedre áll, hozzájuss?
  • Mikor kételkedsz Isten jelenlétében leginkább? Kérd Istent, hogy adjon hitet, hogy láthasd munkáját az életedben.
  • Hogyan fog egy nehéz helyzetről való meglátásod megváltozni most, hogy tudod, hogy Isten a te oldaladon áll?




Isten megoldása a magányra

“De az Úr az én pártomra állt és megerősített.”(2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)

A Biblia a következőkre bátorít, amikor a magánnyal próbálunk megbirkózni:

Először is, helyezzük a fókuszt mások szükségeire. Választhatjuk azt, hogy mások felé fordítjuk a tekintetünket ahelyett, hogy csak önmagunkra fókuszálnánk. Kereshetünk különböző lehetőségeket arra, hogy szolgáljunk mások felé. Pál apostol azt tartotta legfőbb céljának, hogy minél több embernek beszéljen Jézusról: „De az Úr az én pártomra állt és megerősített, hogy hirdetni lehessen rajtam keresztül a tiszta evangéliumot és eljuthasson az minden pogányhoz.” (2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)

Másodszor, fókuszáljunk arra a célra, amire Isten elhívott. Bár Pál apostol börtönben volt, mégis mindig azt tartotta szem előtt, hogy megvalósítsa a legfőbb célt, és továbbra is Jézusról beszélt az embereknek. Valójában, amikor házi őrizetben volt Rómában, akkor írta számos olyan levelét, amelyek ma az Újtestamentum részét képezik.

Harmadszor, helyezzük előtérbe, hogy másokon segítünk. Ahelyett, hogy az járna a fejedben, hogy „olyan magányos vagyok”, mondd ezt Istennek: „Atyám, segíts nekem, hogy barátja lehessek valakinek, akinek barátra van szüksége. Segíts, hogy tudjak segíteni a magányos embereken.” Ez nagyon hatásos ellenszer a magányra.

Segíthetsz másoknak azzal, hogy megajándékozol valakit egy emberi kapcsolattal ─ az ajándék te magad vagy.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez: 

  • Beszéljétek meg, miért fontos ez az igevers: „De az Úr az én pártomra állt...” (2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)
  • Hogyan segíthet az a magányodon az, hogy megvalósítod azt a célt, amire Isten elhívott?
  • Mondj néhány példát, hogyan lehet elérni és támogatni olyan embereket, akik magányosak?




Isten számára semmi sem túl nagy


Minden dicsőség Istené, aki a bennünk munkálkodó ereje által képes sokkal többet elérni, mint ahogyan mi kérjük vagy gondoljuk. (Efézus 30:20 NLT, második kiadás)

Isten egy hozzáértő Atya, bármilyen problémát letud küzdeni, amit csak elé teszel. Egy kérés sem túl nagy vagy túl kicsi a számára, semmi sincs ami a képességein vagy a forrásain kívül esne. 

Egyszer egy hölgy megkérdezett, "Rick, valóban rendben van ha Istennek az életem legapróbb dolgairól beszélek? Nem csak a nagyobb problémáimat kellene vele megosztanom?" Ránéztem és azt mondtam, "Hölgyem, az ön problémái közül el tud képzelni egyet is, amit Isten nagynak gondolna? Mindegyik kicsi, semmi nincs ami túl nagy lenne Isten számára, minden apróság."

Semmi sincs a képességein kívül, mert ő egy hozzáértő Atya.

Ez a legfontosabb mivel ma a nemzetünkben az alkalmatlan apák járványa van. Nem tudom, hogy észre vettétek már, de a TV-ben szereplő apák mind féleszűek. Nincsenek alkalmás apák a Tv-ben manapság. Nincsen már "Apa mindent jobban tud", helyette van "Family Guy" és Homer Simpson. A mai apák a viccek alanyai mindenki érti a viccet kivétel az apa. Ez az apa figura amelyet a társadalom ma reklámoz. 

Ez olyan, mint amikor egy egy gyerek dicsekedett egy másik kis gyereknek, " Az én apám megtudja verni a te apádat." A másik gyerek pedig azt válaszolta, "Nagy dolog! Az anyukám is megtudja!"Minden dicsőség Istené, aki a bennünk munkálkodó ereje által képes sokkal többet elérni, mint ahogyan mi kérjük vagy gondoljuk. 

De senki nem tudja megverni a te mennyei Atyádat. "Semmi sem lehetetlen Istennel." A lehetetlen szót kivágtam a szótáramból mert ez a szó Isten szótárában sem szerepel. Semmi sem lehetetlen Isten számára.

Nagyszerű volt látnom, hogy amikor a gyermekeim kicsik voltam mennyi mindent vártak tőlem, hogy megjavítsak. a gyerekeim arra számítottak, hogy mindent tudok, mindent meg tudok javítani és mindent megtehetek. Ahogy felnőttek meg kellett tanulniuk, hogy az apjuknak korlátozott a tudása, korlátozott az ereje, korlátozottak a forrásai, korlátozott a szaktudása - egyszerűen mindenben korlátozott.

De a te mennyei Atyád valóban már mit megtud tenni. Efézus 3:20 azt mondja, "Minden dicsőség Istené, aki a bennünk munkálkodó ereje által képes sokkal többet elérni, mint ahogyan mi kérjük vagy gondoljuk".

Nagy álmodozó vagyok. Nagyon sok nagy álmaim voltak az életem során. Láttam már Istent beteljesíteni nagyon sok nagy álmot az életemben. Isten azt mondja, "Nem érdekel mennyit álmodozol Rick, én megtudom ütni, annál is nagyobb vagyok. Nagyobbakat tudok álmodni, mint amelyeket te valaha is álmodtál."

A tegnap lehetetlenségei a ma csodái. Isten a lehetetlenekre szakosodott. Ő egy alkalmas Atya.

Beszéljetek róla

  • Mi az amiben kételkedtél, hogy az Úr megtudja tenni az életedben?
  • A földi atyáddal való kapcsolatod hogyan befolyásolja azt, hogy milyennek képzeled el a mennyi Atyádat?
  • Mi a legnagyobb álmod az életben? Rábízod Istenre az álmaidat? Hiszel abban, hogy sokkal nagyobb álmai vannak az életedben?



Jézus mindent kifizetett

„Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje.” (Efézus 5,25-26)



Nem kell, hogy továbbra is bűntudattal, megbánással vagy szégyennel élj együtt. Túl sok emberben maradtak meg a régi emlékek, amelyeken nem tudnak túllépni. Akár azon, hogy megbántottak és ezért harag van benned, akár azon, hogy te bántottál meg valakit és bűntudatot van miatta.

Isten nem akarja, hogy ezt a nehéz terhet hordozd egész életeden át. Ő azt akarja, hogy szabad legyél. Ezért is adta nekünk a Bibliát Isten. Az Ő igéjét használja, hogy kiírtsa a bűntudatot az életünkből.

Emlékszem sok évvel ezelőtt prédikáltam, és egy nő jött oda hozzám sírva. Elkezdte kiönteni a szívét, egy nagyon szomorú történetet mesélt, amiben minden rossz hibát elmondott, amit valaha tett. Kétségbe volt esve és keservesen sírt. Folyamatosan azt ismételgette, hogy mennyire bűntudata van.

Aztán felolvastam neki az I. János 1,9-et „Ha megvalljuk a bűneinket, ő hű és igaz és megbocsátja nekünk azokat, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” Ez a szappantartó ige. Isten azt mondja, hogy megfürdet téged, megszabadít minden mocsoktól az életedben, megbocsát neked, és eltörli a bűneidet.

Aztán a Róma 8,1-et mutattam neki: „Most már nincs kárhoztatás azok ellen, akik Jézus Krisztusban vannak.” Azt kérdezte: „Azt mondja, hogy egyetlen dologért, amit valaha rosszul tettem az életemben sem fog Isten megbüntetni?” „Nem.” „Miért?” kérdezte. Azért, mert Jézus már kifizette azoknak az árát. „És mi van azokkal, amiket holnap fogok elköteveni?” kérdezte. Jézus már azokat is kifizette.

Isten igéje lemossa a mocskot, kitisztítja az elmém, és megmossa a testem. Minden koszt, a szemetet, a szennyet, a tisztátalanságot, a szégyent, és a bűnöket kiszedi az életemből.

A Biblia azt mondja az Efézusiakhoz írott levél 5,25-26-ban „Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje.”

Beszéljünk róla:

* Isten azt ígérte, hogy megbocsátja a bűneidet. Megkérted már rá, hogy megbocsásson?
* Mit gondolsz, hogyan változna az életed, ha elfogadnád Isten kegyelmét és megbocsátását és elengednéd a megbánást?

 

Krisztus Testének szüksége van rád

 

"Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai." 1 Kor. 12:27

Egy ok, amiért kapcsolatba kell legyél egy gyülekezeti közösséggel, hogy betöltsd az elhívásod, miszerint szolgálnod kell más hívőket a gyakorlatban. A Biblia mondja, "Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai." (1 Kor. 12:27)

A te szolgálatod létszükséglet Krisztus testének működésében - kérdezd csak meg bármelyik helyi gyülekezetet. Mindegyőnknek meg van a maga szerepe és minden szerep fontos. Nincs kis szolgálat Istennek; mind fontos.

Nincsenek jelentéktelen szolgálatok a gyülekezetekben. Néhány szem előtt van, néhány háttérmunka, de mind értékes. A "kisebb" vagy háttér szolgálatoknak köszönhető gyakran a legnagyobb változás. A házamban a legfontosabb fényforrás nem a hatalmas csillár az étkezőben, hanem a kicsi éjszakai lámpa, ami segít, hogy ne verjem be a lábujjam, mikor éjjel felkelek.

Nincs semmiféle összefüggés a méret és a jelentőség közt. Minden szolgálat számít, mert a működésünk mindannyiunktól függ.

Mi történik, ha a tested egyik része megáll a működésben? Megbetegszel. A tested többi része szenved. Képzeld el mi lenne, ha a májad úgy döntene, mostantól fogva csak magának él. "Fáradt vagyok! Nem akarom többé szolgálni az egész testet! Akarok egy év szabadságot, hogy feltöltődjek. Azt kell tennem, ami számomra a legjobb! Majd valamelyik másik rész átveszi a feladatom."

Mi történne? A tested meghalna. Manapság több ezer gyülekezet haldoklik olyan keresztények miatt, akik nem hajlandók szolgálni. A széleken ülnek csak, mint nézők és a Test szenved.

Isten egy olyan szolgálatra hív, ami messze túlmegy azon, amit valaha is el tudnál képzelni. Ő termetett TÉGED jó cselekedetekre, amiket már előre elkészített neked, hogy megtedd (lásd: Ef.2:10). Bármikor szolgálsz másokat, valójában Istent szolgálod.



komment
süti beállítások módosítása