Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten azért teremtett téged, hogy másoknak segíts-Isten igéje képes a lehetetlenre-Isten megáldja azokat, akiket miatta üldöznek-Isten terhe könnyű-Isten válasza a nagylelkűségedre

2019. június 05. 10:18 - Andre Lowoa






Isten azért teremtett téged, hogy másoknak segíts

 

Amikor Istentől kapott képességeidet arra használod, hogy másoknak segíts, akkor töltöd be elhívásodat.

„Most már ti is Hozzá tartoztok… azért, hogy hasznosak legyetek Isten szolgálatában.” (Róm.7:4, angol fordítás).



Függetlenül attól, hogy mi a munkád, mi a szakmád, teljes munkaidős keresztény szolgálatra van elhívásod. Egy „nem-szolgáló” keresztény önmagában véve ellentmondás.

A Biblia ezt mondja: „Ő megszabadított és elhívott minket, hogy gyermekei legyünk, nem azért, amit tettünk, hanem az Ő saját célja miatt.” (2Tim 1:9, angol fordítás).

Péter hozzáteszi: „Azért választott ki Benneteket, hogy hirdessétek Isten nagyszerű tulajdonságait, aki benneteket is elhívott. ” (1Pét. 2:9)

Gyermekkorodban lehet, hogy azt gondoltad, Isten elhívása valami olyasmit jelent, amit csak misszionáriusok, lelkipásztorok, apácák, vagy a gyülekezetben teljes munkaidőben szolgáló testvérek tapasztalnak meg, de a Biblia azt mondja, hogy minden keresztényt elhívott Isten a szolgálatra. (Ef. 4:4-14; lásd még Róm. 1:6-7; 8:28-30; 1 Kor. 1:2,9,26; 7:17; Fil. 3:14; 1 Pét. 2:9; 2 Pét. 1:3).

Amikor Istentől kapott képességeidet arra használod, hogy másoknak segíts, akkor töltöd be az elhívásodat.

A Biblia ezt mondja: „Most már ti is Hozzá tartoztok… azért, hogy hasznosak legyetek Isten szolgálatában.” (Róm. 7:4, angol fordítás).





Isten igéje képes a lehetetlenre

"Kiválasztott minket arra, hogy újjászülessünk az igazság igéje által." (Jak 1,18a NIV fordítás)

Isten az Igét használva kíván életednek friss kezdetet adni.

Isten igéje nélkül nem nyerhetnénk el az üdvösséget. Nem tartanánk a mennyország felé. Nem tudnánk Jézus kereszthaláláról. Nem ismernénk Isten célját életünkkel kapcsolatban.

A Biblia nélkül nem ismerhetnénk meg Istent.

Isten mindezt neked akarja adni - de minden az Ő igéjével kezdődik. A Biblián keresztül Isten felfrissíti életünket. Valahányszor úgy érzem, hogy erőm fogytán van, Isten a Bibliát használja, hogy friss löketet adjon, hogy megújítson. A Biblia ezt úgy hívja "újjászületés". A Jak 1,18-ban ezt olvassuk: "Kiválasztott minket arra, hogy újjászülessünk az igazság igéje által." (NIV fordítás)

A Bibliát gyakran hasonlítják egy maghoz. Ha egyszer a Biblia gyökeret ver a szívedben, elkezd csírázni, növekedni és termést hozni. Ahogy Isten igéje ezt teszi, Isten jobbít az életeden.

Jézus azt mondja az igéről: "Azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet." (Jn 6,63) Isten igéje nemcsak pár papírra vetett szó, hanem lélek és élet. Lelki erő. Az ige átalakíthatja a társadalmat és átalakíthatja a történelmet. Képes a lehetetlenre. Megváltoztathatja az életed.

D.L.Moody, 100 évvel ezelőtt élt híres Chicago-i lelkipásztor mondta: "A Bibliát nem azért kaptuk, hogy tudásunkat növelje; a Bibliát azért kaptuk, hogy megváltoztassa életünket."

Hogyan szükséges életeden változtatni? Életed mely területe erőtlen a változásra?

A Biblia szerint Isten igéje képes megváltoztatni olyasmit, amire te magad nem vagy képes.

Tegyed Isten igéjét életed rendszeres részévé, és készülj fel a lehetetlenre!

Beszéljetek róla

* Régóta vagy keresztény? Miként termett gyümölcsöt kapcsolatod Jézussal?
* Miért hiszed, hogy Isten igéje megváltoztathat életeket?
* Mi az a lehetetlen dolog, amit Isten meg tud változtatni az életedben?

 


Isten megáldja azokat, akiket miatta üldöznek

„Isten megáld titeket, amikor csúfolnak és háborgatnak és hazudnak rólatok és mindenféle gonosz dolgokat mondanak ellenetek azért, mert az én követőim vagytok. Örüljetek neki! Legyetek nagyon boldogok! Mert nagy jutalom vár rátok a mennyben. És emlékezzetek rá, hogy éppen így üldözték a prófétákat is régen.” (Máté 5 11-12 – NLT fordítás)

Isten mellett kiállni nem egyedül téged érint és azokat, akikre gondot viselsz. Örökkévaló hatása van.

Mikor félsz felszólalni Isten mellett a mindennapi életedben, az természetes és normális. Azonban csak átmenetileg. A félelem csak néhány pillanatig tart.

Az Isten melletti bátor kiállás áldása azonban milliárd és milliárd és milliárd éven át veled marad.

Jézus azt mondja a Hegyi Beszédben: „Isten megáld titeket, amikor csúfolnak és háborgatnak és hazudnak rólatok és mindenféle gonosz dolgokat mondanak ellenetek azért, mert az én követőim vagytok. Örüljetek neki! Legyetek nagyon boldogok! Mert nagy jutalom vár rátok a mennyben. És emlékezzetek rá, hogy éppen így üldözték a prófétákat is régen.” (Máté 5 11-12 – NLT fordítás)

Figyeld meg, ezek a versek nem azt mondják, hogy áldott leszel, ha az emberek bántanak, mert utálatos vagy. Sokakról hallottam, akik panaszkodtak, hogy üldözik őket, mert keresztények, pedig valójában azért üldözték őket, mert nem voltak kedvesek másokhoz.

Ezért nem jár jutalom.

Ha azonban alázattal, szerényen felszólalsz az igazság mellett, Jézus azt mondja, hogy boldog lehetsz. Miért? Mert Isten megjutalmaz a Mennyben.

Azt szeretném, hogy amikor a Mennybe jutsz, sok jutalmad legyen. Szeretném, hogy jutalmat kapj, mert volt bátorságod felállni a munkahelyeden és azt mondani, hogy „Én hiszek Jézus Krisztusban. Tudom, nem mindenki van ezzel így, de az én életemet megváltoztatta, és ezért nagyon hálás vagyok neki. Nem kötelességből, hanem szeretetből szolgálom Őt. Annyira hálás vagyok. Meg van bocsátva a múltam, és van életcélom, van otthonom ma Mennyben.”

Amikor megbélyegeznek, üldöznek és kötekednek veled ez miatt, Jézus azt mondja, jó társaságban vagy. Az emberek időről időre ezt tették Isten bizonyságtevőivel és prófétáival. Ez része az ügynek. A sötétség ki nem állhatja a világosságot. A gonoszság el nem viselheti a jóságot.

És amikor ez megtörténik, Jézus azt mondja: „Ne aggódjatok miatta. A bátorságotoknak meg lesz a jutalma a Mennyben.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Hogyan segít neked az üldözések elhordozásában, hogy tudod, Isten megjutalmaz az örökkévalóságban a hűségedért?

Korszakokon át a hívők hűséges tanúbizonyságai hogyan segítenek téged abban, hogy erősen megállj mások hited miatti zaklatásai között?

Mondj egy módot, amire Isten elhívott, hogy megmutasd a bátorságod, és beszélj róla az elkerülhetetlen kritika ellenére?




Isten terhe könnyű

 

Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű. (Máté 11:29-30)


Az elvárások tehert jelentenek. Néhányotok igát vett magára - nehéz terhet - a szüleitek, férjetek, feleségetek, gyermekeitek, főnökötök vagy tanáraitok elvárásait.

Legtöbben viszont olyan igát hordunk, amit mi magunk helyeztünk önmagunkra a megoldatlan bűntudat vagy az alaptalan elvárások miatt. Azt akarjuk bebizonyítani, hogy fontosak vagyunk.

Felveszünk magunkra nehéz terheket, amit Isten soha nem akart ránk helyezni, mindezt azért, hogy megmutassuk, hogy fontosak vagyunk, pedig Isten azt mondja, hogy mi enélkül is fontosak vagyunk. Azért teremtett minket, hogy vele legyünk, hogy betöltsünk egy egyedülálló küldetést az életünkben. Ez tesz minket fontossá, nem azok a dolgok amiket megteszünk (vagy nem teszünk meg).

Isten terhe az, hogy kövessük az ő tervét az életünkre nézve, és ha ezt megtesszük, a dolgok sokkal jobban fognak alakulni. Ha a saját utunkat akarjuk járni, faltól-falba ütközünk. Bizonyos értelemben, Isten azt mondja "Öltsd fel magadra az én céljaimat, tervemet az életeddel kapcsolatban."

Mennyire nehéz Isten terhe? Jézus azt mondja: "… és az én terhem könnyű." Te meg azt mondod: "De az én hívő életem nem könnyű. Az én hívő életem nehéz, olyan mint egy kötelesség, aminek meg kell felelnem."

Akkor lehet, hogy nem Isten akaratát követed az életedben. Lehet, hogy valami olyat csinálsz, amit Isten nem neked szánt. Nem tudom ennél egyszerűbben mondani: lehet, hogy van néhány dolog, amelyekről úgy gondolod, hogy Isten kért tőled, de valójában nem Ő kérte. A te öntudatod, maximalizmusod várja el ezeket.

Jézus nem azért jött, hogy nehézséget, hanem hogy áldást hozzon.

Azt mondom, hogy a keresztény életben nincsenek gondok? Nem, egyáltalán nem! Mindannyiunknak sok gondja lesz. A hívő élet tele van nehézségekkel. A lényeg a következő: Isten akarata szerint élni könnyebb teher, mint az Ő akaratán kívül élni. Ha Isten akarata szerint és terve szerint éled az életed, az könnyebb, sokkal inkább pihentetőbb, élvezhetőbb teher, mint az, hogy az életedet a saját akaratod alapján éled.

Beszéljetek róla:

* Lehet, hogy vannak az életedben olyan dolgok, amik nem voltak benne Isten tervében. El kell csendesedned Isten előtt és meg kell kérdezned: "Mit kell az életemből elvetnem?"

* Beszéld meg egy barátttal: Isten akarata szerint élni könnyebb teher, mint az Ő akaratán kívül élni.




Isten válasza a nagylelkűségedre

„Isten képes arra, hogy neked adjon mindent, amire szükséged van, és még sokkal többet, hogy ne csak a te szükségeidre legyen elég, hanem azon felül is bőségesen maradjon, hogy örömmel adhass másoknak” (2 Korinthus 9,8 TLB fordítás)

Hallottam egy történetet egy emberről, aki elvitte a fiát a McDonald’s-ba, és extra nagy adag sült krumplit vett neki. Hazafelé menet a sült krumpli olyan csábítóan illatozott, hogy átnyúlt, vett egy kis darab krumplit a fia dobozából, és megette. A fia mérges lett: „Apa, nem veheted el! Ez az én sült krumplim!” Az apának három dolog jutott eszébe:

„Először is, a gyermekem elfelejti, hogy a krumpli teljes mértékben tőlem származik. Én vittem el a McDonald’s-ba, én rendeltem, én fizettem az ételért, én adtam neki, én viszem őt haza. Egyedül miattam, a Nagy Sültkrumpli-adományozó miatt lehet neki egyáltalán sült krumplija!”

„Másodszor, a gyermekem nincs tisztában azzal, hogy a krumplit bármelyik pillanatban visszavehetném. Másrészt viszont egy egész kamionnyi krumplit vehetnék neki, ha akarnék, mert mindkettőre megvan a hatalmam.”

„Harmadszor, nincs szükségem az ő krumplijára. Könnyedén vehetek magamnak. Ha akarom, száz dobozzal is vehetek magamnak. Csak azt akartam, hogy megtanulja az önzetlenséget.”

Isten azt akarja, hogy te is megtanuld ezt a három leckét, hogy nagylelkű tudj lenni más emberekkel. Először is, Isten azt akarja, hogy emlékezz: mindennek ő a forrása. Nem lenne semmid – még az életed sem! – ha mindez nem lenne az övé. Ő döntött úgy, hogy megteremt, és mindazt neked adja, amid van. Másodszor, Isten mindent elvehet egy szempillantás alatt, de kétszer ennyit is adhat, mert megvan rá a hatalma. Harmadszor, Istennek nincs szüksége a pénzedre. Azt szeretné, hogy megtanuld az önzetlenséget és a nagylelkűséget. Azt akarja, hogy fejlődjön a hited.

Mi történik, ha nagylelkűbb emberré kezdesz válni? Isten azt mondja a 2 Korinthus 9,8-ban: „Isten képes arra, hogy neked adjon mindent, amire szükséged van, és még sokkal többet, hogy ne csak a te szükségeidre legyen elég, hanem azon felül is bőségesen maradjon, hogy örömmel adhass másoknak” (TLB fordítás)

Isten azt mondja, hogy ha gyakorlod a nagylelkűséget, mindent meg fog adni, amire szükséged van, ezen felül még többet, hogy másokkal is megoszthasd. Olyan csatornát keres, mint egy szívószál – valakit, aki azt mondja: „Uram, használj engem, hogy áldássá lehessek mások számára”-, és ha megtalálja, elkezdi rajta keresztül önteni az áldásait.

Ha megtanulod a nagylelkűséget, Isten gazdagabban meg fog áldani, mint azt el tudod képzelni!

Beszéljetek róla:

  • Hogyan bánsz a vagyonoddal és az anyagi erőforrásaiddal, miután megértetted, hogy minden Istené?
  • Ha Isten ma mindent elvenne tőled, hogyan reagálnál rá?
  • Hogyan mutathatnád ki a nagylelkűségedet ezen a héten?




komment
süti beállítások módosítása