Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ne engedd, hogy saját magad kényeztetése elgyengítse az életed!-Változtass valamin..., változtass magadon

2019. május 21. 10:36 - Andre Lowoa



 

Ne engedd, hogy saját magad kényeztetése elgyengítse az életed!

 

„Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma.” (Péld 25:28)

Peter Drucker könyvében, A hatékony vezetőben azt olvashatjuk, hogy sok ember van, akinek a jelleme nagyon erős, de legalább olyan soknak a jelleme tele van gyengeségekkel. Mindannyian ismerünk hírességeket, sportolókat, még elnököket is, akiknek bár voltak óriási jellembeli erősségeik, mégis valami jellembeli gyengeség végül a bukásukhoz vezetett. Annak ellenére, hogy erősek voltak, hagyták, hogy egy gyengeség lerombolja az életüket.

Saját magad elkényeztetése vagy az önmagad felé való engedékenység, az önuralom és a szabályok nélküli élet legyengítenek téged. Ez különböző területeken jelentkezhet, például a pénzköltés, a szexualitás, az étkezés, az alkoholfogyasztás területén, vagy esetleg jelen lehet az érzelmeidben vagy az időbeosztásodban. Minden, amit nem tudsz irányítani, legyengíti az életed.

Lehet, hogy ez a gyengeség kis dolognak tűnik, de tény, hogy a kis dolgoknak óriási hatása lehet az életedre. Ha valaki odajön hozzád, és azt mondja: „Akarok neked adni egy 50 kilós zsák fűmagot. Csak egy baj van: néhány gaz is van közte." Azt mondanád, hogy „Most rögtön bevetem vele a kertemet?" Valószínűleg nem, mert tudod, hogy a gaz eluralkodna az egész gyepeden, és elfojtaná a szép füvet.

Nem lehetsz elnéző a kis gyengeségekkel szemben, és nem gondolhatod, hogy nem fognak eluralkodni és legyengíteni az egész életed. Nem számít, hogy az életed mely területén - idő, pénz, étkezés, szex, hozzáállás vagy bármely más területen - hiányzik az önuralom vagy a fegyelmezettség, csak idő kérdése, hogy mikor kezdi aláaknázni Istennel való kapcsolatodat.

"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást."
(angolból fordítva: "Ne legyetek félrevezetve. Emlékezzetek arra, hogy Istent nem lehet semmibe venni, és megúszni ezt. Az ember mindig azt aratja, amilyen magot vetett. Ha azért vet, hogy saját vágyainak kedvezzen, akkor a gonosz magvait veti el, és biztos, hogy szellemi hanyatlást és halált fog aratni.") (Gal 6:7-8)

Hol találsz erőt, hogy újra önuralom és fegyelmezettség legyen az életedben? Add a gyengeségeid Jézusnak, és tedd meg a lépéseket, amiket mond neked. "Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében." (Ef 6:10)

Beszéljetek róla

* Melyek azok a gyengeségek az életedben, ahol az önuralom hiánya mutatkozik?
* Mit gondolsz, milyen lépéseket mond neked Isten, hogy tegyél meg ma azért, hogy eltávolodj gyengeségeidtől és erősebb legyél?





Változtass valamin..., változtass magadon

‘Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz!’  ( Jeremiás siralmai 3:40)

Nem tudsz mindent megváltoztatni, ám magadat igen.

Amikor úgy érzed, hogy az életed szétesőben van, mindennél fontosabb, hogy tudd, mi az, amin tudsz, illetve nem tudsz változtatni.

A múltadon nem tudsz változtatni. A szüleiden sem. És azon sem, hogy milyen ajándékokat kaptál vagy nem kaptál Istentől. És nem tudod visszahozni az életbe egyik szerettedet sem.

Lehet, hogy itt az idő, hogy elfogadd ezeket. A problémák és bajok közepette akkor találhatsz békességet, amikor elfogadod azokat a dolgokat, amiken nem tudsz változtatni. Ha nem így teszel, akkor megkeseríted a magad életét is, és azokét is, akiket szeretsz.

Sok minden van, amit nem tudsz megváltoztatni, ám van egy fontos dolog, amit igen: önmagadat.

Amikor Jeremiás élete szétesőben volt, ezt írja a Siralmak 3:40-ben: ‘Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz!’  

Mi történik most éppen az életedben, ami nem egyezik vagy nincs összhangban Isten akaratával? Attól függően, hogy miként reagálunk, egy válsághelyzet vagy probléma ahhoz is hozzásegíthet bennünket, hogy arra nézzünk, ami számít: Jézusra.

Ahhoz, hogy Isten akarata szerint átrendezd az életed, egy alapos önvizsgálatot kell végezned. Át kell tekintened az életed minden területét. Vizsgáld meg Istennel, a házastársaddal, a gyerekeiddel és a kollégáiddal való kapcsolatodat. Meg kell nézned, milyen sérelmek, szokások és akadályok húznak le vagy nehezítik meg az élted. Ne legyen egyetlen olyan terület se, amit nem vizsgálsz meg.

Ez nem könnyű, és sok szenny és piszok is része lehet a folyamatnak....De a bűntől elfordulni mindig nehéz, még akkor is, ha tudjuk, hogy az rombolja az életünket.

De másképp nincs gyógyulás. És a gyógyulásunk csak akkor lesz maradandó, ha a megbánás is része az egész folyamatnak. Amikor az életed szétesőben van vagy problémáid vannak, akkor megkísért majd a gondolat, hogy panaszkodj vagy siránkozz, hogy milyen rossz az életed minden területe.

Ez azonban időpocsékolás. Nem áll módodban a dolgokat megváltoztatni, ám magadat igen. És amikor nehézségek és problémák vannak az életedben, akkor ez mindennél fontosabb lehet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mondj egy olyan dolgot az életedben, amit most azonnal meg tudnál változtatni és ami pozitívan befolyásolná mind a saját, mind mások életét.
  • Az életed lelki kamrájának átfésülésében ki tud a segítségedre lenni?  Ki tudna feltenni neked nehéz kérdéseket az életedben lévő prioritásokról, a kapcsolataidról és a mások által nem tudott bűneidről?





komment
süti beállítások módosítása