Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha önzetlenséget vetsz, örök életet aratsz-Isten nem mond le rólad soha- Isten nem szégyell téged-Vonulj vissza Istennel, és várakozz!

2019. május 20. 10:03 - Andre Lowoa



Ha önzetlenséget vetsz, örök életet aratsz

„Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, első számú oka a konfliktusoknak, érveléseknek, válásoknak, sőt háborúknak is.

A Jakab 4:1-ben ezt olvassuk: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?” Minden baj okozója az énközpontúság.

Nagyon egyszerűen be tud furakodni az önzés a kapcsolatokba. Amikor új kapcsolatot kezdünk, nagyon keményen dolgozunk, hogy önzetlenek legyünk, de ahogy telik az idő, az önzés elkezd belopakodni a kapcsolatba. Sokkal több energiát fektetünk a kapcsolatok építésébe, mint azok megtartásába.

Ha az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, akkor az önzetlenség az, ami növekedést eredményez. De mit jelent az önzetlenség? Sokkal kevesebb „én” és sokkal több „te” van az önzetlenségben. Azt jelenti, hogy először másokra gondolsz saját magad előtt, és mások szükségeit helyezed a sajátjaid elé (lásd Fil 2:4).

Az önzetlenség a legjobbat hozza elő másokból, és bizalmat eredményez. Tulajdonképpen, hogyha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, a másik személy is változni kényszerül, mert nem vagy már ugyanaz, és másképp kell viszonyuljanak hozzád. Nagyon sokszor láttam már, hogy a legkevésbé szerethető emberek, akiket mindenki kerül, teljesen megváltoznak, ha valaki kedves és önzetlen velük szemben, és úgy viselkedik velük, ahogy arra szükségük van, nem  pedig ahogy megérdemelnék.

A Biblia azt írja a Gal 6:7-8-ban: „Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Ez a vetés és aratás működési elve: amit vetsz, azt fogod aratni is. Isten örök élettel jutalmazza az önzetlenséget. Úgy rendezte a világmindenséget, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld Ő téged. Miért? Mert azt szeretné, hogy egyre inkább olyanná válj, mint Ő, és az Úr önzetlen. Minden, amid ebben az életben van, az Úrtól kapott ajándék, mert Ő önzetlen volt veled szemben.

Akkor tudsz a legteljesebb életet élni, amikor teljesen odaadtad magad. Jézus azt mondta, hogy „Egyedül azok fogják megtudni, hogy mit jelent valóban élni, akik odaszánják az életüket értem és az örömhírért.” (Mk 8:35b TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Számodra mit a legnehezebb odaadni valaki másnak?
  • Hogyan tudnád gyakorolni annak a dolognak az odaszánását ezen a héten?
  • Milyen módokon áld meg Isten, amikor önzetlen vagy?






Isten nem mond le rólad soha


"Milyen mérhetetlen nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön! Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból..." (Ef 1,19-20)

Nem könnyű erősnek maradni. Tegnap megjegyeztem, hogy milyen nehéz egy bukás után összeszedni magunkat, és újból talpra állni. Honnan kapunk erőt az újrakezdéshez?

Az erőt mindenki akarja. A könyvesboltok portékái ezt ígérik a helyesen öltözködőnek csakúgy, mint a jól táplálkozónak.

Tudod-e, hogy Isten is meg akar erősíteni téged? Hogy is olvastuk? "Milyen mérhetetlen nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön! Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból..." (Ef 1,19-20).

Két fontos igazságot tár elénk ez az igeszakasz:

A feltámadott Jézus Krisztus Isten erejéről tanúskodik. Ugyanez az erő munkálkodhat rajtunk is.

Ha a halálból életre hívta Jézust, bizonyára lesz nála megoldás a mi neki átadott problémáinkra is. A reménytelen helyzetek specialistáját mi képtelenek vagyunk túlterhelni. Talán éppen most gondoltad róla, hogy az anyagi problémáidat sem ismeri, honnan tudná, miféle betegséggel küszködsz? Tud-e a házassági problémáitokról? Isten mindezt nem csak tudja, de kész segíteni is rajtad, mégpedig a Feltámadásban már bizonyított hatalommal.

Isten elvégezi benned azt, amit elkezdett. A bukásaid sem gátolják meg ebben. Biztosra veheted Isten szavát, amint a Filippiekhez írt levélben ki is jelenti: "aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára" (Fil 1,6)!

Amit Isten kezdett el az életedben, azt ő be is fejezi. Ő soha nem mond le rólad. Még ha te el is bizonytalanodsz, ő nem adja fel a veled kapcsolatos szándékát.

Ez a mi erőnlétünk biztosítéka!

Beszélgessünk még egy kicsit!


* Milyen nagyok is a problémáid ahhoz viszonyítva, amit Isten a kereszten legyőzött?
* Emlékezz, hogyan munkálkodott az életedben a múlt esztendőben! Ugye, bízol benne, hogy a jelen nehézségek között is veled van, sőt jót hoz ki azokból a számodra?






Isten nem szégyell téged


"Jézus és az emberek akiket megszentel, mind egy családhoz tartoznak. Ezért nem szégyelli őket testvéreinek hívni.” (Zsidókhoz írt levél 2:11 CEV)


Tudtad, hogy Jézus a testvéreként tekint rád? Ez egy eléggé lenyűgöző dolog.

Jézus nem szégyell a testvérének nevezni téged, függetlenül attól, hogy az életed mennyire van elrontva, hiszen te Isten családjába tartozol.

Isten családjának tagjaként pedig már nem a bűneid határoznak meg téged.

Ez a különbség az Anonim Alkoholisták közössége és az Ünneplő Megújulás között (az Ünneplő Megújulás – Celebrate Recovery – a szerző gyülekezetének egy szolgálata, amely különböző kötözöttségeikből szabadulni kívánó embereknek próbál segíteni – a ford.). Az Anonim Alkoholisták közössége egy nagyon jó program. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az Ünneplő Megújulás, ami a saddlebacki gyülekezetből indult, számos indok miatt sokkal jobb. Ami a legfontosabb benne, hogy Krisztus van a középpontban, így azt hangsúlyozza, hogy a bűneid már nem határozzák meg az életedet.

Ha elmennél az Anonim Alkoholistákhoz, felállnál és azt mondanád, hogy „Sziasztok, Ricknek hívnak és alkoholista vagyok”, és ezt mondogatnád életed hátralevő részében. Megengednéd, hogy a bűnöd határozzon meg téged.

Az Ünneplő Megújulás alkalmain ezzel szemben az ember feláll, és azt mondja, hogy „Sziasztok, Ricknek hívnak. Isten gyermeke vagyok, aki küszködik az alkohollal.” Érzed a különbséget?

Nem a bűnöd az, ami meghatároz téged. Ezért nem szégyell téged Jézus sem, hiszen ha már egyszer a családba tartozol, családtagként kezel téged. Lehetsz kissé fura, de családtag vagy. Lesznek még bűneid az életed során, de akkor is a családba tartozol.

A világ nem akarja, hogy tudd, hogy Isten minek teremtett téged. Ugyanakkor azzal, hogy Isten családjába tartozol, meg fogod érteni az igazi identitásod. Az, hogy Isten elfogadott téged és egy lelki családhoz tartozol, meg fogja adni neked adni az erőt és magabiztosságot ahhoz, hogy megvalósítsd Isten tervét az életedre nézve.

Beszéljetek róla:
A szégyen érzete hogyan akadályozott meg abban, hogy megvalósítsd a céljaidat? Hogyan válaszolsz arra az igazságra, hogy Jézus nem szégyell a testvérének mondani téged?
Ha már megértetted az igazi identitásod, szerinted Isten mit szeretne tőled, hogy tegyél?
Hogyan tudsz segíteni másoknak abban, hogy továbblépjenek a múltjukon és a szégyenérzetükön, és csatlakozzanak Isten családjához?




Vonulj vissza Istennel, és várakozz!

„Jó az Úr mindenkihez, aki bízik benne, így hát legjobb, ha türelemmel várunk – várjuk szabadítását”  (Jeremiás siralmai 3:25-26 GNT fordítás)

Amikor úgy tűnik, hogy darabokra hullik az életed, a „legspirituálisabb” döntésed egy meghökkentő dolog lehet: Vonulj vissza Istennel, és várakozz!

A Biblia így fogalmaz a Jeremiás siralmai 3:28-ban: „Amikor az élet gondterhelt és nehéz viselni, vonulj vissza, és maradj magadra. Csendesedj el! Borulj le imádságban! Ne kérdezősködj: várd, hogy felderengjen a remény! Ne iszkolj el a baj elől, teljes arccal fordulj szembe vele! A ’legrosszabb dolog’ sohasem a legrosszabb.” (MSG fordítás).

A legtöbben nem tudjuk, hogyan „csendesedjünk el”. Állandóan nyugtalankodunk. Nem szeretünk Istenre várni, mert a várakozás feszültségben tart minket. Szeretjük irányításunk alatt tartani a dolgokat.

Mit jelent Istenre várakozni? Azt, hogy leülsz, becsukod a szád és csak Istenre figyelsz. Olvashatod a Bibliádat, imádkozhatsz. Legfőképpen azonban nyugalomban vagy Isten színe előtt.

A nyugtalanság akkor jön, amikor nem „várjuk, hogy felderengjen a remény”, ahogy Jeremiás tanácsolja nekünk. Isten beszélgetni akar velünk, meg akarja adni nekünk a reményt, ami után annyira vágyódunk. Mi viszont gyakran túl elfoglaltak vagyunk. Minden egyéb „kötelező” körünk túlságosan lefoglal minket. Amikor Isten hív, akkor mi egy másik hullámhosszon vagyunk. 

Ha Istenre akarunk figyelni, és meg szeretnénk tapasztalni a reménységet, amit ígér, akkor magunkra kell maradnunk vele. „El kell csendesednünk”, hogy felkészülten hallgathassuk Őt.   

Jézus maga is intett erre a Máté 6:6-ban: „Keress egy csendes, félreeső helyet, így nem esel kísértésbe, hogy szerepet játssz Isten színe előtt. Csak légy ott oly egyszerűen és őszintén, ahogy csak tőled telik. A figyelem központja rólad Istenre fog helyeződni, és elkezded majd érzékelni kegyelmét.” (MSG fordítás).

Nyílj meg őszintén Isten előtt, és fókuszpontod, mely csak megoldhatatlannak tűnő problémáidra összpontosul, át fog terelődni Isten kegyelmére.

A Jeremiás siralmai 3:25-26 így emlékeztet: „Jó az Úr mindenkihez, aki bízik benne, így hát legjobb, ha türelemmel várunk – várjuk szabadítását.” (GNT fordítás).

Ugyanez ránk is érvényes. Nem számít, milyen akadály tornyosul előtted, várj Isten időzítésére! Ő tökéletesen fogja irányítani a következő lépésedet.

Te csak várakozz és figyelj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Idézz fel egy epizódot az életedből, amikor elhamarkodottan cselekedtél, és ez végzetes következményeket vont maga után. Mi az egyik tanulság, amit levonhatsz ebből a tapasztalatból?
  • Mi tudna segíteni abban, hogy következetesebb légy az „elcsendesedésben”?




komment
süti beállítások módosítása