Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A barátok jelen vannak-A szellemileg legkönnyebben sebezhető szerved az értelmed-Az élet felfedezőútján szükségünk van egymásra!-Elkerülni a visszapillantó tükröt- Isten sohasem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen veled

2019. május 13. 10:15 - Andre Lowoa

A barátok jelen vannak


"Ne a saját érdekeiteket tartsátok szem előtt, hanem mindenki a másik javát keresse!" Filippi 2:4

Egy nagyszerű kapcsolat építésének alapja az idő- és energiabefektetés. A mély barátság nem olcsó, nem azonnali, és nem alakul ki véletlenszerűen.

A mély barátságokat döntés előzi meg, szándékosan köttetnek, és céllal születnek.

A Filippi 2:4 azt mondja: "Ne a saját érdekeiteket tartsátok szem előtt, hanem mindenki a másik javát keresse!"

Ha a gyakorlatba ülteted ezt az igeverset, és érdeklődést mutatsz mások iránt, akkor két hónapon belül több barátságod szövődhet, mint az elmúlt két évben, amikor arra vártál, hogy mások mutassanak érdeklődést irántad. Jelenlét hiányában nem lehetsz valakinek a barátja, úgyhogy vésd észbe ezt a két szót: légy jelen! Csupán ennyi: légy ott, és légy jelen. Ha puszta ismeretségnél többre vágysz, ha szeretnél mély, hosszútávú barátságokat, akkor elengedhetetlen a fizikai megjelenés, a jelenlét.

Ha valaki megemlíti, hogy " lélekben veletek leszek a heti házicsoporton", mindannyian tudjuk, ez mit jelent. Semmit! Badarság az egész. Lélekben sehol nem lehet ott lenni. Ha nem vagy ott testben, akkor nem vagy ott, és pont. A barátok megjelennek, és jelen vannak.

Beszéljetek róla

  • Mi tart vissza attól, hogy jelen légy akkor, amikor a barátaidnak szükségük van rád?
  • Kinek van szüksége most a jelenlétedre? Miként leszel jelen, teszed elérhetővé magad számára ma?
  • Kivel vagy mély barátságban? Mi kellett ahhoz, hogy eljuss ide?




A szellemileg legkönnyebben sebezhető szerved az értelmed

„Töltsd meg elmédet olyan dolgokkal, ami jó és dicséretreméltó: olyan, ami igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó” (Filippibeliekhez írt levél 4:8, GNT fordítás).

Minél többet gondolsz valamire, annál nagyobb uralmat vesz feletted; a Biblia épp ezért tanít úgy, hogy „minden olyan gondolattól fuss el, ami gonosz… de maradj a közelében mindannak, ami a jóra késztet” (2. Timóteushoz írt levél 2:22a, TLB fordítás).

A kísértés a figyelmed megragadásával kezd hatalmába venni téged. Ami megragadja a figyelmed, az gerjeszti az érzelmeidet. Ezt követően az érzelmeid kontroll alá helyezik a viselkedésed és megcselekszed, amit az érzéseid diktálnak. Minél inkább arra koncentrálsz, hogy „Nem akarom ezt csinálni”, annál erősebben húz a késztetés magába.

Figyelmen kívül hagyni a kísértést sokkal hatékonyabb, mint harcolni ellene. Amint viszont a gondolataidat másra tereled, a kísértés elveszteni látszik erejéből. Tehát amikor a kísértés felhív téged, ne állj le vele vitatkozni – csak tedd le a telefont.

Néha ez azt jelenti, hogy fizikálisan hagysz el egy szituációt, amiben megkísértetsz. Nos, ez az a helyzet, amikor teljesen rendben van, hogy elfutsz. Kelj fel és kapcsold ki a tévét. Hagyd el a társaságot, ahol kibeszélnek embereket. Menj ki a moziból a film közepén. Maradj távol a méhektől, annak érdekében, hogy ne csípjenek meg.

Szellemi értelemben az elméd a legsebezhetőbb szerved. A kísértés erejének tompítása érdekében foglald le azt Isten Szavával és jó gondolatokkal. Úgy győzöd le a rossz gondolatokat, hogy valami jóra gondolsz. Ez a működési elv: Győzd le a gonoszt jóval (Rómaiakhoz írt levél 12:21).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor egy kísértés kellős közepén vagy, milyen „igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó” gondolatok juthatnak eszedbe, ahelyett, hogy magára a kísértésre koncentrálnál?
  • Figyeljük és kontroll alatt tartjuk azt, hogy mennyi információt nyerünk a médián keresztül, így fékezve a kísértést. Milyen változtatások lehetnek esedékesek számodra, ha TV-ről, filmekről és közösségi médiáról van szól?






Az élet felfedezőútján szükségünk van egymásra!

„Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen,  növekedjen és tele legyen szeretettel.” (Efezusiakhoz 4:16 NLT fordítás)

youth-share-gospel.jpg

A Biblia a Kolossé-levél 2:6-7-ben ezt írja: „Mivel elfogadtátok Jézus Krisztust, az Urat, járjatok is őbenne” (ESV fordítás). A Biblia gyakran hasonlítja az életet a járáshoz, mert az élet nem egy helyben való üldögélés. Egy felfedezőutazáson vagyunk! Végig az Újszövetségben arra intenek minket, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban, engedelmességben és a Szentlélekben.

De Isten szerint nagyon fontos az, hogy ne egyedül járjuk az életutunkat. Ennek semmi köze ahhoz, hogy egyedül élsz vagy házas vagy, és a házasság nem oldja meg a kérdést. A közösség a lényeg. A közösséget pedig a szellemi családodban, a Krisztus Testében találod meg.

Néhányan most ezt kérdezitek: "Mi rossz van abban, ha egyedül járok?  Nekem ez így jó, mert a saját tempómban tudok haladni, és senkire se kell várnom.”

Lehet, hogy szeretsz egymagadban járni, de szükséged van másokra is az élet útján. Hadd soroljak fel három okot, hogy miért:

  1. Mert biztonságosabb. Előfordult már, hogy éjszaka egy sötét sikátoron vagy egy hosszú országúton kellett egyedül menned? Egy kicsit félelmetes. Biztonságosabb, ha másokkal együtt megyünk az életben is.
  2. Mert segítséget és támogatást kapunk. Egy régi zambiai közmondás szerint „Ha egyedül futsz, gyorsan futsz, de ha együtt futtok, messzire juttok.” Az élet nem egy 50 méteres síkfutás, hanem egy maraton! Csak úgy tudjuk eredményesen és nem kiégve befejezni a versenyt, ha a kapcsolatainkon keresztül más embereket is bevonunk az életünkbe.
  3. Mert bölcsebb és okosabb dolog. Többet tanulsz, ha nem egyedül, hanem másokkal mész az úton. A Példabeszédek 28:26 ezt mondja: „Aki a maga eszében bízik, az ostoba.” Más szavakkal: ha te vagy az egyedüli, aki gondol valamit, de senki nem ért veled egyet, akkor könnyen meglehet, hogy rossz irányba mész. Amikor egyedül jársz az életben, nincs aki figyelmeztessen: „Letértünk az ösvényről. Vissza kell találnunk, és a jó irányba kell mennünk.”

 Az Efézusi-levél 4:16 ezt mondja: „Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen, növekedjen és tele legyen szeretettel.” (NLT fordítás).

Kell, hogy legyenek más emberek az életedben, hogy segítségükkel azzá a személlyé válhass, akinek Isten megteremtett. Az élet a kapcsolatokról szól. Isten szeretet, és Ő azt akarja, hogy tanuld meg szeretni Őt és másokat. Ez a két legnagyobb lecke az életben.

 Beszéljetek róla

  • Milyen mintát mutat a bibliai közösség a világnak?
  • Kik azok az emberek, akikkel járhatsz az életben és akikkel segíthetitek egymást?
  • Hogyan ápolod aktívan ezeket a kapcsolatokat, hogy erősebbé tedd őket?




Elkerülni a visszapillantó tükröt

"Rakd rendbe a szívedet Jób. Nyúlj ki Isten felé...Azután nézz szembe a világgal, erősen és bátran. Akkor minden gondod el fog tűnni az emlékezetedből, mint az árvíz, ami elmúlt, és elfeledkeznek róla" (Jób 11:13, 15-16 - GNT fordítás)

Sokat tanulhatsz, ha visszanézel a múltadra. Hallottad a mondást: "Akik nem tudnak visszaemlékezni a múltra, arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt." Ez igaz - de csak egy része a történetnek. Nem tudod begyógyítani a legáthatóbb, mély sebeket csupán azzal, hogy a múltadra figyelsz. Hogy legyőzd az az óriásokat, előre felé kell nézned.

Túl gyakran próbálunk gyógyulást találni úgy, hogy a visszapillantó tükrünkbe nézünk. Ha ezt tesszük, inkább ütközés vár ránk, mint gyógyulás.

A Jób 11-ben Isten tisztán elmondja nekünk, hogyan szabadulhatunk meg a fájó emlékektől, és hogyan tudunk továbbmenni az életünkben. Azt mondja: "Rakd rendbe a szívedet Jób. Nyúlj ki Isten felé...Azután nézz szembe a világgal, erősen és bátran. Akkor minden gondod el fog tűnni az emlékezetedből, mint az árvíz, ami elmúlt, és elfeledkeznek róla" (Jób 11:13, 15-16 - Angolból szabadon fordítva)

Először, tedd helyre a szívedet. Azt tedd, ami helyes - nem számít, hogy mit tesz a másik. Mindig jobb megbocsátani azoknak, akik bántottak.

Másodszor, nyúlj ki Isten felé. Hívd be Jézust minden egyes szobába, ami a házadban van. A helyzet gyakran az, hogy már behívtuk Őt az előszobánkba (elfogadtuk Jézust személyes Megváltónknak) - de a szobába, a konyhába vagy a garázsba nem.

Harmadszor, nézz szembe a világgal újra. Ne bújj el egy kagylóba, ne húzódj vissza az újabb fájdalomtól való félelmedben. Lépj tovább. Tanulj meg újra élni.

A múltad nem a jövőd. Nem számít mit tettél, kivel tetted, vagy milyen hosszú ideig tetted azt. Isten az Igében mindenhol megbocsát a gyilkosoknak, házasságtörőknek, a "lazsálóknak", és arra használja őket, hogy az Ő munkáját végezzék a világban.

Előtted is nagyszerű jövő áll! Rakd helyre a szíved, nyújtsd a kezed Isten felé, és nézz szembe újra a világgal!

És engedd, hogy Isten valami hihetetlen dolgot tegyen rajtad keresztül.

Beszéljünk róla:

* Miért olyan könnyű a múltba nézni, amikor a fájdalmon próbálunk győzedelmeskedni?
* Kinek kell megbocsátanod ahhoz, hogy "helyre tedd a szívedet"?
* Amint Isten felé nyújtod a kezed gyógyulásért, még melyik szobába kell Őt behívnod?
* Hogyan bújsz páncél mögé, amikor a fájdalommal próbálsz elbánni az életedben?




Isten sohasem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen veled



„Úgyhogy már nem vagy szolga, hanem fiú, ha pedig fiú, akkor Isten akaratából örökös is.” Gal 4: 7 (Új fordítású Biblia)


Itt van három bátorító tényező, hogy emlékeztessenek Istenről:

Isten sohasem túl elfoglalt –

„Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja.” (Zsolt. 145:18)

Ő sohasem túl elfoglalt, hogy beszélgessen veled. Mindig közel van. Soha nem mondja azt, hogy „majd egy másik alkalommal…”

Isten szereti, ha megismerteted Vele a szükségeidet –
Nem bosszús a kéréseidtől.

„Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?” (Máté 7:11)

Istennek fontosak a sérüléseid, a fájdalmaid –

„Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsolt 34:19)


Ami neked fáj, az Istennek is fáj. Ami téged bánt, az Istent is bántja. Ő itt van és törődik veled.
Ez Isten jó híre.




komment
süti beállítások módosítása