Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogy gyümölcsöt teremhess - maradj kapcsolatban Krisztussal!-Hogyan lehetsz megbízható ember?-Isten mindenkinek felajánlja a megváltás ingyenes ajándékát-Isten tervei már a születésed előtt elkezdődtek

2019. május 30. 10:20 - Andre Lowoa

 

Hogy gyümölcsöt teremhess - maradj kapcsolatban Krisztussal!


"Éljetek bennem, és akkor én bennetek fogok élni. Egy ág nem tud magától gyümölcsöt teremni. Kapcsolatban kell maradjon a szőlőtőve. Ugyanígy ti sem tudtok gyümölcsöt teremni, kivéve ha bennem éltek." (János 15:4 - GW fordítás)

Közvetlenül azelőtt, hogy Krisztust keresztre feszítették volna, követőire hagyott egy tanácsot: "Éljetek bennem, és akkor én bennetek fogok élni. Egy ág nem tud magától gyümölcsöt teremni. Kapcsolatban kell maradjon a szőlőtőve. Ugyanígy ti sem tudtok gyümölcsöt teremni, kivéve ha bennem éltek." (János 15:4 - GW fordítás)

Jézus azt mondja, hogy a vele való lelki kapcsolat fenntartása éppen olyan, mint amilyen a növényeknek a tővel való kapcsolat - nem teremhetsz gyümölcsöt, nem lehet bőséges és produktív a léted, ha egyedül próbálsz küzdeni. Kapcsolatban kell maradnod vele.

A törött szárú növény ugyanis képtelen gyümölcsöt teremni. Ha nincs támogatód, nem pusztán sápadni és haldokolni kezdesz, de az életed sem lesz többé produktív - elveszítetted a lelki kapcsolatod Krisztussal.

Minden tavasszal rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ültetek. Ha lemetszek egy hajtást, biztos lehetek benne, hogy onnan már nem fog kinőni paradicsom, vagy bármilyen más gyümölcs. A kapcsolat töretlensége elmaradhatatlan feltétele a gyümölcstermésnek. 

Milyen gyümölcsöket hozhat az életed, ha kapcsolatban marad Krisztus testével? "A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás." (Pál levele a galatákhoz 5:22.)

Nem tudom, hogy veled hogy van ez, de magamról tudom, hogy szeretnék szeretettel teltebb lenni, szeretnék többet örülni, több békességet - bármi is történik a gazdasági életben. Szeretnék kedvesebb lenni azokhoz is, akik ellenségesek velem. Szeretnék jó ember lenni. Hívő, és nem hitetlen. Szeretném megtartani az ígéreteim. Szeretnék gyengéd lenni azokkal, akik a legkevésbé sem gyengédek. És szeretnék még több önmegtartóztatást is. 

Ezt nevezzük a Lélek gyümölcsének, ez tehát a bizonyítéka annak, hogy a Krisztus testével való kapcsolatod töretlen. Ha azt látod, hogy nem növekszel ezekben... Nos, akkor vélhetőleg valahol megszakadt a kapcsolatotok.

Az Úr szerint hatalmas jelentőséggel bír, hogy ha egyedül jársz az életed útján, az nem lehet bőségesen gyümölcsöző. Krisztus testéhez kapcsolódva kell maradnunk - nekem is, és neked is. Együtt jobbak vagyunk. 

Beszéljetek róla:

  • Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy gyümölcsöző életet élsz? 
  • Mely "gyümölcsök" tekintetében szorulsz növekedésre? 
  • Milyen előnyeid származtak abból az életed során, hogy Krisztus testével való kapcsolatod folyamatosan fennáll? 



 

Hogyan lehetsz megbízható ember?

„Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (Péld 20:6, NCV fordítás)

A bizalom az a ragasztó, amely közelebb von a barátaidhoz, családodhoz és hívő kiscsoportodhoz. Bizalom nélkül soha nem fogsz elérni olyan bensőséges kapcsolatot, amit Isten akar számodra. Csapatmunka bizalom nélkül lehetetlen.

A Péld 20:6 azt mondja: „Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (NCV fordítás). Bár ezt évezredekkel ezelőtt írták le, ma ugyanez a dilemmánk. Kiben bízhatunk? Hogyan találhatunk megbízható embert? Még fontosabb, hogy mi hogyan válhatunk megbízható emberré, hogy mások megbízzanak bennünk?

1. Elnyered az emberek bizalmát, ha következetes vagy. A Lukács 16:10-ben azt mondja a Biblia: „Aki a kevésen hű, az a sokon is hűséges.” (NIV fordítás). Ma mindenki nyilvános és látványos módon akarja Istent szolgálni, Isten azonban azt mondja, hogy a bizalmat az által építed, ha kis dolgokban hűséges vagy.  Ha senki nem figyel téged, Isten akkor is lát. Látja, mit teszel, és azt mondja, ha a kis dolgokban hűséges vagy, egyre nagyobb és nagyobb felelősséget fog adni.

2. Elnyered az emberek bizalmát, ha megbízható vagy. Az emberek megbíznak benned, ha megtartod a titkaikat. A Saddleback Gyülekezetben a kiscsoportjaink egyik szabálya, hogy amit a csoportban mondanak, az a csoportban marad. A csoportod megbízik benned, hogy bizalmasan megőrzöd mindazt, amit megosztanak. A Péld 11:13 azt mondja: „A pletyka elárulja a bizalmat, de a hűséges ember megőrzi a titkot.”

3. Elnyered az emberek bizalmát, ha közel vagy hozzájuk. Időt kell töltened az emberekkel, hogy elnyerd a bizalmukat. A Biblia azt mondja: „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld 17:17). Ez magában foglalja a közelséget. A távolság bizalmatlanságot eredményez. Nem bízol olyan emberekben, akiket nem ismersz! Ha tehát azt akarod, hogy az emberek bízzanak benned, időt kell töltened velük. Az idő bizalmat teremt.

Beszéljetek róla:

  • Mit teszel ezen a héten, hogy megmutasd Istennek, hogy hűséges tudsz lenni kis dolgokban?
  • Miért olyan nehéz megtartani egy titkot? Milyen motivációk vannak a pletyka mögött?
  • Milyen áldozatokat kell hoznod, hogy időt tölts emberekkel és elnyerd a bizalmukat?




Isten mindenkinek felajánlja a megváltás ingyenes ajándékát

„Isten azt mondja, hogy elfogad és felment bennünket – kinyilvánítja rólunk, hogy «nem vagyunk bűnösök» –, ha bízunk Jézus Krisztusban, hogy elveszi a bűneinket. És pontosan ugyanígy mindannyian megmenekülhetünk, ha Krisztushoz jövünk, nem számít, hogy kik vagyunk vagy milyenek voltunk ezidáig." (Róma 3:22, TLB fordítás)

A Bibliában több mint 7000 ígéret van Istentől számodra. Ezek olyanok, mint az üres csekkek, amelyek arra várnak, hogy beváltsák őket. Ugyanakkor minden ígérethez tartozik egy feltétel is.

A Biblia leghíresebb ígéretében, a János 3:16-ban Jézus azt mondja nekünk, hogy „Mert Isten annyira szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy bárki, aki hisz Benne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen.” (NKJV fordítás). Isten megígéri, hogy nem veszünk el, ha hiszünk benne. Isten ingyenes ajándéka, a megváltás mindenkinek fel van ajánlva. Nem számít a vallásod vagy a kulturális háttered. Jézus Krisztus meghalt érted.

Hogyan kapjuk meg ezt az ingyenes ajándékot?

A Biblia ezt mondja: „Isten azt mondja, hogy elfogad és felment bennünket – kinyilvánítja rólunk, hogy «nem vagyunk bűnösök» –, ha bízunk Jézus Krisztusban, hogy elveszi a bűneinket. És pontosan ugyanígy mindannyian megmenekülhetünk, ha Krisztushoz jövünk, nem számít, hogy kik vagyunk vagy milyenek voltunk ezidáig." (Róma 3:22, TLB fordítás).

Az igaz, hogy bárki elismerheti Jézus létezését, viszont az egyetlen módja annak, hogy a mennybe jussunk az, hogy belé helyezzük a bizalmunkat. Azonban csak akkor tudsz bízni Jézusban, ha igazán ismered.

A fejed és a szíved közötti különbségről van itt szó. Hadd mondjak egy példát erre, ami segít bemutatni a különbséget. Kiváltságnak érzem, hogy sok embert ismerek, közöttük sok hírességet is. Ismerem Bill Gates-t. Ugyanazon a színpadon tartottunk előadást és a kanapén ülve elmagyaráztam neki a PEACE tervet[1]. Ismerem Bill Gates-t, de mégsem ismerem igazán. Nem közeli személyes barátom, és nem tudom miért viselkedik úgy, ahogy.

A feleségemet viszont igazán ismerem. Több mint 40 éve vagyunk házasok. Pontosan tudom, miért viselkedik éppen úgy, ahogy. Ismerem a gondolkodásmódját, és tudom, hogy mi az, ami fontos neki.

Amikor arról van szó, hogy ismerjük Istent, akkor egy igazi, élő kapcsolatról beszélünk. Ezt jelenti bízni Istenben.  

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetséges, hogy valaki tud Istenről, de mégsem ismeri őt igazán?
  • Te hogyan igyekszel megismerni Istent? Hogy néz ki ez a te életedben?
  • Hogyan néz ki egy olyan személy élete, aki bízik Jézusban?





Isten tervei már a születésed előtt elkezdődtek

„Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, mindent tudtam rólad. Mielőtt megláttad a napvilágot, nekem már szent terveim voltak veled." (Jeremiás 1:5a, The Message fordítás)

Ha egy céltudatos és értelmes életet akarsz élni, használd ki maximálisan az Istentől kapott erősségeidet. Keresd meg a lehetőségét annak, hogy minél többet megtegyél abból, amit jól teszel, mint abból, amit nem.

Az egyik oka ennek, hogy Isten egyedinek teremtett meg és egy egyedi céllal alkotott. A Biblia azt mondja: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, mindent tudtam rólad. Mielőtt megláttad a napvilágot, nekem már szent terveim voltak veled." (Jeremiás 1:5a, The Message fordítás).

Akármi is történik, nyugalmat lelhetsz abban az igazságban, hogy Istennek szent tervei vannak veled. Előre úgy alkotott meg, hogy be tudd teljesíteni azokat a terveket. Istennek az életedre vonatkozó tervei nem abban a pillanatban kezdődtek el, amikor megszülettél. Azok a tervek a megszületésed előtt kezdődtek, amikor a Biblia azt mondja, hogy az anyád méhében megalkotott Isten.

De most következik a legjobb rész: Ahogyan Isten megalkotott elárulja, hogy milyen módon akar használni téged. Más szavakkal, ha meg akarod tudni, hogy mit kell kezdened az életeddel, figyelmesen és mélyen meg kell vizsgálnod, hogy miképpen alkotott meg Isten.

Az A.L.K.A.T.-od (a szíved adománya, lelki ajándékaid, karaktered, adottságaid és a tapasztalataid, melyeket Istentől kaptál) felfedik a célodat. Különíts el egy kis időt arra, hogy felfedezd a célodat, arra alapozva, hogy miként alkotott meg téged Isten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondold át, hogy miben vagy jó, és milyennek alkotott Isten. Milyen következtetéseket tudsz ebből levonni arra nézve, hogy miként akar Isten használni az Ő munkájának a végzésére?
  • Milyen dolgok nehezítik meg neked, hogy kibogozd, hogy mire alkotott meg Isten? Kérj Istentől tisztánlátást, és kérj meg pár barátot, hogy osszák meg veled, hogy mit látnak benned – részletek, amelyek segíthetnek meglátni, hogy milyennek formált meg Isten.
  • Mit gondolsz arról, hogy Istennek már azelőtt terve volt veled, mielőtt anyád méhében megalkotott? Ez hogyan változtathatja meg azt, ahogyan élsz?



komment
süti beállítások módosítása