Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Fogadd el gyermekeid egyediségét-Isten segítségével ép kapcsolatokat építs-Istenre vársz? Ne félj, ne idegeskedj, ne lankadj

2019. május 05. 10:38 - Andre Lowoa

Fogadd el gyermekeid egyediségét

"Ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden emberben." 1 Korinthus 12:6b GW (angol fordítás alapján)

A családodban minden gyermek különböző és egyedi. Még az ikerek sem ugyanolyanok. Szülőként fel kell ismerned és értékelned kell minden egyes gyermek személyiségét.

Az 1 Korinthus 12:6b azt mondja, hogy "Ugyanaz az Istenalkot minden ajándékot minden emberben." (GW, angol fordítás alapján) Isten mindenkit különbözőnek teremtett, mert egyébként a világ hihetetlenül unalmas lenne. És sok elvégezetlen munka lenne. Ha mindannyian ugyanazt kedvelnénk, akkor sok olyan dolog lenne, amit senki sem szeretne megcsinálni, és ezek egyszerűen nem lennének elvégezve.

Honnan tudhatod, hogy mikor fogadtad el gyermeked egyediségét? Ez egyszerű: Nem ragaszkodsz ahhoz, hogy olyanok legyenek, mint te. Isten a saját képmására alkotott bennünket, és most szülőkként mi is a saját képmásunkra akarjuk formálni a gyermekeinket. Nyíltan vagy titkon azt mondjuk, hogy "Olyannak kell lenned, amilyen én vagyok. Úgy kell gondolkodnod, ahogy én gondolkodom. Úgy kell kedvelned dolgokat, ahogy én teszem. Azokban a dolgokban kellene jól teljesítened az iskolában, amelyekben én is jó voltam."

Az üzenet hangosan és tisztán hangzik a gyermek számára: " Nem lehetsz önmagad. Az egyetlen módja annak, hogy szeretetet, elfogadást vagy elismerést kapj, az, ha olyan leszel, mint anya és apa.

A gyermekek nem dolgok, hogy megformázzuk őket, hanem emberek, akiket ki kell bontakoztatni. Az életben ne az legyen a célod, hogy saját képedre formázd a gyermekeidet. A célod az legyen, hogy segíts a gyermekeidnek felfedezni, hogy Isten kinek alkotta meg őket. Isten szuverén módon azt választotta, hogy olyanoknak alkotja meg a gyermekeidet amilyenek. Olyan módon szőtte össze őket, hogy neked már nincs tennivalód velük. Amikor a gyermeked olyan dolgokat tesz, amelyek számodra annyira idegenek, hogy ezt mondod "Melyik bolygóról jöttél?", bíznod kell Isten bölcsességében és fel kell ismerned, hogy Ő pontosan tudja, hogy a gyermekeidnek és neked mire van szükségetek. Benneteket egy családban helyezett el az Ő különleges célja miatt.

Bészéljünk róla:

* A szülők számára azért nehéz feladat, hogy segítsenek gyermekeiknek felismerni az egyediségüket, mert a világban két nyomás van, ami versenyzik egymással: az alkalmazkodás és az összehasonlítás nyomása. A barátaiddal beszélj arról, hogy ezek mit jelentenek.
* Hogyan segítesz a gyermekeidnek megérteni az egyediségüket, ezen nyomások ellenére?
* Te felfogtad már a saját egyediségedet? Hogyan mutatsz példát a gyermekeid számára abban, hogy rendjén van az, ha az emberek különböznek, hogy Isten sohasem követ el hibát, és hogy mi is az Ő képmására vagyunk alkotva?




Isten segítségével ép kapcsolatokat építs


[Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb parancsolat] az, hogy "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" A második [legfontosabb parancsolat] ez: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!" Nincsen ezeknél nagyobb parancsolat." (Mk 12:30-31)

Tegnap a személyiségünket befolyásoló öt tényező közül az elsőről beszéltünk. Mindannyian csodálatosan komplexek, összetettek vagyunk – a sok hibánkkal együtt – , és amíg nem fogadjuk el, akik vagyunk – a hibáinkkal együtt – , addig nem tudjuk megtenni az életünkben azokat a változásokat, amik a személyiségünk valóságos átformálódást eredményezik.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségedet: a kapcsolataid. Az emberi kapcsolataid adnak célt és értelmet az életednek és alakítják a személyiségedet. Ha rendezetlen vagy rosszul működő kapcsolatokban nőttél fel, akkor felteszed talán a kérdést, hogy mi a célja az életednek, vagy esetleg nem stabil a személyiséged.

A Márk 12:30-31-ben Jézus azt mondja, hogy a legfontosabb, amit tennünk kell az, hogy szeressük Istent és szeressük az embereket. Az élet nem arról szól, hogy mit érsz el, milyen javakat szerzel meg, mennyire vagy népszerű vagy mennyire vagy fontos és befolyásos ember. Az élet arról szól, hogy mennyire tudsz szeretni másokat.

Három akadály van, amiért nem tudunk Isten akaratának megfelelően szeretni:

1. Egyikünk sem tökéletes. Nincs tökéletes kapcsolat, mivel nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt bennünket. Ádám és Éva esetében történt először az, hogy megromlott a kapcsolat közöttük és Isten között, illetve kettőjük között is. A bűn elválasztotta őket Istentől és egymástól. Azóta is csak mentegetőzünk és vádoljuk azokat az embereket, akiket szeretünk.

3. Minél jobban el vagyunk választva Istentől és egymástól, annál inkább félünk bizonyos dolgoktól. Például vágyunk arra, hogy valakivel nagyon közeli kapcsolatba kerüljünk, de félünk attól, hogy ezáltal sebezhetőek leszünk. Vágyunk az elfogadásra, de félünk az elutasítástól.

Te a kapcsolataid "végterméke" vagy. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a személyiségedet főleg az határozza meg, hogy mit gondolsz, hogy az életedben legfontosabb szerepet játszó emberek mit gondolnak rólad. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy Jézus legyen a legfontosabb személy az életedben, aki feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunknak sokféle kapcsolata van – van, amelyik egészséges, és van, amelyik sérült. Lényeges, hogy egészséges kapcsolataink legyenek, mert ezeknek nagyon nagy szerepük van a személyiségünk alakulásában. Akiknek egészséges kapcsolataik vannak, azokban nem merül fel a kérdés, hogy ”Számít az életem?”

Talán eddig nem volt semmi beleszólásod abba, hogy hogyan alakult az életed. De Isten elküldte Fiát, a Szabadítódat, hogy mostantól kezdve neked is "nyerő lapjaid" legyenek. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz kapcsolataid voltak eddig az életedben, csak azzal kell elszámolnod majd, hogy mit teszel a meglévő kapcsolataidban most.

Hagyod-e, hogy Isten befolyásolja a kapcsolataid? Függetlenül a múltban átélt nehézségektől, fogsz Istenben bízni a jövőddel kapcsolatban? Ápolod, véded és építed majd a kapcsolataidat, hogy életed még inkább Isten dicsőségére váljon?

Határozd el még ma, hogy Isten segítségével ép és egészséges kapcsolatokat fogsz építeni.

Holnap megnézzük a harmadik és negyedik tényezőt, ami befolyásolja a személyiségünket: a körülményeket és a tudatunkat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek milyen szerepe van az emberi kapcsolataidban?
  • Mit jelent az, hogy a múlt nehézségeitől függetlenül valaki bízik Istenben a jövőjével kapcsolatban?
  • Hogyan lehet úgy ápolni, védeni és építeni a kapcsolatainkat, hogy az életünk még inkább Isten dicsőségére váljon?






Istenre vársz? Ne félj, ne idegeskedj, ne lankadj

"Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!" (Zsoltárok 103:2)


Amikor az álmaink beteljesedése késlekedik, sok dolgot hajlamosak vagyunk elfelejteni. Elfelejtjük, hogy mit is álmodtunk. Elfelejtjük, hogy mit tett értünk Isten, elfelejtjük jóságát, amit addigi életünk során megtapasztaltunk. Elfelejtjük, hogy Isten velünk van. Megfeledkezünk Isten erejéről.

Ez volt a 4-ik hiba, amit az izraeliták elkövettek a pusztában: "...nem gondoltak nagy szeretetedre, hanem engedetlenek voltak a tengernél, a Vörös-tengernél. De az ÚR megszabadította őket nevéért, hogy megismertesse hatalmát. ...De csakhamar megfeledkeztek tetteiről, nem bíztak tervében." (Zsoltárok 106:7b-8, 13)

Hihetetlen, hogy mennyire rossz volt az emlékezetük! Isten 10 csapást mért az Egyiptomban lakókra, csakis azért, hogy megmentse népét, és Izrael fiai néhány nappal később a Vörös tengernél már el is felejtették, mondván: "Mind meghalunk!" Elfelejtették mit tett értük Isten, ezt követően Isten csodát tesz, és kettéválasztja a tengert. Átsétálnak a túlsó partra, és azonnal elfelejtik ezt a csodát is és sírnak, hogy "Szomjan fogunk halni!" Isten csodával határos módon gondoskodik vízről. Az izraeliták pedig ezt is elfelejtik és panaszkodnak ismét: "Éhen fogunk halni!" Mindent elfelejtenek.

Ennek ellenére ne ítéljük őket el, mert pont ugyanezt csináljuk mi is. Amikor valamire várnunk kell, akkor úgy teszünk mintha Isten még sosem tett volna értünk semmit. Munkálkodott érted Isten a múltban? Persze hogy igen, és számíthatsz rá hogy megteszi holnap is, meg holnapután és azután is.

Ahelyett hogy elfelejtenéd, emlékezned kell Isten ígéreteire. Több mint 7000 van belőlük a Bibliában. Ha bármikor problémád van, keress egyet, például a 2 Timóteus 2:13-ban leírtakat: "Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja." Az ígéretek pedig mindig nagyobbak, mint a problémák, amikkel szembenézel!

Lehet hogy Isten még azért nem teljesítette be egy ígéretét az életedben, mert rád vár. Rád vár, hogy megtanuld, hogy ne félj, ne idegeskedj, ne lankadj, ne felejts. Azt akarja hogy mindezt megtanuld mielőtt megajándékoz.

Isten mindent megtehet azonnal, de Ő nagyban nézi a képet. Azok a dolgok, amik késnek az életedben nem pusztítják el Isten célját, hanem betöltik azt az életedben.

"Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!" (Zsoltárok 103:2)

Beszéljetek róla

  • Mit tett Isten az életedben, ami bizonyítja hűségét?
  • Hogyan formált Isten álmaid beteljesülésének késleltetésén keresztül?
  • Hogyan kell változtatnod a hozzáállásodon, amíg Isten várótermében vagy?




komment
süti beállítások módosítása