Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Átváltás egy új hangsávra-Gyermeknevelés: soha nem késő a vezetést elkezdeni-Hogy hagyjunk családi örökséget-Hogyan felejthetne el téged Isten?-Hogyan szabadít meg minket a Szentlélek az ellenőrizetlen gondolatoktól-Jézus a reménytelenséget végtelen

2019. május 12. 10:38 - Andre Lowoa

Átváltás egy új hangsávra

„Engedd Istent, hogy egy új emberré változtasson téged a gondolkodásmódod megváltoztatásával.” (Róma 12,2a NLT fordítás)

Valójában az emberek semmit sem felejtenek. Valahol elrejtve az elmédben ott van az évfordulótok dátuma, a SuperBowl meccs eredménye, amit 10 éves korodban láttál, és az a nap, amikor a gyerekednek kihullt az első foga.

Talán nem emlékszel mindezekre, de az emlékek mind ott vannak.

Az a jó hír, hogy az agyad mindent elraktároz. A rossz hír pedig az, hogy az agyad mindent elraktároz. Az agyad nem tud különbséget tenni a képzeletbeli dolgok és a valóság között, a hazugságok és az igazság között.

Mindenféle szemetet elraktároztál már az agyadban. És nagyon sokszor éppen erre a szemétre alapozva hozol döntéseket.

Gyerekként kérdés nélkül mindent elhittél, amit a felnőttek mondtak, mert ők felnőttek voltak és tekintéllyel bíró személyek. Mint például:

Rendezetlen vagy.

Te soha nem leszel jó matekból.

Mindig küzdeni fogsz a súlyoddal.

Valóban senki se szeret téged igazán.

Túl félénk és szégyenlős vagy.

Nem igazán tudsz sokat kínálni.

Soha nem leszel olyan jó, mint a testvéred.

Szégyenlem magam miattad!

Mindezek hazugságok voltak akkor is és most is. De mégis elhitted őket.

Ki kell cserélned a fejedben játszódó kazettát. A hazugságokkal teli kazettát át kell cserélned Isten szavának az igazságaira. El kell raktároznod az Isten szavának igazságait a szívedben.

„Engedd Istent, hogy egy új emberré változtasson téged a gondolkodásmódod megváltoztatásával.” (Róma 12,2a NLT fordítás) Hogyan tudod megváltoztatni a gondolkodásodat? Csakis úgy, ha az igazság kazettáját kezded el hallgatni.

Kérd Istent, hogy gyógyítsa meg az emlékeidet. Mond el Istennek, hogy „Uram, szükségem van, hogy Te gyógyítsd meg bennem az elutasítás, a bűn, a harag, a bűntudat, és a sértések emlékeit. Mindezek fájnak. Kérlek, gyógyíts meg!”

Töltsd meg a gondolataidat Isten szavával. Minél több igazság van az elmédben, annál több hazugság törlődik ki onnan. Ez a helyettesítés elve. Ahelyett, hogy minden idődet a televízió előtt vagy zenehallgatással pazarolnád, töltsd meg az elmédet Isten szavával.

A pszichológia évekig azt tanította, hogy az önbecsülésünk aszerint alakul, ahogy a számunkra legfontosabb ember gondolkodik rólunk.

Tedd Jézust életed legfontosabb emberévé és az mindent megváltoztat. Isten Igéje azt mondja rólad, hogy szerethető vagy (János 3,16), képes (2Péter 1,3), értékes (Lukács 12,6), minden bűnöd megbocsátható (Zsolt 103,12) és használható vagy a szolgálatra (Efézus 4,12).

Engedd, hogy életed ezen az új hangsávon játszódjon és minden megváltozik!

Beszéljünk róla:

* Melyek azok a múltbeli kazetták, amelyeket hajlamos vagy újra és újra lejátszani az elmédben?
* Mit mond Isten Igéje ezekről az újra és újra lejátszott hazugságokról?




Gyermeknevelés: soha nem késő a vezetést elkezdeni

"…én őértük odaszentelem magamat, hogy ők is megszentelődjenek az igazsággal." (János 17:19)

Jézus tudta, hogy nem lesz a tanítványokkal örökké. Tudta az Utolsó Vacsorán, hogy a kereszten fogják feszíteni pár órán belül. Ezt imádkozta: "Többé nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te neved által…" (János 17:11)

Nem leszel örökké a gyermekeid mellett. A gyermeknevelés egy időszak. Nem fog örökké tartani, de soha nem késő elkezdenia nevelést.

Lehet, hogy már nagyszülő vagy, lehetsz lelki vezető az unokáidnak.

Viszhangozhatod Jézus imádságát, így mondva: "Istenem, mielőtt elhagyom ezt a földet, segíts, hogy tudomására hozzam gyermekeimnek, unokáimnak az Isteni igazságot. Mielőtt őket hátrahagyom, hogy veled találkozzam, vezess, hogy jó gondnoka legyek azoknak akiket rám bíztál. Így a te kezedbe tudom helyezni őket, tudva, hogy te mindig vigyáztál és vigyázni fogsz rájuk."

Beszéljetek róla --

Mit látnak a gyermekeid, mihez kötődsz?
Mihez kötődni szeretnéd, hogy lássanak?







Hogy hagyjunk családi örökséget


"Gondoljunk egymásra és segítsük egymást, hogy kimutassuk a szeretetet és jó cselekedeteket tegyünk" (Zsidók 10:24 - NCV fordítás)

Egy nagyszerű család arra tanítja a gyermekeit, hogy nem ők a világ közepe. Arra tanítja a gyermekeit, hogy Isten alkotta őket és formálta őket egy küldetésre. Elkötelezettségre, szolgálatra, bőkezűségre és imára tanít. Az átlagos család nem tesz ilyet. Egy nagyszerű család viszont igen.

Elsősorban a szüleim miatt vagyok az az ember aki ma vagyok. Belémneveltek pár olyan értéket ami miatt törődöm az emberekkel.

A szüleim nagyon, nagyon szegények voltak, de mindketten rendelkeztek a vendéglátás ajándékával. Annak ellenére szerettek másoknak adni, hogy nekik nem volt sok. Vidéken éltünk, és az apukám egy holdnyi területet beültetett mindenféle zöldségekkel. A családunk nem bírt volna megenni annyi ennivalót, viszont ő ezt azért tette, hogy másoknak adhasson, mert pénzt nem tudott adni. Szóval mindig többet ültettünk és aztán odaadtuk olyan embereknek akik szükségben éltek.

Az otthonunk mindig tele volt emberekkel. Ha valakinek fájdalma volt, akkor hozzánk jot. Ha úton voltak, beugrottak hozzánk. Ha nehézségeken mentek keresztül, akkor átjöttek hozzánk. Ha egy hires keresztény vezető átutazott a városon, akkor bejött hozzánk. Egy nap az apukám összeszámolta, hogy egy év alatt hány adag ételt készített el anyukám a vendégeknek. Több mint ezer adagot! Úgy nőttem fel, hogy megtanultam az "add át az életedet" hozzáállást, és hogy ez nem rólam szól. Arról szól, hogy segítsek másokon.

Ezt teszik a nagyszerű családok. Azt tanítják meg egymásnak, hogy hogyan mutassák ki a szeretetet és hogyan tegyenek jót. A jó cselekedeteket szolgálatnak hívjuk. 

Egy jó példa erre Kornélisz családja az Apostolok cselekedeteiben: "Egész háza népével együtt kegyes és istenfélő ember volt, aki sok alamizsnát osztogatott a népnek, és szüntelenül könyörgött Istenhez.” (ApCsel 10:2, Újfordítás)

Milyen remek örökség! Ugye milyen jó lenne, ha ezt egyszer rólad és a családodról írná valaki?

Mondd el ma ezt az imádságot: „Drága Jézus Krisztus! Szeretnék nagyszerű életet élni. Emellett nagyszerű családot szeretnék. Tudom, hogy egyik sem valósulhat meg, ha csak magamnak élek. Ezért ma átadom magam Neked. Én és az én házam népe az Urat fogjuk szolgálni. Szeretném, ha a családom a játék és a nevetés helye lenne, és nem csak a munka és a negativitás jellemezné. Szeretném, ha a családon belül folyamatos fejlődésre bátorítanánk egymást. Szeretném, ha a családom egy biztos pont és menedék lenne másoknak a vihar idején. Segíts megvédenem a családom –  nem csak a testüket, de a lelküket is. Azt akarom, hogy a családom Téged szolgáljon azzal, ahogyan másokat szolgál. Segíts megtalálni a küldetésünket, a célunkat és a célt aminek a véghezvitelére a családunkat formáltad. Segíts, hogy kétfókuszú legyen a látásom: hogy ne csak magamról és a családomról gondoskodjak, de arra is megtanítsam őket, hogy az egész világra gondjuk legyen. Hadd lehessünk az odaadás, a szolgálat, a nagylelkűség és az imádság példái. Erre egyedül nem vagyok képes, Uram. Ezért arra kérlek, hogy gyere be az életembe és vedd át a teljes irányítást minden terület fölött. Kérlek adj nekem erőt, hogy azt tegyem, ami helyes. A Te nevedben. Ámen."

Adj reményt, ossz meg egy imát vagy bátorítást a kommentekben és beszélgessetek róla!









Hogyan felejthetne el téged Isten?

"(Jézus) felnézett Zákeusra és nevén nevezte: "Zákeus!"" (Lukács 19,5a LB ford.)

Zákeust egész életében gúnyolták és elutasították először is a megjelenése, másodszor a bűnös életvitele miatt. Jézus nem csupán ránézett, hanem ki is fejezte, hogy ismeri őt azáltal, hogy megszólította. Képzeld el, hogy sokkolhatta ez a hír Zákeust! Honnan tudhatta Jézus a nevét?

Isten nem csak azt tudja, hol vagy, hanem azt is tudja, ki vagy te. Tisztában van azzal, min mész keresztül, miért kell ezt átélned és hogy hogyan érzed magad. Jobban ismer téged, mint te önmagad. Személyesen törődik veled.

Zákeus neve azt jelenti: "a Tiszta". Valószínűleg ez az utolsó dolog, amire gondoltál volna egy korrupt kormányzati tisztségviselővel kapcsolatban. Minden volt, csak épp tiszta nem. És mégis, Jézus a nevén nevezte Zákeust: "Hahó, Tiszta, ma este meglátogatlak." Jézus azt erősítette meg a szavaival, amit ő Zákeusban látott, nem azt, ami valójában volt.

Talán azért félsz attól, hogy közel kerülj Jézushoz, mert azt hiszed, hogy leszid amiatt, amit rosszul tettél. De Jézus inkább meg akar téged erősíteni. Tudatni akarja veled, mennyire szeret.

"Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? De ha ő meg is feledkeznék, én akkor sem feledkezem meg rólad! Íme, a tenyerembe véstelek be..." (Ézs 49, 15-16a NLT ford.)

Amikor Jézus meghalt a kereszten, kitárta a kezét és a katonák átszögezték azokat, a te neved volt azokba beleírva. Amikor a mennybe érsz, senki máson nem lesznek sebek, csak Jézuson. Az örökkévalóságig fogja viselni azokat, hogy emlékeztessen, mennyire szeret és hogy ezáltal azt üzenje: "Szerinted képes lennék elfelejtkezni rólad? Lehetetlen! Nézd, ezek a sebek mutatják, milyen sokat jelentesz számomra."

Beszéljetek róla:

- Milyen érzést kelt benned az a gondolat, hogy Isten jobban ismer téged, mint te magad?

- Melyek azok az ajándékok, amiket mások már felfedeztek benned, de te nem ismered el azokat?

- Mi az a múltbeli vagy éppen aktuális küzdelmeiddel kapcsolatban, ami miatt megkérdőjelezed Isten irántad érzett szeretetét?





Hogyan szabadít meg minket a Szentlélek az ellenőrizetlen gondolatoktól

"Azok, akik bűnös természetüket követve élnek, elméjükkel is azon gondolkodnak, amit e bűnös természet szeret; de azok, akik a Szentlélekkel összhangban élnek, elméjükkel is olyan dolgokon gondolkodnak, melyeket a Szentlélek szeret." (Róm. 8:5 NIV)

A régi, bűnös természetünk és az új krisztusi természetünk között egy harc zajlik bennünk, és ha győztesen szeretnénk ebből a csatából kikerülni, akkor ehhez a gondolkodásmódunk megváltoztatásra van szükségünk.

Sátán kísértést jelentő gondolatokat ad, Isten viszont olyan gondolatokat ad nekünk, melyek inspirálnak bennünket. Melyiket fogjuk választani?  Róm. 8:6 ezt mondja: "A bűnös ember elméje halál, de a  Lélek által ellenőrzött elme pedig élet és béke." (NIV)

Nem ismerek olyan embert, aki ne az életet és békességet választaná a halál helyett. Viszont az igazság, hogy az elménk olyan gondolatokkal van tele mindig, melyek saját magunk ellenségei. Akkor most mit tegyünk?

Hogy a Szentlélek hogyan szabadít meg bennünket az ellenőrizetlen gondolatoktól? Íme, itt van, - a helyettesítés elvének a segítségével! Bármit, amit az életedben szeretnél megváltoztatni, nosza rajta, változtasd meg,  ne állj ellene a változásnak. Cseréld le azt a dolgot.

Ha televíziót nézel éppen, és olyan műsor következik, amelyről tudod, hogy rosszat tenne neked, ha megnéznéd, válts csatornát, nézz meg valami jobb műsort. Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, de a gondolataid a cigarettázás körül forognak, próbáld a gondolataidat valami másra terelni. A Biblia arra tanít minket, hogy a régi gondolkodásmódunkat cseréljük le egy új gondolkodásmódra.

Amikor valami pozitív dologról kezdesz el gondolkodni egy negatív helyett, valami jóra gondolsz valami kellemetlen/bűnös helyett, akkor a régi kívánságok el fogják veszíteni a vonzerejüket, és többé nem fognak vonzást gyakorolni rád.

Hívd be a Szentlelket, az elmédbe, és enged is meg neki, hogy szabadon hozzáférhessen ahhoz, hogy segítsen neked helyettesíteni azokat  az ellenőrizetlen gondolatokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

•    Új ötleteket kérj, hogy adjon neked a Szentlélek, melyeken  gondolkodj, hogy ezekkel cseréld le, a régi, rossz gondolataidat. Mond el ezt az imát: "Kedves Szentlélek, engedélyt adok neked, hogy bármikor gondolatokat adj nekem, mindenre nyitott vagyok, és el fogom fogadni azokat, és megnyitom az elmémet neked.”

•    A Szentlélek a Szentírást is fogja használni, hogy a gondolataidat  Istenre irányítsa. Ha még  nem szoktál rá, hogy a Szentírás igéit kívülről megtanuld, kezd el ma, akár egy barátoddal együtt, hogy emlékezhess Isten szavára, amikor majd a leginkább szükséged lesz rá.



Jézus a reménytelenséget végtelen reménységgé formálja át

,,Ez azért történt, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat. Ő megszabadított minket… és ezután is meg fog szabadítani. Ő benne reménykedünk, hogy a jövőben is mindig megszabadít”  (2Korintus 1:9-10)

Bármilyen helyzetben is vagy,  most mit vársz Istentől, hogy mit tegyen? Vannak közöttetek olyanok, akik egyáltalán nem is várnak semmit tőle. Isten viszont sokszor annak alapján cselekszik az életedben, hogy te mit vársz tőle. Ezt nevezik hitnek!

Pál tudta ezt. A Biblia a 2Korintus 1:9-10-ben ezt mondja : ,,Ez azért történt, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat. Ő megszabadított minket… és ezután is meg fog szabadítani. Ő benne reménykedünk, hogy a jövőben is mindig megszabadít.”

A hit hatodik szakasza tehát a szabadítás.

A zsákutca célja, hogy megtanítson téged Istenben bízni. Miért engedi Isten hogy rossz dolgok történjenek, és hogy a dolgok kicsússzanak az irányításunk alól? Azért, hogy megtanítson arra, hogy őbenne bízzunk, és ne magunkról gondoljuk, hogy milyen zseniálisak és okosak vagyunk.

És mit ígér Isten azok számára, akik benne bíznak? Azt, hogy megszabadít - eddig is megszabadított, és ezután is mindig meg fog szabadítani.

Amikor Isten megszabadít téged, azt három különböző módon teszi:

  1. Isten a körülmények által szabadít meg. Isten néha csodával határos módon változtatja meg a körülményeket, és a Vörös-tenger kettéválik. Ez sokszor megtörténhet az életedben, de talán nem minden esetben lesz így.
  2. Isten egy személyes változáson keresztül szabadít meg. Isten a körülmények megváltoztatása helyett téged változtat meg belülről. Új álmot, új látást ad neked, vagy megváltoztatja a hozzáállásodat, és más szemszögből kezdesz el látni egy dolgot.
  3. Isten végső szabadítása a Mennyországban lesz. Isten ígéretei között nem szerepel az, hogy minden földi fájdalmadat elvesz, vagy hogy minden problémádat megoldja. Mivel a Földön vagyunk, vannak fájdalmaink, bánataink és szenvedéseink. A végső szabadítás egy nap a Mennyországban lesz, ahol nincs fájdalom, nincs bánat, nincs szenvedés és nincs lelki fájdalom sem.

Csak egyetlen mód van arra, hogy a Mennyországba kerüljünk. Jézus ezt mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jöhet az Atyához, csakis én általam.” (János 14:6) Amikor zsákutcában vagy, Jézus a reménytelenséget reménnyé tudja változtatni.

Zsákutcában vagy? Akkor most ezt a problémát vagy élethelyzetet és a saját életed tedd le Jézus Krisztus elé, és add át neki.

Beszéljetek róla
- Függetlenül attól, hogy a hitnek milyen szakaszában vagy jelenleg, te mit vársz most Istentől, hogy mit tegyen az életedben?

- Rábíztad már az életed Jézus Krisztusra? Hogyan változtatta ez meg a hozzáállásodat az életedben lévő nehézségekhez vagy zsákutcákhoz?






Villámhír: Isten irányítja az időt, a naptárak a döbbenetet fejezik ki

"Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk,mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók." 2Kor 4, 17-18


Lehet, hogy meglepetésszerűen hat naptárainknak, okos telefonjainknak és ébresztő óráinknak, de Isten az, aki az időt irányítja. A legtöbb, amit ezek az eszközök tenni tudnak, hogy mérik az idő múlását.

Isten teremtette az időt és felhasználja, hogy irányítson és vezessen minket a prioritások felállításában. Hajlamosok vagyunk a mában és a jövő hét terminusaiban gondolkodni, de Isten azt szeretné, ha szemeinket az örökkévalóságra szegeznénk. Ezért tanítja azt Rick pásztor nekünk, hogy tíz évvel előre nézzünk - ennek az évtizednek a végére. Hol szeretne Isten látni minket akkor? Melyek kell legyenek a prioritásaink, ha mi is oda szeretnénk eljutni, ahol Isten szeretne látni?

Miért van szükségünk arra, hogy ennyire előre tervezzünk? A mi időnknek egyszer csak vége lesz. Ez csak egy időszakos eszköz, amit Isten felhasznál, hogy bevigyen az örökkévalóságba. Mi van akkor, ha csak tíz éve van hátra az életedből? Hogyan alakítanád másképp az időbeosztásod? Mi akadályoz abban, hogy már most úgy alakítsd?

Miért van szükségünk arra, hogy ennyire előre tervezzünk? Az idő gyorsabban száll, mint gondolnánk. Tudom, te is tudnál mesélni, de amikor az idősebbik fiam 9 éves volt, azt gondoltam:" Wow, fele úton járunk a 18 felé. Hová repült az idő? " Aztán, pillanatok alatt 16 lett a a fiam. Mit tennél a hátramaradt idővel, amit Isten adott neked a gyerekeiddel? Melyek lennének a prioritásaid?

Emlékezz a következőkre:

"Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz." (Zsid 13,8). Az idő nem tudja csökkenteni Krisztus irántad való szeretetét vagy az erejét amivel életeden dolgozik. Ő ott van a múltadban, Ő jelen van most, és Ő ott van a jövődben. Jézussal munkálkodva soha nem késő, hogy újra elkezd.

"Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy őrváltásnyi idő éjjel."(Zsolt 90,4). Isten azon munkálkodik, hogy bevigyen az örökkévalóságba, nem csak azon, hogy átvigyen a jövő heten. Dicsérd Isten kegyelméért és azért az erős szeretetéért amivel azt akarja, hogy vele töltsd az egész örökkévalóságot.
komment
süti beállítások módosítása