Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Barabbás és te-Ma beszélj valakinek hitedről!-Más nem működik- Mennyit számít a jellem?-Meríts Isten benned lévő erejéből!-Vigyázz magadra!

2019. május 15. 00:58 - Andre Lowoa

Barabbás és te

„Ezt öld meg! Barabbást pedig bocsásd el nekünk!” (Lukács 23:18)

A Bibliában azt olvassuk: „Erre valamennyien felkiáltottak: Ezt öld meg! Barabbást pedig bocsásd el nekünk! Ez az ember a városban történt lázadás és gyilkosság miatt került börtönbe.” (Lukács 23:18-19). Barabbáshoz hasonlóan mi is halált érdemlünk, rossz döntéseink és büszkeségünk. Bűnösnek találtattunk. Egy piszkos cella padlóján ülünk az utolsó percre várva. Az ítéletvégrehajtó léptei már visszhangoznak a kőfalak között. Fejünket térdünkre hajtjuk, nem nézünk fel, amikor kinyílik az ajtó; nem emeljük fel tekintetünket, amikor beszélni kezd. Tudjuk, mit fog mondani: „Ideje, hogy megfizess bűneidért!” De ekkor valami mást hallunk: „Szabad vagy. Jézust végzik ki helyetted.” (Az ajtó szélesre tárul. „Kifelé!” – vakkant ránk az őr. Hirtelen ott találjuk magunkat a reggeli napfényben, a bilincsek eltűntek, bűneink meg vannak bocsátva. „Mi történhetett?” – tűnődünk. A kegyeleme történt! Krisztus elvette bűneidet. Mindet. Mit csinált velük, hová vitte őket? Egy Kálvária nevű hegy tetejére. „Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által. Őt rendelte Isten engesztelő áldozatul az ő vére által azoknak, akik hisznek. Ebben mutatta meg igazságát. A korábban elkövetett bűnöket ugyanis elengedte.” (Róma 3:24-25). Jézus szeret és megbocsát, és csodálatos terve van az életeddel. Jöjj hát hozzá még ma!




Ma beszélj valakinek hitedről!

„Egy Samáriai asszony jött vizet meríteni.” (János 4:7)

 

 Jézus és a szamáriai asszony

Egy napon Jézus találkozott egy asszonnyal, aki a kúthoz jött vizet meríteni. Öt tönkrement házasság után ez az asszony a férfiak felé nulla bizalommal volt – az önértékelése pedig nulla alatt, mínuszban volt! De miután találkozott Krisztussal, gyökeresen megváltozva ment el a kúttól. Három fontos dolgot tanulhatunk meg történetéből a hitünkről való tanúságtételt illetően: 1) Jézus mindenkiben a legjobbat látja. „A farizeusok és az írástudók pedig így zúgolódtak: Ez bűnösöket fogad magához” (Lukács 15:2). A samáriai asszonnyal kapcsolatban talán igazuk is volt. Ez a nő öt váláson volt túl, és az egész város a szájára vette, mert most egy újabb férfival élt együtt. Mégis ő volt az első, akinek Jézus megmondta magáról, hogy ő a Messiás. Miért nem mutatkozott be így, amikor elhívta tanítványait? Vagy amikor első csodáját tette? Vagy amikor Nikodémussal beszélgetett? Mert Jézus nem a múltad vagy a származásod alapján ítél, hanem a benned rejlő lehetőség alapján. 2) Jézus megváltoztat – aztán felhasznál arra, hogy másokat is megváltoztasson. Ez az asszony mondta el először az evangéliumot Samáriában, és „a samáriaiak közül sokan hittek benne [Jézusban] az asszony szava miatt” (János 4:39). Összetörtségünket Isten használni tudja arra, hogy másokat meggyógyítson. 3) Jézusnak nincs szüksége arra, hogy magyarázkodj vele kapcsolatban másoknak, csak mutasd be! Ő magáért beszél. A Bibliában azt olvassuk: „Az ő szavának sokkal többen hittek, az asszonynak pedig meg is mondták: Már nem a te beszédedért hiszünk, hanem mert magunk hallottuk és tudjuk, hogy valóban ő a világ üdvözítője.” (János 4:41-42). Ma beszélj a hitedről valakinek!




Más nem működik

„Ezután ismét megjelent Jézus a tanítványoknak a Tibériás-tengernél…” (János 21:1)

A tanítványok, akik tapasztalt halászok voltak, egész éjszaka halásztak, és nem fogtak semmit. Mind tudjuk, hogy milyen érzés ez, igaz? Másnap reggel Jézus megjelent a parton, és ezt mondta: „…Vessétek ki a hálót a hajó jobb oldalán…” (János 21:6). Amikor megtették, olyan sok halat fogtak, hogy a hálójuk szakadozott. Ez a történet három dolgot tanít nekünk Jézusról: 1) Általában a küszködéseid végén találsz rá. Ameddig azt gondolod, hogy egyedül is megy, addig hagyja, hogy próbálkozz. Amíg működik az, ami korábban is működött, addig nem fordulsz hozzá segítségért. Csak amikor kifogysz a válaszokból, akkor fedezed fel, hogy: „…Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! azt mondja a Seregeknek Ura” (Zakariás 4:6 Károli). 2) Ő nem veszi le a tekintetét rólad. „Amikor már reggel lett, megállt Jézus a parton, a tanítványok azonban nem tudták, hogy Jézus az” (János 21:4). A tanítványok nem látták Őt, de Ő látta a tanítványokat. Annak ellenére, hogy érzelmeid teljesen össze vannak zavarodva, hogy csalódtál azokban, akikben bíztál, hogy minden erőfeszítésed hiábavaló – soha nem kerülsz kívül az Ő hatótávolságán és gondoskodásán. 3) Jézus megvendégel. Csak miután enni adott nekik, és közösségben volt velük, ismerték fel Őt a tanítványok. Ekkor kétségeik eloszlottak, hitük megújult, és erőt kaptak arra, hogy menjenek és végezzék az Ő munkáját. Vissza az alapokhoz! A válaszok, melyeket keresel, az erő, amelyre szükséged van, csak úgy található meg, ha Isten Igéjéből táplálkozol, és imáid révén közösségben vagy vele. Nyugodtan kijelenthetjük: semmi más nem működik.





Mennyit számít a jellem?

„…a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot…” (Róma 5:3-4)
Leslie Willams írja: „Egy olajbánya tulajdonosa felfedezte, hogy valaki illegálisan olajat termel ki az ő birtokán. Amikor az eset a bíróságra került, az olajtolvaj megvesztegette a bírót, az olajbányász pedig az igazságtalan per költségei miatt hatalmas adósságba keveredett. Ő azonban nem jelentett csődöt, hanem mindet kifizette. A másik ember gazdagon halt meg. Az olajbányász nem. Az egyik pénzt hagyott örökségül, a másik becsületet. Mindezt azért tudom, mert az az olajbányász volt a nagyapám.” Williams így folytatja: „Egy olyan iskolában tanítottam, ahol az egyik dékán viszonyt folytatott egy hallgatóval… homályos és gyanús pénzügyek miatt majdnem visszavonták az iskola akkreditációját… a diákok [és a tanárok] nem jelentek meg az órákon. A tanárok rossz jegyeket adtak azoknak a diákoknak, akiket nem kedveltek. A tanárok egymást fúrták, a tanári kar fele állandóan cserélődött… jellemfejlesztés helyett csak gyors megoldásokat vetettek be esetről esetre. Az eredmény egy olyan főiskola volt, amely egyre lefelé tendált, alacsony volt a színvonal, és mindenütt szakmai féltékenység volt jelen. Mennyit számít a jellem? Most egy olyan [főiskolán] dolgozom, ahol az iskolavezetés meghozza a szükséges nehéz döntéseket, amelyek a fennmaradáshoz és a tisztelet elnyeréséhez kellenek. A diákokkal viszonyt folytató tanárokat kirúgják. Elbánnak a droggal és az alkohollal. A tanároknak és a diákoknak meg kell jelenniük az órákon. A pénzügyeket gondosan ellenőrzik, a tranzakciókat pontosan könyvelik. Az iskola majdnem a legjobb akkreditációs pontszámot kapta. Az eredmény: szerető, családias hangulat. Öt új épületet is kellett emelni… a megnövekedett hallgatói létszám befogadására.” Pál azt mondja: „a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a jellemet, a jellem a reményt” (Róma 5:3-4 NIV). Ha megpróbáljuk megkerülni a „szenvedés munkálja ki a jellemet” alapelvet, az lehet, hogy átmeneti könnyebbséget hoz, de hosszú távon veszíteni fogsz. Jézus végigjárta az utat az elejétől a végéig. A jellemépítés mindig kereszthordozással jár, de a végső eredmény mindig korona.





Meríts Isten benned lévő erejéből!

„Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben…” (Efezus 3:20)
A Bibliában olyan szavak vannak, amelyekben rejlő erő sokkal hatékonyabb, mint bármilyen terápia. Isten felragyogtathat egy igét, ami visszamegy a múltadba, és begyógyítja a sebeidet, irányt mutathat a legnagyobb kétségbeesésben, és reményt adhat a jövőre. A Sátán megpróbálja teletölteni az elménket mindenféle szeméttel, hogy ne legyen étvágyuk Isten Igéjére. Azért teszi ezt, mert tudja, hogy a Szentírás leleplezi őt, és ugyanakkor felszabadítja a benned szunnyadó lehetőségeket. Mielőtt Jeremiás a nép vezetőjévé lett volna, mint próféta, Isten két dolgot mondott neki. 1) „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek…” (Jeremiás 1:5). Nem a szüleid láttak először, hanem Isten. Őt semmi sem lepi meg veled kapcsolatban. Bármin is mentél keresztül, ő nem gondolta meg magát, nem változtat azon, kinek teremtett, és milyen rendeltetésre szánt. 2) „…mielőtt a világra jöttél, elkülönítettelek magamnak…” (Jeremiás 1:5 NIV). Azt mondod, mindig is valahogy más voltál. Azért, mert az vagy, aki vagy. Örülj neki! Hagyj fel azzal, hogy olyan helyről vársz elismerést, ahová nem tartozol! Istentől kaptál küldetést, azért próbált az ellenség mindenáron kiiktatni. Ha egyszer ezt megérted, a küzdelmeid értelmet kapnak. Ahogy tanulmányozod Isten Igéjét, elkezded felfedezni gondolkozást megújító, életet megváltoztató erejét, amit ő már eleve letétbe helyezett benned. Isten „…mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint” – kezdj hát el meríteni ebből az erőből már ma!



Vigyázz magadra!

„Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti…” Zsoltárok 23:2–3

Füves legelőkön

Tanulj meg odafigyelni a szervezeted jelzéseire és azokra az érzelmi megnyilvánulásokra, melyeket az önmagaddal szemben támasztott elvárások váltanak ki. Amikor már annyira fáradt vagy, hogy nem tudod figyelmedet összpontosítani, le kell lassítanod, és pihenned kell. Igen, vannak olyan időszakok, melyek több időt és energiát igényelnek, de még az ilyen időszakokban is módot kell találnod arra, hogy törődj saját magaddal. Ha folyamatosan semmibe veszed tested fájdalmas jelzéseit, ha a hét minden napján 24 órán át dolgozol, ha nem étkezel rendesen, csak épp bekapsz valamit, ha már nagyon muszáj, ha koffein és adrenalin az üzemanyagod, akkor beteg leszel és kénytelen leszel lelassítani, mert nem törődtél önmagaddal. Ha tisztában vagy a sebességhatároddal, akkor tudni fogod, mikor kell megállnod, újratöltődnöd és felfrissülnöd ahhoz, hogy erődet visszanyerd és lelked helyreálljon. Sokan olyan hosszú időn át kihasználtuk a testünket, hogy úgy gondoljuk, többé soha nem leszünk már igazán egészségesek.

Nem feltétlenül van így! Nem számít, milyen rossz állapotban vagy, van segítség! A szervezetünknek van helyreállító képessége. Isten működésbe lép benned, és visszavezet az egészséghez, ha követed erre vonatkozó útmutatásait.

Gyakorold, hogy amit csak teszel, mindent Isten dicsőségéré tegyél, beleértve az evést is (ld. 1Korinthus 10:31). Nézz a tányérodra, és kérdezd meg magadtól, hogy amit el akarsz fogyasztani, az olyasmi-e, amit Isten arra teremtett, hogy segítsen egészségesnek maradni? Legyen életmódod része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás! Minden alkalommal, amikor egészséges táplálékot választasz, az életet választod, ami Isten ajándéka számodra. Az önmagunkra gondot viselés nem önzés, hanem jó sáfárság. Az egészséges táplálkozás, elegendő alvás, testmozgás és rendszeres pihenés növeli életed hatékonyságát, és dicsőíti Istent (ld. 1Korinthus 6:19–20).

komment
süti beállítások módosítása