Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Akadályok Isten akaratának megismerésében-Hogyan építs bizalmat a barátságokban?-Isten azt mondja, megéri téged megkeresni-Közösség: Isten védelme a bukás ellen

2019. május 14. 10:34 - Andre Lowoa

Akadályok Isten akaratának megismerésében

"Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata." Efézus 5:17

Minden nap beszélek olyan emberekkel, akik ezt mondják: "Ha van Isten, Ő megengedte nekem, hogy megszülessek és még mindig életben vagyok, akkor mi az Ő terve számomra? Miért vagyok itt és mi a feladatom? Hogyan fedezzem fel Isten akaratát, hogy ne vesztegessem el az életemet?"

A Biblia ezt mondja: "Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen ezért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata." Efézus 5:15-17

Bölcs dolog kikutatni, hogy miért vagyok itt a Földön. Bolondság úgy élni le egy életet, hogy halvány fogalmad sincs erről. Szerencsére Isten nem játszadozik velünk. Azt akarja, hogy megértsük az életünkre vonatkozó akaratát. Amikor a helytelen dolgokra nézünk, akkor akadályokat állítunk fel Isten akaratának felfedezésében. Például:

* Isten akarata nem érzésekről szól. Istennek az életedre vonatkozó tervét nem lehet néhány érzelmi benyomás által felfedezni. Az Ő terve gyakorlatias és nem misztikus.
* Isten akarata nem egy képletről szól. Isten akarata nem néhány lépésről-lépésre folyamat, amelyet szigorúan követsz az életed során. Az élet nem ilyen egyszerű! Többre van szükséged egy képletnél.

Íme a kulcs: Istennek az életedre vonatkozó akarata egy barátsággal kezdődik. Istent sokkal jobban érdekli az, hogy kapcsolatod legyen Ővele, minthogy egy sor szabályt kövess. Először is Isten azt akarja, hogy Őt megismerd, úgy, ahogy Ő már téged ismer. Amint ez a kapcsolat meg van alapozva, minden más - karrier, család, célok, pihenés, ambíciók, pénzügyek, egészség és barátságok - elkezd a megfelelő helyére rendeződni.

Beszéljünk róla!

* Miért gondolod, hogy Isten akarata nem az érzelmekről szól?
* Miért gondolod, hogy Isten akarata nem egy képletről szól?








Hogyan építs bizalmat a barátságokban?


"Aki pletykálkodik, abban nem lehet megbízni, de abban igen, aki méltó a bizalomra." (Példabeszédek 11:13 TEV fordítás)

A bizalom mutatja meg a különbséget az ismerős és a barát között. Az ismerőseiddel beszélgetsz, de a barátaidban megbízol.

Szükséged van legalább egy megbízható személyre, akiről elmondhatod: "Bármit elmondhatok neki, nem fog ferdén nézni rám, nem fog elutasítani, vagy megvetni. Ott lesz mellettem." Szükséged van egy biztos emberre, akivel mindent megoszthatsz: a félelmeidet, az aggodalmaidat és a bizonytalanságaidat.

Alapvető, hogy ami közöttetek elhangzik, az bizalmas marad. Ahhoz, hogy te is ilyen biztos pont legyél valaki számára, neked is el kell kötelezned magad a titoktartás mellett.

A Biblia azt mondja, hogy titoktartással tudsz bizalmat építeni a barátságban"Aki pletykálkodik, abban nem lehet megbízni, de abban igen, aki méltó a bizalomra." (Példabeszédek 11:13 TEV fordítás)

Van ilyen megbízható személy az életedben? Ha nincs, imádkozz érte, és kérd Istent, hogy segítsen találni valakit, akiben eléggé megbízhatsz ahhoz, hogy megoszd vele a félelmeidet, aggodalmaidat és bizonytalanságaidat. És veled mi a helyzet? Készen állsz arra, hogy biztos pont legyél valaki más számára? Beszélj erről Istennel, és kérd meg, hogy készítsen fel mások segítésére. Lehet, hogy most még nem vagy kész rá, de Isten felkészít majd, ahogy követed az Ő vezetését.

Beszéljetek róla:
  • Vajon a barátaid megbízható embernek tartanak? Miért, vagy miért nem?
  • Mit gondolsz arról, aki pletykál neked?
  • Hogyan kell reagálnod, ha valaki kezdeményezi, hogy pletykáljatok?




Isten azt mondja, megéri téged megkeresni

Mert Isten annyira szerette a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János 3:16, NLT)



Páran úgy gondolják, hogy negatív dolog valakit lelki értelemben elveszettnek hívni. Pedig nem az. Ezzel valójában elismerjük az értékét. Kicsit olyan ez, minthogy különbség van aközött, hogy elveszítettük, vagy elfelejtkeztünk valamiről. Ha elfelejtettük, akkor az azt jelenti, hogy nem fontos nekünk. Ha elveszítettünk valamit, az azt jelenti, hogy megéri megkeresni. Egy gombostűről elfelejtkezünk, de a szemüvegünket elveszítjük.

Az emberek is azért elveszettek, mert megéri őket megtalálni. Figyeld meg: attól, hogy egy mestermű elveszett, még nem válik értéktelenebbé, sőt inkább felmegy az ára!

Az ember sokat veszít, ha nem csatlakozik Istenhez. Elveszítjük életünkben az irányt, Isten védelmét, a lehetőségeinket, a boldogságunkat és a leendő mennybéli otthonunkat. Csak, hogy pár dolgot említsünk. De egy dolgot nem veszítünk el: az értékünket.

Isten szeretett annyira, hogy a legbecsesebb tulajdonát küldje el nekünk: a fiát, Jézust. A Biblia legismertebb verse ezt mondja: " Mert Isten annyira szerette a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3:16, NLT fordítás)

Annyira sokat jelentesz Istennek, hogy egy kész szabadítási akciót dolgozott ki, hogy megkaphasson. A földre jött mint kisbaba, hogy egyszer majd meghalhasson a bűneidért a keresztfán.



Beszéljetek róla:

- Ha többet szeretnél megtudni Isten szeretetéről és a vele való kapcsolatról, nézd meg az alábbi (angol nyelvű) videót: “What Does It Mean to Follow Christ?” ezen a honlapon: rickwarren.org/know-god !

- Miben különbözik az, ahogyan te nézel a lelkileg elveszettekre attól, ahogyan Isten néz rájuk?

- Milyen változást jelent az életedben a János 3:16 verse?

- Ki az a környezetedben, aki lelkileg elveszett, és meg kell értenie, hogy milyen sokat ér Isten szemében? Hogy tudnád elérni őt ezen a héten?






Közösség: Isten védelme a bukás ellen

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT fordítás)

Ki az, aki odafigyel rád?

Szükséged van olyan emberekre, akik megvédenek, kiállnak érted,  megóvnak, segítenek megmaradni a jó úton és figyelmeztetnek. Mindannyiunknak szükségünk van erre, mert mindenkinek vannak vakfoltjai.

A Filippi 2,4 ezt mondja: "Nézzétek a másik érdekét is, ne csak a sajátotokét" (TEV ford). Ha egy olyan igeverset akarsz, ami szembefordul a mai kultúrával, hát ez az! Amerikában az általános nézet az, hogy minden "rólam" szól - az én szükségeimről, az én érdekemről, az én akaratomról, az én ambícióimról.

De a Biblia azt mondja, hogy egymással kellene törődnünk. Egy család vagyunk! Isten családjában testvérek vagyunk, tehát meg kellene védenünk egymást, és segíteni kellene egymásnak a helyes úton maradni.

Szeptember 11. óta sokkal éberebben vigyázunk egymásra. De tudtad, hogy van egy ellenséged, aki sokkal pusztítóbb a terroristáknál is? Igen! Van egy személyes ellenséged, aki ki nem állhat. A neve Sátán. Tönkre akarja tenni az életed,  le akarja rombolni a kapcsolataid, és le akar győzni.

Miért tenne ilyet? Mert nem bánthatja Istent. Amikor nem bánthatsz valakit, mit csinálsz? A gyermekein állsz bosszút. Sátán nem bánthatja Istent, ezért megpróbálja Isten gyermekeit bántani.

Amikor Sátán megtámad, nem egy kis piros ruhában és vasvillával jön és nem azt mondja, hogy "Hu!", hogy rád ijesszen. Hogyan teszi tönkre Sátán az életed? Például olyan szokásokon keresztül, amikkel nem tudsz felhagyni, olyan sérelmeken keresztül, amiket nem tudsz elengedni, vagy bizonyos problémákon és körülményeken keresztül, vagy olyan kapcsolatok által, amelyekbe belehasad a szíved.

A legtöbb keresztény azért válik legyőzötté, mert egyedül akar megküzdeni Sátánnal. Soha nem fogsz egyedül nyerni Sátán ellen. Szükséged van emberekre, akik odafigyelnek rád és segítenek.

Isten egy közösségbe akar helyezni minket, hogy ne bukjunk el. Találnod kell embereket, akik melletted állnak a nehéz időkben és ezt mondják: "Nem hagyjuk, hogy elbátortalanodj. Nem hagyjuk, hogy depressziós legyél. Nem hagyjuk, hogy aggódj. Itt vagyunk veled."

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT ford.)

Beszéljetek róla:

  • Gondolj azokra az időkre, amikor szellemi támadás alatt voltál. Az egyedülléted hogyan befolyásolta azt, hogy mennyire voltál képes szembeszállni a kísértéssel?
  • Amikor úgy érzed, hogy Sátán elkezd támadni, mit tudsz tenni, hogy kihasználd a gyülekezeted vagy házi csoportod támogatását?
  • Hogyan tudod egy olyan barátodat vagy házi csoportban lévő testvéredet bátorítani és támogatni, akinek küzdelmei vannak a szellemi életében vagy az életében?


komment
süti beállítások módosítása